به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ر اختلال وسواس، فکری استرس زا، ناخوشایند و بی ربط دائم سراغ فرد می آید و فرد درنتیجه رنج ناشی از این فکر و عدم توانایی در بیان این رنج، احساس نیاز می کند که یک رفتار خاص را دائماً تکرار کند. افکار استرس زا، ناخواسته و بی ربط که مداوم به ذهن خطور می نماید را «وسواس فکری» و زمانی که فرد احساس نیاز می کند تا یک رفتار خاص را مداوم تکرار نماید «وسواس عملی» می گویند. ممکن است اختلال وسواس، پایه ارثی و ژنتیک داشته باشد. وقایع ناخوشایند یا روابط ناسالم خانوادگی نیز اختلال وسواس را آغاز یا وخیم تر می کند.
اختلال وسواس یا OCD می تواند در کودکی، در اغلب مواقع نزدیک ده سالگی خود را نشان دهد. بعید است بعد از سن ۳۰ سالگی اختلال وسواس آغاز شود.
مبتلایان به وسواس به سبب اندیشه های ناخواسته و ناراحت کننده که مدام به ذهنشان خطور می کند، رنج زیادی می کشند و برای کنترل این رنج، بدون این که از آن صحبت کنند رفتارهایی تکراری از خود بروز می دهند. برای نمونه، خانمی که وسواس فکری کثیف بودن دستش او را از درون مدام آزرده می سازد، بدون این که رنج خود را بگوید شاید در طول روز دستش را پنجاه بار بشوید. (وسواس عملی)
اختلال وسواس جبری دوره بارداری به زنانی اطلاق می شود که در دوره بارداری و یک سال پس از آن علائم بیماری را از خود بروز می دهند.
علائم و نشانه های اختلال وسواس فکری دوره بارداری:
اختلال وسواس جبری دو بخش اصلی دارد:
وسواس:
افکار، ایده ها و نیازهای مزاحمی که دائما در ذهن تکرار می شود. برای مثال بیمار فکر می کند که با خاک و باکتری آلوده شده است یا نگران است به کسی آسیب برساند.
اجبار:
رفتارهای تکراری که فرد احساس می کند باید انجام دهد. این امر می تواند شامل شستن چند باره دست ها برای اطمینان از تمیزی آنها یا تکرار چند باره یک عبارت در ذهن برای پیشگیری از دل آزرده کردن عزیزان با کلام خود باشد.
هدف از اجبار، رهایی از اضطراب شدیدی است که در اثر افکار وسواس گونه شکل گرفته است. با این حال، روند تکراری این رفتارها به نوبه خود آزاردهنده است و هر گونه آسایش حاصل از انجام رفتارهای جبری موقت است.
نشانه های اختلال وسواس اجباری در دوران بارداری
در صورتی که به اختلال وسواس فکری دوره بارداری مبتلا شده باشید، احتمالا دچار افکار و رفتارهای وسواس گونه و اجباری در رابطه با والد شدن و مراقبت از نوزاد شده اید. برخی از این دست رفتارها عبارتند از:
- افکار مزاحم در رابطه با آسیب زدن به نوزاد با خفه کردن یا پرت کردن او از پله ها
- افکار آزاردهنده در ارتباط با وقوع تجاوز جنسی به کودک
- افکار ناراحت کننده در رابطه با آسیب رساندن ناخواسته به جنین با مصرف یک ماده غذایی خطرناک یا داروی اشتباه
- ترس از انتقال یک بیماری خطرناک مانند ایدز به نوزاد
- ترس از اتخاذ تصمیمات اشتباه مانند برنامه واکیسناسیون یا درمان های پزشکی برای نوزاد
- شستشوی مداوم بطری شیر، لباس ها و اسباب بازی ها
- دور نگه داشتن نوزاد از دیگران از ترس بروز آسیب به او
- چک کردن مداوم نوزاد، برای مثال بیدار کردن او از خواب برای اطمینان از نفس کشیدنش
- پرسش مداوم از اطرافیان در مورد وضعیت نوزاد و آسیب ندیدن او
- بررسی مکرر اتفاقات روز در ذهن برای اطمینان از مسئول نبودن خود در برابر آسیب وارده به نوزاد
این دست افکار بسیار آزاردهنده و ترسناک هستند، اما باید بدانید که فکر کردن به این چیزها به این معنی نیست که واقعا اتفاق می افتند. صحبت کردن درباره این دست افکار و احساسات راحت نیست، اما در عوض می توانید حمایت و درمان مورد نیاز را دریافت کنید.
درمان اختلال وسواس فکری دوره بارداری:
اصلی ترین درمان برای این اختلال استفاده از رفتار درمانی شناختی (CBT) است. در این رابطه به خصوص روش هایی مانند مواجهه سازی و پیشگیری از پاسخ عملی (ERP) مفید واقع شده است. در این روش بیمار می تواند نحوه عملکرد اختلال را درک کند و روش های غلبه بر آن را می آموزد. درمانگر به شما نحوه مواجهه با وسواس ها و مقابله با رفتارهای جبری را آموزش می دهد.
برای درمان اضطراب ممکن است استفاده از دارو توصیه شود. برخی از افراد استفاده از دارو همزمان با رفتار درمانی شناختی را موثرتر می دانند. اما در برخی از بیماران استفاده از یکی از این روش ها کافی به نظر می رسد.