روایت‌های تلخ مادران از اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی/ دکتر بعد از بخیه زدن شکمم شوخی وحشتناکی کرد...

  سه شنبه، 17 بهمن 1402 ID  کد خبر 374286
روایت‌های تلخ مادران از اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی/ دکتر بعد از بخیه زدن شکمم شوخی وحشتناکی کرد...
ساعد نیوز: خشونت علیه مادران باردار در اتاق زایمانِ برخی بیمارستان‌های دولتی تا جایی بحث‌برانگیز شده که مجلس برای جلوگیری از این مساله، دستورالعملی تصویب کرده است. به گفته کارشناسان، بیم آن هست که با استمرار این خشونت‌ها آمار زایمان طبیعی در کشور کاهش جدی پیدا کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از همشهری، زایمان برای هر زن بارداری می‌تواند یکی از بهترین و خوشایندترین اتفاقات زندگی‌اش باشد. اتفاقی که با تولد کودک دلبند همراه است و می‌تواند شیرین‌ترین رویداد زندگی را رقم بزند. اما روز حساسِ زایمان برای خیلی از زنان با تجربه‌ای بسیار تلخ همراه می‌شود که ممکن است تا پایان عمر از خاطرشان پاک نشود و آن «خشونت دیدن در اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی» است که موضوعی جدید نیز نیست.

آزار کلامی، شوخی‌ها و اظهارنظرهای رکیک و نامربوط، فریاد کشیدن بر سر مادرانی که در آستانه زایمان هستند، معاینه‌های ناشیانه یا غیرضروری، ترک مراقبت یا کوتاهی در آن، رعایت نکردن حریم بسیار خصوصی زنان باردار، تبعیض، و حتی در مواردی برخورد و آزار فیزیکی بخشی از خشونت‌هایی هستند که بسیاری از زنان باردار - حتی در سال‌های اخیر - در اتاق زایمانِ برخی بیمارستان‌های دولتی تجربه کرده‌اند و هر بار که از آن صحبت می‌کنند، کام‌شان تلخ می‌شود.

حالا برای جلوگیری از بی‌احترامی به زنان باردار در روز زایمان و اتاق زایمان، متولیان نظام سلامت از تدوین و ابلاغ «منشور کرامت مادری» خبر می‌دهند تا منجر به کاهش بی‌احترامی و آزار مادران باردار در مراکز درمانی شود. البته به گفته مسئولان وزارت بهداشت، آمار آزار و خشونت علیه مادران در بیمارستان‌ها قابل توجه نیست اما حتی یک مورد از برخوردهای نامناسب هم نباید وجود داشته باشد. چراکه به گفته روانشناسان، زن در روز سخت زایمان چنان روحیه شکننده‌ای دارد که کوچک‌ترین بدرفتاری با او می‌تواند امنیت روانی او را بر هم بزند و آسیب‌ها و اختلالات روانیِ شدیدی برای او به همراه داشته باشد.

خشونت در اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی می‌تواند آمار زایمان طبیعی را در کشور کاهش دهد. طبق آمار وزارت بهداشت، آمار سزارین در ایران به 55 درصد رسیده است

خطر کاهش آمار زایمان طبیعی/ آماری هولناک از زایمان سزارین در کشور

خشونت در اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی طبق روایت‌های خود زنان، در شهرستان‌ها حتی بیشتر و موارد آن تلخ‌تر و گزنده‌تر است. خشونت از سمت پزشک گرفته تا پرستار و ماما و حتی کادر نظافت!

موضوعی که می‌تواند آمار زایمان طبیعی را در کشور به شدت کاهش دهد. طبق آمار وزارت بهداشت، آمار سزارین در ایران به 55 درصد رسیده است. یعنی بیش از نیمی از زایمان‌ها در کشور ما به صورت سزارین انجام می‌شود. این در حالی است که نرخ ایده‌آل جهانی سزارین 15 درصد و حداکثر 25 درصد است و این یعنی آمار سزارین در کشور ما 3 برابر استاندارد جهانی است.

در حال حاضر بیشتر طرفداران زایمان طبیعی، خانوده‌هایی از طبقه فرودست جامعه، یا زنانی که اعتقاد محکمی به زایمان طبیعی به دلیل فواید آن دارند. غیر از این موارد، در سال‌های اخیر به سختی می‌توان زنانی را یافت که در بیمارستان دولتی زایمان کرده باشند، یا قصد زایمان در بیمارستان دولتی را داشته باشند.

خشونت در اتاق زایمان‌های دولتی تا حدی پیش رفته که سال گذشته کمپینی علیه آن راه افتاد تا مسئولان وزارت بهداشت دست به کاری بزنند. کمپینی با 12 هزار امضا

مخاطبان زیادی گفته‌اند ترس زایمان طبیعی آن قدر زیاد است که می‌تواند هر زنی را دچار وحشت کند. اما بدرفتاری کادر اتاق زایمان آن‌قدر دردناک‌تر است که شما درد زایمان را روزی فراموش می‌کنید اما بدرفتاری‌ها و خشونت‌ها در اتاق زایمان را هرگز نمی‌توانید از یاد ببرید.

رفتارهایی که به گفته روانشناسان، نه تنها باعث رعب و وحشت مادران خواهد شد، بلکه ممکن است تبعات جدی روانی و اجتماعی برای آنان داشته باشد؛ از تروما گرفته تا اختلالات روانی مثل افسردگی طولانی‌مدت.

راه‌اندازی کمپینِ نه به خشونت در اتاق زایمان/ بعد از بخیه زدن شکمم، با من شوخی وحشتناکی کردند

برخی روایت‌ها حاکی از اعمال خشونت بیشتر در مورد زنانی است که زایمان سوم یا چهارم خود را انجام می‌دهند. بارها به آنها گفته شده که «چهار تا بچه چه خبره؟» یا «اگر تحمل درد را نداشتی، چرا حامله شدی؟»

سال گذشته بود که انتشار یک فایل صوتی از اتاق زایمانِ یکی از بیمارستان‌های دولتی حاشیه‌ساز شد و موجی از واکنش مردم، رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی را به دنبال داشت. در این فایل صوتی، ماما یا پرستاری که نزدیک زن باردار است، با شنیدن فریادهای او که ناشی از شدت درد زایمان است، بر سرش فریاد می‌کشد و الفاظ توهین‌آمیزی به زبان می‌آورد. انتشار این فایل صوتی باعث شد تا رسانه‌ها به این موضوع ورود کرده و اصلاح این رویه را از مسئولان وزارت بهداشت مطلبه کنند.

خشونت در اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی تا حدی زنان را آزرده‌خاطر کرده که سال گذشته کمپینی علیه آن راه افتاد تا مسئولان وزارت بهداشت دست به کاری بزنند. کمپینی با بیش از 12 هزار امضا.

البته تعدادی از زایشگاه‌های بیمارستان‌های دولتی یا نیمه‌خصوصی، کادر درمان بسیار متعهد و دلسوزی دارند و مادرانی هم که از تجربه زایمان خود در این بیمارستان‌ها می‌گویند یا می‌نویسند، حتی یک مورد بدرفتاری ازسوی آنها تجربه نکرده‌اند، اما متاسفانه بیشتر بیمارستان‌ها این گونه نیستند و مادران زیادی شاهد خشونت در ساعت زایمان بوده‌اند. این در حالی است که مادر بارداری که در آستانه زایمان قرار دارد، بدترین وضعیت روحی خود را می‌گذراند و عمیقا نیاز به امنیت روانی و و عاطفی و شنیدن حرف‌های دلگرم‌کننده دارد تا بتواند آن لحظات سخت را تاب بیاورد و کودک خود را با کمترین تنش به دنیا بیاورد.

مادرانی که از ترس، قید بارداری مجدد را زدند

بعضی از زنان در گفتگویی تاکید می‌کنند که تنها به دلیل خشونتی که در زایمان اول دیدند، قید زایمان‌های بعدی را زدند، یا فرزند دوم خود را با فاصله زیاد به دنیا آوردند تا ترس و ترومای زایمان قبلی را پشت سر بگذارند و بتوانند با آن کنار بیایند.

خیلی از زنان با آن که سال‌ها از زایمان اول‌شان در بیمارستان دولتی می‌گذرد، همچنان جزئیات آن روز و بدرفتاری‌ها به وضوح در خاطرشان مانده و با بغض آن را روایت می‌کنند.

مادری که صاحب 2 فرزند است و هردو را در یک بیمارستان دولتی معروف به دنیا آورده، می‌گوید: در هر دو زایمان آن قدر بدرفتاری دیدم و حرف‌های نامربوط و توهین‌آمیز شنیدم که هنوز بعد از گذشت سال‌ها، با یادآوری‌اش اذیت می‌شوم. او می‌گوید: 6 سال پیش، موقع زایمان فرزند دومم نه تنها هیچ دلداری و دلگرمی از طرف کادر اتاق زایمان ندیدم، بلکه مدام توهین می‌شنیدم و تحقیر می‌شدم. پرستار مدام با لحن بد می‌گفت: «چرا همکاری نمی‌کنی؟» حالم خوب نبود و وقتی هم پزشک آمد بالای سرم، از من خواست سر و پاهایم را بالا بگیرم و فقط کمرم روی تخت بماند. من گفتم: «خانم دکتر، بدنم خیلی سنگین است و نمی‌توانم همزمان این کارها را بکنم.» درد بسیار زیادی هم داشتم. اما دکتر با عصبانیت گفت: «پس آن‌قدر درد بکش تا حالت جا بیاید.» بعد با پرستارها شروع کردند به خندیدن و تمسخر من.

او ادامه می‌دهد: حتی بعد از بخیه زدن شکمم، با من شوخی وحشتناکی کردند؛ پزشک گفت: «وای زایمان تمام شد و جنین داخل شکمش جا ماند!» و باز همگی خندیدند. و من در میان آن همه ضعف و درد و بی‌حالی وحشت کرده بودم و هنوز که هنوز است از خودم می‌پرسم آن رفتارها و حرف‌های غیرانسانی چطور ممکن است از یک انسان سر بزند؟!

بدرفتاری در اتاق زایمان حتی در بخش خصوصی!/ با همین یک جمله من فروشکستم

بعضی از زنان می‌گویند؛ شرم‌شان می‌شود توهین‌هایی را که در اتاق زایمان از کادر درمان شنیده‌اند، به زبان بیاورند. یکی از آنها می‌گوید: «توهینی که شنیدم، آن قدر زشت و رکیک بود که ممکن است آن را فقط در خیابان و به شکل متلک‌های جنسی بشنویم.»

ماجرای خشونت با مادران در حال زایمان مختص ایران نیست و در تمام دنیا جاری است. این مساله در برخی از کشورها تا جایی بیخ پیدا کرد که حتی سازمان جهانی بهداشت در سال 2014 علیه خشونت در اتاق‌های زایمان بیانیه‌ای صادر کرد.

در ایران نیز با آن که وزارت بهداشت سال‌ها است در جهت تشویق زنان به زایمان طبیعی تلاش می‌کند، اما برخی از بیمارستان‌های دولتی توانسته‌اند به راحتی این تلاش را بی‌اثر کنند و هرچه را وزارت بهداشت رشته بود، پنبه کنند. به طوری که بسیاری از زوج‌ها که دست‌شان به دهان‌شان می‌رسد، ترجیح می‌دهند در بیمارستان خصوصی سزارین کنند تا از وحشت مواجهه با بدرفتاریِ کادر اتاق زایمان بیمارستان‌های دولتی در امان باشند. گرچه بیمارستان‌های خصوصی نیز از این مساله مبرا نیستند و کم نیستند زنانی که روایت کرده‌اند که با وجود پرداخت پول گزاف به بیمارستان خصوصی، باز شاهد لحن تند، بدرفتاری و بی‌توجهی کادر اتاق زایمان بوده‌اند.

کم نیستند زنانی که روایت می‌کنند که در بیمارستان خصوصی نیز شاهد لحن تند، بدرفتاری و بی‌توجهی کادر درمان اتاق زایمان بوده‌اند

یکی از این مادران روایت می‌کند: «کیسه آب من یک ماه زودتر از موعد پاره شد و بچه‌ام یک ماه زودتر به دنیا آمد. شبی که کیسه‌ام پاره شد، همسرم من را با حال روحی بسیار بدی به بیمارستانی خصوصی رساند. قبل آن یک سقط داشتم و وحشت داشتم که این بچه هم از دستم برود. من را به اتاق زایمان بردند. من چند ساعت از ناراحتی گریه کردم. خیلی ترسیده بودم. ترسِ از دست رفتن جنینی که 8 ماه در وجودم حملش کرده بودم. به من گفتند باید تا صبح بخوابم تا دکتر بیاید سراغم. من گفتم «حالم خوب نیست و توقع نداشته باشید در این اوضاع بتوانم بخوابم» و او گفت: «ما توقعی از شما نداریم. دوست داری بخواب، دوست نداری نخواب.» با همین یک جمله من فروشکستم. البته رفتار بقیه کادر خیلی خوب بود و همان پرستار هم وقتی اعتراض کردم، عذرخواهی کرد. ولی گاهی یک جمله نامربوط می‌تواند زنِ در آستانه زایمان را ویران کند.

قانون داریم اما وزارت بهداشت تعلل می‌کند

خیلی از پرستاران، برخی رفتارها در اتاق زایمان را طبیعی می‌دانند و دلیل خود برای این رفتارها را حقوق زیر 10 میلیون تومان، کمبود شدید نیرو، شیفت‌های اجباری طولانی، فشار بالای کار و استرس کار عنوان می‌کنند. اما مادرانی که در بیمارستان‌های دولتی زایمان کرده‌اند، معتقدند این مشکلی نیست که مادران در ایجاد آن نقش داشته باشند و مقصر آن باشند. آنها می‌گویند بعضی از پرستارها در اتاق زایمان با آن که درد کشیدن و به خود پیچیدن زنِ در حال زایمان را می‌بینند، سرشان در گوشی موبایل است و به ناله‌ها هیچ توجهی نمی‌کنند! این موضوع دیگر به حقوق کم آنها مربوط نیست و مستقیما به وجدان و انسانیت آنها مربوط است.

وزارت بهداشت اعلام کرده که برای جلوگیری از خشونت در اتاق زایمان، «دستورالعمل کرامت مادری» تدوین و به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی ابلاغ شده است

از سوی دیگر، خیلی از ماماها و پرستاران خشونت همکاران خود با مادران باردار را قابل توجیه نمی‌دانند و معتقدند احترام به مادر باردار با وجود وضعیت روانی بدی که در آن قرار دارد، وظیفه انسانی پرسنل اتاق زایمان است.

لیلا محمدخانی شهری، عضو هیئت مدیره نظام پزشکی تهران که سابقه بیش از 20 سال مامایی دارد، می‌گوید: «کرامت مادر باردار در اتاق زایمان باید در هرشرایطی حفظ شود و از هرگونه خشونت و آزار و اذیت علیه مادران اجتناب شود. حتی باید برای آن جریمه‌ای در نظر گرفته شود.»

خیلی از زنان سکوت می‌کنند و شکایت نمی‌کنند

بدرفتاری کادر درمان در اتاق زایمان برخی بیمارستان‌های دولتی با مادران باردار را خود وزارت بهداشت نیز تایید می‌کند و اعلام کرده که برای جلوگیری از آن، «منشور کرامت مادری» تدوین و به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی سراسر کشور ابلاغ شده است. این دستورالعمل، یکی از ماده‌های "قانون جوانی جمعیت" است.

انسیه کتابچی، معاون برنامه‌ریزی پایش و ارزیابی عملکرد ستاد ملی جمعیت چند روز پیش در گفت‌وگویی درباره این دستورالعمل اظهار کرد: «ماده 50 قانون جوانی جمعیت به طور مفصل به بهبود شرایط زایمان زنان در بیمارستان‌ها پرداخته است. برمبنای این ماده قانونی باید تعداد متخصصان مامایی و زنان در بیمارستان‌ها متناسب با تعداد مراجعین افزایش پیدا کند تا فشار کاری از دوش این قشر برداشته شود. چون افزایش فشار کار منجر به خستگی پرسنل می‌شود و فرد ممکن است به همین دلیل، برخورد نامناسبی با مادران باردار داشته باشد.»

کتابچی به این موضوع هم اشاره کرد که «طبق این قانون، وزارت بهداشت مکلف شده که از مادران بعد از انجام پروسه زایمان، نظرسنجی کند. در این نظرسنجی میزان رضایت مادر از نحوه برخورد کادر درمان، شرایط بهداشتی بیمارستان و نحوه ارائه خدمات تشخیصی و درمانی مورد بررسی قرار می‌گیرد. یعنی باید پیامکی برای مادر ارسال شود که حاوی چند سوال کلی باشد و وی با بله و خیر به سوالات پاسخ دهد. طبق این قانون، وزارت بهداشت باید این رضایت‌سنجی را مبنای پرداخت کارانه عوامل زایمان قرار دهد.»

او گفت: «اهمیت اجرای این قانون در بیمارستان‌های دولتی بسیار زیاد است و زیرساخت‌های آن هم آماده است اما متاسفانه وزارت بهداشت در اجرای دقیق و کامل آن تعلل می‌کند.»


44 دیدگاه
  دیدگاه ها
😑
5 ماه پیش

واقعا بیمارستان های دولتی خیلی بد برخورد میکنن بعضی وقتا اصلا جوابنو نمیدن اصلا رفتارشون خوب نیست هر چقدم شلوغ باشه دلیل بر بداخلاقی نمیشه که با ارباب رجوع دارن
ف.
5 ماه پیش

من سال ۱۳۷۱دومین وآخرین زایمانم که طبیعی هم بود دربیمارستان خصوصی انجام دادم پرستار هم با من قهر کرده بود که چرا بی قراری واذیت میکنم هنوز یادم هست. ولی پشیمانم که بچه کم آوردم.
بازدیدکننده
5 ماه پیش

من سال ۱۳۷۱دومین والبته آخرین زایمانم رادر بیمارستان خصوصی انجام دادم والبته سروصد
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (548 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (341 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (292 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (117 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (33 نظر) نگاهی به نمای بیرونی و داخلی خانه آیت الله هاشمی رفسنجانی/ از درب و آیفون ساده تا مبلمان زیبا ولی معمولی پذیرایی+عکس (23 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (18 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان نسرین مرادی، فریده سریال نون خ/ روحش شاد و یادش گرامی (18 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (15 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی برای اعلام موجودی کارت بانکی حماسه آفرید+ویدئو/هیتلر هم مغز اینو نداشت... (11 نظر) (عکس) انگشتر بسیار زیبای رهبر انقلاب با طرحی دلربا و چهره شاداب و پرانرژی ایشان در 85 سالگی / پیر ما اشرف مخلوقات است ... (10 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (10 نظر) چهره غمزده علیرضا کمالی، احسان سریال لحظه گرگ و میش در مراسم تشییع حسام محمودی/ برای مُردن خیلی جوون بود+عکس (10 نظر) نگاهی به کیک تولد قلبی شکل مادر عینکی سردار آزمون ؛ انتخاب کیک سوپر استار فوتبال منحصر بفرد است (8 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 14 تیر 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 14 تیر 1403
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 14 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 14 تیر 1403 + فیلم
بهترین بادام هندی ابران متعلق به کدام شهر است
7 مکان دیدنی و زیارتی کربلا که تا عمق وجوتان را می لرزاند!
کشف باورنکردنی دربارۀ مورچه‌ها؛ آن‌ها هم‌نوعانشان را «جراحی» می‌کنند
15 سالگی از خانه فرار کردم و هرگز برنگشتم/ پدر و مادرم پزشک بودند /مادرم مقصر بود چون...
متن و جملات ادبی برای تسلیت ماه محرم / با بوی محرم الحرام تو حسین ایام عزا و غصه آغاز شود
نگاهی به رسم جالب هر شب خانواده رهبر معظم انقلاب
نسبت فامیلی ماهچهره خلیلی، خواهر مختار در سریال مختارنامه و پروین سلیمانی چه بود؟+عکس
«طلا خوری» خوراک لاکچری بازان ایرانی/ سرو بستنی، قهوه، آب و ترافل با طعم طلا | قیمت خوراکی‌های گران قیمت بچه پولدارها چقدر است؟
برآورد آمریکا و اسرائیل مداخله مستقیم ایران در جنگ با حزب الله است
راه‌های افزایش مشارکت مردم در انتخابات
شب عروسی دختر رهبر معظم انقلاب که شام برای مهمانان نداشتند! عروسی دختر آقا به صرف چند قلم میوه و شیرینی
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ... حضور حمید نوری در منزل حسین امیرعبداللهیان برای عرض تسلیت به خانواده ایشان و قدردانی از تلاشهای وزیر شهید برای آزادی وی+عکس