سرمایه گذاری در بورس اگرچه ممکن است روشی پر خطر و پر ریسک برای سرمایه گذاری به حساب آید اما اگر اطلاعات و مهارت کافی را از این بازار داشته باشید می توانید به سود خوبی دست پیدا کنید.در سال های گذشته کمتر کسی به فکر سرمایه گذاری در بورس می افتاد و اغلب مردم به دنبال باز کردن حساب های بانکی و یا خرید ارز و طلا و زمین بودند.
اما در چند سال اخیر به دلیل تورم بی سابقه و کم ارزش شدن سود سپرده های بانکی شاهد هستیم که بسیاری از افراد برای کسب سود بیشتر به بازار بورس روی آورده اند.سرمایه گذاری در بورس هم مانند تمام بازار های دیگر مزایا و معایب خاص خود را دارد.در این مقاله قصد داریم نکاتی را در مورد سرمایه گذاری در بازار بورس بیان کنیم و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم.
مزایای سرمایه گذاری در بورس
کسب سود
سهامداران از دو محل دریافت سود نقدی و افزایش قیمت سهام، سود بدست می آورند. به دلیل غیرقابل پیش بینی بودن رشد و افت قیمت سهام شرکت ها، نمی توان میزان سود احتمالی بورس را توضیح داد. با این حال، در بورس پتانسیل زیادی برای کسب سود وجود دارد و به همین خاطر است که افراد بسیاری به سمت آن جذب می شوند. به دلیل وجود رابطه ریسک و بازده، احتمال ضرر سنگین نیز هست.
امکان سرمایه گذاری با حداقل سرمایه
یکی از مهم ترین مزیت های سرمایه گذاری در بورس ، امکان سرمایه گذاری با حداقل دارایی است.به طور مثال با حد اقل 500 هزار تومان می توان سرمایه گذاری در بورس را شروع کرد و نیازی به سرمایه چند صد میلیونی همانند بازار مسکن یا خودرو نخواهد بود.
نقدشوندگی
یکی دیگر از مهم ترین تفاوت های بورس با سایر بازار ها نقد شونده بودن سرمایه است.به طور مثال اگر شما با سرمایه خود مغازه ای خریده اید برای نقد شدن سرمایه تان ممکن است مدت ها صبر کنید اما نقد شوندگی سرمایه در بورس به این صورت است که می توانید به راحتی و به سرعت سهمی که خریداری کرده اید را به فروش رسانید و آن را به پول نقد تبدیل کنید.
حفظ سرمایه در مقابل تورم
با سرمایه گذاری مناسب و آگاهانه در بورس، ارزش دارایی افراد در مقابل تورم حفظ می گردد، زیرا فرد به نسبت سهام خود در دارایی شرکت سهیم است و با رشد ارزش دارایی های شرکت به مرور زمان، ارزش سهام فرد نیز افزایش می یابد.بورس می تواند برای شما ثروت عظیمی ایجاد کند. در پتانسیل بازارهای مالی برای ایجاد ثروت شکی نیست، اما کسب ثروت از طریق سرمایه گذاری در سهام واقعا کار هرکسی نیست و نیاز به کسب مهارت و تجربه دارد.
امکان سرمایه گذاری با هر مبلغی
برای خرید سهام، محدودیت ریالی وجود ندارد و افراد با هر مبلغی، می توانند در بورس سرمایه گذاری کنند.برای سرمایه گذاری در سهام، نیاز به سرمایه سنگین ندارید. حداقل خرید سهام در سیستم های معاملات آنلاین که امروز همه از آنها استفاده می کنند فقط 100 هزارتومان است. بگذریم از اینکه سفارش حضوری به کارگزار برای خرید سهام، هیچ حداقل قیمت وجود ندارد.
بسیاری از افراد هستند که 2 میلیون، 3 میلیون، 5 میلیون یا بیشتر پس انداز کرده اند و مایلند آنرا به گردش درآورند و از این طریق سودی نصیب خود سازند. با این مبالغ کم معمولا هیچ کسب وکاری نمی توان راه اندازی کرد و به همین دلیل است که بورس جای خود را در بین افراد زیادی که سرمایه کمی دارند باز کرده است.
معایب بازار بورس
- امکان وجود رانت اطلاعاتی در بازار
- امکان انتشار صورتهای مالی غیر واقعی
- وجود دلالان بی مسئولیت
- عدم توجه بسیاری از سهامداران و فعالان بازار به هشدارهای بورس
- امکان خطا در برآوردهای تحلیلگران
- امکان سفته بازی در بازار بورس
- امکان تغییر مالکان حرفه ای شرکت های بورسی
- امکان تغییر مدیران مجرب شرکت های بورسی
- تاثیرپذیری بازار بورس از اتفاقات خارج بورس
- امکان بروز رفتارهای غیرمنطقی افراد در بازار
- هیجان مقطعی و کوتاه مدت عامل تعیین روند قیمت سهام یا بازار
- امکان معامله سهام برای افراد بی تجربه و بدون دانش
- امکان خرید تک سهمی سرمایه گذار
- وجود سرمایه گذاران غیرحرفه ای در معاملات بازار
- امکان اثر گذاری شدید بر بازار از طریق نشر اخبار قبل از تایید منابع رسمی
- تاثیر بسیار بالای شایعات در روند تصمیم گیری سرمایه گذاران و …
مزایای سرمایه گذاری در بورس و یا بازار سرمایه را از دید کلان نیز می توان طبقه بندی کرد:
بورس به مثابه یکی از مراکز انباشت سرمایه و مامن سرمایه گذاری، نقش بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی دارد. جمع آوری پس اندازهای خرد و به کارگیری آن در تولید و تامین مالی، می تواند نقش واسطه ای بورس را پررنگ کند. با به کارگیری پس اندازهای کم حجم و راکد و سرمایه گذاری در شرکت ها، زمینه رشد اقتصادی فراهم می شود.
دولت در شرایط تورمی به منظور کنترل تورم، می تواند اقدام به انتشار اوراق مشارکت نماید. دولت سیاست انقباضی خود را از طریق فروش این اوراق و جمع آوری نقدینگی از جامعه اعمال و تورم را کنترل می کند.بازارسرمایه، با ایجاد مشارکت عمومی آحاد جامعه به توسعه فرهنگ سرمایه گذاری کمک می کند. خرید و فروش سهام شرکت ها، به افزایش سرعت گردش پول و درجه نقد شوندگی ثروت در سطح جامعه کمک می کند.
با هدایت مناسب سرمایه ها به شرکت های توسعه محور، توزیع ثروت و تعادل اقتصادی افزایش می یابد.بازار سرمایه با گسترش مالکیت عمومی و مشارکت سهامداری، توزیع ثروت را عادلانه تر می کند.بورس به عنوان بازار رقابت کامل می تواند معرفی گردد و ویژگی های تعداد زیاد مشارکت کنندگان، آزادی ورود و خروج خریداران و فروشندگان، شفافیت اطلاعاتی و تخصیص بهینه منبع را داشته باشد.
4 سال پیش