ولتاوا با حدود 434 کیلومتر طول، بلندترین رودخانه چک محسوب می شود. این رودخانه از جنگل های بوهم نشأت می گیرد و پس از پیچ و خم های زیادی و گذشتن از سدها به رودخانه البه می ریزد. رودخانه ولتاوا از مرکز پراگ می گذرد، و آبیاری منطقه اطراف آن شهر را در طول 1000 سال گذشته توسعه داده است. شهر قدیمی (Staré Město) و شهر جدید (Nové Město) پراگ در دو طرف این رودخانه قرار گرفته اند. در این شهر رودخانه ولتاوا در کنار پل چارلز به جاذبه گردشگری مهمی تبدیل شده است که به اهمیت آن در کشور چک و کل اروپا افزوده است. در ادامه با ساعد نیوز باشید تا با این جاذبه بیشتر آشنا شوید.
در شهر پراگ، حتی در مرکز شهر هم زندگی به خاطر این رودخانه جریان دارد. قوهای زیبا در رودخانه ولتاوا شنا می کنند و پرندگان دیگری در اطراف آب پرواز می کنند و گهگداری برای شکار ماهی به آب می زنند. از روی پل چارلز همچنین می توانید تپه های پترین را مشاهده کنید. تاریخچه این شهر نشان می دهد که رودخانه ولتاوا در شکل گیری آن بسیار مهم بوده است. این رودخانه نقش تامین آب آشامیدنی و آب مورد نیاز برای آبیاری مزارع را داشته و به عنوان یک مقصد مهم برای شهرنشینی اولیه در این جا شناخته می شود. همچنین بازرگانانی که در شمال و جنوب اروپا در رفت و آمد بودند از طریق این رودخانه مسیریابی می کردند.
جریان این رودخانه در برخی از نقاط بسیار شدید است؛ به همین دلیل این رودخانه علاوه بر مهم بودن در حمل و نقل آبی مردم و کالاها، جهت تامین انرژی آبی نیز به کار می رفته است. در رودخانه ولتاوا 9 سد، کانال و حوضه بزرگ در امتداد قطعه Slapy-Prag-Mělíík ساخته شد، جایی که ولتاوا به «البه» جریان می یابد. در خارج از شهر پراگ، رودخانه ولتاوا از طریق حومه های زیبای شهری عبور می کند و گاه به گاه از میان قلعه و ساختمان تاریخی می گذرد. با طول 434 کیلومتر، این رودخانه طولانی ترین رودخانه در جمهوری چک است.
سدهای زیادی روی رودخانه ولتاوا از دهه 1950 احداث شده است. سد Orlík بزرگترین مخزن ولتاوا از نظر حجم می باشد در حالی که سد Lipnoدر جنگل های بومی بزرگ ترین سد از لحاظ مسافت می باشد. در شمال پراگ، سد Štěchovice در محل جریان هایی که به سنت جان (St John’s Rapids) معروف هستند، ساخته شده است. بیشترین عمق این رودخانه 1016 متر است.
هر دو نام های این رودخانه یعنی ولتاوا، نام آن به زبان چکی و مولدائو، به زبان آلمانی از ریشه آلمانی آن “wilt ahwa” به معنی آب وحشی گرفته شده است. این اسم به خاطر جریان های آب شدیدی که در آن وجود دارد گرفته شده است.
در مرکز شهر پراگ به دلیل وجود رودخانه، زندگی جریان دارد زیرا در میان این رودخانه قوهای بسیار زیبا شنا میکنند و مرغان شکاری نیز در اطراف رودخانه ماهی شکار میکنند. با پیادهروی پل چارلز میتوانید تپههای ویترین را ببنید و از مناظر بسیار سبز و دیدنی لذت ببرید. اگر به تاریخچه شهر پراگ نگاه کنید متوجه خواهید شد که رودخانه ولتاوا در ایجاد شهر پراگ نقش بسیار مؤثری داشته است و بهعنوان تأمینکننده آب کشاورزی و همچنین آبیاری مزارع در شهر پراگ ایفای نقش کرده است.
علاوه براین میتوانیم رودخانه ولتاوا پراگ را یک مقصد مهم برای شهرنشینی معرفی نماییم. بهتر است بدانید جریان و موجهای این رودخانه در بعضی از مناطق شهر پراگ و اطراف آن بسیار زیاد است و این جریان موجها علاوه براینکه به حمل و نقل آبی بسیار کمک کرده است باعث استفاده مردم از انرژی این موجها نیز شده است. در رودخانه ولتاوا پراگ نه سد، کانال و چند حوضچه ساخته شده است و در جایی قرار گرفتهاند که رودخانه ولتاوا به البه میریزد.
اگر به حومه شهر پراگ نیز سفر کنید و مناطق دیدنی حومه شهر را مشاهده نمایید، متوجه خواهید شد که رودخانه ولتاوا پراگ از حومههایی که در اطراف شهر وجود دارد عبور میکند ممکن است از میان قلعه یا ساختمانهای تاریخی اطراف شهر پراگ عبور کند. از سال 1950 سدهای زیادی بر روی این رودخانه ساخته شده است که بزرگترین آنها از نظر حجم و فضا سد اورلیک است ولی سدی به نام لیپو نیز وجود دارد که بزرگترین سد از نظر مسافت در این رودخانه است.
بیشترین عمقی که در این رودخانه محاسبه و اندازهگیری شده است حدود هزارو شانزده متر میباشد. نامهای رودخانه ولتاوا به زبان چکی و مولدائو است و در اصل آن که ریشه فرانسوی دارد به معنای آبهای وحشی است زیرا جریان آبی این رودخانه بسیار شدید است.
این رودخانه در طول تاریخ، شاهد سیل های کوچک و عظیمی بوده است. مهم ترین آن ها که می شود گفت در جریان این رودخانه تاثیر عمیقی گذاشته اند در سال های 1784، 1845، 1890 و 1940 رخ داده است. البته عظیم ترین سیلی که در این رودخانه جریان گرفت مربوط به سال 2002 می باشد.
در ماه آگوست آن سال، حوضه رودخانه تحت تاثیر «سیلهای اروپایی 2002» قرار گرفت که آثار جبران ناپذیری به همراه داشت. این سیل منجر شد تا مردم بسیاری به خاطرش جان خود را از دست دهند و خرابی های بسیار بزرگی در اطراف کل رودخانه به بار آورد که شهر پراگ نیز تحت تاثیر آن قرار گرفت. پل معروف چارلز در پراگ را با آسیب هایی مواجه کرد که بازسازی آن چندین سال به طول انجامید.
متاسفانه شهر پراگ در سال 2013 مجددا با سیلی در رودخانه ولتاوا مواجه شد. مکان های زیادی که در طول مسیر این رودخانه بودند تخریب شدند و برخی از آن ها با جریان سیل همراه شدند. از جمله مکان هایی که سیل 2013 آن را تخریب کرد، باغ وحش پراگ بود که مورد تاسف بسیاری قرار گرفت. شهر قدیمی پراگ البته به خاطر حفاظ های فلزی آن موجب شد که از این سیل در امان بماند.
همانطور که گفتیم جریان این رودخانه سبب شد که هم برای تامین آب منطقه و هم برای تامین انرژی از آن استفاده شود. در طول مسیر رودخانه، 9 سد هیدروالکتریکی ساخته شده است که آب جریان یافته در ولتاوا را به منظور تامین انرژی به کار می گیرد. این سدها عبارتند از:
Lipno, Lipno II, Hněvkovice, Kořensko, Orlík, Kamýk, Slapy, Štěchovice and Vrané
تا اینجای مطلب از پل چارلز بارها نام برده ایم. پل چارلز، یکی از پل های تاریخی شهر پراگ در چک است که روی رودخانه ولتاوا احداض شده است. ساخت آن از سال 1357 طبق دستور چارلز چهارم آغاز شد و در اوایل قرن 15 به اتمام رسید. پل چارلز روی یک پل قدیمی به نام جودیت که در سیل سال 1342 به طور کل تخریب گشت، ساخته شد. در ابتدا آن را پل سنگی یا پل پراگ می نامیدند که از سال 1870 به بعد، آن را با نام چارلز می شناسند. این پل در گذشته راه ارتباطی بسیار مهمی بود که قلعه پراگ را به شهر قدیمی متصل می کرد. به دلیل اهمیت رودخانه ولتاوا این پل نیز بسیار پر اهمیت گشت و به عنوان راه اتباطی برای تاجران از روی رودخانه به کار می رفت.
رودخانه ولتاوا یا مولداو، (بهزبان چکی، Vltava) بلندترین رودخانه چک یکی از رودهای جنبی که در طرف چپ البه جاری است و بهآن منتهی میشود. از جریانات اصلی منطقه بوهم در جمهوری چک که دارای 440 کیلومتر طول است. این رودخانه از دو چشمه اصلی در جنگلهای بوهم تغذیه میشود و در نزدیکی شهر ملنیک پس از گذشت از سدهای متعدد با نیروگاههای برق، به رودخانه البه میریزد. این رودخانه شهر پراگ پایتخت جمهوری چک را به دو بخش تقسیم میکند.