پرز لباس می تواند یکی از دغدغه های مهم هنگام خرید لباس باشد.فکرش را بکنید که یک لباس را با شوق و ذوق خریداری می کنید و بعد از یک بار شستشو گلوله هایی روی پارچه به وجود می آید که ظاهر لباس تان را کهنه نشان می دهد.قطعا هیچ کس دوست ندارد لباسی که به تازگی خریداری کرده، پرز بدهد.به ویژه هنگام خرید لباس های زمستانی و بافتنی به این فکر می کنید که دوام این پارچه ها چقدر است و بعد از شستشو یا مدتی استفاده پرز می دهند یا نه؟اما واقعا چرا لباس ها پرز می دهند و برای از بین بردن پرز لباس چه باید بکنیم؟
چرا لباس ها پرز می دهند؟
مشکل پرز لباس زمانی اتفاق می افتد که تارهای کوتاه لباس شل شده، در هم گره می خورند و در انتها مانند گلوله ای به چشم می رسند.در واقع علت اصلی پرز دادن لباس به خاطر سایش لباس در پروسه شستشو و پوشیدن است.
پرز دادن لباس باعث می شود تا ظاهر لباس هایتان کهنه و ناخوشایند به نظر برسد. طوری که بعد از مدت کمی احتمالا از پوشیدن آن صرف نظر کنید.با این حال نگران نباشید راه حل هایی برای جلوگیری از پرز دادن لباس وجود دارد.
چطور لباس هایی بخریم که پرز ندهند؟
با اینکه شناخت پارچه ا ی که پرز نمی دهد سخت است ولی اولین نکته برای جلوگیری از پرز دادن لباس این است که در انتخاب نوع پارچه دقت کنید.معمولا لباس هایی از جنس الیاف غیر طبیعی، بیشتر مستعد پرز دادن هستند.پس بهتر است از خرید پارچه هایی با الیاف مصنوعی مانند پلی استر، اکرلیک یا نایلون صرف نظر کنید و از الیافی که تارهای بلندتری دارند مانند ابریشم و لنین استفاده کنید.به علاوه لباس هایی که از ترکیب مصنوعی و طبیعی هستند نیز پرز می دهند. یادتان باشد پشم با وجود این که از الیاف طبیعی است پرز می دهد.
هرچه بافت پارچه ضخیم تر باشد، کمتر احتمال پرز دادن وجود دارد.به طور مثال پارچه هایی با تاروپود سفت تر مانند جین که استحکام بیشتری دارند، کمتر پرز می دهند. هرچه بافت الیاف پارچه شل تر باشد، بیشتر پرز می دهد.
راهکارهایی برای جلوگیری از پرز دادن لباس در زمان پوشیدن
همه ما حداقل یکبار تجربه پرز دادن لباس هایمان را داشته ایم که تجربه خوشایندی نیست و معمولا برای لباس های مورد علاقه که زیاد استفاده می کنیم اتفاق می افتدپرز پرز شدن لباس حتی می تواند در مورد لباس هایی که قیمت قابل توجهی دارند نیز اتفاق بیفتد و متاسفانه لباسی که پرز دهد حالت کهنه به خود می گیرد اگرچه که تازه خریداری شده باشد
بین پوشیدن لباس فاصله بیاندازید
شاید باورتان نشود ولی لباس ها هم مانند انسان ها به استراحت نیاز دارند!بهتر است بعد از یکی دو بار پوشیدن پشت سر هم یک لباس کمی به آن استراحت بدهید و دوباره آن را بپوشید.چون یکی از دلایل پرز دادن لباس ها، استفاده مداوم از آنهاست.
بعد از در آوردن لباستان حداقل 24 ساعت به آن فرصت دهید و بعد از اینکه لباس را به حالت اولیه باز گرداندید، دوباره آن را بپوشید.در اصل، باید بدانید این است که با پوشیدن بیش از حد یک لباس باعث می شوید تا بافت لباس کش بیاید.در نتیجه تارهای کوتاه تر، گره می خورند و پرز ایجاد می کنند.
از کوله پشتی استفاده نکنید!
اگر اهل استفاده از کوله پشتی هستید و به لباس هایتان حساسید این نکته را فراموش نکنید که کوله پشتی یکی از مواردی است که در ایجاد پرز در لباس موثر است.در اثر سایش کوله پشتی با لباس الیاف پارچه دچار پرز دهی می شود.به ویژه قسمت هایی مانند زیر بغل، سر شانه ها و کمر که در تماس مستقیم با کوله پشتی هستند.برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است از کیف های دستی یا کیف های چرخدار استفاده کنید.
کیف های دوشی و پرز دادن لباسممکن است بعد از استفاده از کیف های دوشی به ویژه در قسمتی که بند کیف قرار می گیرد، لباستان پرز بدهد.پس بهتر است اگر از جنس پارچه لباس خود مطمئن نیستید از این کیف ها استفاده نکنید یا کیف را در دست بگیرید.از اصطکاک جلوگیری کنیدلباس هایی که مستعد پرز دادن هستند نباید در تماس با پارچه ها یا سطوح قراربگیرند.
بسیاری از موارد هستند که باعث ایجاد پرز در قسمت های مختلف لباس می شوند:
- برخورد آرنج با میز در هنگام غذا خوردن یا کار کردن
- نشستن روی سطح سفت
- حرکت روی زانو و ساییدن سر زانوی شلوار به زمین
چسب لباس
هیچ کدام از ما دوست نداریم لباس هایمان پرز بدهند و حالت کهنه بگیرند چراکه در این صورت استفاده از آن ها برایمان در مجالس و مهمانی ها خوشایند نیست.چسب هایی که روی لباس، کیف یا کفش هستند به لباس می چسبند و هنگام جدا کردن چسب از لباس باعث کشیده شدن بافت لباس و ایجاد پرز می شوند.بهتر است حواستان به چسب لباس باشد به ویژه در زمان شستشو سعی کنید روی چسب را بپوشانید تا به لباس نچسبد.
راهکارهایی برای جلوگیری از بروز پرز لباس در هنگام شستشو
وقتی لباس یا پارچه ساییده شود پرز (پرز لباس به انگلیسی: Pilling) روی آن به وجود می آید و باعث گوله گوله دیده شدن بافت لباس می شود. این پرزهای ریز و درشت در صورت استفاده و شستن بیش از حد لباس هم به وجود می آید.پُرز لباس بیشتر بر روی لباس های نخی و پشمی پدیدار می شود، هر پارچه ای از تار وپودهایی تشکیل شده است که بعد از گذر زمان و در مراحل استفاده و شستشو، بر اثر اصطکاک رشته های سازنده آن از یکدیگر جدا شده و بهم گیر می کنند در نتیجه این فرآیند پُرزهایی روی سطح لباس دیده می شود.
شستشوی صحیح لباس
شستشوی نادرست لباس هایی که قابلیت پرز دادن دارند، بیشتر باعث ایجاد پرز می شود. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است نکاتی را رعایت کنید:لباس ها را پشت رو کنید. در این حالت اگر لباس پرز هم بدهد در پشت لباس ایجاد می شود و قابل دیدن نیست.
به علاوه برای شستشو با ماشین می توانید از توری های محافظ لباس استفاده کنید تا آسیب کمتری به لباس وارد شود.
شتسشوی با دست یا شستشوی ملایم با ماشین لباسشویی
شاید یکی از جایگزین های مناسب برای لباس های مستعد پرز دادن، شستشوی آنها با دست یا استفاده از حالت شستشوی دستی یا ملایم با ماشین لباس شویی باشد.ملایم بودن شستشو نیز از پرز دادن لباس جلوگیری می کند. اگر لباس ها را با دست می شویید بهتر است:
سینک یا لگن شستشو را با آب پر کنید و داخل آن مایع شوینده بریزید. لباس را به مدت 5 دقیقه در آب قرار دهید.لباس را بدون چنگ زدن و مالیدن پارچه بهم بشویید. لباس را فشار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود.
برای رفع پرز لباس از چه مواد و ابزاری استفاده کنیم؟
چسبیدن پرز به لباس می تواند زیبایی لباس را از بین ببرد؛ به خصوص اگر لباس هایتان تیره رنگ باشد ؛ با مطالعه دقیق ادامه این بخش از نکات خانه داری در نمناک یاد بگیرید چگونه از شر این مشکل با چند راه حل ساده خلاص شوید، تا لباسهایتان به شکل اول خود بازگردند .
با استفاده از چسبندگی و ساییدگی پرز را حذف کنید
از یک غلتک استفاده کنید ،شما می توانید آنها را در بخش لباسشویی سوپرمارکت، و همچنین در فروشگاه های پارچه و فروشگاه های حیوان خانگی پیدا کنید.آن را بر روی لباس بکشید و به سمت بالا و پایین حرکت دهید همانطور که به حرکت ادامه می دهید، متوجه خواهید شد که غلتک کمتر پرز را جمع میکند ،هنگامی که این اتفاق می افتد، به راحتی ورق چسبناک را با یک ورق جدید عوض کنید. این کار را تا زمان از بین رفتن کل پرز ،انجام دهید.همچنین می توانید یک غلتک قابل استفاده مجدد خریداری کنید این مدل دارای یک ژل قابل شستشو است و هنگامی که کثیف می شوند، آنها را به راحتی با استفاده از صابون و آب شستشو دهید و خشک کنید.
یک غلتک دست ساز خانگی درست کنید
شما نیاز به یک رول نوار گسترده و بسته بندی و یک پین نورد دارید. اندکی از نوار را باز کنید و انتهای آن را در انتهای پین نورد قرار دهید اطمینان حاصل کنید که سمت چسبنده نوار به سمت روبرو است، و طرف صاف رو به پین نورد است.با دقت نوار را در اطراف پین نورد در یک مارپیچ قرار دهید، مانند یک آب نبات، و اطمینان حاصل کنید که برای هر نوبت همپوشانی داشته باشید. هنگامی که شما به انتهای دیگر پین نورد می رسید، نوار را جمع کنید ، می توانید از یک قطعه کوچک از نوار برای بستن آن به پین استفاده کنید.
برای استفاده از این، به سادگی قطعه نورد را روی لباس خود قرار دهید آن را با دستگیره نگه دارید و به بالا و پایین بچرخانید، تا پرز ریخته شود.برخی از نوارهای بسته بندی را در اطراف دست خود قرار دهید ، قطعه ای از نوار را که عرض بیشتری نسبت به دست شما دارد را برش دهید و در دستتان نگه دارید روی چسبنده نوار را به سمت بیرون قرار دهید و روی لباس بکشید، تا پرز از بین برود.
از نوار چسب استفاده کنید
یک نوار پهن را پیدا کنید و قطعه ای را که چند اینچ طول دارد، برش دهید. قسمت چسبنده را به سمت پایین، در منطقه آسیب دیده قرار دهید اطمینان حاصل کنید که نوار در همان جهت بافت پارچه (معمولا بالا و پایین) قرار دارد.انگشت خود را بر روی نوار بکشید و آن را صاف کنید، و سپس مجددا آن را بکشید ؛ هر چه نوار پهن تر باشد فضای بیشتری را پوشش میدهد سعی کنید چیزی در حدود 2 اینچ (5.08 سانتیمتر) پیدا کنید.
یک ریش تراش الکتریکی را در نظر بگیرید
این یک دستگاه باتری است که می توانید بر روی لباس خود بچرخانید تا از پرز خلاص شوید ، آن را روشن کنید و به آرامی بر روی لباس بچرخانید. هنگامی که کار تمام شد ریش تراش را باز کنید و پرز را دور بیندازید.میتوانید از سنگ پومیس (سنگ پا) برای رفع پرز استفاده کنید ؛اطمینان حاصل کنید که به جهت پارچه سنگ را می کشید، نه خلاف آن . همچنین، خیلی محکم این کار را انجام ندهید و یک منطقه را نیز چند بار نکشید. سنگ پومیس لایه های پارچه را از بین می برد و می تواند موجب پارگی لباس شود.
اجتناب استفاده از این سنگ بر روی لباس پنبه یا پشمی
نباید بر روی پارچه های ظریف یا براق ،مانند؛ابریشم یا ساتن استفاده کنید ، اکثر پرزها به سمت پایین لباس کشیده می شوند. شما می توانید از یک نوار یا یک غلتک برای جمع کردن آنها استفاده کنید. بر روی یک میز کار کنید، این باعث می شود تمیز کردن باقی مانده ها بسیار ساده تر شود.
از یک تیغ برای پاک کردن پرز ها استفاده کنید
این مخصوصا برای پرزهایی که به لباس چسبیده اند، مفید است ، یک تیغ بردارید و آن را بالای لباس قرار دهید به آرامی تیغ را بر روی لباس بکشید. آن را بلند کنید و پرزهای اضافی را جمع کنید این کار را چند بار انجام دهید، تا پرز کاملا برداشته شود.اگر ریش تراش الکتریکی ندارید، گزینه ای ارزان تر ، استفاده از یک تیغ است. هنگام استفاده از تیغ مراقب باشید که لباس را پاره نکنید.
با یک دستکش لاستیکی، پرز و موی حیوان خانگی را بشویید
یک دستکش لاستیکی دست کنید، مانند یک مورد که برای شستن ظروف استفاده میکنید ، دست خود را به سمت پایین در سراسر پارچه بکشید ،پرز و موی حیوان به دستکش میچسبند و در یک منطقه جمع میشوند. شما می توانید آنها را با استفاده از دستکش پاک کنید، یا می توانید آنها را با یک قطعه نوار یا یک غلتک جمع کنید.
لباس را دوباره بشویید، اما بدون مواد شوینده
اگر لباس های خود را از ماشین لباسشویی بیرون بیاورید و ببینید که روی آنها پرز چسبیده است، دوباره آنها را بشویید ، از پاک کننده برای شستن دوم استفاده نکنید. پس از اتمام چرخه، لباس ها را بیرون بیاورید و آنها را بتکانید ،تا هر پرزی از آن جدا شود سپس لباس را خشک کنید.