سنگ شجری یا شجر ، نوعی کانی بوده که در آن نقش هایی مثل تصویر گیاهان ، درختان و حتی موجودات زنده نیز به چشم می خورند.عتیق های شجر به آن دست از عتیق های کبود و یا سفید گفته می شود که در ساختار آن ها تصاویری انتزاعی نقش بسته اند. البته این ویژگی منحصر به این رنگ ها نبوده و در عتیق های سرخ و یا زرد رنگ نیز می توان نقش های انتزاعی را دید. به همین دلیل است برخی از این سنگ ها نیز در دسته ی عتیق های شجر قرار می گیرند.نظریه های متفاوتی درباره ی چگونگی نقش بستن این تصاویر بر روی سنگ های شجری وجود دارد . برای مثال برخی معتقدند که این تصاویر در واقع بازتابی از تصاویر رعد و برق ها بر روی این سنگ های زیباست. اگر چه از این دست روایت ها کم نیستند.
علت اصلی تشکیل این تصاویر و اشکال در عقیقها ،کانی پیرولوزیت با ترکیب دی اکسید منگنز میباشد که در برخی حالات اکسید آهن یا ترکیبات دیگر منگنزدار میتوانند دلیل ایجاد تصویر در کانی باشند.در این عقیقها شکل ایجاد شده با ساختار بلوری و حفره های داخل کانی ارتباط مستقیم دارد و رشد اشکال به صورت دندریتی از ساختار بلوری و منافذ احتمالی کریستالِ مادر (سیلیس) کاملا تبعیّت میکند.شرایط تشکیل بدین نحو است که دی اکسید منگنز Mno۲ و دی اکسید سیلیسیم Sio۲ در Ph های نزدیک به هم متبلور میشوند ولی تبلور و انجماد کریستالی دی اکسید منگنز کمی سریعتر از شبکه کریستالی سیلیس میباشد. به عبارت دیگر هنگامی که کریستال سیلیس به صورت ژله ای وجود دارد ، دی اکسید منگنز به صورت دندریتی رشد کرده و متبلور میشود و بعد از آن ساختار ژله ای سیلیس منجمد میشود و این تاخیر زمانی تبلور بین دو ساختار میباشد که باعث ایجاد و تثبیت این اشکال داخل کانی میشود.در مرتبه بعد نگین تراش با تشخیص مسیر و لایه تصویر ، به تراش نگین اقدام میکند و اینجاست که ذوق هنرمندِ جواهرتراش در هویت بخشی به اشکال نقش سازنده ای دارد.
این دسته از شجرها را که شکل گیری بلور و ایجاد تصاویر در آنها به صورت همزمان میباشد را شجر اولیه (شجر پایه) میگویند.اکثرا ساختارهای ایجاد شده در این دسته از عقیقهای شجر به صورت سه بعدی میباشد.
چرا واژه “شجر” را بر روی این سنگ قرار داده اند؟
در این سنگ، شکل درخت (در زبان عربی شجر معنی درخت می دهد) و مناظر طبیعی و گاها تا حدودی تصاویری شبیه به حیوانات دیده می شود. پیشینیان براین باور بودند که این گوهر در اثر رعد و برق، شکلی از محیط اطراف را در خود ثبت می کنند و در حقیقت نقشی مشابه نگاتیو دوربین عکاسی دارد و باتوجه به محلی که آن سنگ در آن قرار دارد منظره ای متفاوت در آن ایجاد می گردد ولی در حقیقت دلیل اصلی پیدایش سنگ شجر ، رشد ساختار دندریتی اکسید منگنز در درون آن در زمان تبلور است.
خواص عقیق شجر:
- ایجاد تعادل و تنظیم چاکرای سوم “شبکه عصبی زیر معده” و چاکرای پنجم “گلو یا حلق”
- نماد ثروت، شادی و طول عمر
- بهبود عزت نفس
- افزایش قدرت بیان و ارتباطات
- کاهش سرماخوردگی و آنفولانزا
- درمان بیماریهای قارچی و عفونت پوست
- بهبود کارایی چشم ها و دهان
- متعادل کننده احساسات و شفای قلب
- افزایش حس سعادت و پدیدار شدن ثروت و فراوانی
- از بین بردن دردگردن
- کسب ثروت و رونق اقتصادی
- بهترین سنگ برای تسکین خستگی و درد
روش های تشخیص اصل بود این سنگ
امروز اگر کمی اطلاعات داشته باشید می توانید به راحتی انگشتر شجر اصلی را از بدلی تشخیص دهید بنابراین با کمی وقت گذاشتن و کسب اطلاعات، از خرید نگین های تقلبی جلوگیری کنید. از آنجا که سنگ های شجر دارای منافذ و شکاف هایی میکروسکوپی زیادی می باشند از این رو برای رنگ آمیزی های شیمیایی موردی مناسب بوده و به علت نقش های فریبنده می توانند در صورت نبود اطلاعات کافی مشتری بعنوان نگین اصلی به فروش برسد. با این تفاسیر اگر قصد خرید دارید اطلاعاتی را از متخصصین این زمینه بدست آوردید. در زیر به چند روش تشخیص عقیق اصل می پردازیم:
۱- اولین روش تشخیص سنگ شجر اصل: از آنجا که می دانید میزان سختی عقیق (جدا از اینکه شجر باشد یا نوع دیگری) از شیشه بیشتر می باشد بنابراین عقیق می تواند بر روی شیشع خط بندازید در غیر این صورت در عقیق بودن آن شک کنید.
۲- دومین روش تشخیص: در مقایسه دو عقیق هم اندازه، عقیق سنگین تر، اصل می باشد چون که عقیق اصل چگالی بالایی دارد بنابراین وزن بیشتری را در مقایسه با نمونه های مشابه خود دارد.
۳- روش سوم تشخیص: عقیقی که همچون شیشه صاف و زلال باشد امکان تقلبی بودن آن وجود دارد بنابراین عقیق اصلی ممکن است دارای لکه و یا رنگ کدر باشد. این روش همیشه صادق نیست و ممکن است عقیق صاف و خوش رنگ اصلی نیز وجود داشته باشد که بر این اساس قیمت بالایی پیدا می کند. عقیق اصل اغلب دارای اندکی هرج و مرج و بی نظمی در شفافیت است و بعضاً می توان درون آن خطوط و ابرهایی نامنظم را دید.