ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه پرورش و نگهداری درخت سپستان

  یکشنبه، 10 فروردین 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری درخت سپستان
درخت چسبانک در نواحی جنوبی ایران، به ویژه در استان هرمزگان پراکندگی دارد. این گیاه نسبت به خاک‌های مختلف حساسیت خاصی نشان نمی‌دهد (خاک‌های با بافت سبک را بیشتر می‌پسندد)، در رطوبت بالا عملکرد بهتری دارد و در ایران ارتفاع آن از ۳ تا ۸ متر می‌باشد.

پرورش درخت سپستان

نام انگلیسی : CORDIA MYXA

خانواده : BORAGINACEAE – گل گاوزبان

بومی : چین

گیاه سپستان، سگ پستان یا سنگ پستان میوه درختی گرمسیری از تیره گل گاوزبان می باشد . این درخت بلند دارای گل های سفید خوشه ای معطر است که میوه آن به صورت خوشه انگور بیضی شکل و زرد رنگ مشابه آلو می باشد. ساقه درخت سپستان سفید رنگ با شاخه هایی سبز رنگ و برگ هایی مدور ،بزرگ و کمی خشن می باشد. شیره این گیاه لزج و بی مزه است. برگ های این گیاه بدون کرک بوده و طعم گیاه سپستان شیرین می باشد.
کاشت درخت این میوه در هرمزگان، سواحل خلیج فارس، جزیره خارک، هند، چین و تایوان صورت می پذیرد که در ایران در کناره های خلیج فارس مخصوصاً در بندرعباس آن را به عنوان درخت انبو و در بقیه نقاط کشور به عنوان سپستان می شناسند.

میوه گیاه بخش دارویی این گیاه را تشکیل می دهند. میوه های خشک چروکیده و قهوه ای رنگ آن به شکل مخروطی است و از طریق خشک کردن میوه های کروی و زرد رنگ آن که در حالت تازه دارای آب و موسیلاژ فراوان است به دست می آید. از آن برای تغذیه نیز استفاده می شود. البته از برگ و پوست این درختچه هم اثرات درمانی دیده شده است.

داروسازان سنتی ايران نيز به آن (اطباءالكليه) لقب داده اند چون بهترين دارو برای امراض كليوی می باشد.

تصویر

انواع گیاه سپستان شامل دو نوع زیر می باشد:

  1. میوه آن درشت بوده و هنگام رسیدن میوه، گوشت میوه به راحتی از دانه آن جدا می شود.این نوع از سپستان دارای لعاب بیشتر و شیرینی کمی می باشد.
  2. این نوع از سپستان میوه کوچکی داشته و هنگام رسیدن گوشت میوه از دانه جدا نمی شود.میوه آن شیرین بوده و لعاب آن کم می باشد.
  3. گونه های لیتوسپرموم آن، فعالیت هورمونی داشته و همچنین دارای لیتوسپرمین می باشند که برای رنگ کردن مواد غذایی از آنها استفاده می کنند.

تركیبات مهم سپستان :

برگ و میوه سه پستان حاوی آلكالوئیدهای پیرالوزیدین ، كومارین ها ، سا پونین ها ، ترپن ها و استرول ها است . میوه كه ۷۰ درصد آن را قسمت گوشتی تشكیل می دهد ، حاوی ۶ درصد آب ، ۳۵ درصد پروتئین ، ۳۷ درصد چربی و ۱۸ درصد كربوهیدرات هاست . دانه های میوه ۳۲ درصد آب و ۴۶ درصد چربی دارند. مواد مهم روغن دانه ها شامل اسید های اولئیك ، لینولئیك ، بهنیك ، آراشیدیك ، استئاریك و پالمیتیك می باشند.

خواص درمانی سپستان :

  1. بهترین دارو برای امراض کلیوی می‏باشد. این درخت که به شجر الدین معروف است. برای اسهال و ناراحتیهای دستگاه تنفس و سرفه مفید است.
  2. گذاشتن میوه در دهان و مکیدن و فرو بردن آب آن و آشامیدن آب خیسانده آن و همچنین جوشانده آن سینه و گلو را نرم می‏کند و گرفتگی آواز را برطرف می‏نماید و سرفه را درمان می‏کند. عطش را فرو می‏نشاند و سوزش ادار را تسکین می‏دهد.
  3. ضماد جوشانده میوه و برگ در دوشاب جهت باز شدن دمل و مجرب است.
  4. مقدار خوراک میوه تا دو مثقال است و بهتر آن است که همیشه با عناب با خطمی مصرف شود تا برای جگر مفید باشد.
  5. دمکرده میوه چه تازه و چه خشک به عنوان نرم کننده به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر تجویز می‏شود، گلهای کوچک آن در فاصله اردیبهشت تا خرداد باز می‏شود و رنگ آنها قرمز مایل به بنفش است.
  6. ضماد گرد مغز هسته سپستان در استعمال خارجی برای درمان بیماریهای قارچی پوست که به صورت حلقه هایی ظاهر میشود و رفع التهاب پوست نافع است.
  7. از برگها می‏توان مانند گل گاو زبان استفاده کرد. ضماد برگ تازه و ریشه له شده و جوشانده آنها جهت تسکین درد سوختگی مصرف می‏شود و همچنین جهت التیام جراحات و ترک پستان، بواسیر و خارش مفید بوده اولسرها را معالجه می‏کند.
  8. مغز دانه‏ های آن دارای روغنی است که طعمی ملایم داشته و در اثر ماندن تند می‏ شود و کلیه را تقویت کرده و ناراحتیهای آن را برطرف کند، سنگ کلیه را شکسته و می‏ریزاند، و برای این کار داروسازان سنتی ایران دستور داده‏ اند برگ و سرشاخه ‏های گلدار آنرا می‏توانید مانند چای دمکرده بنوشید، اشتها را زیاد و سکسکه را برطرف می‏کند و قلب را قوی می‏نماید.
  9. باز کننده ادرار و عادت ماهانه نیز می‏باشد. از جوشانده ۳۰ تا ۴۵ گرم دانه‏های آن با شکر و دمکرده گل خطمی و کمی شوره برای معالجه نقرس تجویز می‏شود.
  10. قسمت مورد استفاده گیاه سپستان بیشتر ریشه آن است. رنگ ریشه خاکستری مایل به قرمز و دارای بوی مخصوص و طعام لعابی است. آرام کننده و کمی مخدر میباشد.
  11. ریشه گیاه قابض میباشد. و ریشه آن دارای ماده‏ای قرمز رنگ است که با آن مواد غذایی مخصوصا کره و پنیر را رنگ می‏کنند. و ریشه برگ آنرا جهت معالجه نزله و امراض ریه و درمان اسهال و پیچش روده و جلوگیری از خونریزی تجویز می‏نمایند.
  12. پوست درختچه سپستان قابض بوده و خاصیت مسهلی دارد. عصارۀ پوست درخت را برای تسکین دردهای قولنج یا کولیک در روده ها مصرف می کنند. جوشاندۀ پوست درخت برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب مفید است .
  13. در هند و چین، اندونزی و فیلیپین از جوشاندۀ پوست درخت و ساقه های آن را به عنوان تونیک و مقوی می خورند . بعلاوه این جوشانده برای قطع اسهال و کاهش تب و کمک به سوء هاضمه نیز مفید است و دارویی برای تسکین سردرد میباشد. در استعمال خارجی پوست درخت را خیس و مرطوب و نرم کرده روی ورمها ، جوش و کورک می اندازند برای تحلیل ورم موثر است . به صورت غرغره و یا از گرد پوست برای رفع التهاب و جوشهای داخل دهان استعمال می شود. و گرد پوست سوختۀ آن برای تسکین درد و زخم آتش سوختگی مفید است .
  14. سپستان مضر معده است و کبد را ضعیف می کند لذا سرد مزاجها باید با برگ گل سرخ و سایرین با عناب بخورند. جانشین سپستان از نظر خواص ختمی است.

شرایط محیط رشد درخت سپستان :

این گیاه در ارتفاعات مختلف به صورت خودرو می روید. این گونه بومی چین بوده و در نواحی گرمسیر رشد می کند. همچنین این گیاه به خوبی در خاک های رسی – لومی عمیق و شنی پرورش می یابد. رشد آن در صورتی که میزان بارندگی سالیانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر باشد، بهتر خواهد بود.

اين گياه را همانند دیگر گياهان تيره گاو زبان در فصل پاييز يا بهار می توان كشت كرد. گياه مذكور در طول دوره رويش به آب و هوای گرم و آبياری نسبتاً كمی نياز دارد. گل های سپستان در فصل بهار شکفته می شوند، ميوه ها نيز از اواخر مرداد ماه تا اويل شهريور ماه می رسند، كه زمان برداشت نيز همراه با رسيدن ميوه ها است. برداشت ميوه نيز معمولاً ابه كمك دست انجام می گيرد. تكثير اين گياه اغلب با پاجوش و قلمه و گاهی نيز با بذر است .

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
مازیار لرستانی: من خودم گیج ام توی مسیر یابی ولی مجبورم در اسنپ کار کنم! می‌گفتند شناسنامه بیار بعد که شناسنامه آمد گفتند ریش ات کامل نیست! (244 نظر) ستاره سادات قطبی؛ 27 سال داشتم که با شهرام شکیبا آشنا شدم، به پسر شهرام گفتم علی ،من مامانت نیستم،اما همه جوره هواتو دارم، تمام سعیمو میکنم تا راضی باشی (126 نظر) بهاره رهنما: به من میگید پیرزن ناراحت نمیشم چون من پیرزن جذابی هستم/ هر چی پیرتر هم بشم دوست داشتنی تر میشم+ویدئو (124 نظر) قباد ایرانی یا قباد ترکیه‌ای؛ نگاهی به استایل و چهره اسماعیل حاجی اوغلو بازیگر نقش شهاب حسینی در سریال شهرزاد+عکس/ بنظرتون کدوم یکی خوشتیپ‌ترن؟ (121 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنا با طراحی توالت در سقف حمام حماسه آفرید / هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (104 نظر) علی دایی: من پنت هاوس ندارم یه خونه 418 متری دارم؛ اگر می‌خواستم جور دیگری زندگی کنم 20 برج 20 طبقه داشتم+ویدیو (96 نظر) حدیث فولادوند بازیگر نقش فوزیه: من خیلی شبیه فوزیه هستم همین باعث شد گریم سنگینی نداشته باشم/ رسیدن به نقش خیلی مشکل بود (88 نظر) دارا حیایی: به پول امین حیایی احتیاجی ندارم؛خونه 50متری خودمو به خونه 300متری بابام ترجیح میدم؛ کمک خانواده خیانته، فردا همسرم چه فکری در مورد من میکنه+ ویدئو (88 نظر) جشن تولد ساده و بدون تجملات نتیجه امام خمینی (ره) با خلاقیت قناد خوش ذوق تهرانی/ انتخاب زیبای شاخه های گل رز همرنگ با کیک+عکس (83 نظر) رهبر معظم انقلاب:هم پدرم، هم مادرم و هم خود من می‌خواستم طلبه بشم؛ از کلاس پنجم دبستان، عملاً درس طلبگی را در داخل مدرسه شروع کردم (79 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (78 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز میوه فروش تهرانی با نوشته جالب در مغازه حماسه آفرین شد/ نمونه واقعی یک فرشته زمینی+عکس (75 نظر) مهران مدیری: رفته بودم مراسم ختم برگشتم دیدم یه خانوم زده به ماشین من داره گریه میکنه خواستم جنتلمن باشم گفتم اشکالی نداره اما بعدش که رفت نشستم گریه کردم🤣+ویدیو (68 نظر) نعیمه نظام دوست: کورتن مصرف کردم پناه بردم به غذا در حال حاضر نعیمه نظام دوست هستم یک چاق بی پول! فکر میکردم پف کردم نگو چاق شدم😂 (67 نظر) مهران مدیری: دختر که هیچ، گربه هم به هنرمند نمی دهم! شهرزاد رو میخوام ترشی بندازم پسرمو هم زن نمیدم +فیلم (57 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه شنبه 26 آبان 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 26 آبان 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 26آبان ماه 1403
سلفی مردم سوریه با فرستاده ویژه رهبر انقلاب در حرم حضرت زینب (س)
اسلامی: گاوداری و ضایعاتی را به عنوان محل ساخت بمب اتم معرفی کردند!
مهدی پاکدل بازیگر سریال کیمیا: رعنا خیلی خنده رو مهربون و آدم سرحالیه/ رعنا آزادی ور: من مهدی رو بعد از شش هفت سال دیدم و ابر می‌بارد کار خودش رو کرد
لیلا بلوکات بازیگر سریال لحظه گرگ و میش: زمانی از کرونا ترسیدم که بینایی‌ام را از دست دادم آن روز ها جهنم را از سر گذراندم!
دیدار دست راست ترامپ در انتخابات با سفیر ایران در سازمان ملل
حدادعادل: گفتند نوه رهبر معظم انقلاب در لندن به دنیا آمده که مردم را نسبت به ایشان بدبین کنند/ خانم ها او را به نام نوزاد یک‌میلیون‌پوندی صدا می‌کنند!
دانشگاه تهران در مرحلۀ نهایی طراحی و ساخت ماهواره مکعبی
لاریجانی رد صلاحیت شده زیر آتش اسرائیل در سوریه!
جشنواره بین‌المللی حرکت و درخشش دانشجویان مهندسی مکانیک
ویدیو/ از دیوان پروین اعتصامی و حافظ تا شاهنامه و کلیات سعدی بر دیواری از کتاب‌های غول‌پیکر خیابان/ خلاقیت در طراحی و زیباسازی شهری با کتاب
ویدئو/ یادگیری زبان انگلیسی با انیمیشن آنوارد «Onward»/ همراه با زیرنویس فارسی
نگاهی به چهره واقعی «کوروش کبیر» در پیری با کمک هوش مصنوعی/ تصاویر دیدنی از آخرین سال‌های زندگی پادشاه شکست‌ناپذیر هخامنشی
منتخب روز   
وقوع زمین‌لرزه‌ 4.3 چند شهر خراسان رضوی را لرزاند انگشتر رهبر معظم انقلاب برای روز خواستگاری +ویدیو/ انگشتری که عشق را جاودانه می‌کند کشف جسد مرد میاندوآبی در زرینه‌ رود / او 14 روز گم شده بود! اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند! قرار شرم آور سیامک برای رسوایی دختر 22 ساله / اعتراف سیاه در کلانتری 4 کشته و 14 مجروح در واژگونی اتوبوس زائران حسینی در مسیر قروه به زنجان با 45 سرنشین قتل ناموسی دختر با شلیک گلوله در جنوب تهران توسط پدرش / از دامادم حرفی شنیدم که خونم را به جوش آورد پشیمان نیستم سگ هار جان کودک 9 ساله را در خوزستان گرفت/بیشتر مراقب کودکان باشید ننه لیلا، مادر جیب‌برهای ایران بود | جزئیات گفت و گو با دختر جیب‌بری که مدعی است نزد حرفه‌ای ترین جیب‌بر ایران آموزش دیده است! مردی سر همسرش را با کلنگ شکافت/ «10 روز بود به خاطر اختلاف خانوادگی با من روابط عاطفی نداشت» قتل دختر 19 ساله در باشگاه زیر زمینی بوکس/پسر رزمی کار از قصاص نجات یافت جزئیات دقیق پرونده قتل دوست صمیمی بر سر معامله / اولیای دم چرا بعد از 7 سال قاتل را بخشیدند؟