روش تهیه ترشی گلک لذیذ

  پنجشنبه، 27 آبان 1400   زمان مطالعه 4 دقیقه
روش تهیه ترشی گلک لذیذ
یک ترشی خیلی قدیمی و معروف توی شیراز هست که به آن ترشی گلک می گویند که معمولا همراه با موسیر ترشی می اندازند و به آن ترشی گلک موسیر می گویند. اصل این ترشی متعلق به شهرستان کازرون در استان فارس هست.

ترشی گلک شیرازی ترشی سنتی کازرون است که از گیاه شپله یا هندوانه ابوجهل تهیه می شود ، برای خوش طعم تر شدن این ترشی می توان از سیر و موسیر استفاده کرد. ترشی گلک یک ترشی سنتی شیرازی است که قدمت بسیار زیادی دارد. ترشی گلک شیرازی معمولا همراه با موسیر است که به نام گلک موسیر شناخته می شود.

اصل این ترشی متعلق به شهر کازرون است. غنچه های گلک به نام کپر ( به انگلیسی : capers ) شناخته می شود. از غنچه های گلک هم ترشی درست می کنند که در ایران به نام خاویار گیاهی شناخته می شود.ترشی گلک به نام های ترشی هندوانه ابوجهل و ترشی شپله هم شناخته می شود.

مواد لازم برای تهیه ترشی گلک روش اول

  • شپله ( میوه گلک ) : به مقدار لازم
  • آب : به مقدار لازم
  • نمک و سرکه : به مقدار لازم

طرز تهیه ترشی گلک روش اول

برای تهیه این نوع ترشی ابتدا دم شپله ها را بگیرید. آن ها را بشویید و به مدت ۵ تا ۶ روز شپله ها را درون آب جوشیده سرد و نمک قرار بدهید. سپس مخلوط مواد را درون یخچال نگه دارید. توجه داشته باشید که در طی این مدت باید هر روز آب نمک را عوض نمایید. بعد از گذشت ۵ تا ۶ روز شپله ها را از درون آب نمک بیرون آورید.

درون قابلمه ای مناسب مقداری آب بریزید. سپس شپله ها را به آب بیفزایید و آن ها را بجوشانید. بعد از اینکه آب به دمای جوش رسید آب را دور بریزید. با این روش می توانید تلخی شپله ها را بگیرید و باید این کار را تکرار کنید تا تلخی آن ها به صورت کامل گرفته شود. همچنین توجه داشته باشید که شپله ها نباید بیش از حد بجوشند زیرا ترشی گلک نرم می شود.

شپله ها را درون صافی بریزید تا آب آن ها خارج گردد. سپس به مدت ۶۰ دقیقه صبر نمایید و شپله ها را درون شیشه مخصوص ترشی بریزید. سپس روی آن ها سرکه ریخته و مقداری نمک را به ترشی بیفزایید و درب بطری شیشه را محکم ببندید. ترشی را در مکانی خنک و درون یخچال به مدت ۲۰ تا ۳۰ روز قرار بدهید تا ترشی آماده سرو شود.

نکات طلایی برای تهیه ترشی گلک

  • میوه گلک در مناطق گرمسیر رشد می کند.
  • توجه داشته باشید که قبل از تهیه ترشی باید تلخی شپله ها را به خوبی بگیرید در غیر این صورت ترشی بعد از آماده شدن طعمی نامطلوب پیدا می کند.
  • دانه های درشت میوه گلک را باید خرد کنید و دانه های ریز آن را به صورت سالم نگه دارید.
  • در صورت تمایل می توانید برای خوش طعم تر شدن ترشی مقداری سیر به آن بیفزایید.
  • این ترشی را می توانید به مدت یک سال درون یخچال نگه دارید.
  • توجه داشته باشید که از نمک باید به میزان مناسبی استفاده کنید تا ترشی، شور نشود.
  • در زمان گرفتن تلخی شپله ها باید توجه داشته باشید که بیش از حد نرم نشوند.
  • ترشی بعد از ۱۴ روز آماده سرو می شود ولی بهتر است برای خوش طعم تر شدن آن به مدت ۲۰ تا ۳۰ روز صبر نمایید.

مواد لازم برای تهیه ترشی گلک روش دوم

  1. گلک به مقدار لازم
  2. آب و نمک به مقدار لازم

طرز تهیه ترشی گلک روش دوم

در ابتدای کار گلک ها را تمیز بشویید و سر و ته آنها را به صورتی بزنید که به گلک آسیب نرسد.در آب جوشیده ای که سرد شده است قرار دهید و مقداری نمک داخل آن بریزید و به مدت زمان 5 الی 6 روز در یک مکانی بگذارید و در طی این چند روز چندین مرتبه آب نمک آن را عوض نمایید.بعد از این چند روز گلک ها ا از آب نمک خارج کنید و در آب بریزید و یکی دومرتبه دیگر بجوشانید و دوباره صاف کنید در حین اینکار مراقب باشید که گلک ها له نشوند.گلک ها را در یک سبد بریزید تا آب اضافی آن خارج گردد و تلخی گلک ها از بین برود.بگذارید تا گلک ها عاری از آب شوند و سرد شوند و داخل یک شیشه بریزید و روی آن را سرکه و نمک بریزید و در جایی خنک قرار دهید.

درباره گلک

جویدن پوست درختجه ان رطوبتهای دماغ را جذب می نماید و درد دندان را تسکین می دهد واگر پوست یا تخم ان را در سرکه بجوشانند و ان سرکه را مضمضه کنند درد دندان را تسکین می دهد و گرفتگی های دماغی را باز می کند و پاک کننده دماغ است و اگر با داروهای خوشبو مانند سنبل الطیب و اسطوخودوس خورده شود بلغم سینه را تحلیل بده و خارج می سازد و مسکن دردهای سینه است. اگر در نمک پرورده شود برای سینه تنگی نافع است و اگر دم کرده ان غرغره شود بلغم را از جهاز تنفسی دفع می کند. خوردن دم کرده ان مقوی احشا و آلات داخل شکم و بازکننده گرفتگی های کبد و طحال و مسهل خوبی برای اخلاط و مدر مؤثری برای تلخی سودا می باشد. درعین حال ضد کرم روده هاست.


دیدگاه ها

آخرین ویدیو ها