ماچا، یک نوع چای سبز با سبک برداشت، فرآوری و آماده سازی منحصر به فرد است که از صدها سال پیش در کشورهای آسیایی برای درمان برخی از بیماری ها و به عنوان یک نوشیدنی نیروبخش خورده می شود. درختچه های چای سبز ماچا در طول زمستان به خواب زمستانی می روند و با نگهداری مواد معدنی در خود و با رسیدن فصل بهار و بیدار شدن از خواب زمستانی، از طریق عمل فتوسنتز بهترین نوع چای با طعمی شیرین را به وجود می آورند.
بوته گیاه ماچا (Camellia sinensis) از سه تا چهار هفته قبل از برداشت با سایبان های چوبی یا چهارچوب های آلومینیومی پوشانده می شود تا نور آفتاب به صورت مستقیم به آن نتابد و برگ های آن در سایه رشد کنند. پس از برداشت، برگ ها از ساقه های گیاه جدا می شود و سپس با فرآوری تبدیل به یک پودر نرم می شوند. ماچا برخلاف بیشتر چای ها، همیشه به صورت پودری مورد استفاده قرار می گیرد.نوشیدن یک لیوان چای ماچا در روز، بین چهار تا شش ساعت به بدن انرژی می دهدپودر چای ماچا معمولا با مایعات و غالبا با آب یا شیر مخلوط می شود. چای ماچا به خاطر نوع منحصربه فرد برداشت آن، دارای مقادیر بالای کافئین، کلروفیل و آمینواسید تیانین و همچنین برگ های سبز تیره است. چای ماچا یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در چین و آسیا به شمار می آید. ماچا علاوه بر خواص چربی سوزی، با بو و رنگ فوق العاده خود شما را شگفت زده خواهد کرد.
به صورت سنتی، دو نوع چای ماچا وجود دارد: نوع مرغوب نازک (Koicha) که به صورت روزمره استفاده می شود و نوع ضخیم (Usucha) با کیفیت پایین تر که قیمتی ارزان تر دارد و کاربرد مصرف آن، بیشتر برای شیرینی پزی، تولید ماکارونی و بستنی است.
نوشیدن یک لیوان چای ماچا در روز به طور متوسط بین چهار تا شش ساعت به بدن انرژی می دهد. چای سبز ماچا را می توان به صورت گرم و سرد سرو کرد و نکته جالب این است که در هر دو روش، تمام خواص این چای شگفت انگیز حفظ می شود.
مواد لازم برای چای سبز ماچا با شیر گرم
- آب داغ :نصف پیمانه
- شیر گرم:نصف پیمانه
- چای ماچا:یک قاشق چای خوری
- شیرین کننده طبیعی :مثل عسل یا شیره درخت افرا (انتخابی)
برای درست کردن چای سبز ماچا ابتدا باید چای در یک کاسه مخصوص به نام چاوان بریزید و با یک مخلوط کن چوبی کوچک از جنس بامبو آن را بسابید.البته با چنگال و یا آسیاب برقی نیز میتوان این کار را کرد.که البته این کار برای ژاپنی ها بسیار وقت گیر است .ژاپنی ها برای خردکردن هر دانه ریز و درشت این چای ،وقت و انرژی زیادی میگذارند.که از زمان دم کشیدن و آماده شدن چای بیشتر طول می کشد.بعد از پودر کردن ماچا ، چند قاشق آب داغی که جوش نباشد به آن اضافه می کنند و دوباره با مخلوط کن چوبی هم میزنند.وقتی مقداری کف روی چای ایجاد شد و یک سری حباب های ریز و درشت روی آب نشست ،نشان دهنده ،آماده شدن چای سبز است.چای را در لیوان موردنظرتان بریزید و شیر گرم را به آن اضافه کنید و کمی هم بزنید. اگر بتوانید شیر را فرم دهید ،شبیه لاته معمولی میشود.چای لاته را میتوانید با کمی عسل یا هر شیرین کننده طبیعی دیگر مزه دار کنید. که البته مزه واقعی آن بدون شیرینی است.
روش های دیگر برای تهیه چای ماچا
1. اگر به همزن بامبو دسترسی ندارید می توانید برای مخلوط کردن پودر ماچا و آب از مخلوط کن استفاده کنید.
2. اگر در حال حرکت هستید یا عجله دارید می توانید پودر چای ماچا را به همراه آب سرد داخل بطری دربسته ریخته و خوب تکان دهید.
فوت و فن تهیه و نگهداری چای ماچا
نکته 1: سه عنصر اصلی در پودر چای ماچا وجود دارند که طعم چای ماچا را تعیین می کنند:
- تانین؛ طعم شیرین و دلپذیر
- کاتچین؛ طعم گس
- کافئین؛ طعم تلخ ملایم
از آن جا که این عناصر در دماهای مختلف از پودر چای استخراج می شوند، با تنظیم درجه حرارت آب مورد استفاده در تهیه چای ماچا می توان طعم دلخواه را ایجاد کرد.دقت داشته باشید که تانین چه در دمای پایین یا بالا به راحتی استخراج می شود اما برای کاتچین بهتر است از دمای 75 درجه سانتی گراد و برای کافئین از آب با دمای بالا استفاده شود.بنابراین اگر طعم دلپذیر و ملایم دوست دارید بهتر است از آب با دمای پایین تر (کمتر از 65 درجه سانتی گراد) برای تهیه چای ماچا استفاده کنید که سطح تانین بالاتر و کاتچین و کافئین کمتری از پودر استخراج شود.
نکته 2: بهتر است از آبی که قبلا جوشیده باشد برای تهیه چای ماچا استفاده شود زیرا مواد معدنی موجود در آب معمولی می تواند طعم اصیل چای ماچا را خراب کند.
نکته 3: پودر چای ماچا را در ظرف دربسته و در قسمت سرد و تاریک یخچال نگهداری کنید. قرار دادن پودر چای ماچا در مقابل نور خورشید، رطوبت و گرما باعث تغییر رنگ و طعم این نوشیدنی خواهد شد.
نکته 4: اگر به دنبال مزایای لاغری چای ماچا هستید توصیه می شود بین 3 تا 5 فنجان چای ماچا در طول روز مصرف کنید. مصرف بیش از 5 فنجان در روز توصیه نمی شود.