سامان سنجش کشور برای داوطلبانی که علاقه مند به طراحی، داوری و اصلاح سوالات کنکور سراسری، کارشناسی ارشد و دکتری هستند، امکان جدیدی را در نظر گرفته است تا با عضویت در سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش بتوانند نسبت به طرح سوال آزمون های سنجش اقدام نمایند. با توجه به این که این سامانه به تازگی راه اندازی شده است، داوطلبان اطلاعات زیادی از نحوه طراحی و داوری سوالات در سامانه را ندارند.
هر ساله افراد زیادی پس از برگزاری کنکور های سراسری، ارشد و دکتری به سوالات آزمون اعتراض دارند. سازمان سنجش با راه اندازی سایت طراحان سوال آزمون های سنجش سعی کرده است تا خطا را در سوالات به حداقل رسانده و به سوی هوشمند شدن آزمون ها پیش رود. در ادامه این مقاله به معرفی سامانه طراحان سوال و نحوه عضویت، طراحی و داوری سوالات آزمون های سنجش پرداخته ایم.
برای ورود به سامانه طراحی سوالات آزمون های سنجش کلیک کنید.
سایت طراحان سوال آزمون های سنجش به نشانی iais.sanjesh.org می باشد که فرآیندهای طراحی، داوری و اصلاح سوالات آزمون های سنجش را شامل می شود.
سازمان سنجش مجری برگزاری آزمون های سراسری برای پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است. این سازمان در سال 1402 سامانه ای راه اندازی کرده است که تمامی اساتید دانشگاه، معلمان، معلمان بازنشسته و حتی دانشجویان می توانند با ثبت نام در سایت در فرایند طرح سوال آزمون های سازمان سنجش به نشانی iais.sanjesh.org مشارکت کنند.
برای معرفی سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش، می توان گفت افرادی که در سامانه مذکور تحت عنوان طراحان سوال ثبت نام می کنند، پس از احراز هویت، اعتبار سنجی و تأیید صلاحیت آن ها توسط مدیران سایت، امکان ثبت و ارسال سوال را دارند. در ادامه طراحان سوال می توانند سوالات طراحی شده را به صورت الکترونیک در سامانه ثبت کنند و پس از آن سوالات داوری می شوند. سوالاتی که داوری می شوند در صورت کسب امتیاز لازم وارد بانک سوالات سازمان سنجش می شوند.
سازمان سنجش با هدف توسعه آزمون های استاندارد و برگزاری الکترونیکی تمامی آزمون ها، سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش را راه اندازی کرده است. لازم به ذکر است که پورتال طرح و داوری سوال، تمامی آزمون های سازمان سنجش را شامل نمی شود بلکه در مرحله اول برای سوالات کنکور سراسری، کارشناسی ارشد و دکتری، طراحی گردیده است.
در سال های گذشته با شیوع گسترده ویروس کرونا و تعویق کنکور سراسری، این طرح مطرح شد که کنکور سراسری و ازمون های استخدامی به صورت الکترونیکی برگزار شوند اما سازمان سنجش به عنوان مجری برگزاری کنکور سراسری با زیرساخت های نامناسب اینترنت و کمبود امکانات مواجه شد. در حال حاضر تلاش های سازمان سنجش از جمله راه اندازی سامانه طراحان سوال به صورت هوشمند، اقدامی بوده برای زیر سازی بیشتر امکانات که توصیه می کنیم داوطلبان برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله زیر را نیز مطالعه نمایند.
داوطلبانی که قصد دارند در قالب طراح، داور و اصلاح کننده سوالات آزمون های سراسری سازمان سنجش فعالیت کنند در ابتدا لازم است نسبت به عضویت خود در سامانه طراحان سوال سازمان سنجش اقدام نمایند. برای هر فرد پروفایل شخصی اختصاص می یابد که در ادامه مقاله مراحل و نحوه عضویت در سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش را ارئه داده ایم:
داوطلبان می توانند یا از طریق سایت سازمان سنجش وارد شده و روی اطلاعیه فراخوان طراحان سوال کلیک نمایند یا از طریق سرچ مستقیم سایت طراحان سوال به نشانی iais.sanjesh.org وارد سامانه شوند.
پس از ورود به صفحه جدید، داوطلبان گزینه عضویت در سایت را انتخاب نمایند.
در این صفحه اطلاعات هویتی از داوطلب خواسته می شود که داوطلبان پس از پر کردن فرم، گزینه عضویت را انتخاب نمایند.
پس از طی مراحل فوق پورتال کاربری به نام داوطلب ایجاد می شود که محیط کار و داشبوردی مانند تصویر دارد.
در اینجا عضویت داوطلب در سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش کامل شده است و افراد می توانند از امکانات آن استفاده نمایند. به علاوه این امکان وجود دارد که فرد پس از ورود به صفحه کاربری خود بتواند رمز عبور خود را تغییر دهد.
هر ساله پس از زمان برگزاری کنکور سراسری، برخی از افراد نسبت به سوالات و پاسخنامه اعتراض دارند. به همین منظور بسیاری از داوطلبان قصد دارند تا به عنوان طراح سوال فعالیت کنند. داوطلبان پس از عضویت در سامانه طراحان سوال نمی توانند فورا سوالات را طراحی کنند. برای طراحی سوال لازم است مشخصات فردی، سوابق شغلی، سوابق تحصیلی و دروس مورد نظر خود را تکمیل کنند، سپس اطلاعات ایشان توسط مدیران سامانه مورد بررسی قرار می گیرد و داوطلبان می بایست منتظر تایید اطلاعات پروفایل و دریافت پیامک باشند. در ادامه مقاله نحوه طراحی سوال پس از تایید صلاحیت را توضیح داده ایم.
در ابتدا داوطلبان وارد سایت طراحان سوال آزمون های سنجش به نشانی iais.sanjesh.org شده و با وارد کردن اطلاعات خود وارد حساب کاربری خود شوند.
پس از دریافت پیامک توسط سازمان سنجش، متقاضیان وارد حساب کاربری خود شده و قسمت طرح سوال را انتخاب نمایند.
پس از تایید صلاحیت، داوطلبان سوالات آزمون های سراسری را که در زمان عضویت انتخاب کرده اند و در حوزه دروس انتخابی خود، از سوابق تحصیلی و شغلی مناسبی برخوردار هستند، دسترسی خواهند داشت تا سوالات را ایجاد نمایند. لازم به ذکر است که داوطلبان از نظر انتخاب تعداد دروس برای طراحی سوال در سامانه، محدودیتی ندارند اما توصیه می کنیم داوطلبان دروس یک آزمون و یک رشته را مد نظر داشته باشند تا شانس تایید صلاحیت خود را افزایش دهند.
داوطلبان توجه داشته باشند که طراحان سوال در صورتی می توانند داور شناخته شوند که در وهله اول اعلام علاقه مندی و تمایل به داوری را در زمان ثبت نام و عضویت انتخاب کرده باشند و در قدم دوم پنج سوال طراحی شده توسط ایشان از سوی داوران سیستم تایید شود.
داوطلبان برای اعلام تمایل به داوری سوالات سامانه، در قسمت پروفایل خود و در قسمت درس های من مطابق تصویر زیر برای هر درس گزینه "مایل به داوری سوالات مندرج در سامانه" را انتخاب نمایند.
اگر فرد در موقع انتخاب درس برای طراحی آزمون به هر دلیلی تمایل به داوری را در قسمت مربوطه مورد اشاره را تیک نزده باشد می تواند مطابق مراحل زیر عمل کند.
اگر داوطلب پس از طراحی سوال و تایید حداقل پنج سوال از مجموعه سوالات در گروه داوران قرار گرفت، سوالات ارسالی برای ایشان به عنوان داور در قسمت داوری سوالات مطابق تصویر نمایش داده شده ارسال خواهد شد.
داور در این صفحه باز شده با کلیک روی گزینه نظردهی، برای هر سوال به صورت زیر می تواند فرایند داوری را شروع کند.
در ادامه داور با کلیک بر روی نظردهی در سیستم داوری هر سوال وارد مرحله داوری می شود.
در آخر داور در قسمت پایین صفحه داوری سوال با دو گزینه پذیرش سوال برای داوری و عدم پذیرش داوری سوال برای داوری روبرو هست.
داوطلبان در نظر داشته باشند که تنها در دروسی می توانند سوالات را داوری کنند که در آن حوزه سوالات را طراحی کرده باشند.
داوطلبانی که در سامانه طراحان سوال آزمون های سنجش به نشانی iais.sanjesh.org ثبت نام کرده اند، در صورتی که رمز عبور خود را فراموش کرده باشند از دو طریق می توانند رمز عبور خود را بازیابی کرده و وارد پورتال خود شوند. در ادامه نحوه بازیابی فراموشی رمز عبور سایت طراحی سوال آزمون های سنجش را توضیح داده ایم:
در ابتدا داوطلب وارد سایت iais.sanjesh.org شده و گزینه "فراموشی رمز عبور" را انتخاب نمایند.
داوطلبان در این قسمت ادرس ایمیل خود را که در زمان عضویت، نعریف کرده بود وارد کنند
از این طریق داوطلبان امکان بازیابی کلمه عبور را خواهند داشت. از طریق دیگری که می توان وارد پورتال خود شد، ورود از طریق پیامک است. متقاضیان می بایست وارد سایت مذکور شده و در صفحه باز شده بر روی گزینه "ورود با پیامک" کلیک کنند.
در این قسمت یکی از روش های مورد نظر را انتخاب کرده برای مثال شماره موبایل تا کد پیامک جدیدی برای شماره همراه داوطلبان ارسال شود.
داوطلبان از طریق یکی از این روش ها می توانند در صورتی که رمز عبور خود را فراموش کرده بازیابی کنند و قادر باشند تا وارد صفحه کاربری خود شوند.
در سال های اخیر با توجه به هوشمندسازی امکانات و دسترسی داوطلبان آزمون های سراسری به این ابزار امکان تقلب و تخلفات کنکور سراسری و دیگر آزمون ها افزایش داشته است. بنابراین سازمان سنجش به عنوان مجری برگزاری آزمون های سراسری به منظور جلوگیری از هر گونه تقلب، قوانین مدون و سختگیرانه ای را برای طراحان سوال مانند قرنطینه این افراد، گزینش سخت و ... را تدوین کرده است. بدیهی است که داوطلبانی که در این سامانه ثبت نام می کنند و تایید صلاحیت می شوند، ملزم به پیروی از ضوابطی هستند که در ادامه به مهم ترین این موارد پرداخته ایم:
تمام کاربران سامانه اجازه انتقال یا فروش سوالاتی را که در سامانه طراحان سوال ثبت نمودهاند را به اشخاص دیگر یا مؤسسات آزمون سازی را ندارند. همچنین طراحان و داوران نباید این سوالات را به صورت عمومی، به هیچ طریقی منتشر کنند.
طراحان، سوالاتی که در سامانه ثبت می کنند، می بایست براساس توزیع مناسبی از سرفصل های مختلف آن درس باشد.
داوران متعهد میشوند هیچگاه از سوالات دریافت شده جهت داوری، به نفع شخصی خود استفاده نکنند و حقوق مالکیت معنوی و مادی طراح سوال و سازمان را نقض نکنند. در غیر این صورت سازمان سنجش کشور، حساب کاربری ایشان را غیر فعال کرده و حق هرگونه اقدام قانونی را برای خود محفوظ میدارد.
طراحان و داوران نباید عضویت خود در سامانه را به عنوان طراح یا داور برای تبلیغ، بازاریابی و یا هر هدف دیگری مطرح نمایند.
طراحان و داوران سوال متعهد میشوند شرایط و اعتبار سازمان را به رسمیت شناخته و در جهت تقویت آن کوشا باشند.
کاربران سامانه باید تنها از طریق لینک قرار گرفته در درگاه رسمی سازمان وارد سامانه شده و نسبت به ارسال سوال یا داوری اقدام کنند.
داوران سامانه متعهد میشوند سوالات ارسالی را از نظر علمی، نگارشی، عدم وجود ابهام در تنه سوال و گزینه ها و همچنین صحت منابع و سرفصل های اعلامی توسط طراح، بهطور کامل بررسی نموده و درصورت احراز صحت سوال و گزینه (های) صحیح، آن را تأیید نمایند. هرگونه تایید یا رد سوال باید براساس اصول عملی آزمون سازی باشد.