نورپردازی نمای بیرونی ساختمان شامل نورپردازی نما و همچنین نورپردازی محوطه میباشد.تعداد ساختمان هایی که نمای نورپردازی شده دارند روز به روز در حال افزایش است، نه تنها در ایران بلکه در تمام کشورهای جهان این مد نورپردازی نمای ساختمان طرفدار بسیار زیادی پیدا کرده است. این موضوع هم بین مردم مقبولیت یافته و دوست دارند نمای شهرشان با ساختمان های بلند و نورپردازی شده زیبا و روشن تر از همیشه بنظر برسد. اما به دلیل تغییراتی که در دنیای معماری، اجتماعی و تکنولوژی در حال رخ دادن است، استفاده از نماهای نورپردازی شده با چالش های جدیدی روبرو شده است.
یکی از مهم ترین موضوعات در زمینه نورپردازی نما، بحث مصرف انرژی است، تمام سیستم های نورپردازی هزینه برق مصرفی را افزایش می دهند در نتیجه باید درست ترین و بصرفه ترین راه برای این کار اتخاذ شود. موضوع مهم بعدی نحوه استفاده صحیح و هدایت درست نور برای روشنایی ساختمان است زیرا نورهایی که به شیوه نادرست نما را روشن می کنند نتیجه ای عکس داشته و ساختمان را نازیبا و گیج کننده نشان می دهد.
نورپردازی مهمترین عنصر بیرونی ساختمان
نماها معمولا به عنوان جلوه اصلی یک ساختمان شناخته می شوند.از لحاظ معماری یکی از مهمترین عناصر بیرونی یک ساختمان نمای آن است که تا حد زیادی احساس کلی سازه و اصالت آن را مشخص می سازد.اما چیزی که در تاریکی شب این اصالت را حفظ می کند ، نورپردازی نمای ساختمان است . بدون نورپردازی نمای ساختمان ، بنا هر چقدر که در روز زیبا و دارای سازه ای خاص باشد ، در شب هیچ جلوه ای نخواهد داشت.
نماها در رسیدن به زیبایی و ایجاد جلوه ای خاص در ساختمان نقش بسزایی دارند و در اینجاست که اهمیت نورپردازی نما مشخص می شود.نورپردازی نما با یک طراحی حرفه ای می تواند یک ساختمان زمخت و بی روح را به یک منظره چشم نواز تبدیل کند.نورپردازی معماری را برجسته و بر ویژگی های خاص بکار رفته در آن معماری تاکید می کند.
تاثیر بصری نورپردازی ساختمان
نمای ساختمان بخصوص نمای ساختمان های تجاری و اداری یکی از مهمترین بخش های یک ساختمان برای جلب توجه مشتری است. رسیدگی به نمای ساختمان و زیبا سازی نما علاوه بر ایجاد شخصیت در ساختمان ، برای مشتریان شما هم بسیار پسندیده و جذب کننده است. از جمله مهمترین خدمات برای ایجاد یک نمای خاص و ویژه برای ساختمان ها استفاده از نورپردازی ساختمان است. نورپردازی نمای ساختمان با طراحی خوب و ظرافت باعث بهبود محیط اطراف و ایجاد زیبایی می شود.نورپردازی ساختمان این روزها از اهمیت بسیاری برخوردار است .
نورپردازی نمای خارجی ساختمان های دو یا چند طبقه:
از آنجا که ساختمانهای بلند به نسبت ساختمان های یک طبقه با ارتفاع کمتر در معرض دید بیشتری قرار دارند طراحی نمای خارجی آنها اهمیت ویژه ای داشته و لازم است حساسیت های بیشتری به خرج بدهیم چرا که نمای زیبای ساختمان علاوه بر ایجاد جذابیت بصری بخشیدن جلوه ای خاص به ساختمان سبب افزایش قیمت آن نیز می گردد. در طراحی مدرن امروزی برای نورپردازی نمای ساختمان های دو یا چند طبقه و یا ساختمان های مدرن تر (به اصطلاح دوبلکس) از دو یا چند رنگ و چند نوع مصالح ساختمانی استفاده می شود. اینکار موجب جذابیت بیشتر نمای ساختمان می شود و در شب جلوه ای خاص و ویژه به ساختمان می بخشد.
نورپردازی نمای ساختمان های رومی یا کلاسیک:
استفاده از طراحی نمای رومی و کلاسیک این روزها به نسبت گذشته بیشتر به چشم می خورد و افراد زیادی علاقه مند به طراحی این نوع نماها برای ساختمان های خود هستند. از جمله ویژگی های طراحی این و نما استفاده از سنگ های قیمتی مانند سنگ تراورتن را می توان ذکر کرد. این نما از جمله نماهای بسیار لوکس و شیکه ساختمانی محسوب شده و علاوه بر استفاده آن در ساختمان های چند طبقه در ساختمان هایی به سبک ویلایی نیز کاربرد دارد. نکته حائز اهمیت در نورپردازی این نماها دقت به ریزه کاری های به کار برده شده در نما و تلاش برای برجسته تر کردن آنها نسبت به سایر قسمت های نمای ساختمان می باشد. برای مثال اگر طراحی نمای ساختمان به سبک رومی یا کلاسیک به صورت سقف گنبدی شکل با حاشیه هایی کنده کاری شده باشد بهترین نوع نورپردازی آن به گونه ای است که حاشیه دور گنبد به نسبت خود گنبد از نور بیشتری برخودار باشد و بیشتر در چشم باشد. این کار باعث هر چه بیشتر لوکس به نظر رسیدن ساختمان می گردد.
نورپردازی ساختمان های مسکونی:
در ساختمان های مسکونی بیشتر تأکید نورپردازی روی سواره و پیاده و دیوارهای خارجی است و در بعضی موارد به جهت نمایش حجم کلی یک ساختمان مسکونی استفاده از نورهای تاکیدی و گسترده نیز رواج دارد. برای برجسته کردن نمای بیرونی ساختمان های مسکونی به هیچ عنوان نباید منابع نور را در زیر پنحجره ها قرار داده شود زیرا قابل مشاهده و به اصطلاح توجهات را به خود جلب کند .جالب است بدانید رنگ های ملایمی مانند رنگ سفید و آبی از رنگ های پر طرفداریست که معمولا در نورپردازی ساختمان ها به کار می رود و جلوه و زیبایی قابل توجهی به بنا می بخشد .
نورپردازی نمای ساختمان های ویلایی:
ویلاها از آن دسته ساختمان هایی هستند که طراحی نمای آنها اهمیت ویژه ای دارد اغلب دارای ایده ها و طراحی های خاص و شیک می باشند. با توجه به کاربرد فضاهای مختلف یک ویلا نورپردازی نمای خارجی ویلا می تواند با ایجاد سناریوی خاص صورت بگیرد. وجود فضاهای نیمه باز مانند تراس و روف گاردن در طراحی ساختمان یک ویلا باعث می شود که طراحی نورپردازی ویلا نیز مبتنی بر این فضاها و و در جهت هرچه زیباتر نشان دادن فضای خارجی ویلا صورت بگیرد. نورپردازی محوطه ویلا و استخر نیست بهتر است در راستای نورپردازی ساختمان بیلا باشد و تفاوت زیادی با هم نداشته باشند بلکه همزمان با هم و نزدیک به ایده نورپردازی ساختمان ویلا صورت بگیرد. همچنین در طراحی نورپردازی لنداسکیپ یا همان محوطه ی ویلا لازم است به هر یک از المان های موجود در طراحی ویلا مانند راه پله، فضای سبز، آلاچیق ها و فضای نشستن از لامپ های مختلف با شدت نور و دمای متفاوت بهره برد.
نورپردازی نمای بیرونی ساختمان اداری یا خدماتی و رفاهی:
طراحی نورپردازی نمای خارجی این ساختمان ها باید به گونه ای باشد که علاوه بر مشخص کردن حجم کلی فضا بر ورودی ها و یا خاموش و روشن بودن فضای داخلی آنها نیز اشراف داشته باشد. نکته حائز اهمیت این است که این ساختمان ها با توجه به کاربردی که در شهر یا فضای اطراف شهر دارند لازم است و پردازی متفاوتی نیز داشته باشند. برای مثال طراحی نورپردازی یک هتل کوهی باید به گونه ای باشد که ارتباط لازم را با مخاطب برقرار کند و با اختصاص رنگ های گوناگون به اتاق ها منظره ای جذاب و به دور از آلودگی نوری برای مخاطب ایجاد کند. نورپردازی ساختمان فرهنگی هنری نیز نیازمند طراحی خاصی است و به نوعی کاربرد ساختمان را به بیننده نشان می دهد. به عبارت دیگر استفاده از ویژگی های فنی و تنوع نور با توجه به فضایی که مورد استفاده قرار می گیرد متباوت است و باید در طراحی آن دقت زیادی به عمل آید. برای مثال استفاده از نورهای بنفش و زرد در طراحی نمای خانه هنرمندان اصفهان به مخاطب پیامی مبنی بر متفاوت بودن این ساختمان از دیگر ساختمان های آن منطقه منتقل می کند.
نور پردازی نمای برج:
برجها را می توان نماد و نشانه هر شهری دانست از این رو طراحی نورپردازی از نمای خارجی آنها باید توسط متخصصین مجرب و توانمند انجام شود. به دلیل اهمیت برج ها و تاثیری که بر نمایی کلی شهر دارند لازم است که طراحی نورپردازی آنها با استفاده از بروزترین و جدیدترین ابزار نورپردازی انجام شود و در طراحی آنها از تکنولوژز روز دنیا بهره برد. بهتر آن است که در نورپردازی نمای خارجی برج ها سناریوی خاص طراحی شود و یا فقط در قسمت بالایی آن نورپردازی صورت بگیرد. این کار در شهرهایی مانند سنگاپور و دبی که دارای برج ها و آسمان خراش های متعدد هستند به خوبی انجام شده است.