زمانی که کودک شما به دنیا می آید، آن قدر کوچک است که نمی تواند نسبت به احساسات شما عکس العملی نشان دهد و در اکثر مواقع شما از بی خوابی های شبانه و کارهای خسته کننده، آن قدر کلافه و خسته هستید که توجه زیادی به نشانه های علاقه کودک به خودتان ندارید. به مرور زمان که کودک شما بزرگ تر می شود و شما را بهتر می شناسد، یک پیوند قوی میان کودک و شما تشکیل می شود و نشانه های علاقه کودک به شما بروز پیدا می کنند که می تواند با گذشت زمان عمیق تر شود. در ادامه برخی نشانه های علاقه نوزاد به والدین را بیان می کنیم.
تشخیص بوی شما و لبخند زدن به شما
نوزادتان بوی شما را تشخیص می دهد و در انتخاب بین چند نوع گل خوش بو و بلوزهای عرق کرده و کثیف شما، کودک هر بار بلوز شما را انتخاب می کند. برای نوزادتان هیچ چیز خوش بوتر از شما نیست. تا حدودی نوزاد کوچک شما فقط حس شامه خود را دنبال می کند؛ در یک مطالعه، محققان یک نوزاد را در بین دو دستمال آغشته با شیر، یکی متعلق به مادر و دیگری متعلق به فرد دیگری قرار دادند. رایحه شیر مادر کافی بود تا نوزاد به سمت آن دستمال برگردد.
کودکتان برای نشان دادن علاقه اش به شما لبخند می زند تا نشان بدهد که چقدر دوستتان دارد. آیا شما هم کسانی را می شناسید که می گویند لبخندهای اولیه کودک شما فقط یک رفلکس غیرارادی هستند؟ به آنها گوش ندهید. تحقیقات اخیر نشان می دهند که ممکن است معنی لبخند کودک بسیار بیشتر باشد. لبخندهای نوزاد ممکن است واکنش به لبخند خود شما باشد. او به طور غریزی در حال ایجاد پیوند با شما است. اولین لبخندهای اجتماعی واقعی، بین ۶ تا ۸ هفتگی، روزهای مادران را روشن و سرشار از شادی می کنند. کودک شما ممکن است با دیدن صورت شما، یا پدر یا یک خواهر بزرگ تر لبخند بزند. او شروع به مرتبط کردن چهره شما با احساس خوب می کند.
نوزاد به چه چیزی علاقه مند می شود
نوزادان غالباً در حدود یک سالگی یک چیز مورد علاقه، مانند حیوان پر شده یا پتو را انتخاب می کنند. این اشیاء نماد شما و محبت شما هستند. این نشان دهنده عشق شماست، اما به نوعی که کودک شما می تواند آن را کنترل کند. به کودک خود اجازه دهید در صورت امکان در مواردی که ممکن است احساس ناامنی کند، اسباب بازی خود را نگه دارد. نگران نباشید زیرا برای خلاص شدن از آن زمان مشخصی وجود دارد، مانند بطری شیر.
خیره شدن به چشمان شما
درست از لحظه تولد می تواند چهره، صدا و بوی مادر خود را تشخیص دهد. مرحله بعدی پیوند دادن آن صداها و بوهای مورد اعتماد وی با چیزی است که می تواند ببیند. به همین دلیل است که او شروع به بررسی صورت شما می کند، گویی که می خواهد آن را حفظ کند به همان شکلی که هست. بنابراین دفعه بعد که چشم کودک خود را خیره به روی خود دیدید به او فرصت دهید تا شما را خوب ببیند.
کودک شما در 3-2 ماهگی با خیره شدن به چشمان شما علاقه اش را به شما ابراز می کند و با شما عشق و ارتباط برقرار می کند. زل زدن کودک به چشمان شما از نشانه های علاقه کودک به والدین است.
نوزادان نگاه کردن به صورت آدم ها را دوست دارند و صورت شما، صورت محبوب و مورد علاقه اوست و نگاه پرشور کودکتان، یک غریزه بقای نهادینه شده است که برای جذب عشق و توجه مراقبان کودک طراحی شده است. اما این نگاه شروع عشق او به شما هم هست و کودک تشخیص می دهد که شما چقدر در زندگی اش مهم هستید.
حرف زدن با شما
اولین غان و غون های کودک با شما خواهد بود، زیرا او صحبت کردن را از خودش شروع نمی کند. کودک از این شکل ابتدایی زبان که یک گفت وگوی اولیه است برای تعامل با شما استفاده می کند و شما هم مطمئناً خوب می دانید چطور پاسخ بدهید. هر دوی شما با این کار زمینه و زیرساخت یک گفت وگوی واقعی در آینده را فراهم می کنید.
دلبستگی به شما
کودکتان می خواهد شما کنارش باشید. حدوداً از اواسط سال اول زندگی کودک متوجه می شوید که از غیبت شما ناراحت می شود. وقتی پا از اتاق بیرون می گذارید ممکن است صورتش در هم برود یا گریه کند و وقتی برمی گردید لبخند می زند و این علامت دلبستگی رو به افزایشش به شماست. کودک به خوبی می تواند میان افراد آشنایی که به آنها وابستگی خونی دارد و آنهایی که هر چند مهربان و دوست داشتنی اند اما نسبت خونی با او ندارند، تفاوت قائل شود، و از میان همه ی این افراد، مادر موجود بی همتای دیگریست که واکنش کودک به او نیز مانند هیچکس دیگر نیست.
شریک شدن در علایق والدین
خواه منظرهٔ چراغ های روشن برای یک جشن باشد و خواه لباس های کثیف، اگر شما به آن نگاه کنید کودکتان هم همان کار را خواهد کرد. این رفتار که توجه مشترک نامیده می شود می تواند از وقتی کودکتان فقط چند ماه دارد هم شروع شود، اما در فاصلهٔ ۹ تا ۱۲ ماهگی برجسته تر و مشخص تر می شود. این نشانهٔ آن است که کودکتان وابستهٔ شماست و به چیزی که مورد توجه شما واقع شده توجه می کند و برایش ارزشمند است.
پناه بردن به والدین
کودکتان در برخی شرایط احتمالاً از شما به عنوان سپر استفاده می کند. پس تعجب نکنید اگر کودکتان هنگام دیدن یک غریبه، خودش را در آغوش شما پنهان کرد. اضطراب حضور غریبه یا اضطراب جدایی یک مرحلهٔ طبیعی از رشد است. پناه آوردن به شما برای محافظت نیز به معنای آن است که کودکتان شما را دوست دارد و می داند شما او را در امنیت نگه می دارید.
نوزاد شما را می شناسد
به مرور زمان، کودکتان شما را می شناسد و شما را به دیگران ترجیح می دهد. همراه با اینکه کودک شما بزرگ می شود، بوی بدن و شیر شما را می شناسد و تنها در آغوش شما آرامش می گیرد. شناختن مادر، یکی از نشانه های علاقه کودک است. به مرور زمان شما نیز کودکتان را بهتر می شناسید و از نوع گریه او، نیاز او را درک می کنید. این روابط دو طرفه میان مادر و کودک، علاقه کودک به مادر را به وجود می آورد.
نوزاد با شما عشق بازی می کند
بعد از چند ماه، کودک با پدر و مادر خود عشق بازی می کند. او خودش را در آغوش پدر و مادرش رها کرده و اجازه می دهد تا والدینش او را ببوسند و با او تبادل احساسات داشته باشند. حتی بعد از مدتی کودک نیز شما را می بوسد و با چشمانش نیز علاقه اش را به شما بروز می دهد. عشق بازی کردن کودک با شما، از مهم ترین نشانه های علاقه کودک به شما است.
تقریباً در حدود یک سالگی کودک شما ممکن است بوسه ها را شروع کند. کودکان وقتی نوبت به محبت جسمی می رسد، یادگیرنده های مشتاق هستند و کسی نیست که ترجیح دهد با او تمرین کند به جز مادر و پدر.
نوزاد دستانش را به سمت شما باز می کند
روش کودکان برای بیان اینکه چه کسی را بیشتر می خواهند این است که وقتی شخص دیگری او را در آغوش گرفته است بدن خود را به سمت مادر می چرخانند تا او را بگیرد. بسیاری از نوزادان از همان ابتدا دوست دارند در آغوش گرفته شوند، اما حدود شش ماه طول می کشد تا توانایی های جسمی و شناختی را پیدا کنند تا درخواست کنند در آغوش گرفته شوند. این بیان زبان بدن است که چقدر به پدر و مادر خود اعتماد کرده و آنها را دوست دارند.
نوزاد پریشانی اش را به شما نشان می دهد
هر چه که نوزاد شما بزرگ تر شود، زمانی که می خواهید او را ترک کنید، با گریه و یا حالت چهره اش، پریشانی اش را به شما نشان می دهد و با این کار می خواهد بگوید، علاقه اش به والدینش بیش از هر کس دیگری است. جالب است بدانید که رفتارهای بد کودک نیز به خاطر علاقه او به شما است. زیرا زمانی که دچار مشکلی می شود، با نشان دادن رفتارهای بد، اعتراضش را اعلام می کند.
نوزاد از شما دور می شود و سپس به طرف شما برمی گردد
به محض چهار دست و پا رفتن نوزاد، این مورد را مشاهده خواهید کرد. شما پایگاه گرم، دنج و امن کودک خود هستید، اما او همچنین فکر می کند که من می توانم راه بروم و بفهمم در جهان چه خبر است! بنابراین او این کار را می کند تا زمانی که دچار ناامنی شود. سپس به خود می گوید اجازه دهید من برگردم و اطمینان حاصل کنم که مادر هنوز آنجاست. آزادی در اکتشافات و سپس برگشتن به یک مکان امن همان چیزی است که او می خواهد. پس اجازه دهید این کار را انجام دهد.
نوزاد حالت های صورت مادر را تقلید می کند
بله شاید خود کودک واقعا نداند که دارد دلربایی می کند اما همچنان این حرکت بامزه را انجام می دهد. نوزاد یک ماهه دیگر می تواند چه بافکر و چه بی فکر، به حالتهای صورت مادر خود جواب بدهد و آنها را تقلید کند. حالا این حالت ها چه هستند؟ تقلید از لبخندها و خیره شدنها و حتی حرکات لب و دهان، همه و همه از شیوه های عشوه گری کودک دلبندتان هستند.
نوزاد صدای مادر را دنبال می کند
جنین از همان مراحل اولیه ی زندگی اش در رحم مادر، صدای مادر را می شنود و می شناسد و برای همین طبیعیست که بعدا همین صدا به او حس آرامش و امنیت بدهد. مادر و نوزاد با خیره شدن به چشمان هم، با سرتکان دادنها و حرکات چشم و ابرو با هم ارتباط برقرار می کنند، پس وقتی نوزاد با شنیدن صدای مادر، از همین حرکات استفاده می کند می خواهد نشان بدهد که نه تنها خوشحال است بلکه صدای مادرش را می شناسد.
نوزاد برای هر چیزی مادر را به زبان خودش صدا می زند
برای هر کاری مادر را خواستن فقط به منظور جلب توجه نیست، بلکه فرصتی است برای کودک تا عشق خاص خود را به مادرش نشان بدهد. وقتی که موفق به این کار می شود و مادر هم به او جواب می دهد واقعا شگفت انگیز است. این کار کودک، شیوه ی خاص و بامزه ی او برای ابراز نیازش به مادر است؛ چه برای غذا باشد، چه برای خواب.