سفپیم یک آنتی بیوتیک سفالوسپورینی نسل چهارم است که ازسال 1994گسترش پیدا کرد. سفپیم در درمان پنومونی بیمارستانی شدید ، عفونت هایی که به دلیل میکروارگانیسم های بسیار مقاوم ایجاد شده است (مانند سودوموناس آئروژنوزا) و تب نوتروپنی به کارمی رود.
موارد منع مصرف داروی سفپیم
- به تاریخ انقضای داروی Cefepime توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی سفپیم را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر مواد و داروها (مانند سابقه حساسیت به پنی سیلین یا سفالوسپورین ها)
- بارداری یا قصد باردار شدن
- شیردهی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات گوارشی (مانند کولیت)
در مدت درمان با داروی سفپیم از انجام واکسیناسیون بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید.
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی سفپیم
- در مدت درمان با این دارو در زمانهای مقرر به پزشک مراجعه نموده و تست های آزمایشگاهی و پزشکی تجویزی (مانند شمارش کامل خون، عملکرد کلیه) را انجام دهید.
- این دارو ممکن است باعث تغییر در نتایج برخی تست های آزمایشگاهی (مانند برخی آزمایشات گلوکز ادرار) شود؛ لذا پزشک معالج را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- چنانچه جراحی در پیش دارید، پزشک را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
تداخلات دارویی سفپیم
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سفپیم، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.
عوارض جانبی سفپیم
هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید.
از جمله عوارض جانبی سفپیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- CNS: سردرد
- Derm: خارش، کهیر
- GI: اسهال، تهوع، استفراغ، کولیت، مونیلیازیس دهانی
- GU: واژینیت
- Hema: ائوزینوفیلی، لوکوپنی، ترومبوسیتوز
- Other: درد در محل تزریق سفپیم، التهاب، تب
هشدارها در مورد سفپیم
- استفاده طولانی مدت و مکرر از دارو موجب ایجاد عفونت ثانویه می شود. درصورت مشاهده علایم عفونت ثانویه باید پزشک خود را مطلع سازید. دراین حالت ممکن است داروی شما تغییر یابد
- اسهال خفیف با مصرف آنتی بیوتیک معمول است. ولی فرم های شدید تر اسهال (کولیت های سودو ممبرانی ) به صورت نادر ممکن است اتفاق بیافتد. این حالت ممکن است در طی مصرف دارو و یا چندین ماه پس از قطع مصرف دارو روی دهد.
- درصورت مشاهده هرگونه درد یا اسپاسم معده ،اسهال شدید یا مدفوع خونی بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید وبدون مشورت باپزشک اسهال خود را درمان نکنید .
- سفپیم ممکن است توانایی سیستم انعقادی خون را کاهش دهد. ازتمام فعالیت هایی که ممکن است منجر به صدمه یا خونریزی شود، اجتناب نمایید و در صورت مشاهده هرگونه خونریزی یا کبودی غیر عادی پزشک خودرا مطلع سازید. و درصورت داشتن مدفوع خونی ، قیری یا تیره به پزشک خود اطلاع دهید.
- در بیماران دیابتی، سفیپم ممکن است باعث ایجاد نتایج اشتباه در گلوکز ادراری شود. قبل از تغییردر رژیم غذایی یا دوز داروی دیابتتان پزشک خود را مطلع سازید.
- برخی گزارشات از مشکلات سیستم عصبی(مانند گیجی، توهم، کوما، تشنج، غش کردن ) دربرخی بیماران مصرف کننده سپفیم وجود دارد . درصورت هریک ازاین علایم به پزشک خود اطلاع دهید.
- سفپیم را در سالمندان با احتیاط مصرف کنید چون آنها ممکن است به اثرات دارو حساس تر باشند.
- سفپیم را در کودکان کمتر از 2 ماه با احتیاط مصرف کنید. سلامت و تاثیر دارو در این رده سنی هنوز تائید نشده است.