الف)
نسبت ارزش بازار کشور به نقدینگی به سطح ۷۶درصد رسیده، این نسبت در سال ۹۲ در سطح ۹۰درصد بوده لذا تحلیلگران چنین برداشت می کنند که بازار حبابی نیست.
آینده بورس برای برخی فعالان برای سال آینده مشخص نیست و شاید این بررسی بلند مدت بتواند چشم انداز شفاف تری برای سال ٩٩در اختیار سهامداران بگذارد.نمودارهای بنیادی بهترین گوینده برای شرایط اقتصادی، ارزی و بورس به حساب می آیند.
مینا یوسفی درباره رکورد شکنی شاخص که برای اولین بار قادر به عبور از خط مقاومت ۴۰۰ هزار تایی و سپس ثبت رقم بی سابقه ۴۰۹ هزار و ۹۶۲ واحدی شده اعلام کرد: در گام تحلیل قبلی شاخص اشاره شده بود که روند این متغیر برای سه ماه باقی مانده سال صعودی پیش بینی می شود و اگر اتفاق خاص سیاسی رخ ندهد انتظار می رود در میان مدت به رشد ادامه دهد و همچنان بازارسرمایه با توجه به متغیرهای بنیادی و توجه ویژه دولت در یک سال آینده هم از بازار های موازی جلوتر خواهد بود. با این اوصاف برای شاخص می توان دو سناریو در نظر داشت.
در حالت اول و به احتمال ۷۰ درصد ، شاخص می تواند با عبور از ۴۲۷ و سپس ۴۶۷ هزار واحد در میان مدت جایی حوالی ۵۰۵-۵۵۵ سقف زده و شاهد اصلاح میان مدت بازار در قالب موج ۴ بعد از تکمیل موج ۳ صعودی و شارپ باشیم.
در حالت دوم هم و به احتمال ضعیف ۳۰ درصد باید حوالی ۴۳۰ ، استراحتی شروع شود که شاید با رویدادی غیرمنتظره می تواند این مهم اتفاق بیفتد. ضمنا از این به بعد، شاخص کمی محتاط تر پیش می رود و حمایت معتبر حدود ۳۷۸ واحدی را داراست. در این میان ، ارزش معاملات خرد ۴ هزار و ۸۲۳ تومانی ، بالاترین رقم در ۳ هفته اخیر بود که می تواند موجب تقویت سناریوی اول شود.
نمودار اکثر سهام هم محدوده مقاومت مهمی دارد که با چند متغیر و با کمی جابه جایی و دست به دست شدن بازار ، بالاخره شکسته خواهد شد و شاهد رشد قیمت سهم ها خواهیم بود. به نظر اصلاح ها همچنان از جنس ریز موج است و بیشتر زمان می خرد تا کاهش قیمت قابل توجهی رخ دهد.
محدوده های مهم شاخص در صورت شکست این مقاومت ۴۲۶ – ۴۶۷ و ۵۰۵ هزار واحد بوده که پله پله باید عرضه و تقاضا در این نقاط مورد توجه باشد.
نکته غیر قابل انکار نیز ، ریسک سهام کوچک و متوسطی است که با انتظارات تورمی و هجوم نقدینگی چند برابر شده اند. لذا باز هم با وجود دید مثبت به بازار کمی دست به عصاتر و با دقت تر معاملات و ارزش معاملات رو رصد خواهیم کرد. به تازه واردان پیشنهاد می شود آرام آرام بخشی از سبد سهام را در سهام بزرگ و بنیادی سرمایه گذاری کنند یا به صندوق های برتر با نگاه میان مدت و بلند مدت نیم نگاهی داشته باشند تا ریسک سرمایه گذاری را کاهش دهند.
بررسی چندصنعت بزرگ و مهم بورس
پتروشیمی : در این گروه ، انتظار رشد سودآوری در فصل پاییز وجود نداشت اما به دلیل عدم افزایش محسوس قیمت گاز مصرفی این واحدها پیش بینی می شود گزارش های این گروه نیز به رغم کاهش نرخ های جهانی در فصل پاییز بتواند انتظارات بازار را در این مقطع برآورده کند و گزارش فصل چهارم این گروه از رشد مناسبی برخوردار خواهد بود که همین مساله می تواند سبب افزایش قیمت سهام اکر نمادها تا انتهای سال باشد.
افزایش قیمت دلار نیمایی و قیمت های جهانی ( از جمله اوره تا ۲۴۰ و متانول تا ۲۵۳ دلار ) محصولات پتروشیمی می تواند نوید گزارش ۱۲ ماهه مناسب را برای این گروه دهد.
بانک: بانک ها از جمله گروهی است که افق بلند مدت سرمایه گذاری در بسیاری از نمادهای مناسب تلقی می شود از جمله “وبملت، وپاسار، بخاور، وبصادر، وتجارت”. چرا که این صنعت بعد از چند سال اصلاح ساختار در جهت بهبود حساب های ترازنامه ای برآمده که همین مسئله در کنار افزایش قابل توجه دارایی های ثابت می تواند نوید حرکت مناسبی را در سال ۹۹ شکل دهد.
در این میان به گفته ظریف بانک پاسارگاد قرار است در هند شعبه ایی تاسیس کند که این موضوع می تواند نقش کاتالیزور را برای عبور از سد ۲۷۰ تومانی ایفا کند.
سرمایه گذاری : با توجه به اینکه عمده سال مالی این شرکت ها انتهای آذر ماه است باید منتظر گزارش های ۱۲ ماهه بود که به دلیل رونق بورس طی ۶ ماه گذشته ، عمده این شرکت ها سودهای فروش مناسبی را در زیرمجموعه ها شناسایی کرده اند که نمود واقعی این عملکرد در گزارش های ۱۲ ماهه مشاهده خواهد شد.
از طرف دیگر عمده شرکت های این گروه طی ۲-۳ ماه آینده با برگزاری مجمع سالانه اقدام به تقسیم سود خواهند کرد.
هلدینگ های چند رشته ای پتروپالایشی و فلزی معدنی نیز هر چند در حال حاضر از P/E متدوال فاصله گرفته اند اما با توجه به افزایش قابل توجه NAV هنوز هم می توانند برای سرمایه گذاران ریسک گریز به منظور نگهداری بلندمدت مناسب باشند.
فلزی – معدنی : در این گروه به دلیل عقب ماندگی از بازار و رشد قیمت های جهانی به خصوص مس و روی در پی کاهش موجودی انبار hمریکا و لندن و با توجه به امضاء مرحله اول توافق تجاری چین و آمریکا ، شاهد تقویت فلزات پایه در پایان هفته بودیم. بنابراین این گروه توانایی ارائه گزارش های مثبت در ۹ و ۱۲ ماهه را خواهد داشت.
قطعا رشد سودآوری شرکت های این گروه در گزارش فصل چهارم مناسب تر خواهد بود اما نمادهای بزرگ این گروه مانند ” فولاد، فخوز، کاوه، فملی، کچاد” با توجه به روند سودسازی پایدار طی فصول آینده می توانند مورد توجه سهامداران قرار گیرند.
گزارش ۹ ماهه “فملی: در کدال منتشر شد که تاییدی برای این روند می تواند باشد. این شرکت در نه ماه سال مالی، حدود ۸ هزار و ۶۲۸ میلیارد تومان (معادل ۱۱۱ تومان به ازای هر سهم) سود خالص شناسایی کرده که نسبت به مدت مشابه ۱۲۸ درصد رشد نشان می دهد. حاشیه سود ناخالص شرکت هم از ۶۱ درصد در تابستان به ۵۹ درصد در پاییز رسیده و فروش ۵ هزار و ۵۵۹ میلیارد تومانی پاییز ۱۰ درصد بیشتر از فصل گذشته است. این عدد با وجود افت ملایم دلار نسبت به تابستان رکورد فروش فصلی شرکت محسوب می شود.
دارو : در این گروه همان طور که پیش تر نیز اشاره شده بود با توجه به فروش های مناسب طی فصل پاییز گزارش های ۹ ماهه مناسبی را خواهند داشت که طی این مدت بازار هم اقبال خوبی به نماد های این گروه داشته است.
این رشد سودآوری برای فصل زمستان این گروه نیز پیش بینی می شود. چرا که طبق روال سال های گذشته ، میزان فروش شرکت های دارویی در فصول سرد سال بیشتر است .
در این گروه هلدینگ های دارویی در کنار نمادهایی که در راستای کاهش تسهیلات مالی حرکت کرده اند میتوانند مورد بررسی قرار بگیرد.
ب)
حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه، درباره سرنوشت بورس در سال ۹۹ در روزنامه ایران این چنین تحلیل کرده است:
پیش بینی روند شاخص های بورسی و به طور کلی شرایط بازار سرمایه در یک بازه زمانی مانند سال ۱۳۹۹ کار آسانی نیست. چراکه نمی توان به صورت مستقل به این بازار نگاه کرد و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور تعیین کننده مسیر صعودی یا نزولی شاخص ها در بازار سرمایه اند.
برای این پیش بینی مهم است که بدانیم، نرخ ارز در این سال به چقدر می رسد؛ دولت با کسری بودجه مواجه می شود یا خیر و چه سیاست های پولی و مالی از سوی سیاستگذاران و تصمیمسازان انتخاب می شود. به عبارت دیگر باید پیش از پیش بینی بررسی کنیم که مولفه های اثرگذار بازار چه وضعیتی دارند و خواهند داشت که با توجه به پیچیدگی های آن، سخت و تقریبا غیرممکن به نظر می رسد.
اما در یک بررسی اجمالی می توان گفت که احتمالا نقدینگی در ۱۳۹۹ بازهم رشد خواهد کرد و بخشی از این نقدینگی نیز با توجه به اهتمامی که در دولت وجود دارد، باید جذب بازار سرمایه شود. لذا سیاستگذاران تلاش خواهند کرد که با اعمال سیاست ها و تصمیماتی، بازار سرمایه همچنان جذاب و جاذب نقدینگی باشد.
تحلیلی که در این رابطه وجود دارد، این است که اگر نقدینگی در بازار سرمایه جذب شود، به بازارهای موازی به ویژه بازار ارز و طلا نخواهد رفت. ورود نقدینگی به بازارهای موازی برای اقتصاد ایران سمی مهلک است و جز تقویت سوداگری و افزایش نرخ تورم نتیجه دیگری نخواهد داشت.
استدلال دومی که برای این مبحث می توان آورد، برنامه ریزی دولت برای عرضه سهام شرکت های دولتی است. به این منظور احتمالا سیاست های مسئولان در سال آتی برای بازار سرمایه، سیاست های مشوق خواهد بود تا عرضه سهام شرکت های دولتی با جذابیت انجام شود. لذا، به نظر می رسد که برای مثبت بودن روند بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹ مسئولان سیاست های هدایتی را پیش بگیرند و نتیجه این سیاست ها می تواند به رشد شاخص بورس کمک کند.
ضمن اینکه بعید است در سال آینده شاهد تنش سیاسی جدیدی باشیم و مسائلی نظیر FATF در سال جاری اثر خود را بر بازار خواهند گذاشت. اما یک اتفاق مثبت در عرصه بین المللی و کاهش تنش های سیاسی می تواند روند مثبت بورس را تقویت کند و کمک کننده بازار باشد. یا در اقدامی دیگر اگر دولت از صنایع و صادرات حمایت کند و سیاست های ارزی مثبتی را در پیش بگیرد؛ بازار سرمایه به تمام این موارد توجه خواهد کرد. بنابراین، نباید نگران بود و احتمالا سال آینده سال خوبی برای بازار سرمایه است.
ج)
آخرین دور از پیش بینی سود مورد اجماع تحلیلگران منتشر شد. در این گزارش که به همت «مدیریت سرمایه کیان» گردآوری شده، 67 گروه تحلیلی و سرمایه گذاری به برآورد سودآوری 94 شرکت مطرح بورسی پرداخته اند. در این گزارش کمینه، میانگین و بیشینه برآوردی این تحلیلگران از سودآوری شرکت های مطرح فلزی و معدنی در سال 1399 را مشاهده می کنید.
بنا به این پیش بینی ها، نسبت قیمت به سودآوری چهار فصل آتی نمادهای فولادی در سطح 4.3 مرتبه، برای نمادهای سنگ آهنی در سطح 4.6، برای نمادهای گروه روی در سطح 4.1 و برای نماد «فملی»، تک نماینده گروه مس در سطح 3.6 قرار دارد. بنا به نسبت های قیمت به درآمدی این نمادها همچنان از جذاب ترین گزینه های سرمایه گذاری به شمار می آیند. اما علاوه بر این نسبت ها باید به ریسک های حاکم بر این صنایع، به خصوص روند بازار جهانی، توجه داشت.