به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، صرافی ارز دیجیتال بر اساس مخاطبان به سه دسته تقسیم می شود:
- صرافی ارز دیجیتال خصوصی: شما تنها با دعوت، می توانید در این صرافی ها عضو شوید.
- صرافی ارز دیجیتال عمومی: در آن ها خدمات به همه ارائه می شود.
- صرافی ارز دیجیتال منطقه ای: که تنها به کشور یا کشورهای یک حوزه جغرافیایی محدود، خدمات رسانی انجام می دهند.
همچنین صرافی ها و بازارهای رمزارزی بر اساس نوع معاملات قابل انجام، به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- صرافی ارز دیجیتال با قابلیت معامله فیات با رمزارز
- صرافی ارز دیجیتال با قابلیت معامله رمزارز با رمزارز
از منظر دیگر اکسچنج ها یا صرافی ها بر اساس نوع مالکیت کیف پول کاربران به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- اکسچنج های متمرکز: در این اکسچنج ها، به جهت تضمین معاملات انجام شده، کلید خصوصی کیف پول ها در اختیار صرافی ارز دیجیتال است.
- اکسچنج های غیرمتمرکز: در این اکسچنج ها، کلید خصوصی کیف پول ها، در اختیار خود کاربران است و امنیت معاملات از طریق داور یا شخص ثالث تضمین می شود.
چه مواردی را برای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال باید در نظر گرفت؟
پیشنهاد می کنیم برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال (Digital Currency Exchange) معیارهای زیر را بررسی کنید:
1. امنیت
نتاج حاصل از تحلیل پرسشنامه ای که در سال 2019 در سایت توکن اینسایت (TokenInsight) منتشر شد، نشان داد که اولین دغدغه کاربران ارز دیجیتال، امنیت صرافی ارز دیجیتال است.
3 عامل مهم در انتخاب صرافی ارز دیجیتال که توسط افراد پاسخ دهنده مطرح شده بود، موارد زیر بودند:
- امنیت صرافی
- اعتبار صرافی
- نقدینگی و حجم معاملات صرافی
اصلا بیایید کاری به این تحلیل ها نداشته باشیم؛ اگر یک صرافی تمام معیارهای لازم برای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال را داشته باشد اما امنیت نداشته باشد، آیا شما در آن خرید و فروش انجام می دهید؟
قطعاً هیچ کدام از ما دوست نداریم دارایی هایمان را در صرافی نگهداری کنیم که در مورد امنیت آن شک داریم. سیستم امنیتی صرافی ارز دیجیتال باید در بالاترین سطح ممکن باشد تا خیال کاربر از امنیت دارایی هایش راحت باشد.
پس بررسی کنید که امنیت صرافی موردنظر چگونه است:
- صرافی، ارزهای دیجیتال شما را به چه روشی نگهداری می کند؟ ذخیره سازی سرد (آفلاین) یا ذخیره سازی گرم (آنلاین)؟
- آیا صرافی موردنظر تاکنون هک شده است؟
- اگر صرافی هک شده است، چه میزان ارز دیجیتال به سرقت رفته است؟
- آیا صرافی برای ارزهای دزدیده شده کاربران، جبران خسارت کرده است یا خیر؟
- آیا صرافی موارد امنیتی را رعایت کرده است؟ مثل احراز هویت دو عاملی (2FA) در هنگام ورود به سیستم، هشدارهای اس ام اس و ایمیل در صورت نقض، ذخیره سازی سرد برای اکثر دارایی ها و غیره.
2. اعتبار
بررسی کنید که صرافی موردنظر چقدر در بازار اعتبار و شهرت دارد:
- چه تعداد کاربر به این صرافی اعتماد کرده اند؟ هر چقدر میزان کاربران صرافی بیشتر باشد، راحتر می توان به صرافی اعتماد کرد.
- چه نظراتی در مورد صرافی موردنظر در بازار رد و بدل می شود؟ استک های ارز دیجیتال و مکان های پرسش و پاسخی که بین کاربران در سایت های مختلف وجود دارد را بررسی کنید. برای مثال، در استک ارز دیجیتال مطرح کنید که آیا صرافی والکس معتبر هست؟ و پاسخ هایی که به این سوال داده می شود را بررسی کنید.
- صرافی موردنظر چقدر فعال است؟ سابقه فعالیت صرافی را بررسی کنید و ببینید چقدر در بلاگ و شبکه های اجتماعی فعال است و برای آموزش کاربران خود هزینه می کند.
فراموش نکنید که در صرافی های مشهور و معتبر ارز دیجیتال احتمال کلاهبرداری نسبت به صرافی های گمنام و ناشناخته کمتر است و صرافی های مشهور بیشتر به استانداردهای امنیتی توجه می کنند.
3. نقدینگی و حجم معاملات
زمانی که می خواهید معاملات بزرگ انجام دهید، حجم معاملات بالای صرافی بسیار مهم است. اگر در صرافی معاملات در حجم های بالا انجام نشود، مجبور خواهید بود برای یک معامله بزرگ، چندین معامله کوچک انجام دهید و هزینه های شما افزایش پیدا می کند (علاوه بر اینکه باید زمان بیشتری صرف خرید و فروش کنید).
4. احراز هویت یا KYC
یکی از مسائل مهم در موسسات مالی، شناسایی و تایید مشتری است تا از مواردی مثل پولشویی و فسادهای مالی جلوگیری شود. این موسسات برای شناسایی کاربران خود از احراز هویت مشتری (know your customer) استفاده می کنند. در فرآیند احراز هویت، کارت شناسایی کاربر، صحت چهره کاربر و مواردی از این قبیل بررسی می شود.
شاید خیلی از شما فرایند احراز هویت را خسته کننده و پر دردسر تلقی کنید؛ به خصوص زمانی که تایید هویت شما چندین روز طول بکشد. اما با این حال، به منظور حفظ دارایی هایتان باید از زاویه ای دیگر به این فرایند نگاه کنید.
پلتفرم ها و صرافی های معتبر ارز دیجیتال روش های دقیقی را برای تایید هویت کاربران تنظیم می کنند تا از صرافی و دارایی کاربران در برابر پولشویی و سایر موارد کلاهبرداری محافظت کنند. بنابراین در این صرافی ها برای خرید یا برداشت ارز دیجیتال، مشتری باید احراز هویت شود.
برخی از صرافی ها هم هستند که به شما امکان می دهند ناشناس باقی بمانید و معامله انجام دهید اما اینگونه معاملات ریسک هایی هم دارد که باید آنها را بپذیرید. به دلایل زیر، توصیه می کنیم در صرافی های بدون KYC (احراز هویت مشتری) خرید و فروش ارز دیجیتال انجام ندهید:
- صرافی بدون KYC ممکن است کلاهبردار باشد و رعایت قوانین پولشویی برای او مهم نیست.
- صرافی بدون KYC احتمالاٌ حجم خیلی کوچکی از بازار را در اختیار دارد و نمی توانید معاملات حرفه ای در این صرافی انجام دهید.
- صرافی بدون KYC ممکن است بزودی از شما بخواهد فرایند احراز هویت را انجام دهید؛ درغیر اینصورت حساب شما را می بندد.
برخی از صرافی ها نیز وجود دارند که فرایند احراز هویت شما را به صورت مرحله ای انجام می دهند. برای مثال، برای معامله در حجم پایین نیازی به احراز هویت نیست ولی برای معاملات با حجم بالا باید احراز هویت خودتان را کامل کنید.
توصیه ما این است از صرافی هایی استفاده کنید که قوانین شناخت مشتری و مبارزه با پولشویی را رعایت می کنند و سیستم احراز هویت دقیقی دارند.
5. شکاف قیمتی و نحوه قیمت گذاری ها
یکی از پارامترهای مهم برای ترید ارز دیجیتال، مسئله شکاف قیمتی است. منظور از شکاف قیمتی این هست که بین بهترین سفارش خرید ارز دیجیتال و بهترین سفارش فروش ارز دیجیتال چقدر اختلاف وجود دارد. فرض کنید شما 1 بیت کوین از صرافی خریداری کردید و بنا به دلایلی تصمیم می گیرید سریعاً آن را بفروشید، اگر شکاف قیمتی زیاد باشد، به اندازه همین شکاف ضرر خواهید کرد (با قیمت بالا خریدید و با قیمت پایین تر مجبور می شوید بفروشید).
در تاریخ 30 شهریور که این مقاله را می نویسیم، در یکی از صرافی های ارز دیجیتال ( که البته فعلا جایگاهی در صرافی های برتر ارز دیجیتال در ایران ندارد!) اختلاف قیمت خرید و فروش بیت کوین، چیزی حدود 7 میلیون تومان هست که مبلغ کمی نیست! این صرافی، 1 بیت کوین را به مبلغ 293 میلیون می خرد و به مبلغ 300 میلیون می فروشد (قیمت ها در این صرافی توسط خود صرافی تعیین می شود و کاربران نقشی در تعیین آن ندارند؛ به اینگونه سایت ها، صرافی کارگزار گفته می شود).
توصیه می کنیم از سایت های ارز دیجیتالی استفاده کنید که کاربران قیمت ها را تعیین می کنند و امکان ثبت سفارش وجود دارد (در این سایت ها شکاف قیمتی پایین است و به آنها بازار معاملاتی گفته می شود؛ مثل بازار معاملاتی والکس که قیمت توسط خود کاربر تعیین می شود).
6. پشتیبانی
از این معیار می توانیم به عنوان ستون فقرات یک مرکز آنلاین نام ببریم!
پشتیبانی مناسب از کاربران، ستون فقرات یک صرافی ارز دیجیتال است. حتی اگر صرافی موردنظر امن ترین صرافی ارز دیجیتال در جهان باشد اما پاسخگوی سوالات شما نباشد، از نظر ما ارزشی ندارد و پایدار نخواهد ماند (موافقید یا حرف ما اغراق هست!؟).
در فضای ارزهای دیجیتال با سوالات و خطاهای زیادی در معاملات مواجه می شوید که نیاز دارید کسی صدای شما را بشنود و نیازهایتان را رفع کند. صرافی های نامعتبر یا ناشناخته معمولاً خدمات مشتری کمی دارند یا اصلاً ندارند. بهترین صرافی ها آنهایی هستند که گزینه های زیادی برای دسترسی به تیم پشتیبانی خود به کاربر ارائه می دهند. برای مثال، پشتیبانی می تواند شامل تماس های تلفنی، چت آنلاین، بخش کامنت های بلاگ و لایوهای پرسش و پاسخ اینستاگرام باشد.
7. قیمت های واقعی و لحظه ای
بازار ارزهای دیجیتال پر از نوسانات هیجان انگیز است و همین نوسانات می تواند راهی برای کسب سود در این بازار باشد. یکی از روش های ترید یا معامله ارز دیجیتال، خرید و فروش فوری یا اسکالپینگ است که تریدر در بازه زمانی کوتاه مدت (از چند ثانیه تا چند دقیقه) به خرید و فروش سریع می پردازد. بنابراین اینکه قیمت هایی ارائه شده در صرافی واقعی و لحظه ای باشند، بسیار اهمیت دارد.
8. کیف پول اختصاصی
اگر صرافی ارز دیجیتال برای کاربران خود، کیف پول ارز دیجیتال اختصاصی داشته باشد، مزیت محسوب می شود. در ابتدای شروع کار با ارزهای دیجیتال، می توانید به راحتی از کیف پول صرافی استفاده کنید و نیازی به کار کردن با کیف پول های ارز دیجیتال خارجی ندارید که برخی از آنها کاربران ایرانی را تحریم می کنند یا رابط کاربری پیچیده ای دارند.
همچنین زمانی که قصد خرید و فروش لحظه ای، روزانه یا ماهیانه دارید، می توانید از کیف پول صرافی استفاده کنید تا هزینه هایتان کاهش پیدا کند و مجبور نباشید مدام در حال انتقال ارزها بین کیف پول شخصی خودتان و کیف پول صرافی باشید اگر قصد سرمایه گذاری بلند مدت برای مبالغ بالا دارید، بهتر است از کیف پول شخصی تان خارج از صرافی استفاده کنید و خودتان مسئولیت حفاظت از دارایی هایتان را بر عهده بگیرید.