امروزه با گسترش تعداد زنان شاغل و حضور زنان در اجتماع، در بعضی از خانواده ها مسئله تقسیم وظایف با نگاه سنتی بعضا منجر به درگیری هایی بین زوجین مي شود.
متأسفانه در شرایط حال حاضر جامعه ما، بعضی از آقایان کارهای منزل را زنانه ميدانند و از آنجایی که با انجام کارهای زنانه در بین دوستان و آشنایان خویش مورد تمسخر واقع میشوند ، از انجام آن ها سرباز مي زنند! آن ها هراس دارند که به آن ها بگویند:
زن ذلیل
ضعيف
بی اراده
کسی که آبروی مردها را می برد
همان طور که زنان میتوانند با داشتن شغل، به همسرشان در تأمين هزینه های زندگی کمک کنند، مردان هم باید در خانه به همسر خویش کمک کنند. اساس ازدواج باید بر پایه مشارکت، همدلی و صمیمیت باشد و اگر زن و مرد براي خویش مرزهای مشخصی تعریف کنند، شاید هیچوقت این صمیمیت ایجاد نشود. عشق واقعی آن است که زن و شوهر بتوانند در حد امکان کارهای همسرشان را سبک کرده و نگذارند خستگی در تنشان بماند. هنگامی که تمام کارهای خانه به روی دوش یک نفر باشد، این حس به وی دست ميدهد که وی خدمت کار است، حس بی ارزشی نموده و احساس ميکند سایرین از وی سواستفاده می کنند.
همکاری زن و مرد با یکدیگر در کار های منزل
همانطور که زنان می توانند با داشتن شغل، به همسرشان در تامین هزینه های زندگی کمک کنند، مردان نیز باید در منزل به همسر خود یاری برسانند. اساس ازدواج باید بر پایه مشارکت، همدلی و صمیمیت باشد و اگر زن و مرد برای خود مرزهای مشخصی تعریف کنند، شاید هیچوقت این صمیمیت ایجاد نشود. عشق حقیقی آن است که زن و شوهر بتوانند در حد امکان کارهای همسرشان را سبک کرده و نگذارند خستگی در تنشان بماند. وقتی تمام کارهای منزل به روی دوش یک نفر باشد، این احساس به او دست می دهد که یک خدمتکار است، احساس بی ارزشی کرده و فکر می کند که مورد سوء استفاده دیگران قرار گرفته است.
زنان شاغل باید کار منزل را هم انجام دهند؟
زنان شاغل هم باید همچون مردا کار منزل را انجام دهند. وقتی زن و شوهر هر دو شاغلند باید کاملا کارهای خانه با هم تقسیم شود و مردی که دچار تفکر سنتی است، نباید این را نشان ضعف خود قلمداد کند. همینطور زن، کمک همسر خود را ابزاری برای کنترل و سوءاستفاده نداند. هر زمان که زندگی زناشویی، تبدیل به معامله، رقابت و آتو گرفتن شد، آن زمان است که بمب ساعتی فروپاشی فعال شده است.
چگونه کارهای خانه را تقسیم کنیم؟
درخواست کمک از همسر، بزرگ ترین اشتباه در تشویق او به همکاری در کارهای خانه است. کمک خواستن این باور را در ذهن طرف مقابل ایجاد می کند که مسئولیت انجام کارهای خانه فقط برعهده شماست؛ اما واقعیت این است که کارهای خانه مسئولیت مشترک هردوی شماست. تقسیم درست این مسئولیت بین همسران موجب افزایش رضایت از زندگی مشترک خواهد شد.
در ادامۀ این مطلب با راهکارهایی برای تقسیم کارهای خانه آشنا خواهید شد.
۱. اولویت های خود را بشناسید
هریک از شما باید اولویت های خود در زندگی مشترک را مشخص کنید. چه چیزی واقعا برای هریک از شما مهم است؟ بسیاری از همسران، نگاه متفاوتی به موضوع تقسیم کارهای خانه دارند. آشفتگی داخل خانه از نگاه بعضی افراد آزاردهنده نیست. اگر شما با شلختگی خانه مشکلی ندارید اما همسرتان از این وضعیت ناراحت می شود، باید در این موضوع به توافق و مصالحه برسید. برای برقراری صلح، بهتر است به جای تلاش برای رضایت کامل هر دو طرف، اولویت ها را تعیین و انتخاب کنید.
نظرتان درباره غذاهای خانگی در مقایسه با فست فود و بیرون غذاخوردن را با یکدیگر به بحث بگذارید. دیدگاه خودتان و همسرتان درباره گردوخاک، تمیزی سرویس بهداشتی، رخت خواب به هم ریخته، باغچه مرتب و هرس شده، پرداخت به موقع قبض ها و … را بشناسید. مثلا اگر ازنظر یکی از شما، سرویس بهداشتی هر ۲ یا ۳ روز یک بار باید تمیز شود، این موضوع باید در این بحث ها مطرح شود تا همسرتان احساس و نظر شما را درک کند.
۲. موانع را شناسایی کنید
به کمک هم، فهرستی از کارهای خانه را بنویسید که هریک از شما از انجامش نفرت دارید. شاید چیزی که شما از آن متنفرید، برای همسرتان قابل تحمل باشد. اگر موردی در این لیست وجود دارد که هردوی شما از آن متنفرید، با همفکری، راهی برای انجام آن کار ناخوشایند پیدا کنید؛ همچنین می توانید آن کار را با همکاری متقابل به پایان برسانید: مثل یک تیم!
۳. درباره زمان بندی به توافق برسید
در نظر گرفتن ساعت بدن خود و همسرتان بسیار مهم است. برخی افراد اهل سحرخیزی و برخی اهل شب زنده داری هستند؛ بنابراین اگر همسرتان را مجبورکنید کارهای خانه را در ساعاتی که آمادگی ندارد انجام دهد، احتمال تنش را در خانه بالا می برید. زمان بندی صحیح را جدی بگیرید.
۴. برنامه را هر هفته مرور کنید
همسرتان را از برنامه هفته پیش ِرو مطلع کنید. جلسات، مأموریت و مهمانی ها را بررسی کنید؛ سپس با درنظرگرفتن این موارد برنامه ریزی کنید که چه کارهایی را چه کسی باید انجام دهد. درباره کاری که برای انجامش داوطلب شده اید، به هم نق نزنید. اگر این کار در هفته آینده هم انجام نشد، می توانید درباره آن باهم گفت وگو کنید.
۵. وظایف را بازبینی کنید
اگر شما یا همسرتان آن طور که بایدوشاید وظایف و مسئولیت های خود را درخانه انجام نمی دهید، باهم درباره علت این موضوع صحبت کنید. گاهی ممکن است همسرتان مدت زمان انجام کار را درست تخمین نزند. سرزنش همسرتان به خاطر کارهای عقب افتاده راه چاره نیست. بهتر است برنامه خود را دوباره ارزیابی کنید و آن را با توجه به شرایط تغییر دهید. انعطاف پذیر باشید و اجازه دهید تا همسرتان کارها را به روش خودش انجام دهد. اگر تاکردن حوله ها به یک شکل خاص برای شما بسیار مهم است، این کار را خودتان انجام دهید. اگر بعد از صحبت درباره شرایط از پس انجام کارها برنیامدید، وقت آن است که چند راه را انتخاب کنید، مثلا:
از رسیدگی به قسمت هایی از خانه یا حیاط صرف نظر کنید تا هم در هزینه ها و هم در زمان صرفه جویی شود؛
خانه را سازمان دهی و تقسیم بندی کنید تا کارها به صورت مؤثر انجام شوند؛
برخی از کارهای خانه نیاز به رسیدگی منظم ندارند؛ از وقت گذاشتن برای آنها بپرهیزید. مثلا اگر هرس و رسیدگی به گل های باغچه وقت گیر است، بذر گیاهان خودرو را در باغچه بپاشید تا طبیعت کار خودش را انجام دهد یا اگر از اتوکشیدن نفرت دارید لباس های چروک را به اتوشویی بسپارید. از خودتان بپرسید: «آیا لزومی دارد که شیشه ها همیشه از تمیزی برق بزنند؟»
اگر استانداردهای خانه داری خود را تعیین کنید، کارها به لحاظ جسمی و روانی، کمتر خسته کننده خواهند شد.
اگر همسرتان همکاری نکرد از شرکت های خدماتی کمک بگیرید
اگر نمی توانید یا نمی خواهید که استانداردهای خود را عوض کنید، می توانید از شرکت های خدماتی برای انجام کارهای خانه کمک بگیرید؛ البته در این مورد باید بودجه خود را نیز در نظر بگیرید. شما باید لیستی از کارهایی که باید انجام شوند تهیه کنید. می توانید کسی را استخدام کنید که کارهایی از قبیل نظافت حمام، گردگیری، پاک کردن پنجره ها، تعویض ملافه ها، اتوکشی و تعمیر خانه را بر عهده بگیرد. این کمک فقط برای زن یا شوهر نیست؛ بلکه کمکی است که هردوی شما از آن سود می برید.
چند نکته درباره تقسیم کارهای خانه بین شما و همسرتان
هر کدام از شما به قول و قرار خود عمل کنید و در انجام آن کوتاهی نکنید و آنرا به تعویق نیندازید. کارها را سرسری هم انجام ندهید تا دیگری ناگزیر به تکمیل آن ها شود.
هیچوقت با شوهرتان مانند یک کودک رفتار نکنید و براي وی رییس بازي درنیاورید. این تنها منجر به مشاجرات زیاد بین شما ميشود و هیچ چیز را عوض نخواهد کرد. همچنين از گرفتن نقش قربانی بخود هم جلوگیری کنید. اینکار سبب ميشود تنها خودتان از داخل بسوزید و همه هم فکر ميکنند که به این شرایط خویش عادت نموده اید .
هیچوقت مسئله کمک کردن در کارهای منزل را در وسط مشاجرات و دعواهایتان به میان نکشید. در چنين مواقعی هیچوقت کمک و توجهی که میخواهید را دریافت نخواهید کرد.
هنگامی که شوهرتان براي به کاربستن برخی کارها توافق نموده است ولی آن کارها را انجام نمی دهد، غر نزنید و سر وی فریاد نکشید. درعوض، از وی سوال کنید که هنوز علاقمند است آن کار را انجام دهد یا نه و این که اگر انجام دهد واقعا از وی ممنون خواهید بود.
هیچوقت سر شوهرتان داد نزنید. اینکار سبب ميشود ديگر هیچوقت در هیچ کاری کمکتان نکند.
هیچوقت پس از این که شوهرتان کاری را انجام داد، شما دوباره انجامش ندهید. اینکار وی را دلسرد ميکند .
زنان و مردان تفاوت های زيادي با هم دارند، بنابراین از وی توقع نداشته باشید که کارها را درست مانند خودتان انجام دهد.
سعی در شروع دعوا نکنید. این به ندرت اتفاق می افتد ولی ممکن است اتفاق بیفتد.
اینکه یکی از بهترین راهها براي همکاري در منزل این است که هر کس کارهای خویش را انجام دهد، اعم از زن و شوهر و فرزندان. اگر این فرهنگ در خانواده جا بیفتد که هر کس وسایلش را جابجا کند، هر کس ظرف غذای خویش را به اشپزخانه ببرد و هر کس ریخت و پاش خود را جمع کند، نصف مشکل حل ميشود و اما در این امر پدر خانواده مهمترين الگو براي فرزندان است، چرا که کودکان به پدر خود نگاه ميکنند و به همان ميزان که وی کارهای خود را انجام ميدهد ، کودکان هم نسبت به کارهای خویش حس مسئولیت ميکنند ، به عنوان مثال اگرپدر پس از پایان غذا بلند شود و برود بچه ها هم همین کار را ميکنند ، ولی اگر پدر ظرف غذایش را به اشپزخانه ببرد و در جمع کردن ظروف کمک کند، کودکان هم یاد می گیرند.
داشتن روحیه قدردانی است، اگر مردان بدانند که قدردان بودنشان چه قدر به زن ها انرژی ميدهد ، اصلاً وقت فراموش نمی کنند که از همسرشان قدردانی کنند.
بیش تر مردها هنگامی که همه چیز در منزل منظم است اصلاً عکس العملی ندارند ولی اگر کمی منزل به هم ریخته شود یا در موردی کوتاهی شود، بسرعت اعتراض ميکنند در حالیکه هر کس در ازای کاری که انجام ميدهد انتظار قدردانی دارد و زنان هم لایق این قدردانی هستند پس از آن ها قدردانی کنید، چرا که کار منزل کاری دشوار ولی بدون دستمزد و تعطيلي است.