ساعدنیوز
ساعدنیوز

راهکارهای مفید و موثر برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان

  جمعه، 21 مرداد 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
راهکارهای مفید و موثر برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان
برای این که کودکان تصمیم های درستی بگیرند باید آموزش های لازم را دریافت کنند و در موقعیت های مختلف زندگی با شرایط رو به رو شده و تمرین های لازم را برای یادگیری داشته باشند. در این مقاله تکنیک هایی بیان شده است که به شما کمک می کند آموزش های لازم را به فرزندتان بدهید تا این مهارت را به خوبی فرا بگیرد.

تصمیم گیری یکی از مهارت های شناختی بسیار مهم در انسان است. ما از لحظه ای که بیدار می شویم تا زمانی که می خوابیم دائما در سطوح مختلف در حال تصمیم گیری هستیم. حتی بدون آنکه نسبت به بسیاری از آن ها آگاهی داشته باشیم. برای مثال مواردی نظیر اینکه چه لباسی بپوشیم یا اینکه چه غذایی بخوریم همگی نمونه های کوچکی از تصمیم گیری در سطوح پایین هستند. اما اینکه چه شغلی انتخاب کنیم یا چه علاقه مندی هایی را دنبال نماییم نیاز به مــهارت تصمیم گیری درست در سطوح بالا دارد.

نکته قابل توجه این جاست که این مهارت به خودی خود ارتقا پیدا نمی کند. بلکه کودکان برای شکل دادن یک شخصیت مصمم نیازمند آموزش ها، حمایت ها و تقویت والدین خود هستند. پدر و مادرهایی که دائما تلاش می کنند همه مسئولیت های فرزند خود را به عهده بگیرند شاید هیچ قصدی به جز دلسوزی برای کودک خود نداشته باشند؛ اما مراقبت های افراطی به طور غیر مستقیم موجب اخــتلال شخصیت وابسته در کودک شده و این پیام را به فرزندشان منتقل می کند که او نمی تواند به تنهایی از پس کارهای خود بربیاید و برای انجام درست هر کاری به پدر و مادر خود نیاز دارد.

کودکی با موز و سیب در دست

چند راهکار علمی برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان

بطور کلی آموزش مهارت های زندگی به کودکان موضوع مهمی است که با مطالعه کتب مرتبط و مشاوره با متخصصان می توان آنرا فرا گرفت. تصمیم گیری درست مهارتی است که نیازمند آموزش دیدن و تمرین در موقعیت های مختلف زندگی است. در ادامه به چند تکنیک مؤثر اشاره خواهیم کرد که به شما کمک می کنند این مهارت را به فرزندانتان آموزش دهید.

گزینه های مختلف را پیش روی کودک قرار دهید.

برای آنکه تصمیم گیری در ابتدا برای فرزندتان راحت تر اتفاق بیفتد و او با این فرایند زودتر آشنا شود، در تصمیم گیری برای فرزندتان چند گزینه ایجاد کنید و از او بخواهید تا بین آن ها انتخاب کند. برای مثال از 2 سالگی که میل به اســتقلال کودکان خود را نشان می دهد، ممکن است که او بخواهد همه کارها را خودش انجام دهد، مثلا تصمیم گیری برای انتخاب لباس هایی که بیرون می پوشد را خودش به عهده بگیرد. در این زمان تلاش کنید تا مانع او نشوید. به جای آن چند لباس مناسب را پیش روی او بگذارید و از وی بخواهید تا خودش میان آن ها یکی را انتخاب کند.

مادردر حال دادن دو لباس به کودک برای انتخاب

برای آموزش مهارت تصمیم گیری الزامات را مشخص کنید.

بسیار اهمیت دارد که در جریان آموزش تصمیم گیری درست، با فرزندتان گفتگوهای مفیدی داشته باشید و الزامات هر تصمیم را برای او مشخص کنید. حـرف زدن با کودک موجب می شود که او بهتر بتواند هدف و رفتار والدین خود را درک کند. به این ترتیب کمتر مقاومت کرده و انطباق پذیری بیشتری خواهد داشت. برای مثال اگر در یک روز سرد می خواهید بیرون بروید و فرزندتان اصرار دارد که خود لباسش را انتخاب کند، بدون اینکه مستقیماً با او مخالفت کنید به او بگویید که می تواند خودش انتخاب کند فقط از بین گزینه ها تلاش کند تا گرم ترین لباس را پیدا کرده و به شما نشان دهد. در فرایند یک گفت و گوی صمیمانه یا یک بازی، شکل گیری بهترین روش تصمیم گیری کمک بسیاری به کودک خواهد کرد.

سناریوی بدترین وضعیت را بچینید.

هر تصمیمی که می گیریم ما را از طرفی با برخی مزایا و از طرف دیگر با برخی معایب رو به رو می کند. اما آنچه که به ما در انتخاب درست کمک می کند این است که بدانیم در بدترین حالت چه اتفاقی رخ خواهد داد. برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودک نیز باید این مسئله مورد توجه قرار بگیرد. از کودک بپرسید که فکر می کند بدترین انتخاب و تصمیم چه خواهد بود و در صورت انجام آن چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. پرورش توانایی آینده نگری و در نظر گرفتن شرایط به تقویت مهارت تصمیم گیری در کودکان و نهایتا ساختن بهترین زندگی منجر می شود.

بررسی همه جوانب برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان

برای تصمیم درست لازم است که بدانیم کفه ترازو به سمت کدام یک از گزینه ها سنگین تر است. در واقع باید با شناخت جوانب مثبت و منفی بتوانیم گزینه ای را انتخاب کنیم که بیشترین مزایا را دارد. این مسئله ساده به نظر می رسد اما بسیاری از بزرگ سالان نیز در سنجیدن همه جانبه موضوع و مهارت حل مسئله اغلب با مشکل مواجه می شوند. برای کودکانی که به مدرسه می روند و خواندن و نوشتن می دانند می توانید لیستی تهیه کنید و به کمک هم مزایا و معایب انتخاب هرکدام از گزینه ها را روی کاغذ بنویسید. در جریان این کار از کودک بخواهید که مشارکت بیشتری داشته باشد و جوانب موضوع را حدس بزند و در نهایت خود بهترین گزینه را انتخاب کند.

برای کودک ملاک های بسیار بالا تعیین نکنید.

ملاک هایی که برای تصمیم گیری فرزندتان انتخاب می کنید در تقویت یا تضعیف این مهارت تاثیر بسزایی دارند. برخی والدین که خود روحیه کمال گرایانه ای دارند همواره برای هر تصمیمی عالی ترین معیارها را در نظر می گیرند و این پیام را به فرزندشان منتقل می کنند که او باید در انجام هرکاری بهترین باشد. این مسئله می تواند اضطراب زیادی را به کودک تحمیل کرده و زمینه ساز شکل گیری کـمال گرایی در کودکان نیز شود.

در این حالت فرزندتان همواره به دلیل اینکه فکر می کند در رسیدن به معیارهای تعیین شده از جانب شما با مشکل مواجه است به طور کل احساس ناتوانی کرده و نمی تواند به تصمیمی قاطع برسد. در نتیجه بسیار مهم است که وقتی کودک را برای اتخاذ یک تصمیم راهنمایی می کنید واقع بین باشید و سطح توانمندی های او را در نظر بگیرید.

برای آموزش مهارت تصمیم گیری به جای سرزنش کردن کودک بر حل مسئله تاکید کنید.

کودکان در مسیر رشد ممکن است بارها و بارها اشتباه کنند. این موضوع را در نظر بگیرید که توانایی های شناختی فرزندان در سنین کودکی همانند توانمندی های جسمانی شان محدود است و برای بهبودی نیاز به کمک شما دارد. در واقع همان طور که فرزندتان برای یادگرفتن راه رفتن بارها زمین می خورد و شما هر بار باید دست او را بگیرید در مورد مهارت های زندگی نیز لازم است چنین دیدگاهی را حفظ نمایید. پس به جای اینکه به خاطر هر اشتباه کودک او را سرزنش کنید و رفتارش را زیر سوال ببرید تلاش کنید با یکدیگر گفت و گویی صمیمانه برقرار کرده و در مورد بــرخورد با اشتباهات کودک عملکرد بهتری داشته باشید.

علاوه بر این برای آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان اجازه دهید فرزندتان به جای غرق شدن در احساس گناه و ناراحتی به این مسئله فکر کند که چگونه می تواند تصمیات نادرست را جبران نماید. وجود این رویکرد تربیتی از جانب والدین از اعتماد به نفس فرزندان محافظت کرده و به آن ها در مدیریت درست هیجان ها کمک می کند.

مادرو کودک در حال صحبت با یکدیگر

به جای تمرکز بر اشتباهات، تصمیم های درست را تقویت نمایید.

تقویت کردن از طریق تشویق کلامی یا رفتارهایی نظیر لبخند زدن، دست زدن، در آغوش کشیدن فرزند و خریدن یک جایزه به عنوان پاداش بیرونی نقش مهمی در شکل گیری رفتار فرزندتان ایجاد می کند. در حالی که تــنبیه کودک تاثیر بسیار کمی در پرورش رفتارهای کودک دارد. در نتیجه به جای تمرکز بر اینکه فرزندتان چه کارهایی را درست انجام نمی دهد یا چه تصمیمات غلطی می گیرد تلاش کنید به تصمیم های درست فرزندتان بپردازید و وقتی کودک کاری را به درستی پیش می برد آن را نادیده نگیرید. بازخورد دادن در مورد رفتارهای صحیح فرزندتان به او نشان می دهد که برای گرفتن تصمیمات درست توانمند است و با تمرین بیشتر می تواند بر آن ها مسلط شود. پیشنهاد می شود در این زمینه مقاله تـاثیر تشویق بر کودکان را مطالعه فرمایید.

هدایت تصمیم کودکان

در صورتیکه کودک در اتخاذ تصمیم دچار مشکل می شود، والدین باید وی را در این امر یاری دهند اما اجازه دهند خود کودک مسئولیت این تصمیم را بر عهده داشته باشد. به این ترتیب کودک می آموزد که باید با تمام عواقب تصمیم خود رو به رو شود؛ چه خوب و چه بد.

بلند فکر کردن بزرگسالان به هنگام تصمیم گیری

همانگونه که کودکان در بسیاری از کارهای خود بزرگسالان را الگو قرار می دهند و از آن ها می آموزند، برای تصمیم گیری درست نیز می توانند بزرگسالان را مد نظر قرار داده و راه و روش درست را از آن ها یاد بگیرند. بزرگسالان نیز می توانند با بلند فکر کردن هنگام تصمیم گیری، روند تصمیم گیری را به کودکان آموزش می دهند.

آموزش عدم وجود حق انتخاب در بعضی موارد

والدین باید به کودکان برخی باید و نبایدهایی مانند قانون که در آن حق انتخاب نداریم را آموزش دهند تا کودک در آینده دچار سردرگمی نشود. آنها باید به عدم وجود حق انتخاب در موارد اینچنینی واقف شوند و خود را با آن هماهنگ کرده و کنار بیایند. در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهند شد.

اعتماد به نفس کلید طلایی مهارت تصمیم گیری

والدین و معلمان و مربیان باید در ایجاد حس اعتماد به نفس در کودکان بکوشند زیرا کلید طلایی مهارت تصمیم گیری، اعتماد به نفس است. اگر کودکی اعتماد به نفس نداشته باشد، نمی تواند از بین گزینه های مختلف برای تصمیم گیری انتخاب درستی داشته باشد.

پسر بچه ای جلوی فیگور بازو ایستاده

به فرزندتان اجازه دهید که خودش را بشناسد.

کودکانی که می توانند نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهند، بر اساس توانایی های خود نیز به مراتب تصمیمات بهتری می گیرند.توجه داشته باشید که کودکان باید تشویق شوند تا بسیاری از موضوعات شگفت انگیز را امتحان کنند، اما بتوانند متوجه شوند که در کدام یک از آن ها برتری نخواهند داشت.

برای آموزش مهارت تصمیم گیری علایق فرزندتان را بشناسید.

شاید کودکان اهل فوتبال، موسیقی، هنر، آشپزی و هر هنر دیگری هستند. حالا باید نمونه هایی از زندگی واقعی کسانی که این رشته ها را دوست دارند، نشان دهید. گفتنی است که این شرایط چنین نشان می دهد که سخت کوشی و فداکاری می تواند از کلیدهای موفقیت به شمار آید و همچنین این ویژگی ها به خوبی قدرت تصمیم گیری فرزندتان را تقویت می کنند.

با کودک صحبت کنید.

ارتباط کلامی برای پرورش فرزندانی سالم امری حیاتی است، اما این امر برای برخی از والدین بسیار سخت است. گفتنی می باشد که برقراری ارتباط کلامی و صمیمی با فرزند می تواند تاثیر به سزایی در تقویت مهارت تصمیم گیری و در نهایت اعتماد به نفس او داشته باشید.

همچنین در طی این فرآیندهای آموزش تصمیم گیری به کودک اگر بتوانید زمینه های مشترکی را پیدا کنید که در آن با فرزندتان گفتگوهای واقعی و غیر توبیخی برقرار کنید، در نهایت به بینش ارزشمندی نسبت به نحوه تفکر آن ها به دست خواهید آورد. این به نوبه خود به شما این توانایی را می دهد که بدانید او قرار است چه تصمیمی بگیرد و از افکار او از پیش آگاهی یابید. در صورتی که فکر کردید او ممکن است اقدام به انجام تصمیم گیری های نادرست نماید، با او حرف بزنید و سعی کنید با آموزش تصمیم گیری راه درست را به کودک دلبند خود نشان دهید.

مادر و کودک در حال صحبت با یکدیگر

به محیط های جدیدی بروید.

گفتنی می باشد که مشارکت فرزندتان در مهارت های مختلف زندگی، چنین منجر می شود که او چیز های جدیدی در زندگی تجربه کرده و همچنین در معرض حضور مثبت همسالان خود قرار گیرد، که از این رو آموزش تصمیم گیری به کودک در شکلی دیگر انجام می شود. همچنین یکی از بهترین روش ها برای مشارکت در زندگی فرزندتان حضور در مدرسه او می باشد.

در زمان مناسب از او تعریف کنید.

اغلب، والدین تمایل دارند بر روی چیزهایی تمرکز کنند که فرزندانتان ممکن است نیاز به زمان بیشتری داشته باشند. توجه داشته باشید که هدف شما اصلاح مشکلات آن ها می باشد. با این حال، ممکن است فراموش کنیم که وقتی آن ها به درستی از پس برخی کارها بر می آیند، باید تحسین شوند.گفتنی می باشد که با تمجید از فرزندانتان در هنگام انجام کارهای بزرگ، به تقویت تمایل او برای تصمیم گیری و داشتن نتایج مثبت همراهی و کمک می کنید.

مثال های خوبی برای تقلید باشید.

اگر خودتان این اصول را رعایت نمی کنید، نباید انتظار داشته باشید که کودک شما از پس بسیاری از کارها به خوبی بر بیاید. توجه داشته باشید که در صورت لزوم می توانید از عیب های خود به عنوان مثالی برای نبودن استفاده کنید و قول دهید که کودک باید خیلی بهتر از شما عمل کرده و از اشتباهاتی که انجام داده اید، درس بگیرید. گفتنی می باشد که فروتنی در مقابل فرزندتان و اعتراف به ضعف خود در واقع باعث می شود که او احساس نزدیکی به شما کند. در جایی که در مهارت های تصمیم گیری نقاط قوتی دارید، آن ها را به او آموزش دهید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (501 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (192 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (48 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود