ساعدنیوز
ساعدنیوز

نکاتی مهم درباره تربیت نوجوان

  شنبه، 15 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
نکاتی مهم درباره تربیت نوجوان
نوجوان شما به حریم شخصی بیشتری نیاز دارد. مایل است که مکالمات خود در شبکه های اجتماعی را پنهان نگه دارد و دوست دارد ساعات بیشتری را پشت درهای بسته در اتاق بماند. این بخشی از رشد طبیعی اوست. اما لازم است که شما به سلامت روان او در این دوره توجه ویژه داشته باشید.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، نوجوانی درحقیقت دوره ای از رشد پرفشار فیزیکی، عاطفی و فکری است. تربیت نوجوانان در این دوران همیشه نگرانی هایی را برای والدین به همراه داشته و گاهی اوقات آنها را با مشکل مواجه می کند. حتما دورانی را به یاد می آورید که کودک نوپای شما تلاش می کرد با دقت و البته اعتمادبه نفس قدم بردارد. احتمالا پس از هر بار زمین خوردن کودک، می خواستید به سمت او بروید؛، اما لبخند او اجازه ی این کار را نمی داد. کودک همچنان برای راه رفتن تلاش می کند و با این کار به شما یادآوری می کند که عقب بایستید و فضایی را که به آن نیاز دارد، در اختیارش قرار دهید تا بتواند رشد کند. حالا کودک تان بزرگ شده و شما همچنان باید همان رویکرد را پیش بگیرید.

هنگامی که فرزندتان به نوجوانی می رسد شما با تغییراتی در آن ها روبه رو می شوید که ممکن است برایتان خوشایند نباشند. برای مثال کودکی که تا دیروز مطیع دستورات شما بوده، امروز خواهان استقلال بیشتری است و تمایل دارد تا بیشتر وقت خود را با دوستانش بگذراند و کمتر از شما مشورت بگیرد. این رفتارها ممکن است باعث ایجاد نوعی مقاومت در شما شده و تقابل ناسازگارانه ای را ایجاد کند. ما در ادامه به نکاتی در مورد تربیت نوجوان اشاره کرده ایم که به شما کمک می کنند ارتباط مؤثرتری با فرزندتان برقرار کنید و تأثیرگذاری بالاتری روی نوجوان خود بگذارید.

رفتارهای عادی یک نوجوان:

نوجوانان دوست دارند در هر موقعیتی محدوده استقلال خود را بررسی کنند. بنابراین، اگر فرزندتان با شنیدن نه شروع به بحث کردن با شما یا حتی نافرمانی کرد تعجب نکنید.

در این سنین، جنگی پنهان بین والدین و نوجوان وجود دارد. فرزندتان یک دقیقه به شما نیاز دارد، و دقیقه ای بعد اعلام استقلال می کند و دخالت شما را نمی خواهد.

نوجوانی دوره سختی برای افراد است که در آن با تغییرات عاطفی، جسمی و اجتماعی زیادی رو به رو می شوند. مستقل رفتار کردن برای نوجوانان طبیعی است.

از آنجا که دوستان و روابط عاشقانه اهمیت بیشتری پیدا می کنند، نوجوان شما زمان بیشتری را با همسالان خود خواهد گذراند. این بدین معنی است که در این سن تمایل کمتری به جمع های خانواده دارد.

نوجوان شما به حریم شخصی بیشتری نیاز دارد. مایل است که مکالمات خود در شبکه های اجتماعی را پنهان نگه دارد و دوست دارد ساعات بیشتری را پشت درهای بسته در اتاق بماند. این بخشی از رشد طبیعی اوست. اما لازم است که شما به سلامت روان او در این دوره توجه ویژه داشته باشید.

چالش های رایج در تربیت نوجوانان:

حالا دیگر چند سالی بیشتر برای آماده کردن فرزندتان برای دنیای واقعی باقی نمانده است. این زمان حساسی برای ایجاد تعادل بین آزادی دادن به فرزندتان و راهنمایی او است.

بسیاری از نوجوانان خواستار آزادی بیشتری نسبت به سن خود هستند. برای ماندن بیرون از خانه تا دیر وقت بحث می کنند و وقتی برای مهمانی رفتن نه بشنوند بحث می کنند.

جر و بحث کردن در این سن طبیعی است چون فرزندتان وارد دوره ای شده که فکر می کند همه چیز را می داند و شما هیچ چیز در مورد نوجوان بودن نمی دانید.

فرزندتان با اصرار به انجام دادن کارها در زمانی که خودش می خواهد اعلام استقلال می کند. پس وقتی به او می گویید در شستن ظرف ها به شما کمک کند، غر می زند یا می گوید که بعدا این کار را انجام می دهد.

خلق و خویش عصبی تر شده و دچار اشکال در رابطه با افراد، دوستان و تکالیف مدرسه خود شده است.

دروغ گویی برای خلاصی از مشکل در این دوره طبیعی است. فرزندتان شکستن قانون ها را نمی پذیرد و ادعا می کند که خبر ندارد صندوق عقب خودرو چرا دچار فرورفتگی و خش شده است.

در این دوره، نوجوان شخصیت های مختلفی را آزمایش می کند. پس یک هفته به موسیقی کلاسیک علاقه دارد و هفته بعد سراغ هیپ هاپ می رود. یک هفته لباس های تیپ اسپرت می پوشد و هفته بعد سنتی را امتحان می کند.

مجازات های موثر برای تربیت نوجوانان:

در این سن دیگر نمی توانید برای تربیت نوجوانان از تکنیک ماندن در اتاق استفاده کنید. در واقع او از ماندن در اتاقش خیلی هم خوشحال می شود. پس باید به فکر مجازات هایی باشید که به او درس زندگی بدهد.

برخی از مجازات های موثر برای نوجوانان عبارتند از:

حذف لوازم الکترونیک:

هر نوع دستگاه الکترونیک، از لپ تاپ، تلفن همراه تا تلویزیون برای نوجوانان مهم است. محدود کردن استفاده نوجوان از این وسایل می تواند مجازات مناسبی باشد. معمولا ۲۴ ساعت مدت خوبی برای دادن پیام واضح به نوجوان است.

ممنوعیت ملاقات با دوستان:

اگر رفتارهای بد فرزندتان تمامی ندارد، لغو کردن قرارهای آخر هفته و محدود کردن دیدار با دوستان برای چند روز به او یادآوری می کند که دفعه بعد انتخاب بهتری داشته باشد.

تشدید قوانین:

اگر فرزندتان قوانین را زیر پا گذاشته است، نشان داده است که نمی تواند به طور موثر از آزادی هایی که در اختیارش گذاشته اید استفاده کند. پس تا زمانی که به قوانین احترام بگذارد، آنها را تشدید کنید.

جبران کردن:

اگر رفتار فرزندتان به کسی آسیب رسانده است، برنامه جبران تهیه کنید. تعمیر کردن چیزی که شکسته است یا انجام کاری برای ترمیم یک رابطه خدشه دار شده به او مسئولیت پذیری در برابر رفتارهایش را می آموزد.

رو به رو شدن با عواقب تصمیمات:

در برخی موقعیت ها، چشیدن عواقب طبیعی یک تصمیم بهترین درس عبرت برای فرزندتان است. کنار بروید و اجازه دهید فرزندتان خود با عواقب رفتارش رو به رو شود.

مجازات باید مرتبط با رفتار اشتباه باشد:

برای تربیت نوجوانان از مجازات های مرتبط با رفتار استفاده کنید. اگر فرزندتان چیزی را شکسته است، باید پول آن را پرداخت کند یا آن را تعمیر کند. اگر به ماشین خسارت زده، تا مدتی باید پیاده رفت و آمد کند یا دوچرخه خود را در اختیار شما قرار دهد تا ماشین تعمیر شود.

پیشگیری از مشکلات آینده در تربیت نوجوانان:

اگر جز والدین هلکوپتری هستید، فرزندتان تصمیم گیری سالم را یاد نمی گیرد. اگر والدینی هستید که به فرزندتان آزادی های بی حد و مرز داده اید، فرزندتان مسئولیت پذیری در بزرگسالی را نمی آمورد.

برای تربیت نوجوانان از اصول زیر استفاده کنید:

از جنگ قدرت بپرهیزید:

از بحث های وحشتناک بپرهیزید. وقتی قانونی را تعیین می کنید بر سر آن بمانید و مجازات ها را به همان شکل که گفته بودید انجام دهید.

انتظارات خود را شفاف بیان کنید:

پیش از آنکه فرزندتان از خانه خارج شود، انتظارات خود را شفاف بیان کنید. به او بگویید اگر دچار مشکل شد چه باید بکند و چه ساعتی باید خانه باشد.

اجازه دهید فرزندتان برای رسیدن به خواسته هایش تلاش کند:

اگر دلش یک جفت کفش گران قیمت می خواهد یا می خواهد آخر هفته ساعتی دیرتر به رخت خواب برود، برای او روشن کنید که باید برای رسیدن به خواسته اش امتیاز کسب کند. اگر رفتارهایش تضمین کننده کسب چنین امتیازی نیست، پس نباید فعلا به خواسته اش برسد.

الگوی رفتاری خوبی باشید:

فرزندتان با مشاهده رفتار شما رفتار خوب را می آموزد. حرف زدن و نصیحت کردن فایده ای ندارد. خودتان در زندگی الگوی خوبی برای او باشید.

زمانی را برای صمیمیت بیشتر با او اختصاص دهید:

تربیت نوجوانان به توجه و صمیمیت نیاز دارد. زمانی را برای انجام فعالیت های مورد علاقه او اختصاص دهید و با یکدیگر به تفریح های مورد علاقه او بپردازید.

نکات ارتباطی برای تربیت نوجوانان:

شاید متوجه شده اید که فرزندتان نمی تواند از حرف زدن با دوستش دست بکشد، اما اگر شما بپرسید روزش چطور بوده است، حرفی برای گفتن ندارد.

ارتباط با نوجوانان گاهی خیلی سخت می شود. از روش های زیر برای صحبت کردن با فرزندتان استفاده کنید:

به طور منظم ارتباط برقرار کنید:

لازم است هر روز در مورد همه چیز از فشار گروه های دوستی تا اهدافش برای آینده خرف بزنید. زمانی که فرزندتان بداند می تواند با شما حرف بزند، بهتر حاضر به پذیرش حرف های شماست.

در طول انجام یک فعالیت حرف بزنید:

نوجوانان دوست ندارند بنشینند و چشم در چشم حرف بزنند. در عوض در حال انجام یک فعالیت مانند رانندگی حرف بزنید.

اصرار نکنید:

فرزندتان به استقلال نیاز دارد. اگر مایل نیست با شما حرف بزند به او در شناسایی چند بزرگسال عاقل مانند عمه، خاله، مادربزرگ یا مربی کمک کنید.

با یکدیگر مشکل را حل کنید:

به جای اینکه به فرزندتان بگویید چه کار کند، از او بپرسید چه راه حلی پیشنهاد می دهد. با همفکری می توانید مشارکت او را جلب کنید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) خانه ابدی مشترک آزاده نامدای و هنرمندی که سنگ قبرشان یکی است/روحش شاد و یادش گرامی (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) جدیدترین ادعا از اولین خوش خدمتی جولانی به اسرائیل؛ تبدیل ساختمان سفارت ایران در سوریه به سفارت اسرائیل+ویدیو (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) کشف 15 سطل اعضا بدن انسان در یک باغ پسته انار شوک بزرگی وارد کرد / ماجرا چه بود؟ (1 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی جشن تولد ساده و شیک خواهر بوشهری مهدی قایدی، ستاره تیم ملی با لباس اصیل بندری/ تم جنوبی و ایرانی پسند+عکس نگاهی به سبک و سلیقه کشورهای مختلف برای تزئینات جشن کریسمسی خاص و جذاب/ چین، ایران، ترکیه و...+عکس مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟ رسوایی بزرگ در خانواده بشار اسد: فرار با مدارک هویتی جعلی! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات/شاه گربه مادر مقابل مار غول پیکر+ویدئو
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ماجرای عشق مهناز افشار به رضا گلزار و بهرام رادان! مهریه 30 میلیاردی مهناز افشار جنجالی شد
از فرار شاه تا حمله به عین‌الاسد؛ چطور دی‌ ماه همیشه برای ایران یک ماه پیروزی و برای غرب یک ماه شکست بوده است؟
پشت پرده فوتبال ایران؛ یحیی گل محمدی از زد و بندها می‌گوید، اما نمی‌تواند ثابت کند
نقش رهبر معظم انقلاب در رفع فیلترینگ چه بود؟
سیگار جزو تاریخ و فرهنگ ما؟! سخنان عجیب مدیرعامل دخانیات ایران
عکس جنجالی از بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف در پرونده فساد 3 هزار میلیاردی خبرساز شد
راز ماندگاری حاج قاسم سلیمانی؛ ولایت‌پذیری و خدمت به مردم
قتل پدر توسط پسر و عروسش و کارگر کارواش / ماجرا چیست؟!
هشدار پلیس فتا: مراقب این دو شگرد معروف کلاهبرداران تلفنی و پیامکی باشید
ماجرای حذف نام آیت الله هاشمی رفسنجانی از یک خیابان در اصفهان چه بود؟
25 سال زندان برای مرد متاهلی که پنهانی ازدواج کرد
پشت‌بام خانه‌تان را به منبع درآمد تبدیل کنید؛ برق تولید کنید و پول بگیرید!
شکست بزرگ در سوریه یعنی خانه‌تکانی در وزارت خارجه و عقبه‌های اطلاعاتی و امنیتی ضروری است!
رهبر جدید پرسپولیس؛ کنعانی‌زادگان در برابر چالش‌ها چه گفت؟ / پرسپولیس از بحران عبور خواهد کرد؟
علم الهدی: ما هیچ وقت نمی‌توانیم بگوییم آقا ما می‌خواهیم بیاییم با خطبه‌های نماز جمعه مردم را بسازیم!
منتخب روز   
نوستالژی روز/کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 «جیمبو»/ یه جوری پای تلوزیون میخکوب میشدیم که نمیفهمیدیم زمان چطور گذشت، کاش میشد بازم برگردیم به اون دوران😔 قاب تاریخ امروز/ ژست استریت بلاگری دختران ناصرالدین شاه تا حضور شاه ایران در میدان اسب دوانی پاریس سکانس برتر: مطمئنا با دیدن این ویدئو حال امروزت بهتر میشه/ هنرنمایی خارجی به سبک بهرنگ علوی، جواد رضویان و نیما شعبان‌نژاد (ویدئو) مستند حیات وحش/ اگه ناراحتی قلبی داری این ویدئورو نبین!/ بلعیده شدن وحشتناک و چندشناک میمون توسط مار حرف های ارزشمند رضا گلزار که باید با طلا نوشت/ وقتی موفق میشی نقاب آدم ها برداشته میشه چشم زخم‌هایی که زندگیمان را به تباهی می‌کشد / توصیه خداوند به پیامبر برای مقابله با چشم زخم آلبوم امروز/ استایل متفاوت و شیک سحر دولت‌شاهی، سمیرا حسن‌پور، الیکا عبدالرزاقی و علی اوجی در کنسرت برج میلاد رضا یزدانی/ لباس استیج رضا یزدانی واقعا تک و منحصربه‌فرده پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی یکشنبه 9 دی 1403 در یک نگاه! / از توطئه برای رامین تا سرمربی آلمانی در راه پرسپولیس شاخص آلودگی هوا امروز یکشنبه 9 دی تهران، تبریز، اصفهان، مشهد و اهواز + وضعیت آب و هوای کلان شهرها سوپرایز باورنکردنی نعیمه نظام‌دوست برای جشن تولد یوسف تیموری/ با همه فک و فامیلش پا شده رفته خونه تیموری/ فقط ببین چه کیکی براش خریده نگاهی به تیپ و استایل متفاوت و شیک هنرمندان در اختتامیه جشنواره فیلم رشد: از پالتوی سرخابی رنگ الیکا ناصری تا کت چرمی پژمان بازغی و استایل زمستانی ارسلان قاسمی و محمدرضا شریفی‌نیا استایل زمستانی استثنایی و متفاوت نیلوفر رجایی فر، دختر داعشی سریال پایتخت در کافه ای شیک و سنتی