بیماری های پروستات شامل هیپرپلازی خوش خیم پروستات ، عفونت پروستات ، سرطان ، کیست و آبسه است .
شایع ترین آنها هیپرپلازی خوش خیم پروستات در سگهای عقیم نشده است.
علائم آن وجود خون در ادرار و سختی در ادرار و دفع مدفوع است .
این بیماری، در نتیجه اثرات هورمون های جنسی، به صورت افزایش تعداد سلول های پروستات خودنمایی می کند. ممکن است بتوان آن را به عنوان تغییری طبیعی در روند افزایش سن حیوان در نظر گرفت اما به هر حال به دلیل رشد غیر طبیعی پروستات که بیشتر به طرف بیرون خواهد بود و فشار وارده بر انتهای روده، یبوست و زورپیچ در هنگام دفع مدفوع و تغییر شکل مدفوع که غالباً به حالت نواری و باریک خواهد بود، توجه صاحب حیوان را به خود جلب می کند.
گاهی بزرگ شدگی غده به سمت داخل باعث اختلالاتی در دفع ادرار و یا وجود خون در ادرار خواهد شد. در موارد خاص، فشار حاصل بر دیافراگم لگنی منجر به خروج محتویات لگن از میان عضلات ناحیه میان دوراه گشته که به نام فتق پرینه آل موسوم است.
بزرگ شدن پروستات در سگ ها یک وضعیت پزشکی است که در آن غده پروستات حیوان به صورت غیر طبیعی بزرگ می شود. این بزرگی با آزمایش رکتال و یا شکم، و یا با عکس اشعه ایکس شکم و یا سونوگرافی از پروستات مشخص می شود. بزرگ شدن پروستات در سگ ها می تواند متقارن یا نامتقارن و دردناک و یا غیر دردناک باشد. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت به معرفی نشانه ها، علل، روش های تشخیص و روش های درمان بزرگ شدن پروستات در سگ ها خواهیم پرداخت.
اندازه پروستات عادی در سگ ها به عوامل زیر بستگی دارد:
- سن
- اندازه بدن
- وضعیت اخته بودن
- نژاد
بنابراین تعیین بزرگی پروستات در سگ ها ذهنی است. غده پروستات می تواند با تکثیر و یا بزرگ شدن سلول های اپیتلیال (سلول هایی که در حفره ها و سطوح سراسر بدن قرار دارند)، تشکیل سلول های پیش سرطانی در پروستات و ارتشاح سلول های التهابی (به عنوان مثال، پروستاتیت حاد و مزمن باکتریایی و آبسه پروستات) بزرگ شود. این عارضه معمولا در سگ ها میانسال و مسن شایع است.
تشخیص پروستات خوش خیم سگ
تشخیص بیماری توسط دامپزشک، در ابتدا با معاینه از راه مقعد و ملامسه بزرگ شدگی متقارن و بدون درد پروستات انجام می گیرد. رادیولوژی و سونوگرافی می توانند در تشخیص بزرگ شدگی راهنما باشند. ممکن است دامپزشک، از مطالعات آزمایشگاهی و یا بافت شناسی نیز جهت تشخیص دقیق تر بهره گیرد.
درمان های دارویی مختلفی توسط دامپزشکان با استفاده از هورمون ها به منظور کاهش اندازه پروستات به کار رفته اند. اما هیچ کدام از آن ها به دلیل عوارضی چون ایجاد ناباروری، آبسه ها، کم خونی و… توصیه نمی شوند.
قابل ذکر است که متعاقب مصرف این داروها، عوارضی همچون افزایش اشتها و وزن، تومورهای پستانی و دیابت ملیتوس گزارش شده اند.
داروی کتوکونازول نیز برای درمان پیشنهاد شده اما لازم است در تمام طول عمر حیوان مصرف شود که این امر مصرف این دارو را محدود کرده است.