غمباد یا گواتر، به معنای هر نوع بزرگ شدگی غیرطبیعی غده تیروئید است. گواتر علل متعددی میتواند داشته باشد. از اختلالات عملکردی تا علل ناشناخته در ایجاد آن میتوانند مطرح باشند. گواتر یکی از بیماریهای شایع است که به ویژه در نوجوانان (سنین مدرسه) از شیوع بالایی برخوردار است. گواتر در دختران جوان و دارای اضافه وزن و در افرادی که در ارتفاعات بالا زندگی میکنند شایعتر است. گاهی دیده شدهاست میزان شیوع گواتر در بانوان 8 برابر مردان است. از نظر عملکردی، گواتر به سه نوع گواتر ساده، کمکار و پرکار تقسیم میشود. شایعترین نوع گواتر، گواتر ساده است که در این نوع فقط اندازه غده تیروئید بزرگ میشود، ولی میزان هورمونهای تیروئید طبیعی است. لذا علامت چندانی به جز بزرگی غده ندارد. گواتر نوعی هایپرپلازی است که ناشی از کمبود ید است.
قبل از شروع درمان با داروی لیوتیرونین، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
دوز و مقدار داروی لیوتیرونین، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. دوز مناسب دارو، براساس شرایط پزشکی، سطح تیروئید و چگونگی پاسخ به درمان تعیین میشود.
در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچگاه دو قرص را با هم نخورید.
دورۀ درمان را تکمیل کنید حتی اگر احساس بهبودی پیدا کردید، بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را قطع نکنید.
این دارو فقط نشانههای بیماری را کنترل میکند و ممکن است نیاز باشد تا آخر عمر آن را مصرف نمایید.
لیوتیرونین ترجیحاً صبحها تجویز میشود تا مانع از اختلال خواب بیمار شود.
برای حفظ سطح سرمی لیوتیرونین، این دارو در ساعات معین تجویز میشود.
هورمون T3 سنتتیک با فعالیت مشابه هورمون T3 طبیعی
ایجاد اثرات متابولیک متعدد توسط هورمون های تیروئیدی (کنترل تکثیر DNA و سنتز پروتئین، تقویت گلوکونئوژنز، افزایش ذخیره یا بهره برداری از ذخایر گلیکوژن، افزایش سرعت متابولیسم پایه و دخالت در متابولیسم طبیعی، رشد و پیشرفت)
لیوتیرونین در مصرف خوراکی به خوبی جذب شده و علی رغم اتصال پروتئینی بالا به علت اینکه پیوند محکمی با پروتئینهای سرمی ندارد به راحتی در اختیار بافت های بدن قرار می گیرد و عمل میکند.
زمان شروع اثر دارو 1 تا 4 ساعت است و حداکثر اثر درمانی 2 روز است.
تا حدودی در کبد متابولیزه شده و در صفرا ترشح میشود.
مقدار دارویی که مصرف می کنید به قدرت دارو بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف میکنید، زمان مجاز بین دوزها، و مدت زمانی که دارو را مصرف میکنید به نوع بیماری خود که دارو را برای آن استفاده میکنید بستگی دارد.