دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

دانشگاه / آموزش / مسائل حقوقی /

نحوه نوشتن شهادت کتبی برای دادگاه / استشهادیه و انواع آن 

چهارشنبه، 08 اردیبهشت 1400
استشهادیه یک فرم کتبی است که به موجب آن، مسائلی که شخصی شاهد آن بوده است را در فرم قید کرده و ذیل آن را امضا می کند، در ادامه به بررسی کامل معنی استشهادیه، جایگاه و کاربرد استشهادیه و انواع استشهادیه می پردازیم.

استشهادیه چیست؟

همانطور که می دانیم، هر شخصی برای اینکه اعای خود را در دادگاه اثبات کرده و بتواند حکم دادگاه را به نفع خودش اخذ کند، باید اسناد، دلایل و مدارکی را که ثابت کننده ادعای وی هستند به دادگاه ارائه دهد. یکی از مهم ترین این اسناد و مدارک ثابت کننده دعوا، شهادت شهود می باشد که به موجب آن، تعدادی از افراد که از واقعیت موضوع خبر دارند، نزد قاضی دادگاه حاضر شده و شنیده ها و دیده های خود را ابراز می دارند.

با این حال، گاهی شاهد ها به دلایلی از حضور در دادگاه امتناع می ورزند و یا اینکه تعداد آنها به نحوی زیاد است که خواهان بر روی برگه و فرم مخصوصی ، اظهارات آنها را ثبت و ضبط کرده تا به عنوان سند و مدرک به دادگاه ارائه کند. با توجه به مطالب ذکر شده، در تعریف استشهادیه می توان گفت سندی است کتبی، که شاهد گزارشات خود را بر روی آن نوشته و برای صحت بیانات خود آن را امضا می نماید و فردی گزارشات مربوط به خویش را برای اقدامات قانونی و تحقیقات عمومی به دادگاه ارائه می کند.

انواع استشهادیه

استشهادیه فرم کتبی مخصوصی است که شهادت بر روی آن درج می شود. بنابراین، استشهادیه برای اثبات دعاوی مختلفی به کار گرفته می شود که می توان از جمله مهم ترین انواع استشهادیه به موارد ذیل اشاره کرد :

استشهادیه محلی، استشهادیه محل سند ازدواج، استشهادیه در خصوص حضور در دفترخانه، استشهادیه اعسار، استشهادیه درخواست دفترچه بیمه خدمات درمانی روستایی، استشهادیه توهین و غیره از جمله رایج ترین انواع استشهادیه می باشد.

لازم به ذکر است که حتما باید استشهادیه واقعی باشد و به صورت صحیح و معتبر توسط شهود تنظیم و امضا گردد؛ و گرنه تنظیم استشهادیه دروغین را می توان یکی از مصادیق جرم جعل به حساب آورد که البته قابل مجازات نیز می باشد.

لازم به ذکر است که کسانی که استشهادیه را امضا می نمایند حتما باید آن فردی که به نفع او شهادت می دهند و بیانات خود را امضا می کنند را بشناسند و متن استشهادیه را با دقت مطالعه نمایند در غیر این صورت عواقب و آثار حقوقی به دنبال دارد، بالاخص اگر در شهادت کذب دادن، ضرر مادی به طرف مقابل وارد گردد.

کاربرد استشهادیه

  1. در جایی که به علت کثرت شهود امکان حضور همگی در محضر دادگاه فراهم نیست.
  2. در مواردی که شاهد به هر دلیلی مایل به حضور در دادگاه و مواجهه با خوانده نیست.

نحوه تنظیم استشهادیه

برای تنظیم استشهادیه متن و قالب واحدی در نظر گرفته نشده است و افراد می توانند به صورت دست نویس استشهادیه مورد نظر خود را مکتوب کنند. اما بهتر است نویسندگان استشهادیه با حضور در دفتر خانه، امضا خود را تصدیق کنند.

تفاوت شهادت شهود با استشهادیه

  1. همانطور که ابتدا اشاره شد، شهادت شهود که از ادله اثبات دعوا است که در حضور و در برابر قاضی انجام می شود، اما در استشهادیه همان شاهد ها گفته ها و دیده های و حرف های خود را به صورت نوشته در می آورند.
  2. تفاوت دوم این است که شهادت شهود با استشهادیه دارای اعتبار یکسانی نیست و این که آیا این استشهادیه معتبر است یا خیر به نظر دادگاه مربوط است.

اما اعتبار شهادت شهود را دادگاه و قاضی مشخص نمی کند و قانون به آن اعتبار بخشیده برای مثال اگر قانون دعوایی را با شهادت شاهد قابل اثبات بداند و ۲ شاهد بیایند و شهادت بدهند اگر خدشه ای به شاهدان وارد نباشد دادگاه باید طبق قانون حکم بدهد اما در مورد استشهادیه اینگونه نیست و میزان اعتبار آن با نظر دادگاه مشخص می شود.

یک نمونه استشهادیه محلی

در اینجا برای شما یک نمونه استشهادیه محلی آماده کرده ایم، با ما همراه باشید

بسمه تعالی

استشهاد محلی

بدینوسیله از معتمدین و مطلعین محل که اطلاع کامل دارند اینجانب فلانی فرزند فلان همسر آقای فلانی بوده و ساکن فلان جا می باشم ، تقاضا دارم که مراتب را گواهی نمایند

با تشکر

اینجانب فرزند فلان به شماره شناسنامه فلان صحت مراتب فوق را گواهی می نمایم . امضا

اینجانب فرزند فلان به شماره شناسنامه فلان صحت مراتب فوق را گواهی می نمایم . امضا

اینجانب فرزند فلان به شماره شناسنامه فلان صحت مراتب فوق را گواهی می نمایم . امضا

اینجانب فرزند فلان به شماره شناسنامه فلان صحت مراتب فوق را گواهی می نمایم . امضا

دفترخانه اسناد رسمی یا شورای اسلامی محل :

صحت موارد فوق و امضا / اثر انگشت شهود فوق مورد تایید می باشد . مهر و امضا

نمونه استشهادیه راجع به سوءرفتار زوج

تاریخ: .....................

استشهادیه»

بدینوسیله امضاء کنندگان ذیل عندا .. و عندالرسول و با در نظر گرفتن اصل صداقت و با علم و آگاهی کامل و بر مبنای مشهودات عینی گواهی میدارند:

آقای ........................................................ فرزند .............................. دارای ...................... فرزند همسر شرعی و قانونی و دائمی خانم.......... با همسر خود دارای سوء رفتار و سوء معاشرت بوده و همواره وی را مورد ضرب و جرح و آزار و اذیت همراه با توهین و متصل به فحاشی قرار داده است.

1- آقای ....... فرزند ........ محل اقامت ...... شغل...... محل امضاء

۲- آقای ....... فرزند ........ محل اقامت ...... شغل...... محل امضاء

۳- آقای ....... فرزند ........ محل اقامت ...... شغل...... محل امضاء

۴- آقای ....... فرزند ............ محل اقامت ...... شغل...... محل امضاء

تواطؤه در لغت به معنای توافق است و در فارسی این معنا با لفظ «تبانی بیان می شود، ۔ این واژه در فقه در مواردی بکار گرفته می شود که چند نفر توافق نموده باشند در محضر قاضی یک سخن باشند این کار بیشتر در شهادت و گاها در اقرار، واقع می شود حکمی که در : اثر تواطی و تبانی صادر شده باشد باطل و فاقد موقعیت شرعی و قانونی است، ، تواطی را می توان در مقابل توارد شهادات دانست به یکسانی محتوی شهادت شهود در دادگاه توارد شهادات گویند.


3 پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 04 دی
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
هزینه تبدیل پایان نامه به کتاب + ویدئو آموزشی
چگونه پایان نامه را به کتاب تبدیل کنیم؟
استخراج مقاله از پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری و چاپ در مجلات isi، علمی پژوهشی، Scopus + پاورپوینت آموزشی
سعیدرضا عاملی: 97 درصد سنین 15 تا 17 سال از فیلترشکن استفاده می‌کنند! +فیلم
جشن تولد لاکچری و اعیانی مادرزن خوش استایل سردار آزمون در سالن زیبایی اش با حضور دخترش، آناهیتا خانوم/چه کیک رنگارنگ خاصی،چه دسته گل رز بزرگ و زیبایی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه 4 دی 1403 + جدول
مراحل سابمیت مقاله
عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور نیکی کریمی و ابوالفضل پورعرب بازیگران فیلم دهه 70 «عروس» بعد از 33 سال در 53 سالگی و63 سالگی