مازراتی ( Maserati ) نام شرکت خودروسازی ایتالیایی است که از سال 1914 راه اندازی شده و در تولید خودروهای لوکس فعالیت می کند و از سال 1993 تا کنون زیرمجموعه ای از کمپانی فیات قرار گرفته. یکی از محصولات این کمپانی، کواتروپورته است که علاوه بر لوکس بودن ویژگی های خودروهای اسپورت را هم دارد و در سه مدل پایه ، کواتروپورته اِس و کواتروپورته جی تی اِس تولید شده.
مازراتی کواتروپورته
مازراتی کواتروپورته یک سدان فول سایز لوکس است که نسل اول آن در سال 1963 معرفی شد و در حال حاضر هم در ششمین نسل خود به تولید می رسد. کواتروپورته یکی از اسپرت ترین و در عین حال خوش استیل ترین خودروهای حاضر در این کلاس است و به نوعی به دلیل خاص بودن و القای حس گرانی در میان مردم شناخته می شود.
مازراتی کواتروپورته در سال 2011 و همزمان با سایر محصولات مازراتی توسط شرکت آرتاتاک موتور وارد بازار کشورمان شد و از همان ابتدا با قیمتی بسیار بالا به فروش می رسید. محبوبیت محصولات مازراتی در ایران به دلیل خاص بودن آن است به طوری که در میان لوکس ترین خودروهای جای می گیرند و کواتروپورته هم یکی از گران ترین ها در این بین است.
مازراتی کواتروپورته مجهز به یک موتور قدرتمند 8 سیلندر 4.2 لیتری است که قادر به تولید 400 اسب بخار و در نمونه s با موتوری قوی تر قادر به تولید 440 اسب بخار می باشد و از سیستم گیربکس آن حاصل همکاری مشترک مازراتی و ZF است و دارای امکانی است که راننده می تواند با توجه به شرایط جاده و فقط با فشردن یک دکخ رانندگی خود را تنظیم کند و سه انتخاب دارد Low، Grip و Sport.
داخل کابین این خودروی لوکس از ترکیبی از چرم و چوب است و شامل امکاناتی سیستم سرگرمی پشت صندلی عقب که تشکیل شده از صفحه نمایش نصب شده در قسمت وسط و یک سیستم پخش DVD است ، همچنین سان روف برقی ، سنسور های جلو برای پارک خودرو و آینه های داخلی اکترومیک تنها بخشی دیگر از امکانات این خودروی لوکس است.
مزایای مازراتی کواتروپورته
بعد از آشنایی با مازراتی کواتروپورته، به سراغ مرور مهم ترین مزایای این خودرو می رویم.
مزیت اول: خاص بودن
بدون شک فردی که چند میلیارد تومان برای خرید یک خودرو پول پرداخت می کند، تمایل دارد که مالک محصولی خاص باشد و در خیابان جلب توجه کند. مازراتی کواتروپورته به لطف طراحی خاص، صدای پرطنین اگزوزها و تعداد اندک در بازار کشور، به اين خواسته مالک خود جامه عمل مي پوشاند و در مقايسه با خودروهاي هم رده اي مثل مرسدس بنز S کلاس و بي ام و سري 7، چشم هاي بيش تري را به خود خيره مي کند.
مزيت دوم: عملکرد فني بسيار خوب
مازراتي کواتروپورته بيش تر از آن که يک سدان لوکس تشريفاتي باشد، روح جنگنده و اسپرت گرايي را با خود دارد. پيشرانه ساخته شده توسط فراري با قدرت و گشتاور قابل توجه، باعث شده است تا اين خودرو حتي در نسخه معمولي با پيشرانه 4.2 ليتري نيز از نظر توانايي هاي حرکتي، حرف هاي بسياري براي گفتن داشته باشد. تقسيم وزن عالي اين خودرو نيز باعث شده است تا هندلينگ آن در سطح ايده آلي قرار بگيرد و پيچ هاي تند را بدون ذره اي انتقال حس ناامني به سرنشينان، پشت سر بگذارد. در اين ميان، نمي توانيم از صداي بسيار جذاب اگزوزها نيز چشم پوشي کنيم که در عملکرد خودرو تأثيري ندارد؛ اما هيجان بسيار زيادي را براي راننده به ارمغان مي آورد.
مزيت سوم: کابين لوکس و باکيفيت
يکي ديگر از مزاياي مازراتي کواتروپورته، کابين آن است که از ترکيب چوب، چرم و جير باکيفيت تشکيل شده است و حس بسيار خوبي را به سرنشينان القا مي کند. هرچند تجربه نشان داده است که دوام اين کابين در درازمدت، به اندازه رقباي آلماني نيست و مقداري افت کيفيت را تجربه مي کند؛ اما اين افت کيفيت، چندان چشم گير نيست و مي توانيم با اغماض به آن نگاه کنيم.
مزيت چهارم: ارزش افزوده در بلندمدت
نسل پنجم مازراتی کواتروپورته با آمار تولید حدود 25 هزار دستگاه در بازه زمانی 10 ساله، حتی در مقیاس جهانی نیز خودرویی نسبتاً خاص و کمیاب (البته در سگمنت خود) محسوب می شود. این نکته باعث شده است تا این سدان لوکس ایتالیایی، ماهیتی کلکسیونی پیدا کند و در آینده به یک خودروی کلاسیک محبوب تبدیل شود. ازاین رو، خرید مازراتی کواتروپورته می تواند برای علاقه مندان واقعی خودرو، یک سرمایه گذاری بلندمدت نیز محسوب شود و ارزش افزوده مناسبی را برای مالک خود به ارمغان آورد.
معایب مازراتی کواتروپورته
پس از مرور مزایای مازراتی کواتروپورته، بهتر است با هم نگاهی به معایب این نیزه دار ایتالیایی داشته باشیم.
عیب اول: طراحی ساده کابین
هرچند از کیفیت مناسب کابین به عنوان یکی از مزایای مازراتی کواتروپورته نام بردیم، اما در مقابل، طراحی ساده این کابین را نیز می توانیم از معایب این خودرو محسوب کنیم. طرح کلی کابین مازراتی کواتروپورته نسل پنجم از آغاز معرفی این خودرو در سال 2003 تا پایان تولید آن در سال 2013 تغییر چندانی نکرد و نحوه چیدمان ادوات مختلف در کنار طرح بسیار ساده المان هایی مثل دریچه های تهویه و غربیلک فرمان، اصلاً در حد یک خودروی مربوط به دهه دوم هزاره سوم میلادی نیست.
عیب دوم: آپشن های نه چندان کامل
مازراتی کواتروپورته با وجود امکاناتی مثل تهویه مطبوع اتوماتیک 4 کاناله، تنظیم برقی تمامی صندلی ها، گرم کن، سردکن، ماساژور، سیستم صوتی حرفه ای Bose با 11 بلندگو و مانیتور 7 اینچی لمسی، شیفترهای تعویض دنده پشت فرمان، تنظیم برقی ستون فرمان، سانروف، کروزکنترل، پرده برقی عقب، چراغ های جلو زنون مجهز به تنظیم ارتفاع اتوماتیک، چراغ شور و قابلیت چرخش هماهنگ با فرمان (AFS)، سیستم تعلیق فعال، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، سیستم کنترل کشش (TCS) و… به هیچ عنوان خودروی کم آپشنی نیست.
اما هنگامی که پای حضور در سگمنت سدان های مجلل و رقابت با خودروهایی مثل مرسدس بنز S کلاس و بی ام و سری 7 در میان باشد، جای خالی آپشن هایی مثل سقف پانوراما، کروزکنترل هوشمند، اتوپارک، دوربین های دید جانبی، یخچال و انواع رادارهای پیشگیری از تصادف در مازارتی کواتروپورته احساس می شود و این خودرو به راحتی قافیه را به رقبای آلمانی خود واگذار می کند.
عیب سوم: استهلاک و هزینه های نگه داری سرسام آور
مازراتی کواتروپورته به دلیل اشتراک های فنی زیادی که با محصولات فراری دارد، خودرویی بسیار پراستهلاک است و لازم است که مالک آن دقت بسیار زیادی در انجام سرویس های دوره ای آن به خرج دهد. میزان استهلاک این خودرو به حدی است که بسیاری از نسخه های آن در کارکردهای بیش از 50 هزار کیلومتر، به تعمیر اساسی (Overhaul) پیشرانه احتیاج پیدا می کنند. اگر این مسئله را در کنار کمبود قطعات یدکی و هم چنین مصرف سوخت بسیار بالا (که در عمل به بیش از 20 لیتر در صد کیلومتر نیز می رسد) قرار دهیمُ متوجه خواهیم شد که چرا اکثر مالکان این خودرو در ایران، به ندرت سوار آن می شوند یا حتی خودروی خود را برای فروش به نمایشگاه ها سپرده اند.