به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خواباندن نوزاد یا کودک کنار خودتان به این معنی است که کودک را در اتاق جدایی نگذارید و کنار خودتان بخوابانید. برخی از خانواده ها به کودکانشان این اجازه را می دهند و آنها را کنار خود می خوابانند و برخی از والدینی که با این کار موافق نیستند، ممکن است اگر احساس کنند لازم است، گاهی به کودکشان اجازه دهند در تخت آنها بخوابد. اگر در مورد خواباندن کودک در تخت خودتان احساس خوبی ندارید، اما نمی خواهید هم او را در یک اتاق دیگر بگذارید، او می تواند در اتاق شما درون یک گهواره یا تخت خودش بخوابد. برخی از کارشناسان، درحالی که با خواباندن کودک در تخت بزرگسالان مخالفت می کنند، می گویند بودن کودک در یک تخت جداگانه در اتاق خواب والدین، خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می دهد.
خوابیدن نوزاد کنار والدین کار درستی است؟
تصمیم به خواباندن کودک کنار خودتان، بیشتر یک تصمیم شخصی است و درست یا غلط بودن این کار زیاد تحت تأثیر یک روش کارشناسی در تربیت کودک نیست، بنابراین تصمیمی که برای خانواده های دیگر مفید است، شاید مناسب شما نباشد. برخی از کارشناسان به دلیل سلامت و ایمنی کودک، مخالف خوابیدن کودک در تخت والدین هستند، اما برخی نیز با این نظر موافق نیستند.
با این حال مشکلاتی مثل نیاز به شیردهی در نیمه شب، یا چک کردن وضعیت تنفسی نوزاد و پیشگیری از بروز مشکلاتی نظیر سندروم مرگ ناگهانی بسیاری از والدین را مجبور می کند تا نوزاد را در اتاق خواب خود بخوابانند. متخصصان به والدین توصیه می کنند که برای پیشگیری از وابستگی افراطی میان والد و نوزاد و در عین حال برطرف شدن نیازهای کودک در هفته ها یا چند ماه ابتدایی کودک را در کنار خود بخوابانید اما به تدریج او را به اتاق خود منتقل کرده و در طول شب زمان هایی را برای سر زدن به او اختصاص دهید. توجه به نکات زیر به شما کمک می کند تا به طور دقیق تری در این باره تصمیم بگیرید و از آرامش روانی فرزند خود اطمینان بیشتری کسب نمایید.
در نظر گرفتن نیاز کودک به ارتباط جسمانی
نوزاد پس از به دنیا آمدن، در یک سال اول زندگی به ارتباط فیزیکی نزدیک با مادر نیازمند است. برآورده نشدن این نیاز در این زمان می تواند باعث آسیب دیدن سبک دلبستگی کودک شده و درنهایت به بروز مشکلاتی نظیر اضطراب و سایر اختلالات هیجانی بیانجامد. به همین خاطر اگر تصمیم دارید فرزندتان را در محیطی دور از خود بخوابانید تلاش کنید تا در طول روز ارتباط فیزیکی نزدیکی با او داشته باشید و به اندازه کافی او را در آغوش بگیرید یا رفتارهایی نظیر نوازش را انجام دهید. این کارها باعث می شود که نوزاد نسبت به محیط پیرامون اطمینان بیشتری به دست بیاورد و هنگام جدا شدن از شما نگرانی کمتری از خود نشان دهد. در نتیجه نگذارید پرورش استقلال به بهای از دست رفتن پیوند عاطفی میان شما و فرزندتان تمام شود.
اطمینان از درست تغذیه شدن کودک
نوزادان در ماه های اولیه زندگی با فواصل کم تری شیر می خورند. همین مسئله باعث می شود که مادران اغلب بارها در طول شب بارها بیدار شده و به خاطر گریه و بی قراری به او شیر بدهند. از همین رو اگر می خواهید فرزندتان را از ابتدا در اتاق خودش بخوابانید لازم است زمان هایی را در طول شب تعیین کنید و برای شیر دادن به او به اتاقش بروید. همچنین بهتر است که اتاق کودک نزدیک اتاق شما باشد تا در صورت بیدار شدن و گریه کردن او بتوانید صدایش را بشنوید. اگر خواب بسیار سنگینی دارید یا اتاق کودک در فضایی دور از اتاق شما قرار دارد بهتر است در طول دوران نوزادی فرزندتان را در کنار خود بخوابانید.
توجه به شیوه صحیح خواباندن نوزاد
نوزادان در یک سال اول زندگی در معرض سندروم مرگ ناگهانی هستند. این سندروم اغلب در نتیجه بروز مشکلی در سیستم تنفسی نوزاد ایجاد می شود. استفاده از لباس های بسیار گرم، انداختن پتو روی صورت نوزاد و دمر خواباندن او از جمله عواملی هستند که می توانند در بروز این مشکل نقش داشته باشند. در نتیجه اگر می خواهید نوزاد را در اتاق جدا بخوابانید به شیوه صحیح خواباندن او توجه نمایید. خواباندن نوزاد به پشت و اطمینان از باز بودن راه تنفسی او مهم ترین مواردی هستند که باید به آن ها توجه کنید.
استفاده از رخت خواب مخصوص نوزاد
برای آنکه در طول شب نوزاد غلت نزند و در موقعیت نامناسبی قرار بگیرد لازم است که از تخت خواب مخصوص نوزاد استفاده کنید. تنها گذاشتن کودک در تخت خواب بزرگسال امنیت او را به خطر می اندازد و هرگز توصیه نمی شود.
وضعیت قرارگیری بدن مادر در خواب
اگر می خواهید نوزاد را در کنار خود بخوابانید باید به موقعیت قرارگیری بدنتان نسبت به کودک توجه کنید به خصوص اگر وزن بالایی دارید بهتر است کودک را بعد از خوابیدن به تخت مخصوص خود منتقل کنید تا در حین خواب و به خاطر غلت زدن روی او نیافتید.
ایجاد محیط مناسب برای خواب کودک
علاوه بر اینکه تخت خواب انتخابی برای نوزاد باید متناسب سن او باشد، در صورتی که می خواهید فرزندتان را در اتاق جداگانه بخوابانید باید به عوامل دیگری در محیط نیز توجه فرمایید. برای مثال لازم است که اطراف تخت کودک را خالی کنید تا امکان افتادن هر شی ء روی تخت کودک را از بین ببرید. بهترین گزینه این است که محل تخت خواب نوزاد در وسط اتاق خواب باشد.
توجه به جنس لباس نوزاد
هنگام خواب به خصوص زمانی که می خواهید کودک را تنها بگذارید لازم است لباس راحتی تن او کنید تا در طول شب دچار مشکل تنفسی نشود. پوشاندن لباس های تنگ یا بسیار ضخیم می تواند برای کودک خطرناک باشد و هرگز توصیه نمی شود.