میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر گلیمپیراید

  چهارشنبه، 23 آذر 1401   زمان مطالعه 3 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر گلیمپیراید
گلیمپیراید دارویی از گروه سولفونیل اوره هاست که برای کاهش قند خون در بیماری دیابت استفاده می شود. داروی گلیمپیراید داروی ضد دیابت است. در این بخش به میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر گلیمپیراید در ساعد نیوز می کنیم.

گلیمپراید (Glimepiride) دارویی برای درمان دیابت نوع 2 است.دیابت نوع 2 بیماری است که طی آن بدن انسولین کافی تولید نکرده یا انسولین تولید شده توسط بدن به درستی کار نمی کند. این وضعیت باعث افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) می شود.گلیمپراید با افزایش میزان انسولین تولید شده در بدن، قند خون را کاهش می دهد. تهیه گلیمپراید فقط با نسخه پزشک ممکن است. این دارو به صورت قرص عرضه می شود.

نحوه مصرف قرص گلیمپراید

برای اطلاع از نحوه مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین لازم است دستورالعمل روی جعبه دارو را به دقت بخوانید. آماریل به شکل قرص بوده و صبح همراه با صبحانه یا اولین وعده غذایی مصرف می شود. معمولا پزشک مصرف آن را یک بار در روز توصیه می کند. مقدار دوز مصرفی باتوجه به سن و شرایط شما باید توسط پزشک تعیین شود.سعی کنید هر روز در ساعت معینی دارو را مصرف کنید. مصرف منظم قرص گلیم پراید باعث افزایش تاثیر آن می شود. معمولا برای کاهش خطر عوارض جانبی پزشک از دوز پایین شروع کرده و به مرور دوز دارو را افزایش می دهد.اگر از داروی دیابت دیگری استفاده می کنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. پزشک در مورد نحوه قطع مصرف داروی قدیمی و شروع مصرف قرص گلیم پراید شما را راهنمایی می کند.

درصورتی که بعد از چند هفته مصرف دارو قند خون شما تنظیم نشد و سطح قند خون خیلی بالا یا خیلی پایین بود، حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است دوز دارو تغییر کند یا پزشک داروی دیگری را جایگزین کند.

اگر از داروی کولسولام استفاده می کنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. کولسولام می تواند جذب گلیمپراید را کاهش دهد. اگر کولسولام مصرف می کنید، گلیمپراید را حداقل ۴ ساعت قبل از کولسولام مصرف کنید.

مکانیسم اثر گلیمپراید

  1. با تحریک آزادسازی انسولین از سلول های بتا پانکراس باعث کاهش قند خون می شود.
  2. سولفونیل اوره ها با اتصال به گیرنده سولفونیل اوره در غشای پلاسمایی سلول های بتا پانکراس سبب بسته شدن کانال پتاسیمی حساس به ATP و در نتیجه تحریک رهش انسولین می شوند.
  3. گلیمپیراید همچنین سبب کاهش تولید گلوکز کبدی و افزایش حساسیت گیرنده های انسولین می شود.

فارماکودینامیک گلیمپراید

  1. گلی مپیراید مانند گلی بنکلامید و گلی کلازید جزو نسل دوم سولفونیل اوره ها است.
  2. این دارو همراه با رژیم غذایی به وسیله افزایش ترشح انسولین از پانکراس و افزایش حساسیت بافت های محیطی به انسولین سبب کاهش گلوکز خون می شود.
  3. بعد از 2 تا 3 ساعت از مصرف یک تک دوز گلی مپیراید بیشترین کاهش قندخون اتفاق می افتد.
  4. این کاهش قند خون بعد از تاثیر دارو روی سلول های بتا پانکراس و با بسته شدن کانال های پتاسیمی ایجاد می شود.

گلیمپراید

فارماکوکینتیک گلیمپراید

  1. جذب: به صورت خوراکی مصرف شده و فراهمی زیستی آن 100 درصد است. 1 ساعت پس از مصرف اثرش ظاهر می شود و 2 تا 3 ساعت بعد از مصرف به حداکثر غلظت پلاسمایی خود می رسد و حداکثر اثرش 2 تا 4 ساعت پس از مصرف و طول اثر آن 24 ساعت است.در صورت مصرف با غذا حداکثر غلظت پلاسمایی و سطح زیر منحنی غلظت – زمان به ترتیب 8 و 9 درصد کاهش می یابد.
  2. توزیع: پس از تجویز وریدی دارو در افراد سالم، حجم توزیع 8.8 لیتر و کلیرانس کلی بدن 47.8 میلی لیتر بر دقیقه بود. دارو اتصال پروتئینی بالایی دارد (بیش از 99.5 درصد)
  3. متابولیسم:به طور کامل توسط بیوترانسفورماسیون اکسیداتیو و به وسیله آنزیمCYP 2C9 به متابولیت اصلیش سیکلوهگزیل هیدروکسی متیل متابولیزه می شود.
  4. نیمه عمر:حدود 5 تا 9 ساعت پس از تجویز تک دوز
  5. دفع: 60 درصد دارو توسط ادرار و 40 درصد آن توسط مدفوع دفع می گردد.

چه افرادی می توانند / نمی توانند گلیمپراید مصرف کنند؟

بزرگسالان بالای 18 سال می توانند جهت درمان دیابت نوع 2 از گلیمپراید استفاده کنند.گاهی اوقات ممکن است یک متخصص دیابت مصرف گلیمپراید را برای کودکان و نوجوانان زیر 18 سال تجویز کند.مصرف این دارو برای بعضی از افراد مناسب نیست.برای اطمینان از ایمن بودن مصرف آن در صورت وجود شرایط زیر پزشک خود را مطلع کنید:

  • سابقه حساسیت دارویی نسبت به گلیمپراید یا داروهای دیگر
  • بیماری شدید کلیوی یا کبدی
  • کمبود G6PD (یک بیماری ارثی که بر گلبول های قرمز خون تاثیر می گذارد.)
  • تلاش برای بارداری، باردار بودن یا شیردهی

مصرف داروی گلیمپراید برای درمان دیابت نوع 1 (زمانی که بدن انسولین تولید نمی کند) توصیه نمی شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها