بدنسازی به انجام یکسری تمرینات بدنی با وسیله و دستگاههای گوناگون به طُرُق مختلف اطلاق می شود که با کمک تغذیة اصولی و علمی، آمادگی های جسمانی فرد را رشد داده و تاثیرات بسیار مطلوبی بر توانایی های بدنی فرد بر جا می گذارد. لازم بذکر است که این افزایش آمادگی های جسمانی، هم قدرتی و هم استقامتی می باشد.بر اثر انجام تمرینات بدنسازی به بهترین شکل، حالتی در بدن ایجاد می شود که علاوه بر افزایش قدرت و توانایی های بدنی، نمای ظاهری بدن به صورتی موزون و متناسب در می آید که از آن با عنوان زیبایی اندام یاد می شود. عبارت دیگری که برای این فعالیت استفاده می شود پرورشِ اندام است که در هنگام استفاده از این کلمه معمولاً منظور افزایش حجم عضلانی و کاهش همزمان چربی برای فرمگیری بهتر بدن است. اکثر ورزشکاران، بدنسازی را به عنوان جزء مکمل به ورزش اضافه می کنند تا رشد عضلات مورد استفاده را بهبود ببخشد. به طور مثال، یک شناگر با تمرکز روی عضلات زیربغل خود می تواند در مدت کوتاهتری قدرت این عضلات و در نتیجه سرعت خود در شنای قورباغه را بهبود ببخشد.
بدن سازی این نیست که مردانی چاق و عظیم الجثه بازوان بزرگشان را خم میکنند و اندامشان را به رخ سایرین می کشند. این کار هنری است که با ماه ها تلاش بی وقفه راهنمایی و درست و عمل کردن به دست می آید رمز و راز و راه میانبری در این کار برای رسیدن به موفقیت وجود ندارد.بدنسازی استفاده هوشمندانه از تمرین های استقامتی و سرعتی، جهت کنترل و توسعه سیستم عضلانی یک فرد می باشد.با این حال برخی از تمرینات بدنسازی، از دیگر تمرین ها کوتاه تر و بهتر هستند و شما را سریعتر به مقصودتان می رسانند (برنامه درست). تنها چیزی که لازم است ثبت و نکته برداری از اهداف برای شروع کار و توقعات و انتظارات حقیقی بدن ساز از چیزی است که امیدوار است در مدت زمان کوتاهی یا بلند به آن دست یابد و با برنامه ریزی دقیق اهداف خود را تحقق بخشد. بدنسازی به معنی تمرین مقاومت و عظلانی کردن ماهیچه ها ی بدن می باشد.
به عبارت دیگر به معنی استفاده از نیروی وزن گرانشی برای مقابله با نیروی ماهیچه های بدن از جمله (انتقباض متحدالمرکز نوعی انقباض ماهیچه ای که در ان ماهیچه ها به تولیدیرو کوتاه میشوند) یا انقباض گریز از مرکز (انقباض کشیدگی که در ان ماهیچه های بدن کشیده می شود زمانی که تحت نیروهای مخالف وقوی تر از نیروی که ماهیچه میتواند تولید کند قرار میگیرید). به طور خلاصه این ورزش بهترین ورزش برای ساخت بدنی خوش فرم وزیبا و متناسب می باشد.
نکاتی برای شروع پرورش اندام:
1- با وزنه های عادی شروع کنیدباشگاه ها پر از دستگاه های مختلف برای وزنه زدن است اما در ابتدا این دستگاه ها به شما برای ساختن یک ساختار بدنی منسجم کمک نخواهد کرد. ابتدا از دمبل و وزنه های عادی شروع کنید.
2- حرکات ترکیبی انجام دهیدممکن است در مجله ها و سایت های ورزشی حرکات ورزشی مختلفی را ببینید اما باید در شروع کار حرکات پایه ای را انجام دهید. حرکاتی همچون اسکات، وزنه و پرس سینه نباید از برنامه شما حذف شود.
3- برنامه داشته باشیدنمی توانید تنها به باشگاه بروید و هر حرکتی دوست دارید انجام دهید. باید یک برنامه خاص داشته باشید و آن را دنبال کنید. از یک مربی بدنسازی یا یک ورزشکار حرفه ای بخواهید تا به شما برنامه ای بدهد که شخص شما نیاز دارید. تعداد حرکات در این برنامه باید مشخص باشد. هنگامی که به باشگاه می روید باید دقیقا بدانید که می خواهید چه کار کنید.
4- هر روز تمرین نکنیداگر شخصی که برای شما برنامه می ریزد حرفه ای باشد بیش از 4 روز در هفته به شما تمرین نمی دهد. به عنوان یک مبتدی بیشتر از این به تمرین احتیاج ندارید. بقیه روزهای هفته باید استراحت کنید تا ریکاوری صورت گیرد.
5- هر هفته بر روی همه عضلات کار کنید:درطول هفته باید حداقل یک بار بر روی هر کدام از گروه عضلات بدن کار کنید. همان طور که تمرین زیاد خوب نیست، تمرین کم هم مناسب نیست.
6- نحوه درست هر حرکت را یاد بگیریدبهتر است هر حرکتی را آرام تر شروع کنید و نحوه درست انجام آن را یاد بگیرید.
7- کم کم وزنه خود را افزایش دهیدبعد از اینکه فرم درست حرکات ورزشی را یاد گرفتید، باید کم کم وزن وزنه ها را افزایش دهید. هر دو هفته یک بار کمی بر وزن وزنه ها اضافه کنید. این کار باعث افزایش قدرت و حجم عضلات می شود.