به طور کلی رژیم لاغری در بارداری ممنوع است مگر اینکه دکتر طبق صلاحدید خود و با دستور غذایی خاصی که ارائه می دهد، گرفتن رژیم دوران بارداری را تجویز کند. با اینکه ممکن است تصور کنید در این دوران بیش از حد غذا می خورید و اشتهای شما بیشتر شده است؛ اما باید بگوییم این میزان برای سلامت مادر و جنین لازم و ضروری است. با اینکه نیازی نیست به جای ۲ نفر غذا بخورید و این تصور عامه اشتباه است؛ اما در هر صورت میزان غذای شما باید نسبت به حالت عادی، بیشتر شود؛ زیرا جنین از بدن شما تغذیه می کند و باید بتوانید نه تنها انرژی مورد نیاز بدن خود را تامین کنید؛ بلکه برای رشد و تکامل جنین نیز کافی باشید.این مسئله تنها به دوران بارداری محدود نمی شود در دوران شیردهی نیز باید به اندازه ای تغذیه کنید تا بتوانید نه تنها میزان کافی شیر تولید نمایید، بلکه بدن شما ضعیف نشود و با کمبود ویتامین ها و مواد معدنی روبه رو نشود .
ضرورت کنترل وزن در دوران بارداری
طبیعتا دوران بارداری در ماه های انتهایی افزایش وزن چشمگیری را در پی دارد. حتی مادرانی که این دوران را با کنترل پشت سر می گذارند نیز در انتها افزایش وزن ناشی از رشد جنین را خواهند داشت. اغلب بین 11 الی 16 کیلوگرم افزایش وزن در این دوران ایجاد می شود که حد متوسط و نرمالی برای آن است.اما این افزایش وزن به شرایط مادر نیز بستگی کامل دارد و مواردی از جمله قد، وزن پیش از بارداری، عوامل وراثتی، سبک زندگی و سلامت بارداری در این موضوع به طور مستقیم اثرگذار است.
معمولا مادرانی که پیش از بارداری اضافه وزن ندارند و با وزن نرمال باردار می شوند، افزایش وزنی حدود 7 الی 11 کیلوگرم خواهند داشت. اما مادرانی که پیش از بارداری اضافه وزن دارند مقداری حدود 13 الی 18 کیلوگرم، وزن اضافه خواهند کرد. البته این مقدار افزایش وزن برای بارداری یک قلویی صدق می کند و برای بارداری چند قلویی وزن بیشتری به بدن مادر اضافه خواهد شد.بالا رفتن وزن بیش از اندازه نرمال بیان شده، می تواند خطرات جدی را برای سلامت مادر و جنین به همراه داشته باشد. از این رو نیاز است تا راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش وزن بیش از حد نرمال را آموزش دید. اغلب افزایش وزن بیش از حد ممکن است زمینه ساز بروز مشکلاتی همچون موارد زیر را فراهم کند:
- احتمال ابتلا به دیابت بارداری افزایش خواهد یافت
- وضع حمل به روش طبیعی برای مادر با مشکل و خطرات متعددی همراه خواهد شد و نیاز به سزارین در مادران با اضافه وزن بالا بیشتر از مادران با وزن نرمال است
- پیروی از تغذیه سالم برای کنترل وزن در دوران بارداری به متولد شدن کودک با وزن نرمال منجر می شود که از بروز اختلالات نیز جلوگیری خواهد شد
- احتمال سقط جنین در مادرانی که با وزن نرمال باردار می شوند، کمتر از مادرانی است که با وزن بالا باردار می شوند
- پره اکلامپسی برای مادرانی که وزن بیشتری در دوران بارداری دارند، احتمال بروز بیشتری دارد
- فشار خون بالا در صورتی که کنترل وزن صورت نگیرد ممکن است ایجاد شده که عوارض جدی را برای دوران بارداری خواهد داشت
کاهش چربی های بدن در بارداری
بارداری شما زمانی برای هیجان و انتظار است زیرا منتظر آمدن نوزاد تازه متولد شده خود هستید. در طول دوران بارداری شما چندین گزینه برای یک برنامه ورزشی برای حفظ سطح تناسب اندام و مدیریت چربی بدن خود دارید. بارداری زمانی برای پیروی از یک رژیم غذایی کاهش وزن نیست اما اقدامات خاصی وجود دارد که می توانید برای کاهش چربی بدن در دوران بارداری انجام دهید. با توجه به عوارض جانبی بالقوه مرتبط با ورزش و بارداری قبل از شروع هر برنامه تمرینی با پزشک خود مشورت کنید. برای کاهش چربی های بدن خود در بارداری به موارد زیر توجه کنید:
- در طول روز ۱۵۰ دقیقه ورزش کنید:پزشکان ۱۵۰ دقیقه فعالیت با شدت متوسط را برای زنان باردار توصیه می کنند. این بازه زمانی و سطح شدت باعث افزایش تناسب اندام و سوزاندن کالری اضافی و چربی بدن می شود.
- به طور منظم ورزش کنید:نمونه تمرینات شامل دویدن، شنا، ایروبیک در آب، یوگا و دوچرخه سواری است. می توانید تمرینات قلبی را با تمرینات انعطاف پذیری و تمرینات قدرتی ترکیب کنید. استفاده از تمریناتی که از آن لذت می برید به شما کمک می کند تا برای یک تمرین سرگرم کننده و چالش برانگیز که چربی بدن را می سوزاند انگیزه داشته باشید.
- مقدار تمرینات را بیشتر کنید:با بهبود سطح تناسب اندام شدت تمرینات را به تدریج افزایش دهید. به عنوان مثال با پیاده روی با سرعت متوسط در هفته شروع کنید و سپس تندتر قدم بزنید.
- در طول هر تمرین به بدن خود گوش دهید: بارداری زمانی است که بدن شما علائم هشدار دهنده خاصی را در مورد سلامتی به شما می دهد. مراقب سرگیجه، تنگی نفس یا ناراحتی غیرعادی باشید. در صورت بروز هر گونه شرایط غیر طبیعی فوراً با پزشک خود مشورت کنید.
- از تمرین هایی که باعث فشار به شکم می شوند خودداری کنید:از هر گونه تمرین جهشی که باعث تغییر جهت ناگهانی می شود که خطر آسیب به شکم را ایجاد می کند خودداری کنید. برخی از پزشکان همچنین توصیه می کنند از ورزش هایی که در آن ها پس از سه ماهه اول به پشت دراز می کشید اجتناب کنید.
- افزایش وزن سالم خود را در طول بارداری کنترل کنید:افزایش وزن در دوران بارداری طبیعی است و با سطح تناسب اندام شما در دوران بارداری تنظیم می شود. افزایش وزن آهسته و پیوسته بهترین راه برای کنترل چربی اضافی بدن است.