امروزه با پیشرفت صنعت خودرو و عرضه انواع موتورهای جدید مانند موتورهای هیبریدی و الکتریکی، این صنعت وارد عصری جدید شده و روزبه روز هم در حال به روزرسانی و خلق ایده های جدید می باشد.
در ابتدا، ساده ترین تعریف برای عملکرد موتور خودرو این است که سوخت ماشین و هوا در محفظه احتراق باهم مخلوط می شوند و شمع خودرو جرقه ای در سیلندر ایجاد می کند و باعث انفجار می شود و درنتیجه هل دادن پیستون توسط سوپاپ و حرکت دادن شاتون باعث چرخیدن میل لنگ برای انتقال قدرت به جعبه دنده می شود و خودرو به حرکت درمی آید.
موتور خودرو وظیفه تولید قدرت در ماشین را به عهده دارد که شکل و اندازه و روش کار موتور به سوخت آن بستگی دارد و با توجه به اینکه سوخت بسیاری از ماشین ها بنزین می باشد از موتور احتراق داخلی استفاده می شود.
مولد قدرت درون سوز نام دیگر موتورهای احتراق داخلی است که وظیفه آن تبدیل انرژی شیمایی موجود در سوخت به انرژی مکانیکی می باشد.
ابتدا انرژی شیمیایی سوخت توسط احتراق در داخل موتور به انرژی حرارتی تبدیل می شود و این انرژی حرارتی باعث افزایش دما و فشار گازهای داخل موتور می گردد.
سپس این گاز در برابر مکانیزم های مکانیکی موتور براثر فشار زیاد منبسط می شود و این انبساط توسط اتصالات مکانیکی موتور بر روی شفت خروجی به یک حرکت دورانی تبدیل می شود.
نحوه کار کردن موتور اتومبیل
روش کار و شکل موتور به نوعی سوخت مصرفی آن برمی گردد و با توجه به اینکه سوخت مصرفی در بیشتر اتومبیل ها بنزین است در خودروهای بنزینی از موتور احتراق داخلی استفاده می شود.
هدف یک موتور بنزینی تبدیل انرژی بنزین به حرکت است و ساده ترین راه برای این کار مشتعل ساختن بنزین در داخل موتور اتومبیل است.
بنابراین موتور خودرو یک موتور احتراق داخلی است! چراکه احتراق در درون آن اتفاق می افتد.
و باید بدانید که احتراق یا در داخل موتور انجام می گیرد یا در خارج از آن!
انواع موتورهای احتراق داخلی شامل موتورهای دیزلی و موتورهای توربینی – گازی هستند.
اما منظور از موتورهای احتراق خارجی مانند قایق های قدیمی و یا قطار های قدیمی است که سوخت هایی مانند ذغال سنگ و چوب و … در یک موتور بخار، در بیرون از آن ریخته و سوخته می شد و بخار تولید شده حاصل از آن در داخل موتور ایجاد حرکت می کرد.
عملکردموتور خودرو
برق به موتور استارتر منتقل شده و میل لنگ شروع به چرخش می کند. میل لنگ از طریق شاطون ها به پیستون ها متصل است.
با چرخش میل لنگ، با توجه به نظمی که طراحی آن دارد، اتفاقات زیر به طور هزمان رخ می دهند:
پیستون ها به حرکت در می آیند.
میل سوپاپ که از طریق تسمه تایم (یا زنجیر) به میل لنگ متصل شده، به چرخش در می آید.
چرخش میل سوپاپ، با نظم و زمان بندی خاصی، سوپاپهای سر هر یک از سیلندر ها را باز و بسته می کند.
با چرخش میل لنگ، سنسور مغناطیسی میل لنگ تحریک شده و ECU، پمپ بنزین را به کار انداخته و بنزین را به پشت نازلهای سوخت می رساند.
ECU، پیام جرقه زدن را به کوئل و شمع ها ارسال می کند.
پیستون هایی که به سمت پایین حرکت می کنند، در اثر ایجاد مکش، هوا و بنزین را به داخل سیلندر می کشند. با ادامه حرکت و رسیدن پیستون به پایین ترین حد خود، میل سوپاپ، سوپاپهای ورودی بنزین و هوا را می بندد.
هنگام بالا آمدن پیستون، کلیه سوپاپ های سیلندر بسته هستند (خروجی دود ، و ورودی بنزین و هوا)، مخلوط بنزین و هوا متراکم شده و با جرقه شمع انفجار صورت می گیرد.
نیروی حاصل از این انفجار، پیستون را به سمت پایین فشار داده و میل لنگ را می چرخاند.
در ادامه، پیستون دوباره به سمت بالا می آید و سوپاپ های خروج دود باز شده و دود حاصل از احتراق از محفظه سیلندر خارج می شود.
وقتی پیستون به بالاترین حالت خود رسید، برای تکرار فرایند آماده می شود .
مشابه همین مراحل، برای کلیه پیستون ها اتفاق می افتد،
ستون انجام شد با حرکت پیستون به سمت پایین در اثر انبساط گاز در موتور اتومبیل تبدیل به حرکت پیچشی محور شده و با انتقال این حرکت توسط گیربکس به چرخ ها باعث حرکت خودرو خواهد شد.
طراحی میل لنگ برای موتورهای 4 سیلندر، 5 سیلندر، 6 سیلندر و حتی 3 سیلندر، متفاوت است. طراحی میل لنگ، به گونه ای است که در هر لحظه حداقل یکی از پیستون ها، در حال تولید نیروی محرکه باشد و فرایند چرخش میل لنگ ادامه دار باشد.