استان سمنان ششمین استان ایران از نظر مساحت است که از دامنه های جنوبی رشته کوه البرز شروع شده و به دشت کویر ختم می شود. گستردگی جغرافیایی در استان سمنان، تنوع آب وهوایی کم نظیری را رقم زده است. مناطقی کاملا کوهستانی در شهرستان مهدی شهر که در شمال غربی استان سمنان قرار دارد، جنگل های سرسبز و آبشارهای پرآب در شمال شهرستان شاهرودمانند جنگل ابر، جنگل اولنگ و آبشار موجن که در شرق استان سمنان قرار دارد و تپه های شنی و مناطق کاملا خشک کویری در جنوب استان مانند کویر حاج علی قلی دامغان، نمونه هایی از اقلیم های متفاوت آب وهوایی در استان سمنان هستند. تحت تاثیر همین اقلیم های متفاوت، گیاهان دارویی استان سمنان نیز تنوع جالبی دارند. طبق آمار منتشر شده، ۱۳۰ گونه ی گیاه دارویی در استان سمنان شناخته شده است که برخی از آن ها جزو گیاهان دارویی مناطق کویری و بیشتر آن ها جزو گیاهان دارویی مناطق کوهستانی به شمار می روند.
شهرستان شاهرود که دومین شهرستان بزرگ کشور بعد از شهرستان طبس است، بیشترین سهم را در تنوع گیاهان دارویی استان سمنان دارد. آب وهوای معتدل و نیمه مرطوب قسمت های شمالی آن، شرایط مساعدی را برای رویش گونه های مختلف پدید آورده است.
مِتكا يا مُتيكه گياهي كوهي و بسيار خوشمزه با خواص بسيار است كه در برخي ارتفاعات شمال سمنان (روستاي پرور) وجود دارد و مردم بومي شمال استان سمنان(پرور، شهميرزاد و سنگسر) از آن در برخي غذاها و يا درست كردن ترشي استفاده مي كنند.
مواد مورد نیاز برای ترشی متکا
- یک کیلوگرم متکا
- یک لیتر سرکه
- یک لیوان آب
- ۵۰ گرم مرزه
- ۵۰ گرم ترخون خشک
- ۵۰ گرم شوید خشک
- یک بوته سیر
- یک حبه سیر
- نمک به مقدار لازم
طرز تهیه ترشی متکا
- در مرحله ابتدایی بایستی متکا ها را شسته و در درون قابلمه بریزید.
- درون قابلمه یک لیوان آب ریخته و سپس آن را به روی حرارت با شعله کم بگذارید، تا در اصطلاح نیم پز شود.
- پس از گذشت ۱۰ دقیقه سبزی ها را آبکش کرده و اجازه دهید که آب سبزی از آن خارج شده و سرد گردد.
- ظرفی را برای تهیه ترشی انتخاب کرده و سپس آن را تمیز و خشک نمایید.
- حالا بایستی شوید، ترخون، مرزه خشک شده را به صورت لایه هایی سرتاسر در وسط ظرف بریزید، تا بوی آن ها به درون ترشی به خوبی پخش گردد.
- همچنین در هنگام سرو این ترشی می تواند این سبزی ها را از متکا جدا نمایید.
- همچنین پس از هر لایه سبزی خشک باید چند حبه سیر ریخته و سپس متکا ها را به روی یکدیگر بچینید.
- این روند را بایستی تا تمام شدن متکا ها ادامه دهید.
- حالا در آخر نوبت به ریختن سرکه ها می رسد که باید آن ها را به همراه نمک در درون ظرفی ریخته و سپس به ظرف حاوی مواد ترشی اضافه نمایید
- حالا در اینجا بایستی به روی ظرف حاوی ترشی را به وسیله یک نایلون به خوبی بپوشانید و درب آن را محکم ببندید.
- سپس ظرف حاوی ترشی را در جای خشک و خنک قرار دهید.
- قابل ذکر است که پس از گذشت ۲۰ روز ترشی شما آماده سرو است، اما گفتنی است که هرچه بیشتر باقی بماند، خوشمزه تر می گردد.
- از این رو خوب است که آن را به درون یخچال نگهداری کرده و توجه داشته باشید که پس از هر بار استفاده باید از قاشق تمیز استفاده نمایید تا از کپک زدن آن جلوگیری به عمل آید.