روشن کردن خودرو درتمامی فصول سال و در هر مدل خودروی، لازم است برچسب اصول خود انجام گیرد؛ که در غیر اینصورت آسیب های بسیاری به قطعات خودرو وارد می کند. روشن کردن ماشین را اصطلاحاً استارت زدن آن نیز می نامند؛ که باوجود سادگی برای کارایی صحیح خودرو، در کنار جلوگیری از بروز هر گونه خسارت به آن، یکی از مهم ترین مراحل رانندگی به حساب می آید.اگر قصد دارید به عنوان یک راننده حرفه ای موجب بهبود بخشیدن عملکرد و افزایش طول عمر وسیله نقلیه خود شوید؛ پس ما را در این مطلب همراهی کنید تا با اصولی ترین نکات روشن کردن خودرو آشنا شوید.
عملکرد استارت خودرو
اگر بخواهیم به شکل خلاصه بگوییم که استارت خودرو چه کاری انجام می دهد باید بگوییم که این قطعه اتومبیل ها یک نوع موتور الکتریکی است که انرژی الکتریکی را تبدیل به انرژی مکانیکی می کند. وظیفه این قطعه هم در بیان ساده، روشن کردن موتور اتومبیل است. یعنی در حقیقت ما برق را از باتری اتومبیل به استارت می دهیم و استارت این برق را تبدیل به انرژی مکانیکی کرده و به محور موتور یا همان میل لنگ منتقل می کند. حرکت میل لنگ هم باعث می شود که یک سیکل احتراق در موتور صورت بگیرد و موتور روشن شود.
نکته فنی ماجرا این است که موتورهای امروزی خودروها برای شروع فعالیت باید به حداقل ۱۰۰ دور در دقیقه برسند. بعد از آن موتورها می توانند به طور اتوماتیک به فعالیت خود ادامه دهند و در حقیقت ما می گوییم که موتور روشن شده است. وقتی ما سوییچ را در کابین اتومبیل می چرخانیم در واقع برق را به سیستم استارت می رسانیم و آن را به حرکت در می آوریم تا این سیستم، موتور را به ۱۰۰ دور در دقیقه برساند، آن وقت اتومبیل روشن می شود. شاید به نظر برسد که استارت یک موتور الکتریکی ساده است، اما اگر همین سیستم به ظاهر ساده درست کار نکند یا دچار خرابی شود اتومبیل شما به هیچ وجه به حرکت درنمی آید. موقعیت مکانی استارت هم معمولا پشت و کنار موتور اتومبیل است. به هر حال باید حرکت «دنده استارت» بلافاصله به میل لنگ منتقل و موتور خودرو روشن شود.
نکته مهم پیش از استارت خودرو
شاید بارها شنیده باشید که آیا لازم است پیش از استارت خودرو سوئیچ را به مدت چند ثانیه در حالت باز گذاشته و سپس نسبت به استارت خودرو اقدام نمائیم؟به دلایل زیر پیشنهاد می گردد این نکته در مواقعی که خودرو سرد بوده و چند ساعتی از خاموش شدن موتور می گذرد رعایت گردد:
- در این چند ثانیه فرصتی به ECUخودرو خود داده تا کلیه مدارها،قطعات برقی و سنسورها را چک کرده و از بوجود آمدن error در این اسیستم جلوگیری شود. این خطاها در زمان تداخل چک کردن سیستم توسط ECU و استارت زدن خودرو احتمال به وجود آمدن بیشتری دارند .
- در این چند ثانیه راننده فرصت خواهد داشت که صفحه نشاندهنده آمپرها را ببیند و در صورت معیوب بودن و روشن نشدن یکی از چراغهای اعلان خطر نسبت به رفع ایراد اقدام نمائید. چون تست سالم بودن این علائم توسط راننده فقط در زمانی که سوئیچ باز است و موتور استارت نخورده امکان پذیر است .
- اگر دقت کنیم پس از بازکردن سوئیچ صدائی از پمپ بنزین شنیده می شود که نشاندهنده ارسال سوخت به سمت انژکتورها می باشد وپس از چند ثانیه این صدا قطع می گردد.این قطع شدن صدا نشاندهنده پرشدن مسیرهای سوخت از بنزین ازپمپ به انژکتور است و فشار اولیه مناسبی برای پاشش سوخت توسط انژکتورها فراهم می گردد.در مواقعی که خودرو سرد است برای زود روشن شدن خودرو; استپر موتور دریچه گاز را بسته تا میزان بیشتری سوخت برای شروع احتراق مصرف گردد که پر شدن مسیرهای سوخت و ایجاد یک فشار اولیه کمک به سزائی برای زود روشن شدن خودرو دارد. در اصطلاح موتور با تک استارت روشن شود.
شاید این سؤال پیش بیاید که من موارد فوق را رعایت نمی کنم و تا به حال هم با مشکلی رو به رو نشده ام، در این صورت چگونه می توان به توضیح این موضوع پرداخت؟
بله ممکن است در کوتاه مدت با مشکلی مواجه نشویم اما این یک نکته پیشگیرانه است که در درازمدت تأثیر مثبت خود را خواهد گذاشت.وجود error در سیستم موجب بالا رفتن مصرف سوخت ، کاهش شتاب ، بالا رفتن مواد آلاینده و تأثیر منفی بر روی کلیه سنسورهای اصلی خودرو خواهد گذاشت.
مزایای استارت زدن صحیح ماشین
اگر کمی بیش تر فکر کنید، می بینید که دلیل خاصی برای عجله کردن در استارت زدن خودروتان وجود ندارد. تمام مراحل انجام یک استارت صحیح و سالم، شاید کم تر از ۳۰ ثانیه طول بکشد. پس حتی اگر عجله هم داشته باشید، بهتر است وقت تان را از بخش های دیگر سیو کنید تا این که بخواهید این ۳۰ ثانیه را به ۱۰ ثانیه کاهش دهید. استارت صحیح باعث می شود که طول عمر قطعاتی از ماشین شما که با این فرآیند در ارتباط هستد، افزایش پیدا کند. بنابراین این کار ارزش زمان کوتاهی که برای آن می گذارید را دارد و در دراز مدت از هزینه های زیادی که ممکن است به شما و خودروتان تحمیل شود، جلوگیری خواهید کرد. پس هر موقع که قصد شروع مجدد اتوموبیل خود را دارید، به خصوص در صورت کار نکردن با خودرو در مدت های طولانی یا روزهای سرد، حتما انجام صحیح استارت را مد نظر قرار دهید.