به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یکی از اجزای الکتریکی خودرو که در صورت عدم عملکرد صحیح باعث خاموش شدن یا بد کار کردن خودرو خواهد شد، رله دوبل می باشد. همانطور که از نام این قطعه پیداست، رله دوبل در حقیقت متشکل از دو رله مجزاست که یکی از رله ها با عنوان رله اصلی و رله بعدی به نام رله دوم یا پمپ بنزین می باشد. وظیفه اصلی رله دوبل در خودرو، تامین ولتاژ برق مورد نیاز قسمت های مختلف سوخت رسانی و همچنین ECU می باشد.
در صورت خرابی این قطعه، معمولا خودرو روشن نخواهد شد و عملکرد آن با اخلال مواجه خواهد شد. رله دوبل در سه حالت مختلف می تواند برق مورد نیاز قطعات خودرو را تامین کنید. از آنجا هر کدام از این قطعات در حالت های مختلف سوئیچ بسته، سوئیچ باز و خودروی روشن، به میزان نیروی الکتریکی متفاوتی نیاز دارند، از این جهت این رله در خودرو تعبیه شده است تا در این سه حالت بتواند دقیقا همان میزانی برق رسانی داشته باشد که قطعه مورد نظر نیاز داشته باشد.
ساختار رله دوبل
همان طور که گفته شد، رله دوبل از یک کانکتور ۱۵راهه و دو عدد رله مجزا تشکیل شده است که از طریق آن ها، ولتاژ موردنیاز اجزاء مختلف را تأمین می کند. هر رله، شامل یک سیم پیچ با هسته بوبین مغناطیسی و یک کنتاکت است که ورودی ها و مصرف کننده های آن، بسته به نوع و مدل رله تفاوت دارند.
کانکتور 15 راهه به شرح زیر عمل می کند:
پايه 2 و 8 و 11 و 15 در این چند راهه همیشه ولتاژ 12v+ دارند.
پایه 14 در زمان باز بودن سوئیچ ولتاژ 12v+ دارد.
پایه 1 تأمین برق ECU (در موقع باز بودن سوئیچ)
پایه 4 تأمین برق انژکتور
پایه 5 تأمین برق کوئل
پايه 6 تأمین برق گرم کن دریچه گاز
پایه 9 تأمین برق شير كنيستر
پايه 10 تأمین برق ECU (در موقع بسته بودن سوئیچ)
پايه 13 تأمین برق پمپ بنزین
عملکرد رله دوبل
فعالیت این قطعه در سه مرحله سوئيچ باز، سوئيچ بسته و خودروی روشن انجام می شود. عدم عملکرد صحیح هر مرحله، در مرحله دیگر تأثیرگذار است و اگر رله دوبل خراب شود و هریک از این مراحل به درستی انجام نشود، خودرو هرگز روشن نمی شود.
مرحله اول – سوئیچ بسته
در این مرحله از پایه 10، برق 12 ولت به ECU خودرو ارسال می شود.
مرحله دوم- باز کردن سوئیچ
در این مرحله، این بار ECU، برای قطعاتی چون: پمپ بنزین، کوئل، انژکتور، کنیستر، المنت گرم کن دریچه گاز و سنسور اکسیژن، برق 12 ولت ارسال می کند.
مرحله سوم- استارت و روشن شدن خودرو
در این مرحله عملیات، رساندن برق به قطعات بالا به صورت مداوم صورت می گیرد.
محل قرارگیری رله دوبل خودرو
محل قرارگیری این قطعه در خودرو های مختلف متفاوت است. در اکثر خودروها رله دوبل در محفظه ECU قرار دارد؛ اما در برخی از خودرو های داخلی، محل قرارگیری آن متفاوت است؛ مثلاً رله دوبل پژو 206، در محفظه BM34 قرار دارد و محل قرارگیری رله دوبل پژو ۴۰۵ و سمند به صورت افقي و در بالاي رادياتور خودرو است. رله دوبل پراید نیز در کنار باتری و مخزن آب رادیاتور آن قرار دارد.
نشانه های خرابی رله دوبل خودرو
اصلی ترین نشانه خرابی رله دوبل، روشن نشدن خودرو است. اگرچه روشن نشدن خودرو می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد، اما یکی از دلایل روشن نشدن خودرو بعد از استارت زدن، می تواند ناشی از خرابی این قطعه باشد. بعد از گرداندن سوئیچ؛ اغلب چندثانیه صدایی شنیده می شود که مربوط به صدای پمپ بنزین است. اگر با بازشدن سوئیچ این صدا به گوش شما نمی رسد، باید بدانید که به احتمال زیاد، این قطعه خودرو از کار افتاده است.
دقت داشته باشید که اگر با چرخاندن یا همان بازشدن سوئیچ، چراغ چک خودرو روشن نشد، با اطمینان بیشتری می توانید به خرابی رله دوبل مشکوک شوید.
روش های تست رله دوبل
در صورت مشاهده مشکلات بالا، طبیعتاً اولین عکس العمل شما مراجعه به تعمیرگاه خواهد بود. روش های مختلفی برای سنجش عملکرد رله دوبل وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
1. تست ولتاژی
در این روش با اتصال پروب قرمز ولت متر به پایه های 2-8-11 و 15 هنگامی که پروب مشکی را به سر منفی وصل کرده اند، ولتاژ باطری را اندازه گیری می کنند. درصورتی که در تمامی پایه ها مقادیر استاندارد ولتاژ مشاهده نشد، جعبه فیوزها و اتصالات نیز باید موردبررسی قرار بگیرند و درنهایت، در صورت عدم رفع مشکل، باید قطعه تعویض شود.
2. تست با دستگاه دیاگ
در این روش، به طور مستقیم نمی توان رله دوبل را موردبررسی قرار دارد؛ بلکه این کار از طریق اتصال سوکت دستگاه دیاگ به خودرو و تست عملگرها بخصوص تست پمپ بنزین انجام می شود. در این حالت، باید صدای پلاتین رله شنیده شود. اگر پس از بررسی و اطمینان از رسیدن برق به رله دوبل صدای پلاتین شنیده نشد، یقینا این قطعه خراب شده است.
3. تست اهمی
در این روش، به وسیله اهم متر میزان ولتاژ پایه های 7 – 12 و 3 – 10 بررسی می شود. در صورت خرابی رله دوبل، اهم متر در تمامی پایه ها مقادیر ثابتی را نشان نمی دهد.
4. بررسی ظاهری قطعه
در این روش، سوکت قطعه را از لحاظ ظاهری بررسی می کنند. اثراتی ناشی از سولفاته بودن، نشانه ای دال بر خرابی قطعه است.