به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، جلوبندی خودرو به قسمت جلو و زیرین خودرو گفته می شود که یکی از وظایف آن ایجاد راحتی رانندگی و تعلیق خودرو در هنگام حرکت و رد شدن از سطوح ناهموار می باشد. تفاوت سیستم تعلیق خودرو با جلوبندی خودرو در این است که سیستم تعلیق شامل کمک فنرها و چرخ های عقب خودرو نیز می شود اما جلوبندی تنها به قسمت جلوی خودرو اشاره داشته و شامل فرمان و میل فرمان نیز می گردد.
از آنجا که چرخ های جلو، نقش هدایت خودرو را به طرفین نیز بازی می کنند، در نتیجه اهمیت سیستم تعلیق خودرو در جلو بسیار بیشتر از عقب خودرو می باشد از این رو به این قسمت که شامل سیستم فرمان خودرو نیز می شود، به طور جداگانه، جلوبندی خودرو گفته می شود.
رایج ترین ایرادات جلوبندی و سیستم تعلیق
۱- یکدست کشیدن خودرو هنگام حرکت
یکدست کشیدن خودرو به سمت چپ و یا راست رایج ترین ایراد سیستم تعلیق و جلوبندی ماشین است. همچنین عیب یابی دقیق این مشکل بدون کمک یک متخصص سخت ترین مورد است. زوایای کمبر، کستر و تواین تایرها (فرمان) باید تنظیم شوند. تنظیم بی دقت فرمان باعث سایش تایر در یک طرف، یکدست کشیدن اعصاب خرد کن، جنگ همیشگی با فرمان و حتی کاهش قابلیت پیمایش خودرو (بالا رفتن مصرف) خواهد شد.
یکدست کشیدن خودرو به دلایل مختلفی اتفاق می افتد:
- تنظیم باد تایر نامساوی
- سائیدگی نامتقارن لاستیک
- تنظیم فرمان بی دقت
- سگدست های معیوب و یا شانه ای معیوب فرمان
- کالیپر ترمز (در یک طرف) جام کرده است
اگر داخل یک چاله و یا یک دست انداز بزرگ بیافتید تنظیم فرمان شما بهم می ریزد. تغییر در تنظیم فرمان یک دفعه و ناگهانی صورت نمی گیرد بلکه یکی از اجزا مثل فنر، کمک فنر، یا سگدست ها ممکن است دچار آسیب یا شکستگی شده باشند.
ممکن است ایراد فقط مربوط به تایر باشد
برخی اوقات ایراد به سادگی با تنظیم باد تایر کم باد و یا پرباد و یا حتی جابه جا کردن تایرها برطرف می شود.
در برخی موارد نیز ممکن است با تعویض قطعات کلیدی جلوبندی ماشین و با صرف وقت زیاد در تعمیرگاه مشکل برطرف شود.
به هر حال نادیده گرفتن عیوب فقط خرابی را حاد تر می کند. عیوب خود به خود برطرف نخواهند شد!
۲- احساس کردن تک تک دست اندازهای جاده
سواری خشک نشانه مشخص خرابی و فرارسیدن زمان تعویض کمک فنرها و یا دیگر قسمت های سیستم تعلیق و جلوبندی ماشین است. اگر با هر دست انداز خودرو پرش می کند نشانه وجود عیب در فنربندی خودرو است که هرچه زودتر باید به آن رسیدگی شود.
تست پرش خودرو
وقتی خودرو را پارک کرده اید تمامی وزن خود را بر روی قسمت جلو خودرو بیاندازید و سپس رها کنید و میزان حرکت آن را بررسی کنید. اگر سه بار یا بیش تر پرش کرد، کمک فنر ها و یا بازوهای استرات معیوب شده و نیاز به تعویض دارند.
کمک فنر های معیوب نشانه مشکلات بزرگ هستند
کمک فنرها از انتقال شوک ناگهانی به اتاق خودرو جلوگیری می کنند؛ در نتیجه وقتی در هنگام حرکت ضربه احساس می شود کمک فنرها دارای اشکال هستند.
همچنین وظیفه دیگر کمک فنر نگه داشتن تایر بر روی جاده است. وقتی این کار را به خوبی انجام ندهند خودرو نیز روی هر دست اندازی می پرد.
داخل کمک فنر پر از روغنی است که وظیفه دفع پرش ها را برعهده دارد.
عملکرد این عضو حیاتی با نشت پیدا کردن به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد و به آرامی خاصیت خود را از دست می دهد.
روی فنرهای شمشی معیوب به هیچ عنوان حساب نکنید
عیب و ایراد فنربندی خودروهای دارای فنرهای شمشی (برگی) را می توان از طریق خوابیدن خودرو در سمت عقب متوجه شد. چرا که معمولاً این نوع فنربندی در خودروهای باری استفاده می شود و قسمت عقب این خودروها برای تحمل بار اضافه کمی متمایل به سمت بالا تنظیم می شوند.
۳- ارتفاع پایین تر یک طرف خودرو
اگر در یک سطح صاف یک طرف خودرو پایین تر از دیگری است فنرهای خودرو شما معیوب هستند.
احتمالاً در دست اندازها متوجه صداهای ناهنجار فنر خراب خود شده اید و یا متوجه سخت پیچیدن خودرو شده اید چرا که فنر معیوب تحمل وزن خودرو را ندارد.
کمک فنر ها نیز می توانند عامل دیگر این مشکل باشند. کمک فنری که بیش از اندازه جمع می شود فنر را تحت فشار بیش تری قرار می دهد؛ در نتیجه پایین تر از حد معمول قرار می گیرد.
کمک فنر معیوب به صورت مستقیم روی ارتفاع خودرو تاثیر نمی گذارد ولی در جاده های ناهموار باعث عملکرد ضعیف سیستم تعلیق خودرو می شود.
فنرها را به وسیله اعمال فشار بر روی صندوق عقب امتحان کنید
این روش آسان ترین روش تست فنرها است. بر روی صندوق عقب خودرو فشار آورده، رها کنید و به صدای سیستم تعلیق توجه کنید. اگر صدای به اصطلاح قیژقیژ شنیده شد مطمئناً در کمک فنرها، فنرها، بوش ها و دیگر قسمت های مرتبط مشکل وجود دارد.
کوچک ترین تفاوت ارتفاع در دو طرف خودرو می تواند نشانه وجود نشتی یا خرابی در فنرها و یا کمک فنرها باشد.
۴- کله زدن، خم شدن و یا انحراف ماشین با هرگونه حرکت آنی (تکانه)
در صورت مشاهده مشکلات زیر کمک فنرها یا بازوهای استرات خودرو شما نیاز به تعویض دارند:
- با ترمزگیری خودرو به اصطلاح کله می زند (به سمت جلو شیرجه می زند)
- در هنگام پیچیدن خودرو منحرف می شود (به این طرف و آن طرف)
- در هنگام شتابگیری خودرو به اصطلاح چمباتمه می زند (به سمت عقب)
توجه داشته باشید که هر خودرویی با سیستم تعلیق و جلوبندی کاملاً سالم با رانندگی خشن دچار حالت های فوق خواهد شد. اما در اینجا در مورد رانندگی روزمره و آرام صحبت می کنیم.
۵- حرکت سخت فرمان خودرو
اگر متوجه سخت پیچیدن فرمان خصوصاً در هنگام حرکت با سرعت پایین شده اید به احتمال قوی سیستم تعلیق یا فنربندی دچار مشکل است. گاهی اوقات در هنگام چرخاندن و یا بعد از حرکت با غربیلک فرمان که به یک طرف پیچیده شده متوجه لغزش در آن می شویم.
قسمت های مختلف سیستم هیدرولیک فرمان می توانند مسئول پیش آمدن چنین اشکالاتی باشند:
- کمبود روغن فرمان هیدرولیک
- پارگی یا خرابی تسمه فرمان هیدرولیک
- نشتی در دنده شانه ای فرمان
- بوش های خراب سگدست ها
نتیجه گیری نهایی
- از آنجایی که جلوبندی ماشین ، سیستم تعلیق ، فنربندی خودرو مستقیماً با راحتی (سواری) و قابلیت هدایت خودرو (هندلینگ) در ارتباط است؛ همیشه بهتر است سلامت قسمت های مختلف آن بررسی شود و اگر کوچک ترین مشکلی در هر کدام از این قسمت ها دیده شد فوراً نسبت به رفع آن ها توسط یک مکانیک باتجربه اقدام نمود.
- بهتر است هر راننده با نشانه های خرابی جلوبندی ماشین (که در بالا گفته شد) آشنا شود تا در صورت وقوع هرکدام برای جلوگیری از تصادف و یا تحمیل شدن مخارج بسیار و معطلی در تعمیرگاه ها و جاده ها نسبت به رفع آن عیب اقدام کند.
- کوچک ترین تصادف نیز می تواند منجر به ایجاد نشتی در کمک فنرها شود در نتیجه همیشه بعد از وقوع تصادف آن ها را بررسی کنید.