به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،ترس از غریبه ها زمانی اتفاق می افتد که کودک، فقط شما را می شناسد و به اعضای خانواده خود دلبستگی سالم دارد. از آنجا که کودکان، بزرگسالان آشنا را ترجیح می دهند، ممکن است در مواجهه با غریبه ها بیش از حد ساکت باشند، گریه و زاری کنند، بترسند و خودشان را پنهان کنند. ترس از غریبه ها معمولا حدود هفت تا ده ماهگی افزایش پیدا می کند. ترس از غریبه ها ممکن است تا چندین ماه بعد از سن ده ماهگی هم طول بکشد. معمولا این ترس بعد از ۱۸ ماهگی تا سن ۲ دوسالگی از بین می رود. اگر چه ترس از غریبه ها یک مرحله طبیعی از رشد کودک و نوزاد محسوب می شود، اما می توانید به کمک روش هایی این ترس را کنترل کنید.با توجه به اهمیت موضوع در ادامه به طور جامع تری درباره ترس از غریبه ها در کودکان صحبت خواهیم کرد.
ترس از غریبه ها در کودکان زیر دو سال
ترس از غریبه ها در کودکان زیر دو سال بسیار رایج است و رشد روانی طبیعی را در آن ها نشان می دهد. در واقع در جریان شکل گرفتن دلبستگی سالم کودک یاد می گیرد با افراد آشنایی ارتباط داشته باشد که مطمئن است از جانب آن ها امنیت و محبت کافی دریافت می کند. از همین رو کودکان زیر دو سال در برخورد با غریبه ها اغلب دچار استرس و اضطراب می شوند و واکنش هایی نظیر گریه شدید، بی قراری، سکوت غیر طبیعی یا ترس پنهان را از خود نشان می دهند. ترس از غریبه ها معمولاً در 7 تا 10 ماهگی به اوج خود می رسد و ممکن است برای چند ماه ادامه پیدا کند. با این حال اکثر کودکان در سن 18 ماهگی تا 2 سالگی می توانند از این مسئله عبور کنند و علاوه بر اطرافیان خود با سایر افراد نیز ارتباطات نزدیکی را تجربه نمایند.
راهکارهایی برای کاهش ترس از غریبه ها در کودکان زیر دو سال
نحوه واکنش پدر و مادر به ترس کودک از غریبه ها تأثیر بسزایی در تشدید یا بهبود آن دارد. راهکارهای زیر به شما کمک می کنند احساس امنیت بیشتری را در فرزندتان پرورش دهید و میزان آرامش او را بالا ببرید.
ایجاد آمادگی در کودک
برای اینکه فرزندتان با غریبه ها کنار بیاید لازم است صبور باشید و به زور او را برای تنها ماندن با یک غریبه تحت فشار نگذارید. قبل از اینکه کودک را به طور کامل با یک غریبه تنها بگذارید دقایقی را کنار او بمانید. این کار کمک می کند فرزندتان اطمینان پیدا کند مراقب او هستید و ترکش نمی کنید.
مواجهه کردن کودک با سایر افراد
هرچقدر کودک بیشتر در معرض مواجهه با سایر افراد قرار بگیرد زودتر می تواند بر ترس خود غلبه کند در نتیجه تلاش کنید فرزندتان را به محیط های اجتماعی ببرید، او را با افراد دیگر آشنا کنید و با حرف ها و واکنش های خود نشان دهید که غریبه ها ترسناک نیستند و شما از حضور آن ها احساس خوبی دارید.
تلاش برای ایجاد آرامش در کودک
هرگز ترس ها و نگرانی های کودک را نادیده نگیرید. این کار احساس عدم امنیت کودک را تشدید کرده و باعث افزایش اضطراب او می شود. در این شرایط بهتر است کودک را در آغوش گرفته و به او نشان دهید که در کنارش هستید. بهتر است اولین مواجهه کودک با غریبه ها در فضای خانه صورت بگیرد چراکه بچه ها در این سن در خانه آرامش بیشتری دارند و با آنچه در این فضا تجربه می شود راحت تر کنار می آیند. همچنین تلاش کنید جوی دوستانه ایجاد کرده و از فرد غریبه بخواهید در طی فرایندهایی نظیر بازی و سرگرمی با کودک ارتباط برقرار کند.
ترس از غریبه ها در کودکان بالای 2 سال
اکثر کودکان تا سن 2 سالگی به مرور با ترس خود از غریبه ها کنار می آیند و ارتباطات اجتماعی گسترده تری را شکل می دهند. در نتیجه پایدار ماندن این ترس بعد از 2 سالگی نشان دهنده اضطراب ناسالم است که به تلاش هایی برای بهبودی نیاز دارد. از جمله عواملی که می توانند در حل نشدن این اضطراب و پایدار ماندن آن تاثیر بگذارند می توان به وابستگی شدید به والدین، ارتباطات اجتماعی محدود آن ها و عدم مواجهه کافی کودک با غریبه ها اشاره کرد.
راهکارهایی برای کاهش ترس از غریبه ها در کودکان بالای 2 سال
مهم ترین کاری که برای کاهش ترس از غریبه ها در کودکان بالای 2 سال باید انجام دهید این است که استقلال او را تقویت نمایید و در جهت کاهش وابستگی او به خود گام بردارید. از جمله راهکارهایی که برای کاهش ترس از غریبه ها می تواند به شما کمک کند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اجازه بدهید فرزندتان کارهای کوچک نظیر غذا خوردن را خودش انجام دهد.
- کمی از سخت گیری های خود کم کنید و اجازه دهید کودک با اسباب بازی هایش در محیط کاوش کرده و نیازش را به کنجکاوی ارضا نماید.
- هنگامی که کودک با مشکلی مواجه می شود ابتدا از خودش بخواهید تا در مورد راه حل های موضوع فکر کند و سپس در این زمینه به او کمک کنید.
- جدا خوابیدن کودک یکی دیگر از روش های بسیار مهم در پرورش استقلال است. در نتیجه سعی کنید راهکارهای لازم در این زمینه را نیز بیاموزید و به فرزندتان کمک کنید شب ها در اتاق خودش بخوابد.
لزوم مراجعه به متخصص هنگام ترس کودک از غریبه ها
همان طور که گفته شد کودک باید به کمک والدین بتواند ترس های خود را تا 2 سالگی مدیریت کند و این مرحله از زندگی خود را پشت سر بگذارد. اگر مدت ها پس از گذشت 2 سالگی فرزندتان نشانه های ترس از غریبه ها را از خود نشان می دهد و با صحبت ها و تلاش های شما نیز آرام نمی گیرد لازم است از یک روانشناس کودک برای بهبود اوضاع روانی او کمک بگیرید. روانشناس با کمک روش هایی نظیر درمان رفتاری یا بازی درمانی به کاهش اضطراب های کودک و پرورش استقلال در او کمک می نماید.