ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه رفتار و برخورد با کودکان پروانه ای

  چهارشنبه، 21 اسفند 1398   زمان مطالعه 5 دقیقه
نحوه رفتار و برخورد با کودکان پروانه ای
متاسفانه این بیماری باعث تغییر شکل بدن یا چهره از فرم اصلی می‌شود و همین موضوع فرد را از نظر روانی آسیب‌پذیر می‌کند. اغلب این بیماران به دلیل تغییرات پوستی ظاهری، از حضور در جمع گریزانند چراکه گاها نگاه‌های اطرافیان و برخوردهای نامناسب چه از روی ترحم چه ترس و نگرانی بر گوشه‌گیری بیشتر آنها دامن می‌زند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،بیماری ای بی یا پروانه ای، بیمار نادر ژنتیکی است که در اثر ازدواج فامیلی اتفاق می افتد. این اختلال ژنتیکی باعث شکنندگی پوست و در برخی موارد آسیب به فضای مخاطی و اندام ها می شود. شکنندگی پوست به گونه ای است که کوچک ترین اصطکاک یا آسیبی، لایه های پوستی را جدا و باعث ایجاد تاول و زخم های باز می شود. علت نامگذاری این است که پوست کودکان همچون بال های پروانه شکننده است. با توجه به اینکه بیماری پروانه ای جزو بیمارهای نادر محسوب می شود و اطلاعات افراد جامعه از این بیماری مثل بیماری های فشارخون، دیابت، قلبی-عروقی و... نیست، ارائه اطلاعات کافی از این بیماری به اطرافیان و تاکید بر این مساله که بیماری ای بی واگیردار نیست، نقش موثری در اصلاح و بهبود رفتار افراد جامعه خواهد داشت.

از آنجا که کودکان مبتلا به بیماری پروانه ای از نظر روانی به شدت آسیب پذیرند، با دکتر پریناز بنیسی، روان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد گفت وگویی داشته ایم که توصیه های ایشان را در برخورد با این بیماران در ادامه خواهید خواند.

* توضیحات لازم درخصوص بیماری را به کودک بدهید: با افزایش سن او به مرحله ای خواهد رسید که تفاوت خود را با دیگر کودکان حس خواهد کرد و متوجه خواهد شد که از نظر ظاهر با دیگران متفاوت است بنابراین توضیحات لازم را در این زمینه به کودک بدهید و توضیح دهید که چرا شرایطش اینگونه است. از مقایسه کودک مبتلا با دیگر کودکان بپرهیزید چراکه این مقایسه تاثیر منفی روی روان کودک می گذارد. بهتر است نسبت به استعدادهای کودک بیمار خود سرمایه گذاری کنید.

* در بیان مشکلات اغراق نکنید: سعی نکنید برای اینکه کودک را از انجام برخی کارها که می تواند بر شدت بیماری اش بیفزاید منع کنید، با اغراق بیشتری به بیان مسائل بپردازید. اغراق در واقعیت مساله می تواند باعث ایجاد ترس و وحشت و کاهش اعتمادبه نفس در کودک شود.

* درصدد بیشتر نشان دادن تمایزها نباشید: به دلیل بیماری خاصی که کودک به آن مبتلاست سعی در تمایز او با دیگر کودکان نداشته باشید و فرزندتان را از انجام هر کاری با گفتن این جمله «که تو بیماری»، منع نکنید. درست است که بیماری پروانه ای به دلیل اینکه باعث حساسیت بیش ازحد پوست می شود، کودک را در انجام برخی کارها ناتوان می کند، اما بهتر است منع کودک از انجام کاری که باعث آسیب بیشتر به پوست می شود با لحن بهتری صورت بگیرد.

او را درک کنید: با صبر و حوصله آگاهی های لازم را به فرزندتان درخصوص نوع بیماری و شدت آن بدهید. معمولا اغلب کودک نسبت به این بیماری در مرحله اول مقاومت می کنند و آن را نمی پذیرند اما بعدها درمی یابند که باید این شرایط را پذیرفته و به نوعی با این بیماری زندگی کنند. ممکن است با توضیح اینکه ازدواج فامیلی و ژنتیک باعث بروز این مشکل در کودک شده، روابط فرزندتان با شما کمی تیره و تار شود و شما را در ابتلایش به این بیماری مقصر بداند به خصوص در سنین بالاتر که شناخت بیشتری نسبت به این بیماری و عامل موثر در بروز آن پیدا می کند. در چنین شرایطی به جای قهر یا پرخاشگری، با فرزندتان به صراحت صحبت کنید و از اینکه نمی دانستید این ازدواج می تواند منجر به بروز این بیماری می شود، به او توضیح دهید. به او بگویید که قطعا اگر می دانستید چنین اتفاقی خواهد افتاد هرگز این ازدواج صورت نمی گرفت.

* بر ناتوانی او دامن نزنید: باید بدانید با یک کودک مبتلا به بیماری های پروانه ای چه برخورداری داشته باشید. درست است که این کودکان به خاطر نوع بیماری ای که دارند، پوستشان با کوچک ترین آسیب و ضربه آسیب می بیند و درموارد شدیدتر این بیماران از نظر تغذیه ای نیز دچار مشکلات عدیده هستند اما هرگز از روی ترحم و دلسوزی کارهای فرزندتان را انجام ندهید و در مواردی که کودک توانایی انجام کارهایش را دارد، انجام آن را به او واگذار کنید.

* مدرسه را در جریان بیماری فرزندتان قرار دهید: حتما اولیا و مربیان مدرسه را در جریان بیماری قرار دهید. با توجه به اینکه بیماری پروانه ای جزو بیمارهای نادر محسوب می شود اطلاعات افراد جامعه از آن مثل بیماری های فشارخون، دیابت، قلبی-عروقی و... نیست. بنابراین اطلاعات کافی از این بیماری به اطرافیان بدهید و بگویید که این بیماری واگیردار نیست. این توضیحات می تواند در تقویت ارتباط معلم و مربی و همچنین سایر بچه ها با کودک بیمار کمک کننده باشد. ممکن است هم سن و سالان فرزندان صرفا به دلیل به دلیل ترس و واهمه از تظاهرات پوستی که بیماری باعث ایجاد آن شده، از ارتباط با فرزندتان اجتناب کنند، اگر شما مسئولین مدرسه را در جریان بیماری فرزندتان بگذارید، معلم نقش کلیدی در بهبود روابط کودک مبتلا به بیماری با هم سن و سالان خود خواهد داشت.

* به فکر تفریح آنها باشید: از آنجا که کودکان مبتلا به بیماری ای بی، ممکن است با هرگونه ضربه و ناملایمتی پوستشان دچار زخم شود و معمولا والدین هم نگران سلامت فرزندشان هستند، تفریحات و سرگرمی هایشان در مقایسه با دیگر کودکان محدودتر خواهد بود بنابراین اگر فرزندتان نمی تواند به باشگاه یا استخر برود یا ورزش های رزمی انجام دهد و... سرگرمی های دیگری مثل رفتن به سینما، کتاب خواندن، پیاده روی در پارک و... را برایشان ایجاد کنید.

* درصورت نیاز از مشاوره غفلت نکنید: هدف اصلی مراقبت از مبتلایان به EB محافظت پوست آنها در مقابل صدمه، پیشگیری از عفونت، حفظ تغذیه مناسب و پیشگیری از عوارض تغذیه ای و در نهایت ایجاد یک سیستم قوی حمایتی و یک دیدگاه مثبت نسبت به آنهاست تا یک زندگی طبیعی داشته باشند. پس در صورت نیاز حتما مشاوره بگیرید.

* مراقب افسردگی این کودکان باشید: به خاطر داشته باشید که اگر این بچه ها نسبت به تعاملات خود محدودتر عمل کنند وارد وادی فاز افسردگی خواهند شد که در سال های بعد، با شدت بیشتری تظاهر پیدا خواهد کرد و آنها از شرکت در مجامع عمومی دور خواهند کرد. به این ترتیب حق زندگی کردن از آنها کاسته می شود. از این رو به افراد جامعه اکیدا توصیه می شود از مبتلایان به بیماری پروانه دوری نکنند زیرا انزوا موجب تخریب شدید روحیه آنها می شود که اغلب کودک هستند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (162 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (90 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (84 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (68 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (49 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (42 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (40 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (39 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (38 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (37 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (35 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (33 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تست هوش فکری/ فقط افراد با استدلال منطقی و ضریب هوشی بالا می‌توانند دکتر قلابی را در 3 ثانیه پیدا کنند
ویدیو/ حامد آهنگی: من پرینتر 3 بعدی می‌خرم این که چیزی نیست/ فقط مراقب باش ویروسی نباشه!
رونالدو هر ماه چقدر به جورجینا پول توجیبی می‌دهد؟/ هزینه میلیاردی خانواده ابرستاره فوتبال لو رفت!
ویدیو/ تا 6 نشه بازی نشه! تعویض سنگ قبر سهراب سپهری برای بار ششم
ویدیو/ جواد رضویان و کنفرانس آموزشی معنای واقعی لغات سیب‌زمینی، زرشک، آناناس و هلو
عکس/ «فاطمه حمامی»، قلم موی احساس را بر بوم تاریخ موسیقی کشید | ادای دین به خسروی آواز ایران، «استاد محمدرضا شجریان»
ویدئو/ سیلک؛ گنجینه‌ای پنهان از دانش 8000 ساله ایرانیان باستان که جهان را متحیر کرده است/ اهرام مصر جای نوه‌ی تمدن سیلکه😎
عکس| جواب دانش‌آموز ایرانی به سوال ادبیات حماسه آفرید/ بزرگوار تو اعتماد‎‌به‌نفس و خلاقیت غوطه‌وره😂
نتانیاهو: جنگ هنوز تمام نشده!
قصه های شبانه؛ آن شرلی در گرین‌ گیبلز (جلد 1) - قسمت 5 + فایل صوتی و عکس
انتقاد از قالیباف به خاطر ظریف صدای دستیار او را درآورد!
اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: بخش 8 - گفتار اندر فراهم آوردن کتاب / متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن
خودروسازان بعد از آباد کردن بازار خودرو به سراغ بازار پسته رفتند / ماجرای پسته های مرجوع شده از اروپا چه بود؟
روش عجیب خوردن کله پاچه در حواشی داغ امروز جمعه 9 آذر 1403
رئیس سازمان صدا و سیما: خودم شخصاً با فردوسی‌پور صحبت کردم اما تمایلی به بازگشت نداشت!
منتخب روز   
تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است