تولید مصنوعی مروارید بوسیله وارد کردن جسم خارجی به داخل نرم تن صدفی درآبهای شور انجام می گیرد. چینی ها راز تولید مروارید را می داستند چنانچه از قرن سیزدهم میلادی در چین در چین مجسمه های بسیارکوچک سرب از بودا را در داخل صدف ، در دیواره داخلی نرم تن، قرار می دادند تا بوسیله ترشح ماده مرواریدی آراگونیت احاطه شده و شکل بودای مرواریدی را به خود بگیرد. دانه های مروارید به شکل کروی برای اولین بار، با روش مصنوعی بوسیله دان سوئدی کارل لین در سال ۱۷۶۱ تولید شد
برای تولید مروارید، تکه کوچکی از پوسته سخت نوعی صدف آب شیرین که در مناطق شمالی آمریکا یافت می شود را همراه با نسوج صدفی موسوم به پینکتادا مارتنزی (Pinctada Martensi)، با روشی پیچیده به درون پوسته صدفی مروارید دیگری وارد می کنند. در درون پوسته این صدف مروارید، نسوج وارد شده رشد کرده و جسم خارجی را احاطه می کند و تشکیل جنین مروارید را داده و ماده مترشحه نکر (Nacre) روی آن را گرفته و به دانه کروی شکل به وجود آمده درخششی مرواریدی کافی ی دهد. ترشح آراگونیت و تشکیل مروارید در نرم تن صدایی بستگی مستقی به نسوج وارد شده دارد و خود هسته خارجی اهمیتی در این مورد ندارد. در حقیقت بدون استفاده از جسم خارجی نیز می توان مروارید تولید نمود ولی تشکیل این نوع مروارید به زمان زیادی احتیاج داشته و اقتصادی نمی باشد. جسم خارجی که به شکل کروی شکل است باعث سرعت بخشیدن به تشکیل مروارید می شود. با استفاده از مروارید های پرورشی انواع دستبند و گردنبند و سرویس های مرواریدی تولید می شود که از کیفیت خوب و جلای چشمگیری برخوردار هستند و خواهان و طرفداران زیادی در سراسر جهان دارند.البته باید توجه داشته باشید که مروارید های تولیدی نیز از مرغوبیت های مختلفی برخوردار هستند وسطح کیفیت متفاوتی دارند که گاها رنگ و جلای هر مروارید می تواند بیانگر مرغوبیت آن نیز باشد.
مروارید پرورشی
مرواریدهای پرورشی گوهرهای ارگانیک هستند که در بدن برخی از حلزون های صدف دار اغلب در اطراف محرک های میکروسکوپی و بدون دخالت دست بشراز هیچ نوعی، شکل می گیرد. آنها اصولاً در اطراف لایه های متحدالمرکز مروارید تشکیل شده که از همان ماده ی اصلیه مادر مروارید(مروارید اصلی ) است.مرواریدهای طبیعی زمانی در سراسر دنیا بسیار رواج داشت و به نسبت همه فرهنگ ها قیمت گذاری می شد. در قرن بیستم مرواریدها به دلیل وجود آلودگی ها، صید بی رویه و فاکتورهای اقتصادی از بازار جواهرات حذف شدند. امروزه معمولا مروارید در عتیقه فروشی ها یا فروشندگان اموال و مزایده گران موجود است. مروارید طبیعی باکیفیت می تواند قیمت بسیار بالایی را به خود اختصاص دهد.
رشد مرواریدهای پرورشی نیاز به دخالت انسان و مراقب دارد. حلزون های صدف دار اختصاصی برای تولید مروارید پرورشی، تولید می گردند. برای شروع روند تولید، متخصصین ماهر یک یا چندین دانه ( اغلب تکه ای از صدف یا قطعه ای از گوشت سایر نرم تنان) را درون هر صدف حلزون قرار می دهند. این قطعات به عنوان محرک عمل کرده و باعث ایجاد مروارید می شود. کارگران از صدف ها مراقبت می کنند تا مرواریدهای پرورشی به عمل بیایند.این فرایند اغلب 18 ماه طول می کشد ولی، بعضی اوقات بعد از هسته گذاری تا 3 سال هم طول می کشد. علاوه بر دخالت انسانی، یکی دیگر از اختلافات بزرگ بین مروارید طبیعی و بسیاری از مرواریدهای پرورشی این است که مقدار هسته های وارده برروی وزن و اندازه ی محصولات پرورشی تاثیر می گذارد.نخستین گام ها به سوی کشت مروارید پرورشی صدها سال پیش در چین رخ داد و پیشگامان ژاپنی موفق شدند در اوایل قرن بیستم مروارید پرورشی تولید کنند. این امر از نظر تجاری در سال 1920 مهم شد (حدوداً زمانی که تولید مروارید طبیعی رو به افول بود) از سال 1930 تا 1980 ، کشت مروارید متنوع شد و به کشورهای مختلف جهان گسترش یافت.
گوهرشناس خبره معمولاً می تواند با درجه ی بالایی از اطمینان مرواریدهای پرورشی را مخصوصاً در رشته های مروارید، گردنبندها یا دستبندها، تشخیص دهد. شناسایی درست مرواریدهای طبیعی به آزمایشگاه های پیشرفته نیاز دارد. در صورت وجود هرگونه شک، گوهر را برای تشخیص به آزمایشگاه گوهرشناسی آرگو بفرستید.
صدف و رابطه آن با مروارید
صدف نوعی پوسته سخت و محافظ دور خود می سازد تا از دست دشمنانش در امان بماند. مروارید ها هم درون همین پوسته سخت شکل می گیرند و ساخته می شوند. اگر یک دانه ماسه به طور اتفاقی وارد پوسته صدف شود، بدن نرم و حساس صدف تحریک می شود و برای مقابله با این شییء مزاحم، آن را با ماده خاصی که از بدنش خارج می شود، می پوشاند. در واقع، لایه های متعددی از این ماده سخت اطراف آن ذره ماسه را می گیرد. این ماده از جنس کربنات کلسیم است. با تشکیل این لایه های سخت روی یکدیگر، یک مروارید ساخته می شود. چنین مرواریدی که به صورت طبیعی ساخته می شود، گرد، سفید و براق است و به آن مروارید خالص یا مروارید اصل می گویند. البته همه مرواریدها سفید نیستند. مرواریدهای گوناگونی به رنگ های سیاه، صورتی، آبی کمرنگ، زرد، سبز و ارغوانی روشن نیز وجود دارد.