حسادت در روابط زناشویی یک امر طبیعی است البته به شرط اینکه پا را از حدی فراتر نگذارید . اغلب زن و شوهرها حس حسادت را در روابط زناشویی خود احساس کرده اند و حساسیت هایی نیز در زندگی مشترک خود دارند که یک امر طبیعی است . احساس حسادت یک تجربه مشترک میان همه ی انسانهاست اما دلیل و واکنش هر یک از ما، در مقابل این احساس کاملاً متفاوت است.داشتن حس حسادت در زندگی مشترک در حدی که به زندگی مشترک و روابط فرد آسیب نزند خوب است . گاهی اوقات حساسیت زناشویی وقتی از حالت طبیعی خارج شده و تبدیل به حسادت شود، باعث می گردد که روابط زناشویی طرفین دچار مشکل شد. و از طرف دیگر مناسبات اجتماعی طرفین نیز دچار مشکل گردد.
اگر احیانا جزو آدم هایی بوده اید که قبلا حسادت را تجربه کرده اید پس به خوبی می دانید که این حس چقدر قوی است. وقتی کنترل این احساس از دست افراد خارج شود احتمال بروز واکنش هایی که منجر به تخریب روابط می شود بالا خواهد رفت. رفتارهایی مانند احساس مالکیت خصمانه نسبت به دیگری یا جاسوسی کردن از همسر به طرق مختلف می تواند از جمله این واکنش ها باشد.
حسادت سالم در رابطه عاطفی
حسادت هميشه احساس بدي نيست. بلكه برعكس در بعضي مواقع مي تواند مفيد باشد. حسادت نشان مي دهد كه شما داراي استعدادها و توانمندي هاي زيادي هستيد كه از آنها در زندگي خود استفاده نمي كنيد. بنابراين حسادت به عنوان يك تلنگر به شما نشان مي دهد كه بايد براي پيشرفت زندگي خود بيشتر تلاش كنيد. در روابطی که احساس حسادت اندك و گاه به گاه است، مشكلي براي زندگي زناشويي ايجاد نمي شود. حسادت کم باعث مي شود كه زوجین مراقب روابط عاطفي خود باشند. وجود يك حسادت عادي و سالم در زندگي زناشويي نشان مي دهد كه شريك زندگي شما احساس ارزشمندي شما را درك كرده و پذيرفته است. در واقع همسر شما با تلاش آگاهانه اي كه از خود نشان مي دهد سعي مي كند كه خود را به موقعيت شما نزديك تر كند.
حسادت همچنین احساسات را افزایش داده و باعث می شود كه عشق شما پرشورتر و قویتر شود. حسادت در صورت كم و قابل کنترل بودن، می تواند یک نیروی مثبت در ازدواج باشد. زيرا حسادت سالم باعث مي شود كه شما براي حفظ بنيان زندگي و روابط زناشويي خود تلاش بيشتري كنيد.هر زن و شوهري ممكن است در زندگي خود حسادت سالم را تجربه كنند. حسادت كم و عادي تهديدي برای ازدواج نيست. زن و شوهر به طور كاملا منطقي در مورد موضوع مورد نظر بحث كرده و در مورد چگونگی حرکت رو به جلو به توافق می رسند. آنها هر دو به این رابطه متعهد هستند و حسادت نمي تواند كوچكترين خللي به روابط آنها وارد كند.
حسادت ناسالم در رابطه عاطفی
حسادت شدید یا غیر منطقی مي تواند بسيار مشكل آفرين باشد. حسادت غیر منطقی یا بیش از حد، اغلب نشانه هشدار است. فرد حسود شروع به اعمال کنترل بر شريك زندگي خود می کند. يك همسر حسود حتی ممکن است برای حفظ کنترل و کاهش احساسات خصمانه خود به سوء استفاده مالی، خشونت کلامی و آزار جسمي متوسل شود. ریشه حسادت ناسالم بیشتر در ترس از رها شدن است. همسر حسود مي ترسد كه مورد محبت واقع نشود. حسادت ناسالم نشانه هاي زيادي دارد از جمله:
- خیانت كردن و دروغ گفتن
- احساس ناامنی و ترس غیرمعمول
- تعقيب كردن همسر برای فهميدن آدرس محل كار
- حساسيت نسبت به رفتارها و رفت و آمدهاي همسر
- زیر سوال بردن بیش از حد رفتارها و انگیزه های شریک زندگی
- خواندن ایمیل ها و متن هاي خصوصي یا گوش دادن به پیام های صوتی
- نقض آزادی شریک زندگی یا ممنوعیت او از دیدن دوستان یا اعضاي خانواده
علل حسادت در روابط عاطفی و عاشقانه
در زندگي روزمره بسياري از موقعيت ها مي توانند باعث تحريك حسادت افراد شوند. فرد حسود با احساسات منفي زيادي مانند ترس، عصبانیت، غم و اندوه، نگرانی، شک و ناراحتي دست و پنجه نرم می کند. حسادت باعث مي شود فرد در چشم خودش حقير و كوچك به نظر برسد. حسادت به دلایل زیادی ممکن است اتفاق بیفتد، از جمله:
- ترس از رها شدن یا خیانت
- احساس تملک شدید یا تمایل به کنترل
- داشتن احساس مالکیت نسبت به همسر
- احساس عدم عزت نفس و بي ارزش بودن
- داشتن انتظارات غیرمعقول درباره ازدواج
- داشتن یک تجربه مخرب از رها شدن، در گذشته
- نگرانی در مورد از دست دادن شخص یا چیز مهم
- ناامن بودن یا داشتن تصور ضعف و ناتواني از خود
عواقب حسادت در رابطه عاشقانه
حسادت، تاثير مخربي بر روابط اجتماعي دارد. خصوصاً اگر حسادت ناسالم و همراه با احساسات خصمانه باشد. در روابط زناشويي هر چقدر ترس و عصبانیت و کنترل همسر حسود بيشتر باشد به همان ميزان رابطه زناشويي آسيب بيشتري خواهد ديد.ترس از دست دادن عشق و احترام باعث تحريك بيشتر حسادت در زوجين مي شود. حسادت معمولا با کینه از شخص مقابل همراه است. حسادت همچنین اعتماد به رابطه را از بین می برد و مشاجرات بیشتری را در پی خواهد داشت. اين مساله به خصوص وقتي شديد مي شود كه فرد حسود خواسته های خود را مطرح کرده و دائما شخص مقابل را زیر سوال ببرد.
تجربیات عاطفی شدید همچنین می تواند منجر به علائم جسمی شود. گاهی اوقات افراد حسود با واکنش های جسمی مانند لرزیدن، سرگیجه، افسردگی و اختلالات خواب روبرو می شوند. عصبانیت مداوم همراه با حسادت همچنین می تواند به پایان ازدواج یا رابطه منجر شود.يك همسر حسود معمولا بد دهن شده و نمي تواند از راه های سالم با حسادت خود برخورد کند. حسادت هميشه با اضطراب، استرس و عصانيت همراه است. فرد حسود ممكن است براي ارضاء حس حسادت خود، به رفتارهاي خطرناك و ناخوشايندي دست بزند. به همين علت حسادت به خصوص در درازمدت مي تواند باعث ابتلا به بيماري هاي قلبي، پيري و حتي مرگ زودرس شود.
کنترل حسادت در رابطه عاطفی
در خصوص مردان زمانی رخ می دهد که مرد می ترسد تا زنش به او خیانت کند و با شخص دیگری وارد روابط جنسی شود. در مورد خانم ها باید گفت اغلب زنان نگران خیانت عاطفی هستند که در زندگی برای فرزندانشان این اطمینان به وجود آید که زندگی شان محافظت و تامین شود. در حال حاضر آدم ها بیشتر از قبل می ترسند که پذیرفته نشوند و کسی عاشقشان نباشد و دست رد به دوست شدن نشان بزند. این حس طبیعی است ولی اگر به فکر حسادت باشد باعث تزلزل شخصیت فرد و ارتباطش خواهد شد. ولی اگر این ترس کم تر شود حسادت هم کم می شود ولی اگر دچار حسادت بیشتر شدید با کمک این راهکار ها می توانید به خود و روابط تان کمک کنید که به شرح ذیل است؛
از روی عواطف و احساسات عمل نکنید.
زمانی که بخواهید از روی احساسات عمل نکنید کار دشواری خواهد بود که مشکل اصلی این حس هنگامی رخ می دهد که بر اساس آن حس رفتار کنید و اجازه دهید شما را از پا بیندازد. وقتی که می توانید هر حسی داشته باشید ولی مجبور نیستید بر طبق او عمل کنید. این را درنظر بگیرید که طرف مقابل تان هم انسان است و با دنیای بیرون و اطرافش در ارتباط دنیایی که به شکل ظاهری و مالی و تحصیلی هم از شما بهتر باشد به این معنی نیست که دارد خیانت می کند. پس این افکار را از ذهن دور کنید چون اگر می خواست با یک شخص دیگر وارد رابطه شود از اول همین کار را می کرد و واردش می شد. پس بهترین راه حل این است که اگر احساس حسودی کردید این حس را بپذیرید تا شیوه فکری شما با موقعیت تغییر کند و به شکل منطقی درآید.
به او اعتماد داشته باشید.
اگر که می خواهید وارد روابطی موفق و شاد شوید باید به طرف مقابلتان اعتماد داشته باشید. هیچکس نمی تواند او را کنترل کرده و شما هم باید دست از حسودی بردارید پس با کمی کنترل ایرادی ندارد. مشکل حسادت در رابطه، از نقطه ای به وجود می آید که تلاش می کنید کارهای طرف مقابل را کنترل نمایید و زیر ذره بین قرار دهید. به جای احساس حسادت حس عاشقانه داشته باشید.
آرام و صبور بوده تا با ریسک های عاشقی برخورد کنید.
زمانی که عاشق هستید یعنی آسیب پذیر خواهید بود به گفته جرج آرماتین (هر چه قدر که عاشق باشید ضعیف تر خواهید بود). باید سعی کنید قلب خود را به روی شخص مقابل تان باز نمایید با اعتماد کردن به عواقب این کار آرام باشید. ممکن است سخت باشد اما باید آماده پذیرش هر چیزی را داشته باشید تا کنترلتان از دست شما خارج نشود. با اعتماد کردن این ارتباط ۲ نفره به خود بیاموزید که وارد رابطه شده اید و عاشق هستید. با در نظر گرفتن ریسک دوست داشتن طرف مقابل هیچ تردیدی نداشته باشید.
ارزش خود را از دست ندهید.
یکی از علت هایی است که فرد عزت نفس کمی داشته و مردد می شود. در این خصوص افراد به فکر اینید که به اندازه لازم خوب نیستند. در این موقعیت طرف مقابل متوجه این قضیه خواهد شد و به جهت برقراری ارتباط با فردی دیگر او را ترک خواهد کرد. علاقه ای که در اولین روز ها برای فرد مقابل تان به وجود آمده حتما دلیلی داشته که با دانستن این موضوع و سوال کردن از وی می توانید بفهمید در شما چه دیده که عاشق تان شده است. پس اگر احساس حسودی کردید در این زمان ویژگی های مثبت خود را به یاد بیاورید.
حسادتی که دارید را به نرمی بیان کنید.
چنان چه فکر می کنید که طرف متقابل تان عملی انجام می دهد که موجب برانگیخته شدن حسادت شما می شود می توانید این حس را به شیوه ملایم و منطقی به او بگویید. به شکل سیاست مدارانه و به طور مستقیم با او حرف بزنید یا اگر می توانید شوخی محترمانه داشته باشید. با حس شوخ طبعی درباره اش حرف بزنید و بخندید و پیام را به نحو درست منتقل نمایید. در این زمان سیاست به خرج داده و به او می فهمانید که بهش علاقه دارید. اگر رک گو هستید به او بگویید که به وی اعتماد دارید و نمی توانید احساسات خود را کنترل کنید و دوست دارید به شما توجه کند.
برای درمان زخم هایتان مرهم بذارید.
حسادت در رابطه زمانی رخ می دهد که گاهی وقت ها انسان ها به دلیل زخم هایی که در روابط گذشته شان داشتند حسادت می کنند. شاید در قبل رابطه آسیب دیده باشید و طرف مقابلتان به شما خیانت کرده باشد ولی در حال حاضر باید گذشته را فراموش کرد و رابطه عاطفی جدیدی را برقرار کرد. شخصی که با او هستید شریک گذشته شما نیست. علت ها و عوامل و ریشه های آن بخشی از رشد فردی در یک پیوند سالم است. پس با التیام بخشیدن به زخم های کهنه حال و هوای آینده خود را بهتر کنید تا انعطاف پذیر تر باشد.
اطمینان بیشتری به خود داشته باشید.
عالی ترین راه کار برای این که بتوانید به خودتان اطمینان داشته باشید و بدون هیچ حسرتی عاشق شوید و بمانید. باید بدانید که عشق مثل لنگری عمل می کند که ارتباط تان را از غرق شدن نجات می دهد. این کار مشکل است ولی باید به خود اطمینان داشته باشید و به هر چه اتفاق می افتد اعتماد کنید. پس با اعتماد و یقین می توانید به سخت ترین موقعیت ها غلبه کرد و پیروز شد و آن را به نحوی مدیریت کرد.