ساعدنیوز
ساعدنیوز

نحوه پرورش و نگهداری گل پامچال

  یکشنبه، 06 بهمن 1398   زمان مطالعه 7 دقیقه
نحوه پرورش و نگهداری گل پامچال
گونه های متعدد پامچال بومی مناطق سرد و مرطوب هستند. این جنس در ایران ۶ گونه علفی دایمی زودرس و بهاره دارد که گونه های P. heterochroma (پامچال الوان، پامچال هفت رنگ یا هفت قبا) و P. gaubaeana (پامچال لرستانی یا پامچال آرد آلود) انحصاری ایران هستند.

پرورش گل پامچال

پامچال (نام علمی: Primula vulgaris)، از گیاهان علفی و ماندنی تیره پامچالیان (Primulaceae) است که بیشتر گونه های آن توسط بشر با انجام عمل لقاح به وجود آمده اند. دمای معمولی اتاق را یعنی دمای متوسط در حد ۲۰ درجه سانتی گراد را دوست دارد. ارتفاع گیاه بین ۲۵ تا ۶۰ سانتی متر متفاوت است و باید در فواصلی بین ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر کاشته شوند. محل آفتابی و سایه آفتاب را دوست دارد و خاک آن باید غنی و زه کشی شده باشد.هم چنین این گل به رنگ های گوناگون دیده میشود. مدت گل دهی پامچال تقریباً در تمام مدت سال می باشد. اگر چه تمامی گونه های پامچال از طریق تقسیم پاجوش ها و انتقال آنها به محل جدید می توان تکثیر نمود با این حال گلکاران علاقه دارند آنها را توسط بذر تکثیر نمایند. شاید علت آن به دست آوردن گونه های جدیدی از گیاه باشد. به هر حال برای تکثیر گیاه از طریق بذر باید از اواخر فروردین اقدام نمود و پس از بزرگ شدن بوته ها، آنها را به صورت نهال در محل مناسب نشا کرد. برای گل دهی آن در فصل زمستان، باید درفصل پائیز بوته های آن را با ارتفاعی در حدود بیست و پنج سانتی متر به گلدان منتقل نمود و در گلخانه نگهداری نمود. خاک نرم حاوی خاکبرگ و شن برای آن کفایت می کند ولی کود باید دو هفته ای یک بار داده شود.

تصویر

معرفی و نگهداری گل پامچال :

یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی که بیشتر در فصل بهار به فروش میرسه گل پامچال هست، این گیاه عمر کوتاهی داره (البته گونه هایی الان تو بازار هست) خیلی ها میگن که نباید گیاهانی که خیلی زود گلهاشونو از دست میدن رو خرید و نگهداری کرد ولی اگر شما این گیاهان رو هم خوب پرورش بدین و شرایط ایده آل اونهارو فراهم کنید میشه زیادتر زنده نگهشون داشت. پس در ادامه با من همراه باشید تا تمامی نکاتی که برای نگهداری این گیاه زیبا نیاز دارید رو بهتون بگم.

معرفی گیاه پامچال

گیاه پامچال یک نوع گیاه هلفی هست که با استفاده از لقاح حدود 400 الی 500 گونه مختلف از آن در کل دنیا وجود دارد. این گیاه از خانواده Primulaceae می باشد که نام علمی آن primula vulgaris است پامچال بومی منطقه معتدل نیمکره شمالی, از جنوب به کوه های گرمسیری در اتیوپی, اندونزی و گینه نو و مناطق معتدل در جنوب آمریکا می باشد. این گیاه از راسته خلنگ سانان، سرده پامچال ها و تیره پامچالیان به حساب می آید. به علت گلدهی این گیاه در فصل بهار آن را به عنوان گل نورز هم میشناسند.

گل پامچال گیاهی زود رس است که در انواع گونه های بهاره و چند ساله میتوان پیدا کرد ولی اکثر گونه هایی که در بازار فروخته میشوند گیاهان یک ساله هستند، ولی در طبیعت و باغچه ها میتوان آن را به صورت گیته چند ساله نگهداری کرد. گل های این گیاه منفرد، فشرده، درشت و در وسط برگ ها می باشد که در رنگهای زرد، صورتی، سفید، آبی، قرمز، ارغوانی، قرمز مسی، زرد با لکه نارنجی است و در برخی گونه ها گل ها معطر در بازار یافت میشود.

نیاز ها:

دما:

پامچال به سرما مقاوم است ولی دمای مناسب برای رشد آن به طور متوسط ۱۵-۱۲ است. آنها را تا زمانی که ۳ تا ۴ جوانه گل دیده شود در دمای ۵ تا ۷ درجه پرورش می دهند و زمانی که جوانه های گل دیده شدند (دی- اسفند)، می توان در دمای ۱۳درجه پیش رس کرد. مدت پیش رس کردن به طور معمول بین ۲ تا ۴ هفته است. اگر این عمل پیش از نمایان شدن جوانه های گل انجام شود به تشکیل گل های ضعیف و برگ های زیاد می انجامد. پیش رس کردن در دمای بالاتر از ۱۳ درجه باعث بلند و ضعیف شدن ساقه گل می شود.

نور:

در زمستان باید از نور کامل برخوردار باشد و در مواقع دیگر فقط جهت کاهش دما باید سایه ایجاد شود وگرنه گیاه به نور کامل نیازمند است.

رطوبت:

نیاز آبی این گیاه بالاست و هرگز نباید خاک گلدان خشک شود. از نظر رطوبت نسبی، گیاه به رطوبت بالا (۹۰-۷- درصد) نیاز دارد.

خاک و کود:

بهترین خاک برای پامچال آمیخته ای از خاک باغچه (لوم)، خاکبرگ پوسیده و پیت به نسبت مساوی است. PH خاک اگر حدود ۶ باشد رشد و نمو این گیاه رضایت بخش است. به آمیخته خاکی، سوپرفسفات به معمولی افزوده می شود. همچنین پامچال نیاز به نیتروژن و پتاسیم دارد. این گیاه در آمیخته های معمولی که از پیت استفاده نمی شود، به شدت به کمبود آهن دچار می شود. استفاده از کودهای آهن دار همواره توصیه می شود.

افزایش:

پامچال با کاشت بذر در مرداد و تقسیم بوته در پاییز افزایش می یابد. ولی روش اصلی افزایش آن بذر است. بذر پامچال به سرعت زیوایی خود را از دست می دهد بنابراین باید بذر تازه کشت شود. بذرهای یکساله پامچال تا ۵۰ درصد زیوایی خود را از دست می دهند. گفته شده که بذر آن برای تندش به نور احتیاج دارد، بنابراین بذرها وقتی در سطح کاشته می شوند و بدون پوشش گذارده شوند به به خوبی می تندند. در اصفهان بذر این گیاه از اواسط تا اواخر بهار کشت می شود. ۱ تا ۲ گرم بذر آن در یک مترمربع بستر آماده، کشت می شود. بذر پامچال در محیط مرطوب و در ۱۵ درجه ظرف ۲ تا ۳ هفته می تندد. در دمای بالاتر از ۲۱درجه تندش صورت نمی گیرد و اگر تابستان کاشته شود موجب بروز مشکلاتی می شود. بنابراین با توجه به دمای محیط در زمان کاشت و نیاز این گیاه به هوای خنک، فراهم کردن این شرایط به طور مصنوعی ضروری است. پس از ۴هفته ، گیاهانی که تا ۳ سانتیمتر رشد کرده اند به گلدان های استکانی منتقل و وقتی که گیاهان بزرگ شدند به گلدان نشایی منتقل می شوند. در این انتقال جوانه انتهایی آنها باید سالم بماند. در پاییز در دمای ۱۰ درجه جوانه های گل تشکیل شده، و در شاسی سرد گیاهان به تدریج در زمستان به گل می نشیند.

گلدهی:

به طور کلی، گلدان های پامجال در یک شاسی سرد به تدریج در زمستان به گل می روند. برای تحریک گلدهی، گونه های مختلف پامچال نیازهایویژه ای دارند. به عنوان مثال P. malacoides در شرایط روز کوتاه و دمای خنک به گل می رود ولی روزهای بلند، مانع گلدهی آن می شود. P. obconica نیاز به تیمازر سرمایی و یا دوره نوری خاصی ندارد.

تکثیر گل پامچال

برای تکثیر گل پامچال دو روش انجام میشود که اولی کاشت بذر در مرداد ماه و یا اوایل پاییز و دومی تقیسم بوته در پاییز می باشد.

روش کاشت بذر پامچال

شما برای کاشت میتوانید از اوایل پاییز بذر ها را در عمق حدودا 12 الی 15 سانتی متری خاک کاشته و یا از جعبه های مخصوص کاشت بذر استفاده کنید، که در اواخر اسفند و اوایل بهار بوته ها را از خزانه به گلدان های جدا انتقال دهید و به فضای باز و خارج از گلخانه انتقال دهید.

تکثیر به روش تقسیم بوته :

برای تکثیر گل پامچال با این روش کار ابتدا باید گیاه را کاملا آبیاری کنیم تا در هنگام جدا کردن ریشه به ریشه ها آسیبی نرسد حال ریشه ها را از هم جدا کنید و در یک گلدان جدا اما کوچک قرار دهید و از خاک سبک برای این گلدان جدید استفاده کنید.

مشکلات نگهداری گیاه پامچال:

عمده مشکلات این گیاه میتواند زردی ، سوختگی حاشیه و خود برگ ها در اثر آبیاری بیش از حد و قلیایی بودن خاک گلدان باشد ولی علاوه بر این موارد تمامی نشانه ها میتواند از کمبودن منیزیم در خاک هم باشد.

بالا بودن نیتروژن و آمونیاک بالا منجر به آسیب دیدگی ریشه و نیز مشکلات برگی شود. برگ های بزرگتر از حد، در اثر نیتروژن زیادی یا دمای بالا خواهند بود.

منبع: سایت سبزانه و گل من و تو
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
افسانه چهره آزاد: روزی که ازدواج کردیم به خانواده گفتیم از ما بچه نخواهید چون من و شاهرخ تصمیم داریم که هیچ وقت بچه دار نشویم با اینکه خیلی بچه‌ها را دوست دارم+فیلم (131 نظر) الهام چرخنده: نشون به اون نشون که شهربانو منصوریان گفت من از بسیج ورزشکاری هستم من هم دو تا ربع سکه برای شما دادم از جیب خودم/ لال شده بودم عین مرده! من تهدیدت نمیکنم +فیلم (76 نظر) پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی؛ حکم شرعی استفاده از ظروف به جای آلات موسیقی در عروسی‌ها توسط زنان و شنیده شدن توسط مردان چیست؟ (49 نظر) (ویدئو) ژاله صامتی: جوونیام وقتی وارد حرفه بازیگری شدم، اصلا خوشگل نبودم، میتونستم خونه‌نشین بشم/ از خانوادم به خاطر اعتمادبه‌نفسی که بهم دادن ممنونم (45 نظر) مات و مبهوت موندن رضا گلزار از دیدن همزاد خودش/ چقدرم که شبیه همدیگه هستن!+عکس (37 نظر) عصبانیت علی دایی از سوال یک خبرنگار و ترک نشست خبری/ میگه:من بردم و میرم، تو اصلا در حد و عددی نیستی که بخوای اینجا شروع بکنی این حرف ها رو زدن (33 نظر) گلوریا هاردی: ساعد وقتی گرسنه هست اصلا تحمل نداره باید سریع غذا بخوره/ من غذاهای فرنگی بلدم اما الان بیشتر غذاهای ایرانی درست می کنم (31 نظر) نامه شکرگزاری و خوشحالی سیدمحمد خاتمی از خبر موفقیت‌آمیز بودن عمل جراحی رهبر معظم انقلاب+ عکس (29 نظر) اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 1- پیرم و گاهی دلم یاد جوانی می کند+ متن صوتی با صدای اشکبار و پراحساس استاد (26 نظر) نصرالله رادش: من هم خیلی زشتم هم معتادم میخوام همه بدونن ولی راحت میگم غلط کردم سیگار بهتر از هروئینه!+فیلم (26 نظر) نفیسه روشن: کل سال برق نداریم من نمیدونم لوازم خانگی ما بسوزه کی میخواد جواب بده (25 نظر) بهنوش بختیاری: من دیگر مادر نمیشوم و شانس این را ندارم که مادر شدن را تجربه کنم ولی من از همسر خیلی شانس آوردم ! (25 نظر) گلوریا هاردی: آرزوی من این هست که کشور ایران و فرانسه با هم دوست باشند و روز به روز روابط بهتر و نزدیک تری داشته باشند، همان طور که حالا هم خوب هستند (23 نظر) تیکه سنگین پژمان جمشیدی به فردوسی پور:آقا ولم کن من اصلا بازی ملی ندارم، هر دفعه من رو سکه پول میکنی جلو مردم!/همینجوری میرفتی حقتو از تلویزیون میگرفتی الان برگشته بودی! (22 نظر) هواداران زن پرسپولیس بعد از باخت / استقلال باخت، باخت، باخت هوادارا گفتن عیبی نداره ما استقلال نیستیماا، اینجا پرسپولیسه حواستون باشه بازیکنای عزیز (22 نظر)
تیتر امروز   
این فرمانده بلندپایه ارتش همراه رهبر معظم انقلاب به سوریه رفته بود
توصیه ویژه قلعه‌نویی به بازیکنان استقلال: زود ازدواج کنید و در خانه ظرف بشویید!
اعلام آمادگی دانشگاه تهران برای حل چالش‌های کلان کشور / غیبت دانشگاه‌ها در میدان عمل
کشف شگفت‌انگیز ردپای آب 4.45 میلیارد ساله در اعماق شهاب‌سنگ مریخی سقوط‌کرده به زمین
معاون وزیر علوم ساختمان مرکز مشاوره دانشگاه شیراز را افتتاح کرد
ماجرای کنسرت پرستو احمدی با بدنی نیمه عریان و در وسط یک کاروانسرا در یزد/ معاون هنری وزارت ارشاد این کنسرت را لایک کرد؟
ویدئو| رقص نور 5000 پهپاد در آسمان؛ شکستن رکورد گینس با نمایش خیره‌کننده‌ای از فناوری و هنر
سرنوشت تلخ و غم انگیز معلم جوان لرستانی
ویدئو| جدال هیجان‌انگیز Optimus با جاذبه زمین؛ تسلط بی‌نظیرش در حفظ تعادل که همه را میخکوب کرد
قیمت هر کیلو گوشت قرمز یک میلیون و 200 هزار تومان شد!؟
گزارش بارش 20 سانتی برف در جاده چالوس / تردد روان است
اردوغان؛ غوره‌ای که قرار بود انگور بشود ولی شراب شد!
داستان های طنز/ 10 حکایت کوتاه خنده‌دار از عبید زاکانی
عکسی خارق‌العاده و نایاب از تخت جمشید به روایت «ناصرالدین شاه»؛ سندی کم‌نظیر از گنجینه مخفی شاه قاجار
ویدئو| نگاهی به گوشه‌ای از زندگی خوابگاهی/وقتی یک موش کوچولو، سه دانشجوی 2 متری رو فراری داد!😂
منتخب روز   
پلوهای مخلوی/ روش تهیه زرشک پلو مجلسی با مرغ رولی گزارش بارش 20 سانتی برف در جاده چالوس / تردد روان است رونمایی سپیده بزمی‌پور از پدر جنتلمن و خوش‌تیپش در دونفره‌های پدر-دختریشون در بلژیک / چه پدر خانوم باکلاسی داره شاهرخ استخری سفر به عصر قاجار؛ افشای راز تابلوی چهره‌نگار ناصرالدین شاه / دو اثر تاریخی از یک عکس + عکس چالش کدوم خودرو بهتره/ صفر تا صد جدیدترین جانشین پژو 206، سوزوکی سوییفت، در برابر پژو 207i شش سرعته اتوماتیک/ از طراحی ظاهری تا ایمنی و آپشن‌های رفاهی اشعار فارسی استاد شهریار؛ قسمت 2- پیر اگر باشم چه غم، عشقم جوان است ای پری!/ ماجرای نامه عاشقانه‌ی پری و روزی که استاد این شعر را سرود نگاهی به چیدمان شیک خونه دوبلکس شاهرخ استخری و همسرش در بلژیک/ سلیقه سپیده خانوم تو انتخاب فنجون‌ نعلبکی‌های عشق؛ غوغا کرده سرکرده فرقه چند همسری به حبس ابد محکوم شد (ویدئو) جشن تولد 58 سالگی مجلل و شاهانه مازیار لرستانی در بالن/ سومین سال تولد واقعی‌ام! پاسخ سرپرست تیم پزشکی رهبر معظم انقلاب به یک سوال پرطرفدار؛ آیا رهبری موبایل دارند؟+ویدیو نگاهی به ژست و استایل شیک پاییزی بازیگران سریال «کیمیا»/ از نیکی کریمی و مهراوه شریفی‌نیا گرفته تا مهدی پاکدل و امیرحسین آرمان و پوریا پورسرخ سفر به عصر قاجار؛ از اردوی همایونی در جاده چالوس و حاکمیت پسرش در کودکی تا عکاسی ناصرالدین شاه از زنان حرم سرایش + عکس