امروزه ما در دنیایی زندگی می کنیم که ناگزیر از ارتباط و برخورد با دیگران هستیم، آنچه مسلم است این است که هیچ کس قادر نیست بدون کمک و مساعدت و ارتباط با دیگران، نیازهای معمولی خود را برطرف سازد. حال سؤالی که اینجا مطرح می شود این است که چگونه باید با دیگران ارتباط برقرار کنیم و جهت افزایش این ارتباط چه کارهایی باید انجام دهیم یا اینکه چه کارهایی نباید انجام دهیم.
چرا باید روابط اجتماعی قوی داشته باشیم؟
ما انسان ها موجودات اجتماعی هستیم و به گرفتن ارتباط با دیگران برای افزایش اعتماد به نفس خود نیاز داریم. این نیاز در ما باعث شده که دلمان بخواهد روابط اجتماعی قوی و موثری داشته باشیم و سعی کنیم مهارت های آن را یاد بگیریم. تجربه به ما نشان داده که این مهارت باعث میشود منظور خود را به شکل بهتری به دیگران بگوییم و بفهمیم دیگران واقعا چه میگویند.
می دانید ارتباط اجتماعی به چه معناست؟
به طور کلی به انتقال اطلاعات از فردی به فرد دیگر ارتباط اجتماعی میگویند. این ارتباط میتواند از طریق صدا ، نوشتار، تصویر یا زبان غیر کلامی ( مثل زبان بدن یا تن صدا) ایجاد شود. نکته مهم این است که بیشتر ارتباط ها تلفیق این روش ها با هم است. مثلا زمانی که شما همسایه خود را برای اولین بار میبینید و با او سلام و علیک میکنید دارید، برای باز کردن سر صحبت از تمام روش های انتقال اطلاعات استفاده میکنید.
روابط اجتماعی قوی چه تاثیری روی زندگی ما میگذارد؟
روابط اجتماعی بهتر روی تمام قسمت های زندگی شما از بخش شغلی گرفته تا زندگی شخصی تاثیر میگذارد. موارد زیر چند تا از مهمترین فواید داشتن روابط قوی می باشد
- توانایی مقابله با مشکلات را در شما افزایش میدهد
- باعث میشود بتوانید در کارهای تیمی بهتر عمل کنید
- میتوانید با افراد جدید آشنا بشوید
- موقعیت های جدید شغلی خوب به شما پیشنهاد میشود
- در رابطه های خود فرد موفق تری میشوید
- دچار سوتفاهم نمی شوید و حرف های دیگران را به درستی میفهمید
- اعتماد دیگران به شما بالا میرود
- دیگران با احترام با شما برخورد میکنند
راهکارهای تقویت روابط اجتماعی
در ادامه به راهکارهایی برای بهبود روابط اجتماعی اشاره شده است. مهمترین نکته آن است که شما ابتدا خودتان را بهتر بشناسید، به خودتان عشق بورزید و سپس در جهت برقراری ارتباطات بهتر در اجتماع تلاش کنید. زیرا کسی که ارتباط خوبی با خود ندارد، با دیگران نیز نمی تواند رابطه برقرار کند و تاثیر مثبتی بر افراد بگذارد.
۱. خود را مجبور کنید که مانند یک فرد اجتماعی رفتار کنید.
شما می توانید مانند یک موجود اجتماعی تر رفتار کنید، حتی اگر دوست ندارید. اجازه ندهید اضطراب مانع شما شود. تصمیم بگیرید که حتی وقتی از برقراری ارتباط فرار می کنید، با افراد جدید صحبت کنید و وارد گفتگو شوید. با گذشت زمان، این کار آسان تر خواهد شد و شما به سرعت شروع به تقویت روابط اجتماعی خود می کنید.
۲.از قدم های کوچک شروع کنید.
اگر رفتن به یک مهمانی یا گذراندن اوقات فراغت در جمع بزرگ، برایتان طاقت فرسا به نظر می رسد، کار خود را اتفاقات اجتماعی کوچکتر شروع کنید. به داخل فروشگاه مواد غذایی بروید و به صندوق دار بگویید ، “متشکرم” ، یا به یک رستوران بروید و غذای خود را سفارش دهید. تمرین کنید که صحبت های کوچک را به تدریج انجام دهید.
۳. سوالاتی با پایان باز بپرسید.
اگر می خواهید در مکالمه توجه ها را به سمت خود جلب کنید بهتر است از سوالات با پایان باز استفاده کنید. دیگران را به گفت و گو ترغیب کنید تا مجبور نشوید سکوت کنید یا تمام بار گفتگو را به دوش بکشید. سوالاتی بپرسید که بیش از پاسخی مثل بله یا خیر نیاز دارد و ممکن است راه را برای دعوت شخص مقابل برای ادامه مکالمه باز کند.
۴. دیگران را تشویق کنید تا در مورد خودشان صحبت کنند.
اکثر مردم واقعا لذت می برند که در مورد خودشان صحبت کنند. برای اینکه روابط اجتماعی قوی داشته باشید می توانید در مورد شغل، سرگرمی ها یا خانواده یک شخص سوال کنید. علاوه بر این نشان دهید شما علاقه مند به شنیدن آنچه گفته می شود هستید. اگر می خواهید مکالمه را ادامه دهید باید آن را مانند بازی پینگ پنگ ببینید. البته در نظر داشته باشید که همواره باید از سوال کردن در مورد مسائل خصوصی اجتناب کنید.
۵. برای خود اهداف مشخصی تعیین کنید.
اگر همچنان سوال چگونه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم برای شما مطرح است می توانید برای خودتان یک هدف در گفت و گو تعیین کنید.چند هدف کوچک برای خود تعیین کنید. شاید شما بخواهید یک مهارت خاص را تمرین کنید یا شاید بخواهید در یک فعالیت اجتماعی در جامعه خود شرکت کنید. یک هدف تعیین کنید و شروع به کار در مورد استراتژی هایی کنید که زندگی اجتماعی شما را بهبود می بخشد.
۶. سخاوتمند باشید.
تعریف کردن می تواند راهی عالی برای شروع یک مکالمه موفق باشد. از همکار خود در مورد مقاله ای که در جلسه ارائه داده است تعریف کنید. یا از همسایه خود در مورد ماشین جدیدی که خریده است تعریف کرده و سوال بپرسید. تعریف کردن می تواند به دیگران نشان دهد که شما یک انسان اجتماعی و صمیمی هستید که به جزئیات و خوشحال کردن اطرافیان خود توجه دارد.
۷. کتابهایی درباره تقویت روابط اجتماعی بخوانید.
کتاب های زیادی در بازار وجود دارد که می تواند به شما در یادگیری مهارت های اجتماعی خاص و راه های شروع مکالمه کمک کند. با این حال، به خاطر داشته باشید که مطالعه در مورد این مهارت ها شما را به یک متخصص تبدیل نخواهد کرد. باید آن ها را بارها و بارها تمرین کنید. اگر در انجام تمرین ها احساس ضعف یا تنبلی می کنید، می توانید از یک روانشناس و مشاور همراه کمک بخواهید تا در گسترش مهارت های اجتماعی به شما کمک کند.
8. به زبان بدن خود توجه کنید.
ارتباط غیر کلامی بسیار مهم است. به نوع زبان بدن خود توجه کنید و سعی کنید آن ها را در جهت مثبت تقویت کنید. برای مثال برای گذاشتن تاثیر مثبت در یک مکالمه، نحوه نشستن شما، حرکت دستانتان و … بسیار مهم است. بدون آن که خودتان یا حتی شخص مقابل به صورت خودآگاه متوجه این اهمیت شوید. سعی کنید آرام به نظر برسید، شکل مناسبی از ارتباط چشمی برقرار کنید و برای گفتگو باز باشید. همچنین مطالعه و تحقیق در مورد زبان بدن و نحوه استفاده درست از آن ها می تواند به شما در تقویت روابط اجتماعی تان کمک کند.
9. به روز باشید.
برای تقویت روابط اجتماعی ، اتفاقات جدید و اخبار را بخوانید تا بتوانید با دیگران صحبت کنید. سعی کنید از مواردی که بسیار بحث برانگیز است مانند سیاست خودداری کنید، اما در مورد اخبار دیگری که ممکن است مورد توجه شما باشد، صحبت کنید. این می تواند راهی عالی برای شروع مکالمه باشد و به شما کمک کند تا به موضوعات خنثی پایبند باشید.
۱0. افکار منفی را دور بیندازید.
اگر درباره تعاملات اجتماعی خود افکار منفی زیادی داشته باشید، می تواند به واقعیت تبدیل شوند. به عنوان مثال، شخصی که فکر می کند ، “من خجالتی هستم” ، به مرور زمان خجالتی می شود و شدت آن بیشتر خواهد شد. افکار منفی را شناسایی کنید. آن ها را با افکار واقع بینانه تر مانند “من می توانم مکالمه کنم و می توانم با افراد جدید ملاقات کنم” جایگزین کنید.
۱1. ارزش های زندگیتان را مشخص کنید.
تقویت روابط اجتماعی وابسته به اجتماع و روابط شماست. با افراد اشتباه، شما هرگز قادر به برقراری ارتباط موثر و مثبت نخواهید بود. با فهمیدن این که چه چیزی را دوست دارید و برای شما مهم است، چه چیزی برای رشد و خوشبختی شما ضروری است، می توانید اجتماع اطراف خودتان را تعریف کنید. با همسو بودن شما و ارتباطاتتان، بدون شک روابط اجتماعی بهتری خواهید داشت.
۱2. بحث نکنید، اما یاد بگیرید که هوشمندانه سازش کنید.
سازش هوشمند شامل مسئولیت مشترک در مورد آینده رابطه و ابراز وجود است. وقتی همه به سهم خود در تکامل روابط خود تلاش کنند، تمرکز از بحث و استدلال به یافتن یک نقطه مشترک تغییر می یابد. برای بهبود روابط اجتماعی خود شخصی باشید که به جای بحث و دعوا، در جهت رشد ارتباطات، سازش درست و هدفمند انجام می دهد.
13.به یک گروه پشتیبانی برای تقویت مهارت های اجتماعی بپیوندید
بسیاری از جوامع گروه های پشتیبانی برای بهبود و تقویت مهارت اجتماعی ارائه می دهند. گروه های پشتیبانی به افرادی که در موقعیت های اجتماعی احساس خجالتی بودن، بی دست و پایی یا اضطراب دارند، کمک می کنند که مهارت های جدید را یاد بگیرند و تمرین کنند. شما با حضور در این گروه های پشتیبانی و تقویت مهارت های اجتماعی خود ممکن است بتوانید دوستان جدیدی پیدا کنید که مشکلات شما را درک کنند.