قره قروت یک هله هوله ی جذاب برای ایرانی هاست. اگر شما هم تجربه اش را داشته باشید، یادتان می آید که مامان بزرگ ها عادت داشتند قره قروت و کشک درست می کردند و به نوه ها می دادند تا استخوان های شان قوی شود. اما درست کردن این هله هوله ی سالم و مفید در خانه بسیار بهتر است. شاید ظاهر قره قروت شباهتی به ماست نداشته باشد اما اگر طرز تهیه قره قروت را بدانید، می توانید با آب ماست یک هله هوله خوشمزه تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه قره قروت
- آب ماست 2 کیلو
- آرد ذرت 3 قاشق غذاخوری
- نمک مقدار کافی
طرز تهیه قره قروت
ابتدا و برای شروع کار 2 کیلو گرم آب ماست را داخل یک قابلمه می ریزیم و قابلمه را روی گاز می گذاریم و زیر گاز را روشن می کنیم. سپس منتظر می شویم تا آب ماست داخل قابلمه با درب باز برای مدت 40 دقیقه خوب بجوشد و قل بخورد و در طول این مدت چندین دفعه آب ماست را هم می زنیم تا کناره های آن نسوزد.
سپس 3 قاشق غذاخوری سرپر آرد ذرت را داخل آب ماست می ریزیم و آن را هم می زنیم تا کاملا با آب ماست قاطی شود و اگر احساس می کنید که اگر آرد ذرت در آب ماست که داغ است به طور مستقیم ریخته شود گلوله میشود و مواد ما یکدست نمی شود بهتر است آرد را داخل مقدار کمی آب سرد حل می کنیم تا یکدست شود و سپس آن را به آب ماست اضافه کنیم و هم بزنیم تا یکدست شود. سپس منتظر میشویم تا آب ماست بجوشد و غلیظ شود و در طول این مدت مدام آب ماست را هم می زنیم تا ته نگیرد و کاملا غلیظ شود. سپس مقداری نمک هم برای مزه دار شدن به قره قروت اضافه می کنیم و هم می زنیم تا کاملا با مواد ما قاطی شود.
توجه داشته باشید به مرور زمان که آب داخل قابلمه بخار می شود و مواد داخل قابلمه غلیظ میشود رنگ قره قروت ما تیره تر می شود. سپس وقتی آب ماست کاملا بخار شد و مواد داخل قابلمه غلیظ شد و رنگ مواد داخل قابلمه تیره تر شد زیر گاز را خاموش می کنیم و اکنون قره قروت ما آماده است و در صورتی که بخواهیم قره قروت قالبی داشته باشیم در قالب سیلیکونی از قره قروت تهیه شده می ریزیم و منتظر می شویم تا قره قروت خنک شود. یا می توانیم آن را داخل یک ظرف پلاستیکی و بدون قالب بریزیم تا حالت فله ای داشته باشد و شکل قالب را به خود بگیرد.
سپس وقتی قروه قروت آماده شد آن را از قالب سیلیکونی و یا ظرف پلاستیکی که قره قروت را در آن ریخته ایم در می آوریم و آن را در ظرفهای دربسته و در یخچال برای مدت طولانی نگه می داریم تا قره قروت ما خشک و سفت نشود و قره قروت خانگی را برای عصرانه استفاده کنیم و همراه خانواده هر وقت هوس خوراکی ترش مزه کردیم آن را استفاده کنیم.
روش تهیه ی قره قروت از آب ماست
برای تهیه قره قورت معمولاً آب ماست را (بخشی از ماست را که هنگام تغلیظ از آن جدا می شود) به وسیله ی حرارت تغلیظ نموده و بسته بندی می کنند. این محصول بسیار ترش مزه بوده و به عنوان چاشنی همراه غذاهای مختلف مصرف می شود.
روش تهیه قره قروت از دوغ
دوغ ترش شده را در مشک میریزند تا تمام چربی آن که کره میباشد جدا گردد. بعد باقیمانده دوغ را میجوشانند تا غلیظ شود، سپس آن را روی پارچه صاف میکنند تا آب آن گرفته شود و باقیمانده را که روی پارچه مانده است، به صورت گلوله یا بیضی یا استوانه در آورده، میگذارند تا خشک گردد و نام آن را کشک میگذارند.آب چکیده از پارچه را با کمی شیر مخلوط کرده و بعد میجوشانند تا جسمی سرخ رنگ و ترش مزه که قره قروت نام دارد به دست آید. نام این محصول قره قروت یا ترف سیاه است.
نکاتی که باید در مورد قره قروت خانگی خوشمزه بدانید
- برای درست کردن قره قروت می توانید مقداری نمک نیز به آن اضافه کنید.
- شما می توانید بعد از سفت شدن از این قره قروت به عنوان یک تنقلات ترش مزه یا در کنار کشک و یا حتی همراه با آش رشته استفاده کنید.
- قره قروت مقدار ترشی زیادی دارد و موجب افت فشار می شود. از خوردن بیش از حد این ماده اجتناب کنید.
- قره قروت ترش خانگی میزان اسیدیته بالایی دارد و خوردن بیش از حد آن موجب آسیب دیدن به مینای دندان می شود.
- امکان درست کردن قره قروت با آب پنیر نیز وجود دارد. طرز تهیه قره قروت با آب پنیر نیز دقیقاً به همین روش آماده می شود.
- به غیر از درست کردن قره قروت با آب پنیر و ماست می توانید آن را با دوغ نیز تهیه کنید.
- طرز تهیه لواشک قره قروت هم طرفداران زیادی دارد.
- بعضی ها قره قروت را با انواع آب میوه های ترش هم به همین روش و ترتیب درست می کنند.
قره قروت ، خوشمزه و پرخاصیت
قره قروت مانند دیگر لبنیات برای پیشگیری از پوکی استخوان مفید است. قره قروت حاوی پروتئین، کربوهیدرات و چربی است.قره قروت یا قره قروت یکی از فرآورده های فرعی شیر است که به روش سنتی از کشک تولید می شود.هر 100 گرم قره قروت حاوی240 کیلوکالری انرژی است که می تواند بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه را تأمین کند.قره قروت حاوی پروتئین، کربوهیدرات و چربی است.پروتئین موجود در این فرآورده نقش ساختاری و استحکامی در بدن (به ویژه عضلات) دارد و به رشد و نمو کمک می کند.قند موجود در قره قروت از نوع لاکتوز است که از بهترین قندهای طبیعی می باشد و انرژی کمتری نسبت به قند معمولی دارد. لاکتوز در طی فرآیند تولید قره قروت شکسته شده و به قند ساده تر تبدیل می شود، بنابراین مصرف قره قروت برای افرادی که دچار عدم تحمل لاکتوز شیر می باشند، مشکلی ایجاد نمی کند.از مهم ترین خواص قره قروت ، درصد پایین چربی آن است که این محصول را به یک محصول رژیمی برای افراد دچار اضافه وزن و چربی خون بالا تبدیل کرده است.قره قروت مانند سایر فرآورده های لبنی، حاوی کلسیم است. کلسیم از نرمی استخوان در کودکان و پوکی استخوان در بزرگ سالان پیشگیری می کند و باعث استحکام دندان ها و تنظیم رشد و تقسیم سلول های پوششی لوله گوارش می شود.قره قروت حاوی ویتامین D نیز می باشد. این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم در بدن می شود، در نتیجه از عوارض کمبود کلسیم پیشگیری می کند. همچنین از ابتلا به سرطان روده بزرگ نیز جلوگیری می کند.سایر املاح و مواد مغذی موجود در این فرآورده نیز در فعال سازی آنزیم ها و ویتامین ها و مقاومت بدن در برابر بیماری های عفونی نقش موثری دارند.از آنجایی که قره قروت حاوی اسیدهای آلی می باشد، ضدعفونی کننده لوله گوارش است، زیرا باعث جلوگیری از رشد باکتری های مضر در لوله گوارش می شود.اگر قره قروت کشک را نگیرند، میزان اسید لاکتیک و کلسیم کشک بیشتر و مزه آن ترش تر می شود.