ترشی خرما از انواع ترشی های خوش طعمی است که بسیار سریع و به راحتی قابل تهیه می باشد. نکته بی نظیر این ترشی در سرعت تهیه آن می باشد و این ترشی را حتی بلافاصله بعد از آماده سازی نیز می توانید میل کنید. خرما یا همان رطب ، میوه ای قدیمی است که طبع گرم و خشک دارد و در مناطق گرمسیری رشد می کند. خرما میوه ای با هسته سفت و سخت و پوست نازک با طعمی شیرین است. خرما بر خلاف این که در کشورهای اروپایی زیاد استفاده نمی شود در خاور میانه و کشورهایی مانند ایران بسیار طرفدار دارد. خرما علاوه بر این که در انواع و اقسام ترشیجات استفاده می شود به عنوان دسر و وعده صبحانه نیز میل می شود. اصلی ترین خاصیت خرما شیرینی و قند طبیعی این میوه است که جایگزینی برای انواع غذاهای قندی محسوب می شود و به همین دلیل است که در زمان افطار به مصرف آن توصیه شده است و همینطور به دلیل قند فراوانی که دارد بر عملکرد حافظه تاثیر مثبت دارد و مفید ترین خوراکی برای دانش آموزان است که در زمان مدرسه و امتحانات آن را مصرف کنند. خاصیت اصلی خرما ضد یبوست بودن آن نیز هست که افراد مبتلا به یبوست اغلب از این خوراکی استفاده می کنند. علاوه بر فیبر و قندی که در خرما موجود است این خوراکی منبع غنی کلسیم, فسفر, منیزیم, سدیم, آهن و روی نیز است.خرما به علت داشتن منیزیم، انرژی عضلانی بدن را تقویت میکند و نیروی عمومی بدن را افزایش میدهد و به علت داشتن فسفر و منیزیم موجب تقویت حافظه میشود. خرما جدای از خاصیت های گفته شده برای درمان کم خونی, درمان بیماری کبد چرب, تقویت قلب و کاهش خطر سکته های قلبی, درمان حساسیت و آلرژی, تقویت دستگاه گوارش و درمان سردرد های ناشی از میگرن مفید است. شیره گرفته شده از خرما نیز به همان اندازه خرما مقوی است و در درمان روماتیسم, تقویت استخوانها و سرماخوردگی موثر است.
مواد لازم برای ترشی خرما
- خرما، یک کیلوگرم (هسته های آنها را جدا کنید)
- سماق کوبیده شده، نیم کیلوگرم
- تمبر هندی جوشیده، نیم کیلوگرم
- آب لیموترش، یک لیوان
- دارچین ساییده شده، یک قاشق سوپ خوری سرخالی
- مغز گردوی خردشده، 100 گرم (در صورت تمایل)
- دانه انار، 50 گرم (در صورت تمایل)
- نمک و فلفل، به میزان لازم
طرز تهیه ترشی خرما
دو سه لیوان آب را در کاسه ای بریزید و سماق را به آن اضافه کنید تا خیس بخورد. مدت زمان لازم برای خیساندن سماق 2 ساعت است.پس از آن مخلوط سماق و آب را از صافی عبور دهید و آب آن را به ظرف دیگری منتقل کنید. تمبر هندی را نیز در یکی دو لیوان آب خیس کنید و بگذارید حدود 24ساعت بماند.پس از این مدت، آن را نیز صاف کنید. حالا آب تمبر هندی و آب سماق را در کاسه فلزی گودی با هم مخلوط کنید، سپس آب لیموترش را به آن اضافه کنید.
ترکیب این 3 مایع را روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا چند جوش بزند. پس از آن، اجاق را خاموش کرده و مخلوط را کناری بگذارید تا سرد شود.در این فاصله خرماهای هسته گرفته را چرخ کرده یا در دستگاه خردکن له کنید؛ سپس آن را به مخلوط این آب ها (آب سماق، تمبر هندی و لیمو ترش) اضافه کنید.برای اینکه ترشی خرما کاملا جا بیفتد، مخلوط نهایی را دوباره روی شعله اجاق گاز قرار دهید و اجازه بدهید 2 دقیقه حرارت ببیند. در طول این مدت، مرتب مواد را هم بزنید تا مخلوط یکدست شود و ترشی جا بیفتد.در پایان گردو و دانه های انار را نیز اضافه کنید و پس از مخلوط کردن با خرما، ترشی را نوش جان کنید.
مواد مورد نیاز ترشی خرما روش دوم
- خرما 1 كیلوگرم
- سركه 500 میلی لیتر
- دارچین 2 قاشق چایخوری
- پودر هل 2 قاشق چایخوری
- پودر جوز یك چهارم قاشق چایخوری
- نمك یك چهارم قاشق چایخوری
طرز تهیه ترشی خرما روش دوم
ابتدا هسته های خرما را دربیاورید. آن گاه در كاسه مناسبی قرار دهید و رویش سركه بریزید و به مدت 8 ساعت به همین شكل نگه دارید. حالا خرما را با چنگال له نمائید و با چرخ گوشت یا دستگاه غذاساز نرم كنید. اینك دارچین، هل، جوز و نمك را بیفزائید و مواد را كاملاً مخلوط سازید. غلظت مخلوط باید مانند ماست باشد.سپس آن را در شیشه مناسبی بریزید و در یخچال قرار دهید. این ترشی، طعم ملس خواهد داشت بلافاصله آماده مصرف می باشد.