چگونگی آشتی با دوست بعد از دعوا دغدغه ای است که هر از گاهی پیش می آید. یکی از روابط مهم انسانی در کنار رابطه خانوادگی که هر فرد دارد رابطه دوستی می باشد گاهی بنا به اختلاف نظر یا مسائلی که ممکن است برای هر دو برای هر شخصی اتفاق بیفتد میان دو دوست مشاجره و دعوا اتفاق می افتد که این بحث و دعوا ممکن است گاهی انقدر شدت پیدا کند که منجر به قهر گردد . به دلیل اهمیت رابطه دوستی در جامعه امروز حفظ این رابطه و تلاش برای آشتی دغدغه مهم هر فردی پس از دعوا می باشد. در این مقاله به نکاتی که برای آشتی با دوست بعد از یک دعوا باید به آن توجه شود پرداخته می شود.
از همان سال های ابتدایی زندگی انسان و با ورود او به جامعه ایجاد رابطه دوستی با دیگران یا به عبارتی دوست پیدا کردن یک اتفاق طبیعی به حساب می آید. داشتن رابطه دوستانه با دیگران می تواند هم تاثیرات جسمی و هم تاثیرات روانی قابل توجهی در این افراد بگذارد و سلامت روحی افراد را به شکل قابل توجهی بهبود ببخشد. اما مانند هر رابطه دیگری، حفظ رابطه دوستانه نسبت به شکل گیری آن دشوارتر است. در طول مسیر زندگی شرایط سخت وجودی دارد که ممکن افراد در این مواقع نسبت به دوست خود رفتار نامناسبی از خود نشان دهند و مشاجره یا دعوایی میان دو طرف اتفاق بیوفتد.
اما مشاجره دعوایی که میان دو دوست رخ می دهد به معنای پایان ان رابطه دوستانه نیست. گاهی اوقات این مشاجره ها باعث عمیق تر شدن رابطه ها و شناخت بیشتر دو طرف نسبت به یکدیگر می شوند. پس افراد باید سعی کنند پس از هر دعوا در جهت اشتی گام بردارند. اما نکته مهم پس از هر مشاجره روش درست آشتی می باشد زیرا اگر این آشتی به درستی اتفاق روی ندهد ممکن است مشاجره های بیشتری به دنبال داشته باشد و حتی رابطه دوستی را برای همیشه از بین ببرد.
قدم اول: تلاش برای رسیدن به آرامش
احترام یکی از اصول مهم دوستی می باشد. در هنگام عصبانیت افراد کمتر می توانند به یکدیگر احترام بگذارند بنابراین یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود رسیدن به آرامش برای حفظ احترام میان دو طرف می باشد. در ادامه نکات بیشتری درباره این موضوع ارائه می شود.
1- دوری از تنش
در هنگام عصبانیت ممکن است افراد حرفی بزنند که باعث سوءتفاهم در طرف مقابل شود یا سخنی بر زبان بیاورند که باعث رنجش دوست خود شود. بهتر است در هنگامی که افراد احساس می کنند که دیگر توان کنترل عصبانیت خود را ندارند از ادامه صحبت دست بکشند تا از ایجاد آزردگی بیشتر جلوگیری کنند و از محیط دور شوند. بهتر است افراد با جمله ای مثل(هنگامی که آرام شدیم به گفتگو بپردازیم) مکالمه را تمام کنند. این عصبانیت در هنگام بحث و جدال دو طرفه است بنابراین فرد باید بداند اگر طرف مقابل سخنان آزار دهنده زد بخاطر عصبانیت و عدم کنترل خشم است و سعی کند از آن ها بگذرد و آزرده خاطر نشود.
2- به دست آوردن آرامش
اولین کاری که باید بعد از دور شدن از محیط درگیری انجام شود آرام کردن ذهن می باشد. هر چند که آرام کردن ذهن هنگام عصبانیت کار دشواری است اما عصبانی ماندن نه تنها کمکی نمی کند بلکه باعث می شود تنش میان رابطه دو دوست طولانی تر شود آشتی به تعویق بیفتد. بهترین کار این است که فرد ابتدا چند نفس آرام بکشد و مشغول به فعالیت شود که به آرام شدن ذهن او کمک می کند. پیاده روی انجام مدیتیشن یا نوشیدن آب و خوردن بستنی می تواند به فرد کمک کند تا ذهن او آرام شود. مهم ترین نکته در حفظ آرامش، فکر نکردن به جزئیات بحثی است که اتفاق افتاده است.
3- بررسی دیدگاه طرف مقابل
جر و بحث و درگیری معمولا دو طرفه هستند و سخنانی که از دو طرف گفته می شود باعث ایجاد تنش بیشتر می شود. بهتر است فرد پس از آرام شدن، درباره موضوع بحث و دیدگاه طرف مقابل فکر کند و خودش را در جایگاه طرف مقابل قرار دهند و از جوانب مختلف آن را بسنجد. درک احساس طرف مقابل و همدلی با احساس طرف مقابل باعث می شود که تنش زودتر پایان یابد. درک و همدلی با طرف مقابل از مهمترین عوامل رسیدن به آرامش است.
4- حفظ حریم دوستی
نکنه مهم در هنگامی که جر و بحثی رخ داده و دو دوست در حالت قهر هستند، حفظ حریم دوستی است. دو طرف به هیچ وجه نباید موضوع بحث و جزئیات حرف های خود را با کس دیگری در میان بگذارند و باید حریم رابطه دو نفر خود را حفظ کنند و کسی را وارد این حریم نکنند. نفر سوم به دلیل این که کاملاً در جریان موضوع نیست و تنها از سمت یک نفر ماجرا را شنیده، ممکن است راهنمایی اشتباه کند شرایط را بدتر کند و باعث ایجاد سوء تفاهم بیشتر بشود و تنش میان دو دوست را بیشتر می کند.
قدم دوم: اقدام برای آشتی با دوست بعد از دعوا
پس از رسیدن افراد با آرامش باید با دقت و توجه برای اشتی اقدام کرد بهتر است آشتی قدم به قدم و با رعایت احتیاط باشد. در ادامه توضیحات بیشتری درباره مراحل آشتی داده می شود
1- شهامت داشتن برای آشتی با دوست بعد از دعوا
صحبت کردن برای اولین بار با دوست صمیمی پس از یک دعوا یا جر و بحث ممکن است ترسناک به نظر برسد اما برای آشتی مجدد با دوست خود باید با این ترس رو به رو شد زیرا بدون روبرو شدن با ترس ممکن است آن را بهترین دوستان برای همیشه به خاطر دعوایی ساده که می شود آن را با گفتگو و معذرت خواهی حل کرد از دست برود. گاهی بعضی افراد بعد از یک بحث با دوست خود احساس افسردگی می کنند و حتی ممکن است گریه کنند که این اتفاق طبیعی است اما پس از گذشت مدتی باید با شهامت آن ها را کنار گذاشت و برای آشتی کردن پیش قدم شد.
2- پیش قدم شدن
بهتر است به جای اینکه فرد در انتظار پیامی از دوست خود برای آشتی باشد، خودش برای آشتی پیش قدم شود و سعی کند در دسترس قرار بگیرند و با او ارتباط برقرار کند. مثلاً او را به منزل خود دعوت کند یا با او تماس بگیرد یا با ارسال پیام محبت آمیز در جهت آشتی قدم بردارد. این کارهای کوچک باعث می شوند تا طرف مقابل علاقه فرد را برای آشتی متوجه شود.
3- انتخاب راه درست برای ارتباط
بسته به اینکه جر و بحث و قهر با دوست به چه علت اتفاق افتاده راه های مختلفی برای برقراری ارتباط در جهت آشتی وجود دارد. همچنین عمق دوستی نیز در انتخاب روش مناسب نقش دارد. برای مثال اگر بعد از جر و بحث دو طرف همدیگر را برای مدت زیادی ندیده اند بهتر است در ابتدا به فرد مقابل پیام داده شود یا اگر دوستی چندین سال است می توان با فرستادن هدیه کوچک همراه با نامه علاقه خود را برای آشتی نشان داد. همچنین اگر بحث بسیار جدی بوده بهتر است تماس تلفنی گرفته شود و تنها به پیام اکتفا نشود زیرا صحبت دوطرفه و شنیدن سخنان طرف مقابل تاثیر بهتری نسبت به فرستادن پیام دارد.
4- نا امید نشدن از آشتی با دوست بعد از دعوا
ممکن تلاش های اولیه برای آشتی نتیجه بخش نباشد و طرف مقابل به درخواست آشتی پاسخ ندهد. این اتفاق نباید باعث ناامیدی فرد شود او باید دوباره سعی کند اما این تلاش نباید طوری باشد که در طرف مقابل احساس کلافگی ایجاد کند. این تلاش باید با کمال احترام و خونسردی اتفاق بیوفتد.
5- داشتن دیدار حضوری
اولین ملاقات چهره به چهره پس از یک جر و بحث ممکن است سخت باشد و صمیمیت دیدارهای گذشته نباشد. اما همین ملاقات نسبتاً غیر صمیمی تاثیر زیادی برای بهتر شدن رابطه دوستانه دو طرف دارد همچنین تاثیر عذرخواهی را نیز بیشتر می کند احتمال پذیرش آن را بالا میبرد. افراد می توانند برای بهتر شدن جو ملاقات گفت و گو خود را با جملات نظیر «دلم برایت تنگ شده بود» یا «بابت حرف های آزاردهنده پشیمان و عذر خواهی می کنم» شروع کنند. این ملاقات می تواند در محیط های نظیر کافی شاپ با صرف وعده اب مانند قهوه اتفاق بیوفتد. محیط های باز و سرسبز مانند پارک می تواند ملاقات را راحت تر کند. می توان برای از بین رفتن سنگینی جو ملاقات به مرور خاطرات شیرین و زیبای گذشته پرداخت تا با یادآوری آن ها و حس خوبی میان دو طرف ایجاد شود و فضایی صمیمی تر گردد. افرادی که مهارت ارتباط کلامی بهتری دارند، مدیریت بهتری بر شرایط دارند.
6- عذرخواهی درصورت تقصیرکار بودن
اگر فرد گمان می کند که مقصر جر و بحث و تنش با دوست خود است بهتر است صادقانه از طرف مقابل خود عذرخواهی کند و سعی کنند احساسات منفی را درک کند و اذعان کند که قصد جبران گذشته و خطاهایش را داردو در فرصتی مناسب دلیل کارهای خود را برای بیان کند. این ابراز تاسف باید صادقانه باشد و هنگامی که باید روی بدهد که فرد واقعاً از گفتار و رفتار خود پشیمان است و خطای خود را پذیرفته زیرا اگر این عذرخواهی صادقانه نباشد و حقیقت ماجرا بعداً مشخص شود شرایط را بدتر خواهد کرد.
7- استفاده از کلمات مناسب برای آشتی با دوست بعد از دعوا
بهتر است برای عذرخواهی کردن تنها به کلمه ببخشید اکتفا نشود و دلیل عذرخواهی را برای طرف مقابل توضیح داده شود برای مثال فرد بگوید که از از آن کند که از گفتن جمله تو واقعاً یک بیشعوری تو واقعاً یک نفهمی عذر می خواهد حرف کاملاً اشتباه بوده است همچنین از کلماتی در گفت و گو استفاده شود که حالت شرمندگی و تواضع فرد را در برابر دوست خود نشان دهد.
8- توقع عذرخواهی نداشتن
گاهی افراد توقع دارند هنگامی که از دوست خود عذرخواهی می کنند طرف مقابل نیز از آن ها عذرخواهی کند اما این توقع کمی بیش از حد است. زیرا آمادگی افراد برای کنار آمدن با جرّ و بحث و عذرخواهی از طرف مقابل با یکدیگر متفاوت است. از طرف دیگر فرد به دلیل کار ها و حرف های آزار دهنده ای که به دوست خود زده است عذرخواهی می کند و توقع عذرخواهی متقابل گاهی حتی زیاده روی است.
9- اجازه صحبت به طرف مقابل دادن
بهتر است وقتی فردی از دوست خود عذرخواهی کرد کمی تامل به خرج داده تا نظر و برداشت دوست خود را نسبت به اتفاقی که افتاده بشود. توصیه می شود اگر باز سخنان طرف مقابل خلاف عقیده فرد بود، او از جر و بحث مجدد اجتناب کند زیرا این اتفاق تنها تنش میان دو نفر را بیشتر می کند و هیچ کمکی به بازسازی رابطه دوستی نخواهد کرد.
10- پذیرفتن عذرخواهی برای آشتی با دوست بعد از دعوا
اگر بحث و دعوا به دلیل به خاطر رفتار طرف مقابل بوده و حال او پشیمان از رفتار و صحبتهای خود عذر خواهی کرده باشد توصیه می شود فرد این عذر خواهی را بپذیرد و به تنش ها خاتمه دهند. بهتر است فرد با گفتن جملات محبت آمیز مانند « تو همیشه برای من عزیز هستی» سعی در ایجاد روابط صمیمانه کند.
11- فرصت دادن به طرف مقابل
ممکن است پس از ملاقات رو در رو و گفتگو و بیان احساسات دو طرف همچنان یکی از طرفین به دلیل عصبانیت یا دلخوری هنوز برای از سر گیری رابطه مانند گذشته آمادگی نداشته باشد در این مواقع توصیه می شود دو طرف فرصت بیشتری به یکدیگر بدهند تا هر دو به آرامش روانی بیشتری برساند. صبوری کردن در چنین مواقعی کمک بسزایی برای بهبود رابطه دو دوست خواهد داشت. این فاصله زمانی ممکن است چند روز نیز طول بکشد که جای نگرانی نیست گاهی اوقات دوری باعث سنجش عیار دوستی و علاقه دو طرف به یکدیگر می شود. از طرفی ممکن است یکی از دو طرف نخواهد رابطه دوستانه خود را ادامه دهد از آنجایی که این تصمیم تصمیم مهمی است که باید آرامش گرفته شود حفظ فاصله برای رسیدن به آرامش بسیار تعیین کننده است.
12- پایان گفتگو به شکل مناسب
توصیه می شود که پس از ملاقات دو طرف به طور صمیمانه از یکدیگر جدا شوند. اگر آن ها موفق شدند با یکدیگر آشتی کنند همدیگر را در آغوش بگیرند در تا محبت و علاقه شدن از طریق بدنشان نیز به یکدیگر منتقل شود. اما اگر موفق نشدند می توانند با گفتن جملات محبت آمیز در طرف مقابل این حس را ایجاد کند که با وجود دلخوری ها و تنش ها همچنان به او اهمیت می دهند و او را دوست دارند. اگر مشاجره و دعوا در خانواده مرتب تکرار می شود بهتر است عمیق تر درباره این مسائل بیندیشید.
گاهی اوقات موضوع مشاجره موضوعی بسیار جدی است یا دلخوری های ناشی از دعوا آنچنان عمیق است که با وجود تلاش دو طرف، رابطه دوستانه نمی تواند صمیمیت گذشته را پیدا کند. این مواقع توصیه می شود که دوستان با مراجعه به یک مشاور خوب در جهت بهبود رابطه دوستانه خود گام بردارند. مشاور به عنوان فردی بی طرف ، آگاه و متخصص می تواند دید بهتری نسبت به مسئله به هر دو طرف بدهد تا دو دوست بتوانند رابطه خود را سریعتر التیام ببخشند.