نگه داری روباه بسیار رایج نیست، اما از آنجا که هیچ چیز از این جانور محترم دوپا بعید نیست! انواع روباه ها (فنک، سیلور، آرکتیک و رد) به عنوان حیوان خانگی نگه داری می شوند.روباه بیابانی یا فنک فوکس (fennec fox)، یک حیوان بامزه، ریز چثه با گوشای دراز، که باعث شده این روباه طرفدار پیدا کند، و از آن نگه داری شود.
مشخصات کلی روباه صحرا یا روباه فنک
روباه فنک معمولا ۱۴ سال عمر می کند، و تا یک و نیم کیلوگرم وزن دارد. گوش هاش تا ۱۵ سانتی متر بزرگ می شود، این گوش های بزرگ نقش کولر دارند، برای خنک کردن بدن. قد آن تا شانه، ۲۰ سانتی متر می شود.در طبعیت و زندگی به دور از انسان ها، روباه فنک در گله های ده تایی معمولا زندگی خوشی دارند. روباه فنک در هنگام ترس و استرس، از خود بوی ترشح می کند، این بو مربوط به غدد روی دم خودش ( لکه سیاه انتهای دم) است و نه جای دیگر! همچنین غددی در بین انگشتان پا آن قرار دارد.
ضربان قلب طبیعی روباه فنک، در حال استراحت ۱۱۸ تا در دقیقه است، همچنین دمای طبیعی بدن آن ۳۸٫۲ درجه سانتیگراد است. تعداد تنفس در حالت استراحت ۲۳ عدد در دقیقه است. روباه ها سه جفت غدد پستانی دارند. همچنین کیسه های مقعدی در دو طرف مقعد وجود دارد.دمای بدن وقتی بیشتر از ۳۵ درجه سانتی گراد می رسد، روباه فنک شروع به له له زدن (پنتینگ) می کند. جهت جلوگیری از هدر رفتن آب بدن، بعد از ۵۰ درجه، بدن آن شروع به عرق کردن می کند. همچنین زبان خود را مجعد می کند، تا بزاق دهان حفظ بشود.
خصویات رفتاری روباه صحرا یا روباه فنک
روباه های صحرا حیواناتی اجتماعی هستند و به توجه بسیاری نیاز دارند. با رفتار مناسب و تمرین، حیواناتی قابل کنترل هستند اما توجه داشته باشید که آن ها حیوانات وحشی رام شده هستند نه حیوانی اهلی مانند سگ!بسیار فعال پر انرژی و کنجکاو هستند، در فرار کردن مهارت بالایی دارند و به راحتی از هر چیزی بالا می روند.اگر با قلاده آن ها را بیرون می برید مطمئن شوید که فرار نکنند چرا که آن ها بسیار سریعند و گرفتن آن ها کار راحتی نیست.گوش های بسیار بزرگی دارند (حدود 12 سانتی متر درازا) که از آن ها برای خنک کردن خود استفاده می کنند. روباه های صحرا اگر احساس گرما کنند بسیار سریع نفس می کشند و در مقابل اگر دما به کمتر از 20 درجه برسد می لرزند. هنگامی که احساس رضایت می کنند مانند گربه ها صدایی خر خر مانند ایجاد می کنند.
تربیت و آموزش روباه صحرا یا روباه فنک
از آن جایی که روباه های صحرا به طور ذاتی حیواناتی وحشی هستند، آموزش آن ها می تواند مشکلات خود را داشته باشد. بعضی به سرعت نحوه استفاده از جعبه خاک را یاد می گیرند و برخی دیگر نیاز به زمان دارند.برای موفقیت در آموزش آن ها باید از خوراکی های تشویقی استفاده کرد (برای مثال هنگامی که از جعبه خاک خود به درستی استفاده کردند یا رفتاری مطابق میل شما داشتند). هیچگاه از تنبیه مستقیم برای مجازات روباه خود استفاده نکنید چرا که تاثیر منفی بسیار زیادی روی رابطه شما با روباه می گذارد.
رژیم غذایی روباه صحرا یا روباه فنک
روباه های صحرا در طبیعت همه چیز خوار هستند و در اسارت نیز باید رژیم غذایی متنوعی را برای آن ها ایجاد کرد. بهترین حالت استفاده از غذاهای آماده تجاری برای حیوانات وحشی است، به دلیل این که این نوع غذاهای آماده در ایران یافت نمی شوند، شما می توانید از غذاهای آماده سگ یا گربه استفاده نمایید (در کنار غذاهای آماده استفاده از سبزیجات تازه، میوه ها، تخم مرغ و … نیز پیشنهاد می شود).
تولید مثل روباه صحرا یا روباه فنک
روباه فنک، پلی استروس فصلی دارد. معمولا در اواخر بهمن و اسفند جفت گیری می کنند. در فصل جفت گیری، روباه نر علامت گذاری می کند، و روباه ماده دچار آلوپسی در پشت بد می شود. در زمان تولید، پرخاشگر و عصبی می شوند، و از دستکاری و مزاحمت توله ها تا سن ۳ الی ۴ هفته خودداری کنید.روباه ماده به مدت ۱ الی ۲ روز فصل فحل است. همانند سگ ها، زمان جفت گیری قفل می شوند، و تا دو ساعت زمان جفت گیری طول می کشد.معمولا دوره بارداری حدود ۵۱ روز است، و همچنین ۲ الی ۵ توله به دنیا می آید. توله ها در روزهای ۱۲ الی ۱۴ چشم خودشان را باز می کنند. توله ها در هفته ۸ الی ۱۰ از شیر گرفته می شوند. البته در سن ۱۲ روز، می توان از شیر جایگزین استفاده کرد.توله های که در سن ۱ ماهگی از غذای جامد، تغذیه شوند، می توان در اوایل هفته ششم از شیر گرفته شوند.بلوغ روباه فنک، از نظر جنسی در سنین ۹ تا ۱۱ ماهگی اتفاق می افتد. و عمرشان بین ۱۴ تا ۱۶ است.
سلامتی روباه صحرا یا روباه فنک
قبل از اینکه حتی به خرید روباه فنک فکر کنید، باید بررسی کنید که آیا دامپزشک عجیب و غریبی در منطقه شما وجود دارد که بتواند از چنین موجودی مراقبت کند.اکثر مشکلات و بیماری های آنان با سگ ها مشترک بوده و همان پیشگیری ها و واکسن ها را در این نوع روباه نیز استفاده می کنند. شما باید روباه خود را به طور روتین و مکرر برای هاری، پادنو ویروس و آدنو ویروس چک نمایید و حتما طبق برنامه منظمی آن را پیش دامپزشک ببرید.