به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، پرده بکارت یا هایمن یک پرده نازک غشایی است که دهانه ورودی واژن را بطور نسبی پوشش می دهد و معمولا دارای سوراخ هایی است که در زمان قاعدگی خون را به سمت بیرون از واژن هدایت می کند. پرده بکارت انواع مختلفی دارد ولی هیچ کدام موجب انسداد کامل دهانه واژن نمی شوند.
پرده بکارت بدون سوراخ
در برخی دختران این پرده ورودی واژن را بطور کامل می پوشاند و هیچ سوراخی ندارد که تحت عنوان پرده بکارت مسدود یا بدون سوراخ یا هایمن بسته نامیده می شود. بعبارتی دهانه واژن مسدود است.
در برخی فرهنگ ها مسدود بودن پرده بکارت را دلیل بر بکر بودن دختر میدانند ولی این یک اختلال نادر است و ارتباطی با بکر بودن ندارد. روی پرده بکارت نرمال یک دختر منافذی بصورت طبیعی برای خروج خون وجود دارد.
علت مسدود بودن پرده بکارت
مسدود بودن پرده بکارت می تواند در نتیجه نقص نموی و آناتومیکی سلول های مخاطی مرکزی پرده باشد. عوامل التهابی نیز می توانند از دیگر دلایل این مشکل و مشکلات مشابه باشند. این نوع پرده در اکثر موارد موروثی است.
علائم بیماری ناشی از وجود پرده بکارت بسته
معمولاً بیماران دارای این نوع پرده نادر که از دوران کودکی همراه آن ها بوده ولی به وجود آن پی نبرده اند علائمی همچون:
• احتباس ادراری
• درد شكم
• احساس خروج توده از واژن
• عدم دفع مدفوع
پریودی در افرادی که پرده بکارتشان مسدود است
در دخترانی که به سن بلوغ می رسند، در صورتیکه دارای پرده بکارت بسته باشند، خون قاعدگی پشت آن جمع شده و نمی تواند خارج شود در نتیجه باعث بروز درد می شود. اینگونه افراد باید به پزشک مراجعه کرده تا طی یک عمل جراحی سرپایی و ایجاد برشی در سطح پرده، خون قاعدگی از آن خارج شود.
حاملگی با پرده بکارت مسدود
در انواع دیگر حتی قبل از پاره شدن پرده بکارت نیز امکان باردار شدن وجود دارد زیرا اسپرماتوزوئید موجود در اسپرم می تواند از سوراخ پرده حرکت کرده و به طرف تخمک زن برود و حاملکی ایجاد گردد. در نتیجه زن با پرده سالم حامله می شود اما امکان باردار شدن با پرده بکارت مسدود وجود ندارد زیرا حتی سوراخی برای ورود مایع اسپرم بر روی آن وجود ندارد که بتواند موجب حاملگی شود.
تشخیص پرده بکارت مسدود
اگرچه ممكن است این ناهنجاری در دوران شیرخواری تشخیص داده شود، اما اغلب در سنین ۱۵-۹ سالگی خود را نشان خواهد داد. این ناهنجاری مادرزادی، بایستی با استفاده از سونوگرافی تشخیص داده شود تا سیستم ادراری فرد دچار مشکلاتی مانند احتباس ادرار نگردد.
معاینه پرده بکارت: خانم ها به دلیل خصوصیات روانی مایل نیستند برای معاینه ی پرده خود به پزشک مراجعه کنند و این در بسیاری از موارد موجب افسردگی و ناراحتی های روحی در آنها می گردد. پرده ی بکارت به شکلی است که خود شخص به تنهایی قادر به معاینه نیست و در مواردی که ناشیانه این عمل انجام گیرد موجب صدمه زدن به پرده خواهد شد.توصیه میشود که برای معاینه ی پرده بکارت خود به ماما و پزشک زنان مراجعه نمایید .۱۸ سالگی سنی است که دختر جوان اولین چک آپ خودش را باید پیش یک پزشک یا ماما انجام بدهد.
درمان و جراحی پرده بکارت بسته (مسدود)
درمان پرده بكارت بدون بسته شامل برش پرده، تخلیه مایع تجمع یافته و خارج سازی (excision) بافت پرده بكارت است.اگر این عمل به درستی انجام شود، فرد بیمار دیگر با مشکل جمع شدن خون در دوران قاعدگی مواجه نمی شود و در سنین بالاتر نیز می تواند بدون هیچگونه مشکلی مانند سایر خانم ها از زندگی جنسی خود لذت برده و باردار شود.
در ایران این عمل به دلیل حساس بودن موضوع پرده بکارت در زندگی آینده دختر، با مجوز قضایی و صدور گواهی لازم انجام می شود و بیماران عزیز نگرانی خاصی نداشته باشند اما این عمل نباید روی کودکان انجام شود زیرا استروژن کافی در بدن خود ندارند. باید ابتدا سطح استروژن در بدن از طریق آزمایش سینه که علائمی از بزرگ شدن سینه را نشان می دهد، اندازه گیری شود.
بعد از عمل جراحی پرده بکارت بسته چه کنیم؟
معمولاً بعد از جراحی ممکن است لازم باشد بیمار میله ی مخصوصی (dilators) را هر روز در واژن خود به مدت ۱۵ دقیقه وارد کند تا مانع از بسته شدن دوباره شکاف شده و واژن را باز نگه دارد.بعد از دوران ریکاوری بیمار دوران پریود عادی خواهد داشت و می تواند رابطه جنسی و زایمان داشته باشد.