حنا بي خطر است و هنوز جايگاه خود را به عنوان يک آرايش طبيعي حفظ کرده. اما آنچه امروز به عنوان حناي هندي معروف شده، ماده گياهي خالصي نيست و مواد شيميايي رنگي به آن اضافه شده که رنگي متمايز از رنگ حناي گياهي، يعني قهوه اي يا سياه ايجاد مي کند. يکي از مواد شيميايي غير استانداردي که در برخي از رنگ هاي نامرغوب وجود دارد، پارافنيلين ديامين است که استفاده از آن، منسوخ شده است. اين ماده در تماس با پوست واکنش و حساسيتي شديد به وجود مي آورد. شايع ترين واکنش در برابر اين ماده، درماتيت تماسي است. قرمزي، سوزش، خارش و التهاب از نشانه هاي حساسيتي بدن به اين ماده است که اگر شديد باشد، ممکن است تا مدت ها آثار آن روي پوست باقي بماند. به نظر مي رسد هنوز نظارت کاملي روي اين ماده وجود ندارد و مواد ترکيبي داخل آن ناشناخته است. حناي هندي، يک رنگ مو است و مردم نبايد به آن به چشم حنا نگاه کنند. برخي مسافران به جنوب يا مناطق محلي و بومي مي گويند بوميان نقش و نگارهاي زيبايي با حنا روي دست و پاي افراد مي زنند و اين رخداد بسيار مورد استقبال مسافران است و مردم از بچه هايشان با پوست تزئين شده با حنا عکس مي گيرند!
جلوگیری از حساسیت پوستی در استفاده از حنا یکی از نکات مهمی است که باید به آن توجه کرد زیرا که عوارض زیادی دارد. حنا جزء هنرهای طراحی بدن محسوب می شود با اینحال استفاده از آن می تواند خطراتی را در پی داشته باشد. نباید از حنای سیاه استفاده شود. نباید از حنا بر روی بدن کودکان یا موهایشان استفاده کنید. اگر بعد از طراحی با حنا روی بدن عارضه جانبی را تجربه کردید حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
بخش اول: آشنایی با حساسیت پوستی در استفاده از حنا
1. باید بدانید که استفاده از حنا بر روی پوست یا مو الزاما روشی مطمئن نیست:
با توجه به گزارش های زیادی که به خاطر استفاده طولانی مدت از حنا و کاربرد آن به عنوان تاتوی موقت دریافت شده است برخی از مشتریان عارضه های جانبی شدیدی را در این شرایط تجربه کرده اند. این عوارض جانبی در برگیرنده ضایعات قرمز رنگی است که بر آمده هستند، از دست دادن رنگدانه های پوستی، تاول، افزایش حساسیت به نور خورشید، قرمزی و زخم دائمی است هر چند همه عوارض به این ها محدود نمی شود. این واکنش ها ممکن است بلافاصله بعد از طراحی حنا روی بدن یا تاتوی موقت با حنای قرمز سنتی یا حنای سیاه رخ دهد. واکنش های حاصل از تاتوی موقت حنا ممکن است در عرض دو الی سه هفته بعد از انجام تاتو بروز کند.همچنین ممکن است حساسیت و عوارض جانبی ناشی از رنگ کردن موها با حنا ، در هر دو حالت سیاه یا قرمز را هم تجربه کنید.
2. برچسب روی محصولات را به دقت بخوانید:
اگر برای استفاده از حنا در منزل بر روی پوست یا مو حنا را خریداری می کنید ممطئن شوید هر کدام از مواد تشکیل دهنده آن را به دقت بررسی می نمایید. از به کار بردن حناهایی که به آن افزودنی رنگی اضافه شده خودداری کنید. اگر تاتوی حنا را توسط هنرمند تاتو دریافت کرده اید یا موهای خود را توسط یک فرد حرفه ای با حنا رنگ کرده اید مطمئن شوید در مورد مواد تشکیل دهنده آن اطلاعات لازم به دست می آورید. از فرد در مورد وجود PPD در حنا سوال کنید. اگر حنا چنین افزودنی داشت از آن استفاده نکنید.
3. از به کار بردن حنا بر روی بدن کودکان پرهیز کنید:
از کشیدن طرح حنا روی پوست کودکان خودداری کنید. پوست کودکان به حنا بسیار حساس است و حساسیت های پوستی و واکنش های آلرژیک به حنا در کودکان بسیار دیده می شود.کودکانی که کمبود گلوکز-6 و فسفات دی هیدروگناز دارند بیشتر در معرض خطر هستند و طراحی حنا بر روی پوست این کودکان می تواند عوارض جانبی منفی و تهدیدکننده زندگی در پی داشته باشد. اگر کودکی با این شرایط در معرض حنا قرار گرفت بلافاصله با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید.
بخش دوم: روش صحیح استفاده از حنا برای جلوگیری از حساسیت پوستی
1. از به کار بردن حنای سیاه بر روی پوست و مو خودداری کنید:
برخی از سازندگان جوهرها یا ماژیک ها از حنای سیاه استفاده می کنند. بیشتر افراد نیز حنا را با خاکستر زغال در رنگ های موها ترکیب می کنند که در برگیرنده PPD است. جهت جلوگیری از حساسیت پوستی در استفاده از حنا، PPD نباید روی پوست انسان مصرف شود. استفاده از این ماده در محصولات آرایشی پوستی مجاز نیست و می تواند واکنش های خطرناکی روی پوست ایجاد کند. با اینکه ماژیک های در برگیرنده حنای سیاه می توانند تاتوهایی ایجاد کنند که تیره تر است و دوام بیشتری نسبت به حنای سنتی دارد اما مواد آنها بسیار خطرناک است و نباید مورد استفاده قرار گیرند.
2. از حنای قرمز سنتی استفاده کنید:
حنای قرمز معمولا زمانی که روی پوست زده می شود مطمئن است. استفاده از چنین حنایی برای کارهای هنری روی پوست معمولا مطمئن خواهد بود. با اینحال حنای قرمز نیز می تواند خطرات نادری بر روی پوست ایجاد کند و فرد را دچار واکنش های آلرژیک یا حساسیت بیش از حد نماید.
3. تست پوستی انجام دهید:
قبل از اینکه بخواهید از حنا به عنوان رنگ مو یا برای طراحی روی پوست استفاده کنید مطمئن شوید که تست پوستی را انجام می دهید. مقدار بسیار اندکی از آن را روی پوست یا مو بمالید. حداقل 15 دقیقه منتظر بمانید و سپس آن را بشویید. اگر عارضه جانبی همچون قرمزی یا تحریک را مشاهده کردید دیگر از حنا بر روی پوست یا موی خود استفاده نکنید.
4. زمانی که حنا را روی پوست یا موی خود می زنید دستکش بپوشید
زمانی که حنای سنتی را روی پوست یا موی خود می زنید مطمئن شوید دستکش می پوشید. این کار مانع از رفتن حنا به مناطق ناخواسته می شود و می تواند فرایند امنی را ایجاد نماید.
5. از خرید کیت حنا برای استفاده در منزل خودداری کنید:
معمولا فروشگاه ها کیت هایی که در برگیرنده منابع لازم برای ایجاد تاتوی حنا در منزل هستند را به فروش می رسانند. این ها ممکن است در برگیرنده مواد شیمیایی مضری برای پوست باشند. پس از آن ها در منزل استفاده نکنید.
6. پودر حنا را از فرد حرفه ای قابل اعتماد خریداری کنید
اگر تصمیم گرفته اید تاتوی حنا را روی پوست خود انجام دهید به دنبال فرد قابل اعتمادی باشید که محصول خوبی را به فروش می رساند و از انتخاب پودر حنای با کیفیت و خرید از وی اطمینان حاصل نمایید.
7. اگر عوارض جانبی را تجربه کردید حتما از پزشک یا اورژانس کمک بگیرید:
اگر عارضه جانبی را بعد از تاتوی حنا یا رنگ کردن موها با حنا تجربه کردید حتما با پزشک مشورت کنید. با اینکه عوارض جانبی ناشی از حنای قرمز بسیار نادر است اما باز هم ممکن است چنین عوارضی رخ دهد. واکنش به حنای سیاه شایع تر است و بیش از 2.5 درصد افراد در این شرایط حساسیت به PPD را تجربه می کنند. اگر عارضه ای را تجربه کردید حتما با پزشک مشورت کنید.