ولین درسی که یک معلم رانندگی باید آموزش دهد، نکات اساسی مربوط به ایمنی و طرز نشستن است. در هنگام رانندگی نحوه نشستن شما بسیار مهم است، اگر در هنگام رانندگی درست بنشینید، کمتر دچار خستگی و بدن درد می شوید. چه برای گذران زندگی رانندگی کنید و چه هر چند وقت یکبار، داشتن وضعیت صحیح رانندگی برای سلامتی و ایمنی جاده شما یک نکته اساسی است. باور کنید یا نه موقعیت مناسب رانندگی می تواند با اطمینان شما را از تصادفات رانندگی نجات دهد.
برخی از آسیب های جسمانی، ناشی از نشستن های طولانی مدت می باشد. زیرا عضلات باید مدت زمان طولانی، فشار ناشی از وزن بدن را بردوش خود تحمل کنند و مانع وارد شدن این فشار بر مفاصل و همچنین ستون فقرات کمری، پشتی و لگن شوند. از این رو دانستن بهترین روش برای نشستن در اتومبیل ضروری است.
بهترین حالت نشستن بر روی صندلی
بهتر است بدانید که بهترین حالت نشستن بر روی صندلی به گونه ای است که ستون فقرات حالتی به خود بگیرد که زاویه عمودی با صندلی را تشکیل دهد. به هیچ عنوان نباید کمر در هنگام نشستن بر روی صندلی قوز داشته باشد. همچنین راننده باید به گونه ای بر روی صندلی نشسته باشد که برای رسیدن پاهای خود به پدال هیچ مشکلی نداشته باشند و بدون هیچگونه تلاشی پاها به پدال برخورد داشته باشد.
در نشستن صحیح فاصله باید شانه های راننده با فرمان به اندازه ای باشد که بدون جمع شدگی و خم شدن باشد تا به کمر فشاری وارد نشود.
روش صحیح نشستن بر روی صندلی اتومبیل
هنگام نشستن باید کاملاً احساس راحتی کنید.
گردن و پشت شما باید تکیه گاه مناسبی داشته باشد تا در دراز مدت از مشکلات فیزیکی که ممکن است برای بدن پیش آید، جلوگیری کند.
طوری بر روی صندلی بنشینید که بدن تان کاملاً پشت به صندلی قرار بگیرد. و قسمت تحتانی بدن تان در انتهای صندلی قرار گرفته وبه سمت عقب برود.
و کمر شما باید بر تکیه گاه و پشتی قرار گرفته و راحت باشد. هنگام رانندگی هیچگاه بدن خود را به سمت جلو نکشید، تا بتوانید پدال گاز را بفشارید.
بلکه همیشه صندلی خود را تنظیم کنید و موقعیت بدن خود را، برای بهتر دیدن یا رسیدن پا به چیزی مثل پدال گاز یا ترمز را تغییر ندهید.
روش صحیح بستن کمربند ایمنی
کمربند ایمنی خود را طوری ببندید که کمربند از روی لگن شما بگذرد و آن را روی شکم و معده نبندید.
این کار باعث می شود که در هنگام برخورد با چیزی یا اتومبیلی و بروز حادثه و تصادف، کمربند لگن شما را محکم نگه دارد، و از آسیب لگن و کمر شما جلوگیری کند.
بستن کمربند به شکل صحیح آن خود یکی از نکات نشستن صحیح بر روی صندلی اتومبیل است.
روش صحیح گرفتن فرمان اتومبیل
فرمان اتومبیل را مانند یک ساعت با دو دست نگه دارید. اگر فرمان اتومبیل را مانند یک ساعت فرض کنید، باید دست راست خود را در موقعیت عدد ۳ و دست چپ خود را در موقعیت عدد ۹ قرار دهید.
حتماً می دانید که این کار را برای چه به چه منظور باید انجام دهید؟ حفظ این حالت و روش صحیح گرفتن فرمان اتومبیل باعث می شود که شما بیش ترین و کامل ترین وضعیت را نسبت به کنترل فرمان اتومبیل داشته باشید.
حتما خودتان میدانید که رانندگی کردن با یک دست اشتباه است. زیرا باعث می شود تا شما ستون فقرات خود را به این طرف و آن طرف خم کنید، و این عمل کم کم باعث ایجاد کمردرد خواهد شد.
فرمان را طوری در دست بگیرید که مچ دست خمیده نباشد و دست حالت کشیده و زاویه آرنج بیش از ۹۰ درجه باشد.
روش صحیح قرار گرفتن پاها بر روی صندلی در هنگام رانندگی
در روش صحیح قرار گرفتن بر روی صندلی، پاها باید به گونه ای قرار بگیرند که کمترین فشار در ناحیه ی ران ایجاد شود، و همچنین کشیدگی در عضله پشت ساق پا ایجاد نشود.
پاها باید تا حد ممکن در وضعیت ۹۰ درجه باشند و درضمن بتوانند به راحتی به پدال برسند و نیازی به کردن و یا کشیده شدن بیش از حد عضلات نباشد.
دست ها نباید خیلی دوریا خیلی نزدیک به فرمان باشند، تا باعث ایجاد فشار در ماهیچه ها و شانه و آرنج و همچنین عضلات گردن نباشند.
چون در حالت کشیدگی و یا فشار و جمع شدن عضلات دست به مرور زمان دچار گرفتگی و آسیب خواهند شد.
روش صحیح قرار دادن پای چپ وقتی که از آن استفاده نمی کنید.
اگر ماشین شما با دنده کار می کند، تکلیف مشخص است که پای چپ خود را برای گرفتن کلاچ باید برروی پدال آن قرار دهید. اما اگر ماشین شما دنده اتومات است. دیگر نیازی به فشردن کلاچ ندارید.
هرگز نباید پای چپ خود را از کف ماشین بردارید و باید آن را روی زیر پایی بگذارید.
چون هنگامی که پای چپ بر روی کف ماشین و صاف قرار بگیرد، به لگن و کمر تان کمک می کند، تا در حالت نرمال و طبیعی خود قرار بگیرد.
این روش صحیح قرار گرفتن پا، باعث می شود، که دچار کمر درد و آسیب های عضلانی و یا استخوانی نشوید.
نکاتی دیگر برای راحتی در حین نشستن پشت فرمان خودرو
اما به عنوان نکات دیگر برای روش صحیح نشستن پشت فرمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با عجله وارد خودرو نشوید؛ ابتدا بر روی صندلی داخل خودرو نشسته و سپس پاهای تان را به سمت درون یا داخل خودرو بچرخانید.
- در زمان خارج شدن از خودرو نیز اول پاهای تان را خارج کنید و سپس بدن خود را بیرون ببرید.
- قبل و بعد از رانندگی، اجسام و لوازم سنگین، بلند نکنید؛
- پس از مدتی رانندگی کردن، چند دقیقه ای به بدن و فکر خودتان استراحت دهید و با کمی کشش و انجام حرکات ورزشی هوازی و کششی، فشار را از بدن تان خارج کنید.
در انتها باز به این نکته اشاره میکنیم که وضعیت مناسب بدن در هنگام رانندگی باعث کاهش خسارات، تلفات و صدمات ناشی از رانندگی های طولانی مدت شده و همچنین، می تواند باعث کاهش آسیب ها در هنگام بروز تصادف شود؛
تنها، با صرف کمی وقت، برای بهتر نشستن، رعایت نکات و انجام برخی تنظیمات، سلامتی و ایمنی را به خود و خانواده تان هدیه کنید.