به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، هنر یعنی زیبایی شناسی و خلاقیت. خلاقیت داشتن باعث می شود که در طول زندگی خود برای رویارویی با چالش های مختلف، راه کارهای جذاب و نویبی در آستین داشته باشید. اگر به نقش هنر در رشد کودک توجه کنید قطعا کودک سالم تر، شاداب تر و قوی تری خواهید داشت. یعنی به فرزندتان یاد می دهید که چطور مفاهیم را دقیق تر درک کند و راه حل های خلاقانه تری برای خود در زندگی بیافریند. نقش هنر در رشد کودک بسیار پررنگ است.
استفاده از هنر در توسعه مهارت های کلامی کودک بسیار موثر است. برای مثال، زمانی که با کودک خود شعر می خوانید، موسیقی کار می کنید، به دایره لغات او می افزایید. شعر و ترانه ها، کاردستی ها و نقاشی ها و هر چیزی که به هنر ارتباط داشته باشد، راه آموزش و یادگیری را جذاب تر می کند. در نتیجه فرزندتان با میل و اشتیاق بیشتری به تمرین های مختلفی که برای یادگیری زبان و صحبت کردن با او انجام می دهید، اشتیاق نشان خواهد داد.در ادامه به چند نمونه از نقش هنر در رشد کودک و مزایای آن در مسیر شکوفایی خلاقیت کودکان اشاره شده است. آموزش هنر به کودک مهم ترین راه پرورش خلاقیت اوست. یکی از تقسیم بندی های اصلی هنر، تقسیم آن به هنرهای تجسمی، نمایشی، موسیقی، ادبیات، سینما و معماری است. هر کدام از آن ها به نحوی می توانند در خلاقیت کودک موثر باشند. در ادامه نقش هنرهای مختلف در پرورش خلاقیت کودک را شرح می دهیم.
هنرهای نمایشی
رقص و تئاتر جزء هنرهای نمایشی هستند. رقصیدن در واقع قدرت، چابکی و انعطاف پذیری را در کودک افزایش می دهد. همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس و مهارت های حل مسئله می شود و کار گروهی را به بچه ها آموزش می دهد. می توانید هنگام رقصیدن، با کودک بازی مجسمه شدن را انجام دهید و از او بخواهید ناگهان متوقف شود و تکان نخورد. سپس از او بخواهید که خود را به شکل اشیا یا حیوانات مختلف در بیاورد.
اجرای نمایش یا تئاتر، باعث می شود که کودک تصور کند که فرد دیگری است و این اتفاق، ساختار مغز را قدرتمند می کند. شخصیت پردازی و ساخت یک شخصیت دیگر در درون خود، برای کودک بسیار مفید است.
بازی های نمایشی باعث افزایش مهارت زبان کودکان، توسعه دایره واژگان و مهارت داستان گویی می شود. یکی از بازی های معروفی که همه ما تجربه آن را داریم، خاله بازی است که به کودک کمک می کند تا خود را در نقش و جایی که نیست تصور کند و قوه تخیل خود را بکار بیندازد.
سینما
حتما در برخی اوقات کودک را به سینما ببرید. هنر سینما تقریبا جدیدترین نوع هنر است که امروزه تبدیل به یک صنعت بزرگ شده است. آشنایی کودک با یک روایت بلند باعث تقویت نظم دهی و ساختار مغز می شود. همچنین به دلیل اینکه کودک باید صبر کند تا یک ماجرای طولانی تمام شود، هدفمندی و صبر را نیز در این جریان آموزش می بیند. کنجکاوی در مورد آخر فیلم، حدس زدن ادامه فیلم، قرار گرفتن به جای شخصیت ها و تلاش برای الگوبرداری از آن ها، به تقویت قوه تخیل کودک کمک می کند.
هنرهای تجسمی
نقاشی یکی از هنرهای تجسمی است که در کودکان به عنوان یک ابزار مهم در تقویت خلاقیت شناخته می شود. فضای نقاشی را به کودک بدهید و نقاشی های او را با خود او تفسیر کنید. همچنین می توانید به کمک روانشناسی کودک، تفسیر نقاشی های کودک را کشف کنید. هر کشف کودک را تشویق کرده و او را به ادامه مسیر ترغیب کنید.
مجسمه سازی نیز یکی از هنرهای تجسمی است که کودک می تواند با استفاده از خمیر بازی یا گل، مهارت کشف ایده ها و به ابداع رساندن آن ها را یاد بگیرد. همچنین اسباب بازی هایی که در آن ساختن هدف اصلی است، هم می تواند جزء این دسته و هم جزء هنر معماری باشد. اسباب بازی های خانه سازی، ساختن ماشین یا یک لوگو خاص، به افزایش خلاقیت کودک کمک می کند.
موسیقی
اعمالی مثل شمارش ضرب ها، کلیدهای موسیقی و نت خوانی ها که بر پایه ریاضی استوار است، می تواند توانایی محاسباتی و یادگیری نظم را به کودک آموزش دهد. همچنین موسیقی می تواند مهارت های خواندن کودکان را نیز افزایش دهد. در کل موسیقی باعث شادی کودک می شود. کودک صداهای مختلفی که از ابزار یا سازهای مختلف به دست می آورد قوه تخیل او را پرورش می دهد.
ادبیات
یکی از مهم ترین و ضروری ترین کارها برای رشد خلاقیت و تفکر کودک، کتاب است. با کتاب خواندن برای فرزندتان، می توانید تصویر سازی های ذهنی او را پرورش دهید. کتاب های بزرگ و رنگی برای کودکان ارجحیت دارد. هنگام خواندن کتاب، سعی کنید برای شخصیت های مختلف کتاب صدا سازی کنید.
برای کودکان خود داستان بگویید و از شخصیت های واقعی و فضای خانه برای تصویر سازی ذهنی او استفاده کنید. هرچه شخصیت ها و فضاها آشناتر باشند، درک کودک از داستان بیشتر می شود. همچنین می توانید از کودک بخواهید گاهی برای شما داستان تعریف کند.
برای او شعر بخوانید. ضرب المثل ها، استعاره ها و تشبیهاتی که در شعر وجود دارد، مغز کودکان را غافلگیر می کند و با تصویرهایی مواجه می شوند که هرگز ندیده بودند. جریان تعاملات زبانی در مسیرهای عصبی مغز کودک، می تواند به رشد خلاقیت کودک کمک کند. همچنین ریتمیک بودن اشعار برای کودک و همراهی آن با موسیقی برای آن ها بسیار جذاب و مفید خواهد بود.
شناسایی استعداد و پرورش خلاقیت کودک
برای پرورش خلاقیت در کودکتان دو عامل ژنتیک و روش تربیتی شما بسیار اهمیت دارد. هر کودکی دارای استعدادهای بالقوه ای است. کشف و پرورش این استعداد برعهده شما می باشد. شما می توانید با توجه و مشاهده کودکتان علاقه و زمینه های هوشی او را شناسایی کنید. برای این کار بهتر است زمان هایی را جهت برقراری ارتباط و شناخت بیشتر کودکتان اختصاص دهید. اما اکثر والدین به دلیل پیوند عاطفی شان با کودک نمی توانند استعداد واقعی او را کشف کنند. ممکن است بخواهند خواست ها و آرزوهای دست نیافته خود را در مورد فرزندشان اعمال کنند.