به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از زوج باز، اکثر مواقع افراد وقتی وارد یک رابطه می شوند و در اوایل آن هستند بسیار دید خوبی در مورد رابطه خود دارند و حتی اگر طرف مقابلشان دارای خطا و اشتباهات مکرری هم باشد آنها را نمی بینند و فکر می کنند چون به طرف مقابل علاقه دارند بنابراین می توانند تحمل کاستی های او را داشته باشند و یا جبران آنها را خود بر دوش بکشند بنابراین بعدها به این مسئله پی می برند و در رابطه اشتباه خود می مانند.
در این میان بعضی از افراد حتی قبول نمی کنند که در یک رابطه ناسالم قرار گرفته اند و اگر هم اشتباه بودن رابطه را قبول کنند؛ می گویند که تحمل این را ندارند به رابطه خود خاتمه دهند و روحیه مناسبی برای این کار ندارند و مجبورند به همین سبب زجر زیادی بکشند یا گاها با عینک خوشبینی به مسائل نگاه می کنند و در تفکرشان با خود می گویند که در آینده قادر خواهم بود شریک عاطفی خود یا کسی که با او در رابطه هستم را تغییر دهم. واقعیت این است که تغییر دادن خلق و عادات نامناسب در افراد کار بسیار سختی است و اکثرا مشاهده می شود این عادات قابل تغییر نیستند بنابراین امید به تغییر برای یک رابطه اشتباه و ناسالم اکثر مواقع یک امید واهی است و ممکن است رابطه ای که از اول اشتباه بوده است به مرور زمان حتی بدتر شود.
در این مقاله سعی می کنیم ابتدا علایمی را که نشان می دهند؛ در یک رابطه ناسالم به سر می برید و همچنین راهکا رهایی که باعث بهبود این روابط و کمک به مشکلات افراد درگیر در آن می شوند را به شما معرفی کنیم.
نشانه های یک رابطه اشتباه و ناسالم
۱- عدم حس مسئولیت
عموما در یک رابطه سالم هر دو طرف رابطه نسبت به هم احساس مسئولیت می کنند اما رابطه اشتباه که تشخیص آن نیز آسان است؛ فردی که با او ارتباط دارید همیشه انتظار حمایت کردن از سوی دیگران را دارد و نمی تواند کاری را به صورت همیشگی انجام دهد مثلا توانایی مدیریت مالی خود را ندارد و مدام از این نظر به دیگران احتیاج پیدا می کند بنابراین اشتباه او این است که فقط یک الی دو بار نیست که انتظار کمک و مساعدت از دیگران را دارد بلکه این کار به صورت یک عادت همیشگی در او به چشم می آید.
۲- وجود حس مالکیت
یکی از نشانه هایی که به شما می گوید در یک رابطه اشتباه هستید این است که طرف مقابلتان بیش ار حد شما را تحت کنترل و مالکیت خود قرار می دهد و ممکن است برای مدتی این کار او مانند عشق زیاد جلوه کند اما این کار فقط ناشی از عدم اعتماد او است و با عشق فرق دارد.
شریک شما که با او در رابطه هستید سعی می کند فاصله بین شما و اطرافیانتان را بیشتر و بیشتر کند و به سبب حسادتی که در او وجود دراد برای رسیدن به هدف خود مدام دعوا راه می اندازد یا خود را به مریضی می زند یا کار هایی را بدون اطلاع شما انجام می دهد.
۳- حس ستیزه جویی و عصبانیت شدید
ستیزه جویی از علایم واضح رابطه ناسالم است چون در این حالت روابط دچار ترس و وحشت زیادی می شوند و یکی از طرفین که این ویژگی را دارد نمی تواند خودش را کنترل کنند و به همین جهت به کارهایی مانند برخورد فیزیکی و رفتار های ناشایست دیگر روی می آورد مثلا این افراد در هنگام عصبانیت به انسان ها و حیوانات نیز هیچ رحمی نمی کنند و با مشت، سیلی، هل دادن یا پرتاب اجسام و کتک کاری خشونت و ستیزه جویی خود را نشان می دهند. در این مواقع اکثرا به فرد پیشنهاد می شود که از این رابطه بیرون بیاید.
۴- انتقام و عیب جویی همیشگی در رابطه اشتباه
اگر در یک رابطه با فردی هستید که مدام از رفتار، اخلاق و گفتار شما انتقاد می کند و با عیب جویی های خود از شخصیت شما، باعث شده است که هم اعتماد به نفستان را از دست بدهید و هم اینکه احساس کنید ایده های شما ارزشی ندارند و همچنین از هوش و زیبایی کافی برخوردار نیستید پس شک نکنید در رابطه ناسالم و اشتباهی هستید چون او مدام با کا ر های خود بر تحقیر کردن شما می افزاید.
۵- ایجاد انرژی منفی
گاها در زندگی با افرادی روبرو می شوید یا در یک رابطه قرار می گیرید که وجودشان سرشار از انرژی منفی است و بر روح و روان شما تاثیر می گذارند. این افراد باعث می شوند که شما حس اضطراب و خستگی داشته باشید و مدام جنبه های ناامید کننده زندگی را برایتان تصور می کنند. بنابراین در این مواقع باید به وجود رابطه اشتباه خود پی ببرید و اگر به دنبالی راهی برای آرامش و اطمینان می گردید پس لزومی ندارد که دیگر آن را بطه را ادامه دهید.
۶- حس پرخاشگری منفعل
این خصیصه که باعث می شود یک رابطه ناسالم و سمی صورت بگیرد به گونه ای است که یکی از طرفینی که دچار پرخاشگری منفعل شده است شما را از طریقی مجازات می کند که خودتان هم متوجه نشوید. اوتلافی های بی موقع و سکوت خود را برای آزار دادن شما به کار می گیرد دراین زمان ها شما نمی دانید طرف مقابلتان به چه دلیلی با شما قهر می کند، چرا وسایلتان را دور می ریزد یا چرا به دنبال راهی برای تنبیه و مجازاتتان است؛ در حالی که شما هیچ گناه و کار اشتباهی هم نکرده اید.
راه های کمک کننده برای رهایی از یک رابطه اشتباه
۱- از او جدا شوید
شاید جدا شدن و قطع رابطه اصلا کار آسانی نباشد و طبق گفته روانشناسان جدا شدن از فردی که عاشقش هستید مانند ترک کردن یک ماده مخدر سخت است اما زمانی که نمی توانید این رابطه را تحمل کنید پس چاره ای دیگر ندارید و باید به خودتان و فرد مقابل نیز زمان بدهید که زخم هایتان بهبود پیدا کند و اگر می توانید دلخوری ها و ناراحتی ها را را فراموش کنید.
۲- به دنبال شناسایی مشکل باشید
گاها تعیین اینکه در یک رابطه ناسالم وجود دارید کمی سخت است و ممکن است در تشخیص معیوب بودن رابطه دچار اشتباه شوید و یا شرایط فرد جوری باشد که شما بدون آگاهی رابطه خود را یک رابطه اشتباه بدانید. بنابراین در این مواقع اولین کاری که لازم است انجام دهید این است که برای تشخیص ناسالم بودن رابطه تا می توانید اطلاعات خود را افزایش دهید و رابطه خود را صادقانه و بدون غرض ورزی بررسی کنید و اگر باز هم در این باره به اطمینان نرسیدید از یک مشاوره یا درمانگر کمک بگیرید.
۳- حقایق را ببینید
شاید به سبب عشق زیادی که به یک فرد دارید دلتان نمی آید رابطه اشتباه خود را تمام کنید و شاید عشقی که به او دارید باعث می شود که خود واقعی او را نبینید. باید گفت که بهترین کار این است که خودتان را فریب ندهید و نسبت به وقایعی که دور و برتان می گذرد با دید واقعی نگاه کنید و با افرادی صحبت کنید که بدون اینکه از شما و طرف مقابلتان جانب داری کنند به صحت یا اشتباه بودن رابطه یتان بنگرند و اگر این افراد نیز که معمولا افراد نزدیک و مورد اعتماد یا مشاورین بهترین گزینه هستند؛ ناسالمی رابطه را تایید کردند پس برای رابطه خود تعیین تکلیف کنید.
۴- از رابطه ناسالم خود درس بگیرید
خیلی از افراد به خاطر رابطه اشتباهی که آن را تجربه کرده اند؛ بعدها احساس پشیمانی و گناه می کنند و برای وقتی که به پای این رابطه گذاشته اند حسرت می خورند اما باید گفت که این کار ها سودی ندارد و باید سعی کنید رابطه را از چشم اندازی دیگر ببینید و با خود فکر کنید که این رابطه ناسالم نیز جزو تجارب و درس عبرتی برای شما بوده است و عبرتی که این رابطه به شما داده است حتما در شما تغییراتی ایجاد کرده است تا بعدا بتوانید برای برقرای روابط جدید بیشتر احتیاط کنید و اشتباهات خود را تکرار نکنید.
۵- در حال زندگی کنید
بعضی از افراد حتی بعد از ترک و رها کردن یک رابطه ناسالم نیز باز هم به قدری فکر خو را به اتفاقات گذشته رابطه مشغول می کنند و به حدی به گذشته می چسبند که حتی اگر اکنون در شرایط و رابطه های خوبی هم باشند لذتی از آن نمی برند و لحظات با غنیمتی ندارند بنابراین بهتر است از گذشته و خاطرات آن فاصله بگیرید و به جای اینکه مدام به خاطرات گذشته فکر کنید؛ به زندگی کنونی و همچنین آینده ای که پیش رویتان است دل ببندید و بهتر است به حال برگردید.
۶- فرصت های جدیدی به خود بدهید
سعی کنید با درس گرفتن از رابطه اشتباه در درجه اول کاستی های خود را جبران کنید و ثانیا تلاش کنید که به خود احترام بگذارید و خود را لایق عشق ورزی و احترام از جانب دیگران بدانید و به این منظور فرصت های جدیدی به خود بدهید و تا می توانید حواس خود را از رابطه اشتباهتان دور کنید و زمانی هم که این رابطه به ذهنتان خطور می کند و فکر کردن به آن باعث احساس گناه در شما می شود؛ دلیل ناسالم بودن آن را با خود مرور کنید.
برای این منظور شما می توانید کار های جدیدی را امتحان کنید مثلا کار هایی را که تجربه آنها را نداشته اید را انجام دهید و یا به تفریح هایی بروید که قبلا در آن شرکت نمی کردید و در نهایت سایر کار هایی که می توانند بر اساس علایق شخصیتان فرصت جدیدی به شما بدهند را مد نظر داشته باشید.