خاگینه یکی از انواع دسر های سنتی آذربایجان است که امروزه به عنوان دسر، صبحانه و یا عصرانه در سایر نقاط کشور رواج یافته و مصرف می شود. طرز تهیه این دسر مقوی و خوشمزه، بسیار ساده بوده و خیلی سریع تهیه می شود. برای تهیه خاگینه ساده از ترکیب شیر، آرد و تخم مرغ استفاده می شود.
ترکیب شیر و تخم مرغ به همراه مواد غذایی دیگر از قبیل بعضی میوه ها و سبزیجات مانند موز، هویج، ذرت و مغزهایی مانند گردو و پسته، این دسر را به مجموعه ای باارزش از مواد مغذی تبدیل کرده که به ویژه می توان از آن به عنوان صبحانه یا دسری سالم برای کودکان استفاده نمود.
مواد لازم برای خاگینه موز
- آرد سفید ۲ قاشق غذا خوری
- تخم مرغ ۱ عدد
- موز ۱ عدد
- ماست ۲ قاشق غذا خوری
- بیکینگ پودر ۱ قاشق چای خوری
- گردو خردشده ۲ قاشق غذا خوری
- وانیل ۱/۸ قاشق چای خوری
- دارچین نصف قاشق چای خوری
- پودر گل محمدی نصف قاشق چای خوری
مواد لازم شربت خاگینه موز
- شکر ۲ پیمانه
- آب ۱.۵ پیمانه
- زعفران دم کرده ۱ قاشق غذا خوری
طرز تهیه خاگینه موز
- ابتدا شربت را آماده میکنیم.آب و شکر را مخلوط کرده روی حرارت ملایم قرار میدهیم وقتی شکر حل شد زعفران را اضافه کرده و وقتی یک جوش زد از روی حرارت بر میداریم و میگذاریم کنار تا خنک بشود.
- تخم مرغ و وانیل را با همزن دستی یا چنگال می زنیم تا کمی پف کند و کرم رنگ بشود.
- ماست را اضافه و مخلوط میکنیم.
- دارچین،پودر گل محمدی و گردوی خورد شده را اضافه و مخلوط میکنیم.
- موز پوره شده یا له شده با چنگال را اضافه میکنیم.
- مخلوط آرد و بیکینگ پودر را روی مواد الک میکنیم.
- قالب سیلیکونی را کمی چرب کرده از مواد داخل قالب میریزیم.( کمی سر قالب خالی باشد)
- داخل فر از قبل گرم شده ۱۷۰ درجه به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه قرار میدهیم.
- از فر خارج کرده از شربت خنک روی خاگینه های داغ میریزیم و بعد از ده دقیقه از قالب خارج میکنیم.
- داخل ظرف سرو چیده در صورت تمایل کمی شیره دوباره روی خاگینه ها میریزیم و با پودر نارگیل یا پودر پسته تزئین می کنیم.
خواص ثابت شده برای موز
موز کالری نسبتا کم و فیبر غذایی بالایی دارد، هر موز به طور متوسط تنها حاوی حدود ۱۰۰ کالری است. این میوه همچنین حاوی فیبر محلول پکتین است که به کنترل قند خون و کاهش اشتها بعد از غذا کمک می کند. پکتین باعث ایجاد حس سیری شده و به کُند شدن هضم کمک می کند. مصرف سبزیجات و میوه های سرشار از فیبر باعث کاهش وزن در افراد می شود.
علاوه بر این، هرچه یک موز رسیده تر و زردتر باشد، قند آن بیشتر است. از طرف دیگر هر چه یک موز نارس تر باشد، میزان نشاسته مقاوم (به هضم) بیشتری دارد. این نوع از نشاسته غیرقابل هضم است و خواص فیبر مانند دارد. نشاسته مقاوم موجود در موزهای نارس می تواند با کمک به کنترل قند خون، ولع به خوردن را در بین وعده های غذایی اصلی مهار کند. نشاسته مقاوم همچنین می تواند به افزایش اثر ترمیکی مواد غذایی کمک کند، که به نوبه خود مصرف انرژی (سوزاندن کالری) را افزایش می دهد. مطالعاتی که بر روی حیوان انجام شده از ارتباط میان مصرف نشاسته مقاوم و کاهش چربی شکم حکایت دارد.
در یک مطالعه ۳ گروه از کودکان مبتلا به اسهال مورد آزمایش قرار گرفتند. به گروه اول موز، به گروه دوم پکتین و به گروه سوم برنج ساده داده شد.۸۲ درصد از گروهی که رژیم غذایی حاوی موز داشتند، در مدت ۴ روز درمان شدند.