سیرابی یک غذای لذیذ و کم کالری و سرشار از ویتامین های ضروری برای بدن است. برای پختن سیرابی لازم است تا حتما آن را به خوبی تمیز کنید. سیرابی پاک نکرده دارای بوی نامطبوع و ناخوشایندی است و باعث بروز انواع بیماری ها می شود. به همین دلیل بسیاری از اشخاص ترجیح می دهند که آن را تمیز و پاک کرده از فروشگاه های مواد غذایی تهیه کنند. متاسفانه سیرابی پاک کرده دارای قیمتی بیشتر است و در تمام فروشگاه ها در دسترس نیست.
سیرابی چیست؟
به لایه داخلی معده گاو و گوسفند که دارای بافت جویدنی است، سیرابی گفته می شود. این عضو گوشتی معده گاو و گوسفند سال های سال به عنوان غذایی خوشمزه مورد استفاده مردم در اقصی نقاط دنیا بوده است. اما استفاده از آن امروزه زیاد مرسوم نیست. این غذای لذیذ کالری کمی دارد و سرشار از ویتامین های لازم برای سلامت بدن می باشد، سیرابی می گویند که دارای بافت جویدنی است. سیرابی طعم ملایمی دارد که آن را تبدیل به غذایی خوشمزه به صورت جداگانه، یا در سوپ و خوراک کرده است.
سیرابی، اولین قسمت از معده دام است که گنجایشی برابر با یک هفتم وزن حیوان را دارد. معده گاو و گوسفند از چهار بخش سیرابی، شیردان ، هزارلا و نگاری تشکیل یافته است که سیرابی نود درصد از حجم معده را تشکیل می دهد. ابتدای سیرابی به لوله مری وصل شده است و سپس نگاری، هزارلا و شیردان قرار دارند.
سیرابی محل تخمیر غذای جویده شده توسط دام است که دارای میلیاردها باکتری می باشد . تغذیه دام در رنگ سیرابی تاثیر دارد و ممکن است سیرابی قبل از شستشو به رنگ زرد یا سبز مایل به خاکستری یا قهوه ای باشد .اگر غذای دام از علوفه سبز باشد ، سبزتر و تیره تر از دامی است که از جو استفاده کرده است.
بوی نامطبوع و ناخشوایند سیرابی قبل از پاک کردن کمی غیر قابل تحمل است و برای استفاده از آن ، باید به خوبی پاک شده و با دقت و حوصله زیاد شستشو داده شود.
شستن سیرابی با آب جوش
شستن سیرابی با آب جوش یکی از رایج ترین روش های تمیز کردن آن است. برای این کار لازم است یک قابلمه آب جوش را روی گاز قرار دهید. سپس بعد از جدا کردن سیرابی از هزارلا، سیرابی را به ۳ تا ۴ قسمت برش دهید. سیرابی ها را به آب در حال جوش اضافه کنید. شعله گاز را خاموش کنید و بعد از چند ثانیه سیرابی ها را از داخل آب بردارید. توجه داشته باشید که قرار دادن سیرابی به مدت طولانی در آب جوش، موجب پخته شدن آن می شود و در این شرایط شستن سیرابی دیگر امکان پذیر نخواهد بود.
بعد از برداشتن سیرابی از آب جوش آن را روی یک تخته گوشتی قرار دهید. سپس با کمک یک چاقوی تیز سطح سیرابی را خراش دهید تا پرز های روی آن جدا شود و رنگ سفید و صورتی سیرابی مشخص شود. در انتها هر بخشی از سیرابی را که جسم خارجی یا تیره رنگ به آن چسبیده، با کمک چاقو جدا کنید و تکه های سیرابی را با آب سرد بشویید.
شستن سیرابی با جوش شیرین
یکی دیگر از روش های رایج نحوه تمیز کردن سیرابی، شستن سیرابی با جوش شیرین است. رنگ سیرابی به طور معمول زرد رنگ است و شستن سیرابی با جوش شیرین موجب می شود تا رنگ آن سفید شود. برای این کار باید مقداری آب را در قابلمه بجوشانید. سپس کمی پودر جوش شیرین به آب در حال جوش اضافه کنید و هم بزنید. سپس سیرابی ها را داخل آب بیندازید و بعد با کمک چاقو شروع به تمیز کردن سیرابی کنید. نحوه پاک کردن سیرابی به این روش همانند روش شستن سیرابی با آب جوش است، اما اضافه کردن جوش شیرین موجب سفید شدن سیرابی ها خواهد شد.
شستن سیرابی با آسپرین
نحوه تمیز کردن سیرابی با استفاده از قرص آسپرین به این صورت است که چند قرص آسپرین را در آب حل می کنید. سپس سیرابی را داخل این محلول بریزید. بعد از چند دقیقه سیرابی ها را خارج کنید و شروع به تمیز کردن پرز های سیرابی کنید. شستن سیرابی با آسپرین یکی از راحت ترین روش های تمیز کردن آن است که پرز های سیرابی بدون هیچ فشاری به راحتی از روی آن جدا می شود. در انتهای نحوه پاک کردن سیرابی به این روش باید همه تکه های سیرابی را با دقت به وسیله آب سرد بشویید تا کاملاً تمیز شود.
شستن سیرابی با آهک
شستن سیرابی با آهک یکی دیگر از روش های تمیز کردن آن است که معمولاً در شرایط خاص و توسط برخی افراد انجام می شود. به طور کلی بهتر است از روش شستن سیرابی با آهک برای تمیز کردن سیرابی در منزل استفاده نکنید و به دنبال روش های مطمئن تر و بهتر برای این کار باشید.
نحوه تمیز کردن سیرابی با دستگاه
در فروشگاه ها و کله پزی ها نحوه تمیز کردن سیرابی کمی متفاوت با آن چیزی است که تاکنون گفته شد. به طور معمول در اکثر این مغازه ها دستگاه های مخصوصی برای از بین بردن پرز های سیرابی وجود دارد و نحوه پاک کردن سیرابی به روشی ساده تر انجام می شود. البته این موضوع را نیز باید مد نظر داشته باشید که استفاده از این دستگاه در منزل به صرفه و معقول نیست و از همین رو تنها از آن در فروشگاه های مخصوص این کار استفاده می شود.
نکاتی در خصوص تهیه سیرابی
- سیرابی را حتما از قصابی ها و فروشگاه های مطمئن خریداری کنید تا مطمئن شوید که گوسفند بیماری نداشته باشد. اگر گوسفند به بیماری گوارشی مبتلا باشد، سیرابی بوی بسیار متعفنی می دهد که حتی پس از پاک کردن سیرابی نیز بر روی آن باقی می ماند.
- پرزهای سیرابی را کاملا با حوصله از سیرابی جدا کنید. بوی بد سیرابی از همین پرزها است و باقی ماندن این پرزها باعث بوی بد سیرابی می شود.
- در پاک کردن سیرابی با جوش شیرین یا آسپرین می توانید در داخل آب آن نخود خیس خورده بریزید، این کار بوی بد سیرابی را برطرف خواهد کرد.