وقتی می گوییم فردی از لحاظ عاطفی بالغ است یا به اصطلاح به بلوغ عاطفی رسیده، معمولا فردی را تصور می کنیم که خوب خودش را می شناسد. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است بیشتر مواقع حسی مثل «آرامش در میان طوفان» دارد و بدون توجه به شرایط، می تواند احساساتش را مهار کند. این افراد بلدند در موقعیت های سخت چطور واکنش نشان بدهند و به خوبی می توانند در این شرایط خونسردی شان را حفظ کنند. در این مقاله درباره بلوغ عاطفی، نشانه هایش و نحوه شناسایی افرادی صحبت می کنیم که به بلوغ عاطفی نرسیده اند. با ما همراه باشید.
بلوغ عاطفی چیست؟
بلوغ عاطفی به این معناست که افراد بتوانند هیجانات خود را بشناسند و آن ها را مدیریت کنند. این امر به شما کمک می کند تا بتوانید زندگی دلخواهتان را بسازید و در آن شادی و رضایت بیشتری را تجربه کنید. بلوغ عاطفی جنبه های دیگر رشدی نظیر رفتار و افکار انسان را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. به همین خاطر هنگامی که دریک موقعیت دشوار قرار بگیرید، میزان بلوغ عاطفی شما عامل تعیین کننده ای در میزان سازگاریتان با شرایط خواهد بود.
نشانه های بلوغ عاطفی
همه افراد در زندگی به سطح یکسانی از بلوغ عاطفی نمی رسند. در واقع رسیدن به بلوغ عاطفی فرایندی پویاست و شما دائما می توانید در طول زندگی روی آن کار کنید و آن را ارتقا بخشید. در ادامه به مهم ترین نشانه های بلوغ عاطفی اشاره کرده ایم که بر اساس آن ها می توانید میزان رشد خود را در این زمینه تخمین بزنید. نکته: انتظار نداشته باشید که در همه فاکتورهای مطرح شده کامل و بی نقص باشید. این نشانه ها تنها راهنمای شما هستند برای اینکه بدانید برای بلوغ عاطفی باید روی چه زمینه هایی بیشتر کار کنید.
1. مسئولیت پذیری
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است می داند چه برتری هایی دارد و مدام در پی بهبود رفتارش است. این یعنی وقتی برایش مشکلی پیش می آید، سراغ سرزنش دیگران (یا خودش) نمی رود. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است به جای شکایت از شرایط، دست به کار می شود و از خودش می پرسد: «برای بهبود این وضع چه کاری می تونم بکنم؟»
۲. نشان دادن همدلی
فردی که از نظر عاطفی بالغ است از اطرافیان و عزیزانش حمایت می کند و به خوبی همدلی خودش را نشان می دهد. این فرد می داند چگونه خود را جای دیگران بگذارد و سعی می کند مسائل را از دید طرف مقابل ببیند و راهی برای کمک به او پیدا کند.
۳. پذیرش اشتباهات
این فرد روش درست عذرخواهی کردن را بلد است و بیهوده بهانه تراشی نمی کند. اشتباهاتش را می پذیرد و سعی می کند راهی برای جبران اشتباهش پیدا کند. این فرد می داند که همیشه حق با او نیست و موقع حق دادن به دیگران سخت گیری نمی کند.
۴. نترسیدن از آسیب پذیری
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است درباره تجربیاتش صحبت می کند تا دیگران کمتر احساس تنهایی کنند. این شخص با پذیرش آسیب پذیری، همیشه دنبال این نیست که نشان بدهد بدون نقص و مشکل است. به راحتی می تواند از شکست هایش صحبت کند و ابایی ندارد که آسیب پذیر به نظر برسد.
۵. شناخت و پذیرش نیازها
فردی که از لحاظ عاطفی بالغ شده است وقتی به کمک نیاز دارد یا به هر دلیلی حالش خوب نیست، از دیگران کمک می گیرد. این فرد از کمک گرفتن از دیگران یا درمیان گذاشتن مشکلاتش با آنها خجالت نمی کشد.
۶. تعیین حدومرزها
تعیین مرزها و حریم خصوصی نوعی احترام به خود و خوددوستی است. فردی که به بلوغ عاطفی رسیده است برای خودش حدومرزهای درستی تعیین می کند و به دیگران اجازه نمی دهد آنها را زیر پا بگذارند.
نشانه های عدم بلوغ عاطفی
عدم رسیدن به بلوغ عاطفی نیز نشانه هایی با خود به همراه دارد که عبارتند از:
- رفتارها و برخورد سریع، بدون فکر و عجولانه
- عدم صبر و تحمل و شنونده خوبی نبودن
- عدم مسئولیت پذیری
- نیاز بسیار زیاد به محبت و توجه دیگران
- نپذیرفتن واقعیت و فرار از آن در هنگام مواجه با مشکلات
- فکر نکردن به اتفاقات زندگی و نداشتن پاسخ برای آن
- خوشحال بودن بیش از اندازه و بی جهت به دلیل ناتوانی در مواجه با مشکلات
آگاه بودن به ارزش خود و دیگران به ما کمک می کند زندگی شادتر و رضایت بخش تری داشته باشیم. عذرخواهی از اطرافیانمان و درخواست کمک به هنگام نیاز نمونه هایی از راهکارهای رشد فردی هستند و هرچه بیشتر مسئولیت رفتارمان را بر عهده بگیریم، ارتباط بهتری با خودمان پیدا می کنیم. رسیدن به بلوغ عاطفی انتخابی است و همه ما می توانیم کم کم آن را درونمان نهادینه کنیم.