به گزارش سرویس هنر و رسانه پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از فارس، «فوران ابتذال در شبکه نمایش خانگی»؛ این تیتر یک یادداشت روزنامه کیهان است که بر این باور است که بعضی از برنامههای تولید شده شبکه نمایش خانگی «برای تخریب سبک زندگی ایرانی_اسلامی و ترویج سبک زندگی اباحهگر و بیبندوباری» ساخته شدهاند. در همین حال، از آبانماه سال گذشته تاکنون 33 پویش با 53 هزار امضا از سوی مخاطبان سامانه فارس من خبرگزاری فارس ثبت شده است که مخاطبان خواستار «نظارت بر تولید و انتشار سریالهای نمایش خانگی» شدهاند.
طی یک دهه گذشته که سریالهای نمایشخانگی رواج یافتهاند، به گفته مخاطبان خبرگزاری فارس «تجملگرایی، ترویج روابط آزاد و خارج از ازدواج، ترویج بیبندوباری و تصویرسازی بر مبنای عشق مثلثی، شکستن چارچوب خانواده، خیانت، استفاده از مشروبات الکلی و دخانیات و…» بهعنوان ابزاری برای جذب مخاطب استفاده شده است.
در بین پویشهای مخاطبان خبرگزاری فارس، پویشهای «حیا زدایی با چاشنی خنده در جوکر»، «بار دیگر افتضاحی در نمایش خانگی با سریال قهوهترک»، «لزوم رسیدگی به موضوع ترویج ناهنجاری در فیلمهای خانگی»، «درخواست بازنگری در ادامه پخش سریال رهایم کن»، «تسریع در توقف نمایش ناهنجاریها در سینمای خانگی»، «وزارت ارشاد پاسخگوی وضعیت سریالهای نمایش خانگی باشد» و «قهوه پدری ترویج ابتذال شبکه فارسی زبان خارجی در شبکه خانگی» بیشترین امضاها را از سوی مخاطبان فارس داشته است. به گفته هوشنگ توکلی، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون، مدیران شبکه نمایش خانگی، «یک جریان پولساز و صرفاً اقتصادی» را به عرصه نمایش خانگی وارد کردند و موجب انحراف در شبکه نمایش خانگی شدند و آن را بهجای بدی کشاندند.
سلبریتی محوری و عدم انطباق فضای ترسیمی این سریالها با واقعیت و نمایش موقعیتهای لوکس و لاکچری فضایی رؤیایی را به تصویر میکشد که همین موضوع به علت فاصله این روایت با سطح زندگی عموم اقشار جامعه یک احساس شکست و سرخوردگی را برای مخاطب به همراه میآورد.
منتقد سینما و کارشناس فرهنگی رضا صائمی میگوید که این سریالهای پلتفرمی توانستند «نیاز بصری و سرگرمی و دراماتیک مردم را تامین کنند و نگذارند فرهنگ و عادت تماشای فیلم و سریال به خاموشی و رکود مطلق دچار شود» و به سنت سریال بینی رونق ببخشند و هم تجربههای نو و تازهای در سریالسازی ارائه دهند تا مخاطب با آثار نوآورانه و خلاقانهتری مواجه شوند. اما هاتف الرحمان صالحی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل فرهنگی، میگوید که یک دهه است که «شبکه نمایش خانگی ایجادشده تا گرهای را باز کند، اما متأسفانه گرهای را به گرههای فرهنگی قبلی افزوده است» و درحالیکه این بستر میتواند یک فرصت استثنایی برای ترویج سبک زندگی اسلامی و ایرانی باشد، اما به «تهدیدی برای متزلزل کردن بنیان خانواده تبدیلشده است.»
کارشناس و پژوهشگر سینما محمدرضا عباسیان میگوید که متأسفانه نحوه فعالیت پلتفرمها در حال حاضر، فاقد قانون است. «دعوایی بین وزارت ارشاد و صدا و سیما در این زمینه وجود دارد که به نتیجه نرسیده. از آن طرف، بیش از یک سال است موضوع تدوین آییننامه جدید پلتفرمها در شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسکوت مانده است». در این شرایط، انگشت اتهام به سمت مسؤولان فرهنگی است که چشمشان را روی این وضعیت ناهنجار بستهاند و این گره کور به دست آنها باز میشود.